Factori de risc pentru cancerul mamar

factori de risc pentru cancerul mamar

Citeste mai multe despre riscul de aparitie a cancerului de san – principalii factori de risc pentru cancerul mamar, factori modificabili si nemodificabili, precum si cum putem reduce acest risc.

CUPRINS:

1. Cancerul mamar – ce este si care sunt simptomele?
2. Cauze si factori de risc pentru cancer mamar
3. Factori de risc pentru cancerul mamar – factori nemodificabili
4. Factori de risc pentru cancerul mamar – factori modificabili
5. Pot reduce riscul de cancer mamar?

Cancerul mamar – ce este si care sunt simptomele?

Cancerul mamar isi are originea in tesutul mamar. Apare atunci cand celulele mamare se modifica si incep sa creasca necontrolat, formand o masa de tesut (tumora). Cancerul de san este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer in randul femeilor. In rare cazuri, si barbatii pot dezvolta cancer de san.

Cancerul de san este cel mai adesea diagnosticat la adultii peste 50 de ani, dar poate aparea la orice varsta. Exista mai multe tipuri diferite de tumori la san, inclusiv:

  • carcinom ductal infiltrant (invaziv) – este cel mai frecvent tip de cancer de san;
  • carcinom ductal in situ – cancer de san in stadiul 0;
  • carcinom lobular infiltrant (invaziv) – reprezinta 10 -15% dintre cancerele de san;
  • carcinomul lobular in situ – este o afectiune precanceroasa in care exista celule anormale in lobulii sanului;
  • cancer mamar triplu negativ – nu are trei dintre markerii asociati cu alte tipuri de cancer de san, ceea ce ingreuneaza prognosticul si tratamentul;
  • cancer de san inflamator – acest tip de cancer seamana cu o infectie;
  • boala Paget a sanului – afecteaza pielea mamelonului si areola.

Simptomele cancerului de san pot varia pentru fiecare persoana. Posibilele semne ale cancerului de san includ:

  • o modificare a marimii, formei sau conturului sanului;
  • masa de tesut ce se poate simti uneori la palpare;
  • nodul sau o ingrosare in san, in apropierea sanului sau la axila, care persista pe parcursul ciclului menstrual;
  • modificare a aspectului sau a senzatiei pielii de pe san sau mamelon;
  • roseata a pielii pe san sau mamelon;
  • o zona diferita de orice alta zona de pe fiecare san;
  • zona intarita sub piele;
  • scurgeri mamelonare.

Insa, retineti ca uneori nu exista semne de cancer de san. De aceea, este important sa respectati recomandarile de screening pentru cancerul mamar.

cancer de san factori de risc

Cauze si factori de risc pentru cancer mamar

Cancerul de san se dezvolta atunci cand celulele anormale din san se divid si se inmultesc necontrolat. Nu se cunoaste cauza exacta pentru aceste mutatii, dar exista o serie de factori ce pot creste riscul pentru dezvoltarea cancerului de san. Retineti ca prezenta anumitor factori de risc nu inseamna neaparat ca veti dezvolta cancer. De asemenea, unele femei pot dezvolta cancer chiar si in absenta acestor factori de risc. Intelegerea factorilor de risc, luarea de masuri preventive si efectuarea unor controale mamare regulate va pot ajuta sa reduceti probabilitatea de a dezvolta cancer mamar.

Un factor de risc este orice factor care este asociat cu o probabilitate mai mare de a dezvolta o anumita afectiune, cum ar fi cancerul de san. Exista diferite tipuri de factori de risc, dintre care unii pot fi modificati, iar altii nu.

Factori de risc pentru cancerul mamar – factori nemodificabili

Unii factori de risc pentru cancerul de san au de-a face cu aspectele de baza ale biologiei – sunt factori care nu pot fi schimbati. Factorii de risc nemodificabili se refera la factorii biologici asupra carora pacientul nu are control, spre deosebire de factorii de risc modificabili. Iata care sunt acesti factori de risc pentru cancerul mamar – factorii nemodificabili:

Genul feminin

Femeile au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer de san decat barbatii. 99% dintre pacientii cu cancer de san sunt femei. In timp ce si unii barbati pot dezvolta cancer de san, femeile prezinta un risc mult mai mare. Exista o serie de factori de risc specifici femeilor, printre care:

  • prima menstruatie inainte de 12 ani;
  • menopauza mai tarziu de 55 de ani;
  • prima nastere dupa 35 de ani;
  • lipsa oricarei sarcini duse la termen sau lipsa unei nasteri;
  • inaltime mai mare;
  • sani densi.

cancer mamar factori de risc

Istoricul personal de cancer

Femeile care au avut anterior cancer de san, cancer ovarian sau o alta forma de cancer pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de san. Daca ati fost diagnosticata cu cancer de san in trecut, este mai probabil sa dezvoltati un nou cancer in celalalt san sau in alta parte a aceluiasi san. Acest lucru nu este considerat o recidiva, ci un nou cancer de san.

Prima menstruatie timpurie si menopauza tarzie

Unul dintre principalii factori de risc este efectul anumitor hormoni feminini, in special estrogeni, care pot favoriza dezvoltarea anumitor tipuri de cancer de san. Prin urmare, orice factor care poate creste cantitatea de estrogen din organism sau poate creste durata in care organismul este expus la estrogen este, de asemenea, un factor de risc. Aceasta crestere a estrogenului sau a expunerii apare in special in caz de menstruatie timpurie, administrarea de contraceptive orale, o prima sarcina tarzie sau lipsa unei sarcini, lipsa alaptarii, menopauza tarzie, tratament prelungit cu terapie de substitutie hormonala pentru menopauza.

Aparitia primei menstruatii la o varsta frageda (inainte de varsta de 12 ani) este legata de un risc usor mai mare de cancer de san. Acest lucru este probabil sa fie legat de factori hormonali. De cealalata parte, menopauza mai tarzie poate fi, de asemenea, legata de un risc mai mare de cancer de san.

Densitate mare a sanilor

A avea o densitate a sanilor mai mare decat media (asa cum apare la o mamografie) este legata de un risc mai mare de cancer de san. Densitatea sanilor poate fi masurata doar la o mamografie si nu este legata de modul in care arata, se simte sanul, dimensiunea sau fermitatea sanilor. Alti factori de risc genetici si stabiliti, cum ar fi varsta, indicele de masa corporala si daca o femeie a avut copii, contribuie, de asemenea, la densitatea sanilor.

Anumite afectiuni benigne ale sanilor

Femeile diagnosticate cu anumite afectiuni benigne ale sanilor pot avea un risc mai mare de cancer mamar. Unele dintre aceste afectiuni sunt mai strans legate de riscul de cancer de san decat altele. Alte afectiuni precanceroase sau preinvazive ale sanului, cum ar fi carcinomul ductal in situ, carcinomul lobular in situ, hiperplazia ductala atipica si hiperplazia lobulara atipica, pot fi asociate cu o crestere a riscului.

Varsta inaintata

Riscul de cancer de san creste odata cu inaintarea in varsta. In general, riscul unei femei de cancer de san tinde sa creasca mai mult dupa varsta de 60 de ani. Insa, cancerul de san se poate dezvolta si la femeile care sunt mult mai tinere. De aceea, este important sa respectati recomandarile de screening si sa mergeti periodic la un consult mamar.

cancer mamar

Factori de risc genetici si familiali

Persoanele cu antecedente familiale de cancer de san au mai multe riscuri de a dezvolta ei insisi boala. Un istoric familial de cancer de san inseamna ca aveti mai multi membri ai familiei cu cancer de san sau rude care au dezvoltat cancer de san inainte de 45 de ani. De asemenea, este posibil sa aveti un risc mai mare de cancer mamar daca aveti membri ai familiei diagnosticati cu cancer ovarian, cancer pancreatic, cancer mamar la barbati sau cancer de prostata metastatic.

Cand cancerul de san apare in familii, este adesea cauzat de mutatii genetice care sunt transmise in familie. Doar aproximativ 5-10% dintre cazurile de cancer de san pot fi explicate printr-o mutatie mostenita. .

Mutatii ale genelor BRCA1 si BRCA2

Aparitia unei mutatii in genele BRCA1 si BRCA2 este asociata cu un risc mai mare de cancer de san si cancer ovarian. Mutatiile BRCA1 si BRCA2 sunt considerate rare. De-a lungul vietii, o femeie care poarta o mutatie in una dintre aceste gene are aproximativ 70% risc de a dezvolta cancer de san. Cu toate acestea, nu toti cei care au o gena afectata BRCA1 sau BRCA2 vor dezvolta cancer. Doar aproximativ 5-10% dintre cancerele de san la femei pot fi explicate prin mutatii mostenite.

Exista multe alte variante de gene care pot creste riscul de cancer de san (cum ar fi genele TP53 sau CHEK2). Acestea sunt mult mai rare si nu au aceeasi crestere semnificativa a riscului de cancer de san ca mutatiile BRCA.

Expunerea la radiatii ionizante

Femeile care au primit radioterapie in zona pieptului, gatului si axilelor au un risc mai mare de a dezvolta cancer de san. Acest risc crescut a fost observat in special la femeile care au primit tratament in aceste zone pentru limfom Hodgkin.

cauze cancer mamar

Factori de risc pentru cancerul mamar – factori modificabili

In timp ce multi dintre factorii de risc pentru cancerul de san nu pot fi controlati, exista unii factori de risc ce pot fi modificati sau controlati.

Obezitatea

Excesul de greutate corporala poate creste riscul de cancer mamar si alte tipuri de cancer. Acest risc este mai mare dupa menopauza. Dupa menopauza (cand ovarele inceteaza sa produca estrogen), majoritatea estrogenului provine din tesutul adipos. Un exces de tesut adipos dupa menopauza poate creste nivelul de estrogen si creste riscul de cancer de san. Femeile supraponderale tind, de asemenea, sa aiba niveluri mai mari de insulina in sange. Nivelurile mai ridicate de insulina au fost legate de unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san.

Alimentatie nesanatoasa

Alimentatia deficitara, slaba in nutrienti si bogata in alimente ultra-procesate se considera ca poate creste riscul de cancer. Mai multe studii au analizat relatia dintre o dieta bogata in grasimi si riscul unei femei de cancer de san. Este important sa gestionati aportul de grasimi din dieta pentru a va mentine la o greutate corporala sanatoasa.

Sedentarismul

Unele studii au aratat ca exercitiile fizice pot reduce riscul unei femei de cancer, inclusiv cancer mamar. O teorie este ca exercitiile fizice pot reduce riscul unei femei prin limitarea functiei menstruale si s-a observat ca exercitiile fizice regulate pot intarzia menarha – debutul menstruatiei – atunci cand procentul de grasime corporala este mai scazut. Despre obezitate, sedentarism si riscul de cancer poti citi mai multe aici.

Consumul crescut de alcool

Exista o asociere intre consumul de alcool si riscul de a dezvolta cancer de san, printre multe alte tipuri de cancer. Consumul de alcool este asociat cu un risc mai mare de cancer mamar. Riscul de cancer de san creste pe masura ce creste numarul de bauturi consumate in mod regulat. In prezent, nu pare sa existe un nivel „sigur” al consumului regulat de alcool.

Sarcina si alaptarea

Sarcina si nasterea au fost legate de un risc mai mic de cancer de san. Se estimeaza ca riscul de cancer de san poate sa scada, cu 7% pentru fiecare copil nascut. Alaptarea este, de asemenea, asociata si cu o mica scadere a riscului de cancer de san – cu cat durata alaptarii este mai mare, cu atat este mai scazut riscul de cancer de san. Se crede ca modificarile care apar in celulele sanului in timpul unei sarcini la termen sau in timpul alaptarii pot face ca celulele sa fie mai putin susceptibile de a deveni canceroase.

factori de risc cancer mamar

Fumatul

Exista dovezi care sugereaza o asociere intre fumat si riscul de cancer de san. Poate exista un risc mai mare de cancer de san pentru femeile care au inceput sa fumeze de la o varsta frageda sau cu multi ani inainte de primul copil. Cu toate acestea, fumul de tigara contine mai mult de 70 de substante chimice despre care se stie ca sunt legate de cancer. Despre fumat si riscul de cancer poti citi pe larg aici. De asemenea, iti recomandam ghidul care te poate ajuta sa te lasi de fumat.

Terapia de substitutie hormonala

Se crede ca administrarea terapiei de substitutie hormonala pentru o perioada lunga de timp poate creste riscul de cancer de san. Acest lucru este valabil mai ales pentru terapia care utilizeaza estrogen plus progesteron (numita terapie combinata).

Este important sa retinem ca nu exista o cauza unica a cancerului de san. Aceasta forma de cancer este o combinatie a mai multi factori pentru fiecare individ, care reprezinta riscul personal de a dezvolta cancer de san.

Pot reduce riscul de cancer mamar?

Nu exista o modalitate sigura de a preveni cancerul de san. Insa, puteti lua anumite masuri pentru a reduce acest risc. Multi factori de risc sunt modificabili si pot fi controlati – legati de stilul de viata. Astfel, este important sa va mentineti la o greutate corporala sanatoasa, sa aveti o alimentatie sanatoasa, un stil de viata activ, sa renuntati la fumat si sa limitati consumul de alcool. De asemenea, discutati cu medicul despre ceilalti factori de risc. In plus, este importanta auto-examinarea periodica a sanilor, impreuna cu respectarea recomandarilor de screening pentru cancer mamar in functie de varsta.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470
(2) https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/risk_factors.htm
(3) https://www.cancercenter.com/cancer-types/breast-cancer/risk-factors
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5715522/
(5) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/lifestyle-related-breast-cancer-risk-factors.html
(6) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/breast-cancer-risk-factors-you-cannot-change.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *