Cancer mamar la barbati

cancerul de san la barbati

Cancer mamar la barbati – cancerul de san poate sa afecteze si barbatii, nu doar femeile, desi mult mai rar. Iata care sunt simptomele, cauzele, ce metode de diagnostic si tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul mamar la barbati?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnosticarea cancerului mamar la barbati
5. Tratament pentru cancer mamar la barbati
6. Preventie
7. Prognostic

Ce este cancerul mamar la barbati?

Cand vine vorba de cancer de san, prima data ne gandim la femei, la o boala care afecteaza doar femeile. Desi cancerul de san este de obicei intalnit la femei, poate sa apara si la barbati. Asta pentru ca, desi cantitatea este minima, si barbatii au tesut mamar care are potentialul de a deveni malign la fel ca la femei, desi mult mai rar. Desi cancerul de san la barbati este rar, reprezinta doar 1% dintre toate cazurile de cancer de san, este o problema cat se poate de reala si e important sa fiti constienti de risc.

O tumora canceroasa a sanului se poate raspandi (metastaza) in alte parti ale corpului. Tumorile canceroase se mai numesc tumori maligne. Aproape toate cancerele de san gasite la barbati sunt carcinom ductal. Medicii vor clasifica aceste tumori ca neinvazive sau invazive. Non-invaziv inseamna ca celulele canceroase nu s-au raspandit dincolo de locul unde au inceput. Invaziv inseamna ca celulele canceroase au inceput sa treaca si sa se dezvolte in peretele canalelor si in tesutul inconjurator.

Cel mai frecvent tip de cancer de san la barbati este carcinomul ductal infiltrat. Este cancerul care se formeaza in canalele de lapte si se raspandeste in tesuturile din apropiere. Alte tipuri mai putin frecvente de cancer mamar la barbati includ carcinomul ductal in situ, cancerul mamar inflamator si boala Paget a sanului. Carcinomul lobular in situ este foarte rar la barbati pentru ca barbatii nu au prea mult tesut lobular – locul in care se produce laptele matern.

cauzele cancerului de san la barbati

Simptome

Principalul simptom al cancerului de san la barbati este un nodul mamar. Mamelonul sau pielea pot fi, de asemenea, afectate. Un nodul canceros apare de obicei la un singur san, sub sau in jurul mamelonului De obicei, e nedureros, se poate simti dur si cauciucat, mai putin mobil. Cele mai multe mase si umflaturi nu sunt cancer. De obicei, sunt cauzate de probleme benigne, necanceroase – un lipom sau un chist.

Alte semne de cancer mamar la barbati includ:

  • mamelon inversat – inclus spre interior;
  • scurgeri din mamelon – chiar scurgeri cu sange;
  • durere sau sensibilitate in jurul mamelonului;
  • mamelonul si pielea din jur devin rosii, dure si umflate;
  • umflarea ganglionilor la axia.

Alte simptome pot aparea daca boala se raspandeste in alte parti ale corpului, cum ar fi oasele, plamanii sau ficatul. Aceste simptome pot include:

  • senzatie de oboseala permanenta;
  • dureri osoase;
  • scurtarea respiratiei;
  • stare generala de rau;
  • icter.

Cauze si factori de risc

Se crede ca genele pot juca un rol in dezvoltarea cancerului de san la barbati. Acestea includ un istoric familial de cancer mamar la o ruda de gradul I si modificari mostenite (mutatii) ale genelor BRCA. Alte gene pe langa BRCA si modificarile hormonale pot juca, de asemenea, un rol.

Factori de risc

Un factor de risc este orice element care poate creste riscul de a dezvolta o boala. Factorii de risc pentru un anumit tip de cancer ar putea include fumatul, alimentatia, istoricul familial sau multe alte lucruri. Retineti ca factorii de risc pot creste riscul unei persoane, dar nu provoaca neaparat boala. Unele persoane cu unul sau mai multi factori de risc nu dezvolta niciodata cancer. De cealalta parte, alte persoane pot dezvolta cancer fara sa aiba factori de risc.

Factorii de risc pentru cancer mamar la barbati pot fi:

  • varsta – peste 60 ani;
  • expunerea la radiatii, cum ar fi radiatiile utilizate pentru a trata un alt cancer in zona toracica;
  • tratamentul cu estrogeni, folosit uneori pentru cancerul de prostata;
  • boli legate de niveluri ridicate de estrogen si niveluri scazute de hormoni masculini (hiperestrogenism), cum ar fi ciroza sau sindromul Klinefelter;
  • consum excesiv de alcool;
  • obezitate;
  • istoric familial de cancer mamar;
  • o mutatie a genelor cancerului de san (BRCA2) in familie.

Mutatiile genelor BRCA sunt modificari ale genelor asociate cancerului de san. Mutatiile BRCA2 cresc riscul de cancer de san la barbati mai mult decat cresc riscul la femei. Mutatiile genei BRCA1 cresc, de asemenea, riscul de cancer mamar la barbati, dar nu la fel de mult ca mutatia genei BRCA2.

stadii cancer mamar la barbati

Cancerul mamar la barbati si nivelurile ridicate de estrogen

Toti barbatii produc cantitati mici de estrogen, lucru perfect normal. Dar, nivelurile ridicate de estrogen au fost legate de un risc mai mare de cancer mamar. Niveluri ridicate de estrogen pot aparea in urmatoarele cazuri:

  • obezitate;
  • afectiuni hepatice cronice, cum ar fi ciroza;
  • unele afectiuni genetice;
  • sindromul Klinefelter.

Sindromul Klinefelter este o afectiune genetica rara in care un barbat se naste cu un cromozom feminin suplimentar. Asta inseamna ca el are cromozomi XXY in loc de XY. Acest lucru duce la un dezechilibru hormonal in care organismul produce mai putin testosteron. Barbatii cu sindrom Klinefelter au un risc mai crescut de a dezvolta cancer de san.

Diagnosticarea cancerului mamar la barbati

De obicei, se va face o examinare atenta a sanilor si a ganglionilor limfatici (cei de la axila) si se face ecografie. Se poate face si o mamografie. Daca aceste teste arata o zona care ar putea fi cancer, se poate face o biopsie. Daca se stabileste un diagnostic de cancer de san, s-ar putea sa aveti alte teste pentru a vedea daca boala s-a raspandit – RMN, scanari osoase, CT, profil hepatic.

Se fac si teste de sange pentru a masura cantitatile anumitor substante eliberate in sange de organe si tesuturi din organism. O cantitate neobisnuita a unei substante poate fi un semn de boala.

Celulele canceroase vor fi, de asemenea, testate pentru anumiti hormoni si gene. Se va vedea daca celulele sunt receptive la estrogen sau progesteron. Receptorii hormonali pozitivi pot sugera rezultate mai bune. Daca celulele contin niveluri ridicate de HER2, inseamna ca e cancer HER2 pozitiv. Aceasta forma de celule canceroase tinde sa fie mai agresiva. Testarea starii HER2 se face pentru a afla daca celulele cancerului de san produc mai multe proteine ​​HER2 decat in ​​mod normal (numita supraexprimare). Doar un numar mic de cancere de san la barbati sunt HER2 pozitive.

Stadializare cancer mamar la barbati

Acelasi sistem de stadializare este utilizat pentru cancerul de san la barbati si la femei. Medicii atribuie stadiul cancerului combinand clasificarile T, N si M, gradul tumorii si rezultatele testarii HER2. Aceste informatii sunt utilizate pentru a determina stadiul si prognosticul.

Stadiul 0

– descrie boala care se afla numai in canalele tesutului mamar si care nu s-a raspandit la tesutul inconjurator – se mai numeste cancer neinvaziv (Tis, N0, M0);

Stadiul IA

– tumora este mica, invaziva si nu s-a raspandit la ganglionii limfatici (T1, N0, M0);

Stadiul IB

– cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici, si este mai mare de 0,2 mm, dar mai mic de 2 mm (fie nu exista dovezi ale unei tumori in san, fie tumora in san este de 20 mm sau mai mica);

Stadiul IIA

– fie nu exista dovezi ale unei tumori la san, dar cancerul s-a raspandit la 1 – 3 ganglioni axilari (dar nu in zone indepartate ale corpului), fie tumora este de 20 mm sau mai mica si s-a raspandit la 1 – 3 ganglioni limfatici axilari, fie tumora este mai mare de 20 mm, dar nu mai mare de 50 mm si nu s-a raspandit la ganglionii limfatici axilari;

Stadiul IIB

– fie tumora este mai mare de 20 mm, dar nu mai mare de 50 mm si s-a raspandit la 1 – 3 ganglioni limfatici axilari, fie tumora este mai mare de 50 mm, dar nu s-a raspandit la ganglionii axilari;

Stadiul IIIA

– cancerul de orice dimensiune s-a raspandit la 4 – 9 ganglioni limfatici axilari sau la ganglionii limfatici interni mamari, dar nu s-a raspandit in alte parti ale corpului), sau poate fi, de asemenea, o tumora mai mare de 50 mm care s-a raspandit la 1 – 3 ganglioni axilari;

Stadiul IIIB

– tumora s-a raspandit in peretele toracic sau a provocat umflaturi sau ulceratii ale sanului sau este diagnosticata ca fiind cancer inflamator de san (se poate sa se fi raspandit sau nu pana la 9 ganglioni limfatici axilari sau interni, dar nu s-a raspandit in alte parti ale corpului);

Stadiul IIIC

– o tumora de orice dimensiune care s-a raspandit la 10 sau mai multe ganglioni axilari, ganglionii limfatici mamari interni si ganglionii limfatici de sub clavicula, dar nu s-a raspandit in alte parti ale corpului;

Stadiul IV (metastatic)

– tumora poate avea orice dimensiune si s-a raspandit in alte organe, cum ar fi oasele, plamanii, creierul, ficatul, ganglionii limfatici distanti sau peretele toracic.

Cancerul metastatic depistat atunci cand cancerul este diagnosticat pentru prima data apare aproximativ 5 – 6% dintre cazuri – se poate numi cancer de san metastatic de novo. Cel mai frecvent, cancerul de san metastatic se gaseste dupa un diagnostic anterior de cancer mamar precoce. Cancerul recurent este cancerul care a reaparut dupa tratament si poate fi descris ca local, regional sau indepartat.

tratament cancer de san la barbati

Tratament pentru cancer mamar la barbati

Tratamentul si gestionarea cancerului de san la barbati urmeaza de obicei acelasi principiu ca o tumora maligna mamara la femei. De obicei, e vorba de rezectie urmata de terapie endocrina adjuvanta, chimioterapie sau radioterapie. Tratamentul depinde de dimensiunea cancerului si daca s-a raspandit (stadiul), cat de anormale arata celulele la microscop (gradul), daca celulele canceroase au receptori pentru anumiti hormoni si daca celulele au receptori pentru terapia tintita impotriva cancerului.

Chirurgie

Pentru boala in stadiu precoce, mastectomiile radicale simple sau modificate ce nu implica indepartarea suplimentara a muschiului pectoral sunt alegerea principala. Cea mai frecventa operatie este indepartarea intregului san (mastectomie), inclusiv a mamelonului. Nu exista prea mult tesut mamar la barbati, deci nu este de obicei posibil sa se lase tesut in urma. Uneori, chirurgul elimina, de asemenea, o parte din muschiul de baza daca este aproape de cancer.

Chirurgul ar putea, de asemenea, sa indeparteze unii dintre ganglionii limfatici de la axila. Odata ce tratamentul s-a incheiat, chirurgul poate crea un nou mamelon daca pacientul doreste. Trebuie sa se astepte cateva luni dupa mastectomie pentru a permite ca orice umflare sa se reduca si rana sa se vindece. Se poate crea unui mamelon folosind piele dintr-o alta parte a corpului (o grefa de piele). Noul mamelon nu va avea senzatii si nu va raspunde la atingere sau la temperatura.

Chimioterapia

Este posibil sa urmati tratament cu chimioterapie dupa operatie. Acest lucru ajuta la reducerea riscului ca boala sa revina sau sa se raspandeasca. De obicei, medicul va recomanda chimioterapie daca exista celule canceroase in ganglionii limfatici de la axila, daca e vorba de o tumora mai mare de 2 cm, daca boala e de grad inalt sau pacientul este foarte tanar. Uneori, chimioterapia este administrata inainte de operatie pentru a micsora un cancer mare si pentru a face posibila indepartarea acestuia.

Radioterapie

Medicul poate sa sugereze radioterapie dupa operatie. Acest tratament reduce riscul ca celulele canceroase sa creasca din nou in zona sanului in viitor. De obicei, se face radioterapie timp de cateva minute in fiecare zi de luni pana vineri, timp de 3 – 6 saptamani.

Terapia cu hormoni

Unele celule de cancer mamar sunt stimulate sa creasca de catre hormoni ca estrogen sau progesteron. Si barbatii au cantitati mici de estrogen si progesteron in corp. Mai mult de 95% dintre celulele masculine de cancer mamar au receptori pentru acesti hormoni – cancer de san cu receptor hormonal pozitiv. In acest caz, terapia hormonala poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a cancerului. Cea mai frecventa terapie cu hormoni pentru cancerul de san la barbati este tamoxifenul. Efectele secundare includ bufeuri, scaderea dorintei sexuale, stare de rau, crestere in greutate, probleme de somn, stari depresive.

Terapia tintita

Medicul va examina elulele canceroase pentru proteine ​​numite receptori HER2. Daca celulele canceroase au o multime de astfel de receptori, medicul va prescrie un tratament medicamentos specific. Cel mai frecvent medicament tintit pentru cancerul de san este trastuzumab (Herceptin).

Preventie

Barbatii nu pot preveni sau evita cancerul de san. Cu toate acestea, daca aveti un risc ridicat de cancer la san, medicul va poate sugera testarea genetica sau o mamografie. Factorii care pot creste riscul de cancer mamar masculin includ istoric familial de cancer mamar si mutatii BRCA, niveluri ridicate de estrogen, expunere anterioara la radiatii etc.

Detectarea timpurie poate ajuta la prevenirea raspandirii cancerului. E important sa adoptati un stil de viata sanatos – de exemplu, prin exercitii fizice, mentinerea la o greutate sanatoasa si limitarea consumului de alcool.

prognostic cancer mamar la barbati

Prognostic

In cazul unui diagnostic de cancer mamar in stadiile incipiente, exista sanse mari de tratament eficient. Cu toate acestea, uneori poate fi greu sa se faca un diagnostic precoce, deoarece boala este rara si poate semana cu alte afectiuni care nu sunt cancer. Din acest motiv, diagnosticul poate veni intr-un stadiu ulterior.

Prognosticul si supravietuirea depind de multi factori. Statisticile de supravietuire sunt estimari foarte generale si trebuie interpretate cu mare atentie. Rata de supravietuire reprezinta probabilitatea de a supravietui cancerului in absenta altor cauze de deces. Supravietuirea pe stadii a cancerului de san la barbati este raportata ca o supravietuire relativa la 5 ani. Din cauza diagnosticului intarziat intalnit frecvent in cancerul de san la barbati, supravietuirea generala la 5 ani este de aproximativ 40 -65%. Pentru stadiul I este de 75 – 100%, pentru stadiul II este de 50 – 80%, pentru stadiul III este de 30 – 60%, iar pentru stadiul IV este de 20 -30%.

Un aspect al cancerului de san masculin care este frecvent trecut cu vederea este dat de stigma cu care se confrunta in mod obisnuit acesti pacienti, ceea ce ii face sa se simta destul de izolati si vulnerabili. E nevoie de sprijin psihosocial pentru a permite o normalizare a starii si experientei lor, pentru a aborda preocuparile si potentialele stigme.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-breast-cancer/symptoms-causes/syc-20374740
(2) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer-in-men/about/what-is-breast-cancer-in-men.html
(3) https://www.webmd.com/breast-cancer/breast-cancer-men
(4) https://www.breastcancer.org/symptoms/types/male_bc
(5) https://www.breastcancerfoundation.org.nz/breast-cancer/types-of-breast-cancer/breast-cancer-in-men
(6) https://www.cancer.gov/types/breast/patient/male-breast-treatment-pdq
(7) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/stages-types-grades/types/male-breast-cancer

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *