Exista o legatura intre contraceptivele orale si cancerul la san?

cancer mamar

Află daca există o legătură între contraceptivele orale și cancerul la sân direct de la domnul doctor Bogdan Catrangiu, medic primar ginecolog – oncolog, Asociația pentru prevenirea cancerului! Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Există o legătură între contraceptivele orale și cancerul la sân?

–  transcriere video interviu cu Dr. Bogdan Catrangiu –

Dr. Bogdan Catrangiu:

Da, există o legătură.

Contraceptivele se referă la niște pastile pe care femeia le ia ca să nu rămână gravidă. De ce se întâmplă lucrul acesta? Femeia știe mai bine: nu e pregătită să aibă o sarcină. Sau poate că femeia aceea este pregătită să aibă o sarcină, dar nu are în momentul de față o realitate care să o favorizeze să aibă un soț, să își întemeieze o căsnicie, să poată duce mai departe, poate, principalul ei proiect, care este maternitatea. Singurul, de fapt, proiect feminin; pe urmă urmează celelalte cariere științifice.

Amânarea maternității creează o patologie feminină – nu trebuie neapărat să iau contraceptive. Creează niște nevroze, cel puțin după vârsta de 30 de ani, femeile care și-au întârziat maternitatea sau și-au pierdut partenerul de viață prin divorț sau printr-o despărțire atunci când nu a avut loc o căsătorie, sunt mai tulburate decât s-ar crede. Contraceptivele, la fel cum este și pastila de a doua zi, au o influență asupra hormonilor feminini, transformând puterea de adaptare a individului, a femeii, la viața de zi cu zi. Adică o fac mai domoală, mai puțin prezentă, pentru că diminuează foarte mult reacția ei față de anumite trăiri zilnice. Nu vorbim acum de kilogramele care s-ar putea lua în plus, nu vorbim aici de tulburările de coagulare care o fac vulnerabilă să aibă un accident vascular. Dar dacă discutăm despre povestea oncologică, organismul este într-un fel pus în stand-by și nu își poate gestiona programele genetice de autoapărare vizavi de noxele din mediu.

Pentru a rezolva doar o problemă de contracepție se pot găsi și alte metode, și nu mă refer la sterilet, mă refer pur și simplu la respectul dintre cei doi parteneri care se întâlnesc și își doresc să aibă o o viață în comun. Aș putea să spun că contracepția este un experiment. A fost în vogă după 1990 pentru că s-a vorbit mult de planningul familial, dar după ce trec niște ani, se observă că populația îmbătrânește, demografia arată că s-au făcut niște schimbări nu numai prin migrația populației. Și atunci există o lipsă a omului în multe sectoare ale vieții sau, mai tehnic vorbind, ale economiei. Dacă ar fi, de exemplu, să dai contraceptive, ele ar trebui date doar pentru o scurtă perioadă de timp, într-un mod pur și simplu medical, pentru a rezolva o problemă a unor ovare chistice sau așa mai departe. Dar dacă le luăm doar din punct de vedere al contracepției, eu cred că ele reprezintă un defect asumat inconștient de către femeie, care mai târziu poate să se întoarcă împotriva ei.

Despre autor

Dr. Bogdan Catrangiu

Medic primar ginecolog - oncolog, Asociația pentru prevenirea cancerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *