Cancerul si fertilitatea

cancerul si fertilitatea

Cancerul și tratamentul impotriva cancerului pot deteriora sistemul reproductiv. Acest lucru poate provoca probleme de fertilitate care afectează capacitatea unei femei de a rămâne gravidă sau de a duce sarcina la final, precum şi capacitatea unui bărbat de a avea copii.

 Cuprins:

  1. Cum influențează cancerul fertilitatea?
  2. Tratamentul pentru cancer si fertilitatea
  3. Fertilitate – opțiunile bărbaților înainte de tratament
  4. Fertilitate – opțiunile bărbaților după tratament
  5. Fertilitate – opțiunile femeilor înainte de tratament
  6. Fertilitate – opțiunile femeilor după tratament
  7. Conservarea fertilității pentru copii
  8. Siguranța sarcinii după cancer
  9. Impactul infertilității  la pacienții care au avut cancer

Pentru a avea cât mai multe opțiuni, consilierea privind fertilitatea trebuie făcută înainte de începerea tratamentului. Un specialist în fertilitate vă poate oferi informații despre:

  • modul în care tratamentul cancerului ar putea afecta fertilitatea;
  • cele mai bune optiuni de menţinere a fertilităţii;
  • costurile diverselor opțiuni de fertilitate, inclusiv costurile de conservare pe termen lung;
  • șansele de a avea copii prin tehnici de reproducere asistată (ART);
  • drepturile și obligațiile legale.

Oncofertilitatea este o nouă specialitate medicală care se concentrează pe modalitățile de a ajuta persoanele care doresc să aibă copii după tratamentul cancerului.

Cum influențează cancerul fertilitatea?

Cancerul și tratamentul acestuia pot provoca probleme de fertilitate. Acest lucru depinde de tipul de cancer și de tratamentul urmat. Infertilitatea poate varia de la dificultatea de a avea un copil la incapacitatea de a avea un copil. Cancerul în sine poate provoca infertilitate. De exemplu, unii bărbați cu cancer testicular și limfom Hodgkin au un număr scăzut de spermatozoizi înainte de începerea tratamentului. Alte forme de infertilitate sunt date de modificările hormonale care apar odată cu tumora, de modul în care cancerul afectează funcționarea sistemului reproducător, de îndepărtarea chirurgicală a unor țesuturi sau organe ce pot afecta fertilitatea.

Tratamentul pentru cancer si fertilitatea

Infertilitatea după tratament poate fi temporară, poate dura luni, ani sau poate fi permanentă. În cazul femeilor, unele tratamente pentru cancer pot afecta ovarele și pot reduce numărul de ovule disponibile. Chirurgia, radioterapia și chimioterapia pentru tratarea cancerului pot deteriora organele reproducătoare feminine.

La bărbați, unele tratamente pentru cancer pot afecta cantitatea de spermatozoizi (număr scăzut de spermatozoizi), calitatea spermei (sperma care se produce nu funcționează corect) sau motilitatea spermatozoizilor. Uneori, testiculele se deteriorează sau alte organe de reproducere sunt îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale.

Mulți factori pot juca un rol în prezicerea posibilelor deteriorări ale fertilității, incluzând vârsta pacientului, tipul de cancer, durata tratamentului și durata înainte de posibila sarcină.

Chimioterapia și fertilitatea

Chimioterapia poate deteriora celulele în curs de dezvoltare cum ar fi spermatozoizii și ovulele. Medicamentele chimioterapice din clasa medicamentelor de alchilare sunt cele mai periculoase în acest sens. Factorii individuali de tratament, cum ar fi vârsta pacientului, tipul de medicament, combinațiile de medicamente și doza totală de medicament afectează riscul de a deveni permanent infertil și / sau de a suferi o insuficiență ovariană prematură.

Radioterapia și fertilitatea

Radioterapia poate, de asemenea, să afecteze sistemul reproducător. În cazul în care câmpul de radiație include creierul, acesta poate afecta fertilitatea prin distrugerea zonelor care controlează producția de hormoni. Radioterapia care vizează zona pelvină sau proximitatea ei poate provoca, de asemenea, infertilitate prin afectarea directă a testiculelor sau a ovarelor.

Intervențiile chirurgicale și fertilitatea

Chirurgia care elimină o parte sau tot sistemul reproducător poate cauza infertilitate. Dacă forma de cancer de care suferă un pacient implică testiculele, ovarele, uterul, colul uterin sau nervii și ganglionii limfatici din abdomen și pelvis, trebuie discutat înaintea intervenției chirurgicale cu privire la fertilitate și / sau capacitatea ulterioară de a avea un copil. Tratamentele precum transplantul de măduvă osoasă și celule stem care implică doze mari de radiații și chimioterapie prezintă un risc ridicat de infertilitate.

cancer infertilitate

Fertilitate – opțiunile bărbaților înainte de tratament

Unele forme de tratament pentru cancer pot diminua fertilitatea masculină. Tratamentele pot slăbi producția de spermă sau producția poate fi oprită complet. Măsurile de conservare a fertilității trebuie inițiate înainte de a începe tratamentul cancerului. În funcție de vârstă, starea de sănătate, tipul cancerului și metodele de tratament, medicul va estima șansele de fertilitate după tratament.

Posibilitățile de a menține fertilitatea masculină pot include recoltarea și congelarea materialului seminal sau a țesutului testicular înainte de începerea tratamentelor pentru cancer. Nu este întotdeauna posibil, totuși, să se inițieze măsuri de conservare a fertilității masculine.

Banca de spermă este o modalitate simplă și eficientă, în general, de a încerca să vă păstrați fertilitatea. Sperma poate fi congelată și conservată pentru utilizare ulterioară.

Congelarea țesuturilor testiculare este o opțiune pentru unii pacienți de gen masculin care nu pot oferi spermatozoizi pentru congelare din cauza incapacității de ejaculare sau când vorbim de copii. Ulterior, țesutul va fi transplantat pentru a crește posibilitatea de a avea un copil.

Se pot lua măsuri speciale de protecție împotriva radiațiilor pentru a proteja suplimentar testiculele.

Fertilitate – opțiunile bărbaților după tratament

După tratamentul împotriva cancerului, este importantă diagnosticarea infertilității, dacă este cazul.

O analiză a spermei este un test simplu care poate fi efectuat de un medic după tratament pentru a vedea dacă un bărbat produce spermatozoizi. Rezultatele vor ajuta la determinarea celor mai bune opțiuni de protejare a fertilității.

Uneori, pe durata tratamentului, producția de spermatozoizi este afectată, dar se va restabili de la sine în decurs de 2 ani, aproximativ, de la tratament. Mulți oncologi sugerează ca un pacient să aștepte un an înainte de a încerca să aibă copii, deoarece sperma poate fi afectată de tratament și apare un risc crescut de malformații congenitale după chimioterapie sau radiații.

Tehnicile de reproducere asistată pot fi o opțiune pentru bărbații a căror analiză a spermatozoizilor este scăzută sau aceștia nu prezintă spermă după tratament. Spermatozoizii pot fi astfel prelevați direct din testicule pentru fertilizare in vitro.

Fertilitate – opțiunile femeilor înainte de tratament

Funcționarea ovarelor poate fi redusă parțial sau complet ca urmare a anumitor forme de terapie împotriva cancerului. Acest lucru poate reduce șansele femeilor de a rămâne gravide după tratamentul cancerului.

Unele tratamente pot distruge complet întreaga rezervă de ovule, iar alteori funcția ovariană poate fi afectată doar temporar. Cu cât o pacientă este mai tânără, cu atât organismul va rezista mai bine în fața tratamentului.

Medicul va alege cea mai bună metodă de tratament pentru a nu pune în pericol șansele de a avea ulterior un copil. În cazul în care fertilitatea poate fi subminată sau redusă complet, puteți lua în considerare opțiunile de recoltare și congelare a ovulelor, a embrionilor sau a țesutului ovarian. Nu este întotdeauna posibilă luarea măsurilor de conservare a fertilității, de exemplu dacă tratamentul cancerului trebuie să înceapă imediat sau dacă funcția ovariană a unei paciente este deja compromisă.

Congelarea embrionilor este o modalitate eficientă de a menține fertilitatea unei femei. E nevoie de spermatozoizi, de la partener sau de la donator. Procesul necesită stimulare hormonală timp de aproximativ 2 săptămâni, precum și de o procedură sub anestezie generală pentru prelevarea ovulelor. Aceste ovule sunt apoi fertilizate în laborator și congelate pentru utilizare ulterioară. Procesul durează 2-6 săptămâni și depinde de ciclul menstrual al pacientei.

Congelarea ovulelor poate fi o opțiune de luat în considerare pentru femei. Ratele sarcinii sunt mai mici decât înghețarea embrionilor (ovulele nefertilizate sunt mai delicate și pot fi ușor deteriorate în timpul crioconservării), dar tehnicile se îmbunătățesc.

Prelevarea de țesut ovarian poate fi o opțiune bună dacă pacienta nu are prea mult timp înainte de tratament sau dacă stimularea hormonală nu este sigură. Țesutul ovarian este prelevat laparoscopic, tăiat în benzi mici și înghețat pentru utilizare ulterioară. Ulterior, țesutul poate fi re-implantat în organism, unde funcția hormonală poate fi restabilită și ovulele se pot dezvolta.

Pot fi folosite și metode de minimizare a radiațiilor la nivelul ovarelor care pot reduce cantitatea de leziuni la nivelul ovarelor și ovulelor.

Pentru cancerele prezente în zona sistemului reproducător, există acum mai multe intervenții chirurgicale care mențin fertilitatea. În trecut, anumite forme de cancer uterin erau tratate prin histerectomie completă; cu toate acestea, astăzi există acum multe opțiuni chirurgicale pentru cancerele ginecologice care vă pot ajuta să vă mențineți fertilitatea.

Fertilitatea – opțiunile femeilor după tratament

După tratament, se pot efectua teste și investigații care să analizeze fertilitatea. Rezultatele acestor teste vor ajuta la determinarea opțiunile de a avea un copil. Multe femei pot să rămână gravide în mod natural după tratamentele pentru cancer.

Metodele de reproducere asistată sunt de obicei considerate drept opțiuni de pre-tratament; totuși, ele se pot face și după tratamentul cancerului. Este și opțiunea de mamă-surogat,  când o altă femeie va purta sarcina cu ovulul pacientei, când aceasta nu poate dezvolta sau duce sarcina la final din diferite cauze. Aceasta poate fi o opțiune în cazul în care oncologul consideră că sarcina este nesigură sau dacă femeia nu poate duce sarcina la final.

fertilizarea in vitro

Conservarea fertilității pentru copii

Fertilitatea majorității copiilor cu cancer rămâne bună după tratamentul cancerului. Unele tratamente pot totuși interfera cu funcția hormonală și fertilitatea copilului. În anumite situații, pubertatea poate fi încetinită sau redusă complet. La băieți, secreția de hormoni sexuali poate rămâne normală, chiar dacă producția de spermă este perturbată.

Efectele asupra fertilității depind de vârsta pacientului și de tipul tratamentului administrat.

Pentru adolescenți, opțiunile sunt ca cele discutate anterior pentru bărbați și femei. Pentru copii, singura procedură de conservare a fertilității este recoltarea și înghețarea țesutului gonadal (testicular sau ovarian).

Siguranța sarcinii după cancer

Sarcina după cancer nu reduce șansele de supraviețuire a pacientei. În schimb, radioterapia la nivelul uterului poate crește riscul de avort spontan sau naștere prematură, iar celulele reproducătoare masculine pot fi afectate de asemenea de radioterapia, având daune genetice, ce se pot reduce în aproximativ 6 luni.

Rata malformaţiilor la naștere la populația generală este de 2-3%. Ratele malformaţiilor la naștere la copiii născuți după tratamentul cancerului de către un părinte ce a avut cancer par asemănătoare; nu mai mari de 6%.

Opțiunile de a avea un copil pentru supraviețuitorii cancerului

  • Concepție naturală – Multe femei care au supraviețuit cancerului pot să rămână gravide în mod natural după tratamentul bolii și mulți bărbați pot avea copii în mod natural.
  • Tehnici de reproducere asistată – Există diferite proceduri de reproducere asistată care presupun folosirea de spermatozoizi sau ovule congelate.
  • Se pot folosit ovule, spermatozoizi sau embrioni de la donatori, dacă ovulele sau spermatozoizii sunt afectați.
  • Se poate apela la mamă surogat (numită și transportator gestational).
  • O altă opțiune este adopția unui copil.

Impactul infertilității  la pacienții care au avut cancer

Infertilitatea este asociată în general cu o suferință psihologică majoră, cu risc de depresie, iar calitatea vieții este redusă. Când infertilitatea este suprapusă cu cancerul, stresul este mult mai mare.

Chiar și pentru persoanele care nu au planificat să aibă copii, riscul de infertilitate poate duce la un profund sentiment de pierdere și furie. Dacă este posibil, este indicat să se intervină la timp prin conservarea fertilității prin metodele posibile. În astfel de situații este extrem de utilă și importantă și consilierea psihologică.

Referinte:

  • (1) Cancer and fertility, link: https://www.ohsu.edu/xd/health/services/cancer/getting-treatment/why-ohsu/for-healthcare-professionals/continuing-ed/upload/Cancer-and-Fertility-for-HCP.pdf
  • (2) Cancer and Fertility: Ethical and Legal Challenges, link: https://academic.oup.com/jncimono/article/2005/34/104/905256
  • (3) Cancer and ferility, link: http://sarcomahelp.org/articles/fertility.html
  • (4) Effects of cancer treatment on fertility, link: https://kidshealth.org/en/parents/cancer-fertility.html
  • (5) Medical and Psychosocial Aspects of Fertility After Cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2719717/
  • (6) Having a Baby After Cancer: Fertility Assistance and Other Options, link: https://www.cancer.net/survivorship/life-after-cancer/having-baby-after-cancer-fertility-assistance-and-other-options
  • (7) Fertility problems, link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/managing-side-effects/fertility-problems/?region=on
  • (8) http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/managing-side-effects/fertility-problems/?region=on, link: Cancer and fertility: strategies to preserve fertility
  • (9) Cancer and fertility, link: https://www.allaboutcancer.fi/living-with-cancer/cancer-and-fertility/
  • (10)  Fertility and Cancer, link: https://www.cancer.org.au/content/about_cancer/ebooks/livingwithcancer/Fertility_and_cancer_booklet_May_2016.pdf
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *