Endoscopia – tipuri, rol, cum se desfasoara

endoscopia

Endoscopia este o procedura medicala nechirurgicala utilizata pentru a examina regiuni din interiorul corpului, folosing un endoscop. Iata care sunt indicatiile procedurii.

CUPRINS:

1. Ce este endoscopia?
2. Tipuri de endoscopie
3. Cand se recomanda efectuarea endoscopiei?
4. Riscuri si complicatii ale endoscopiei
5. Pregatirea pentru endoscopie
6. La ce sa te astepti de la procedura pentru endoscopie
7. Recomandari dupa endoscopie
8. Rezultatele endoscopiei

Ce este endoscopia?

Endoscopia este o procedura medicala in care se foloseste un tub lung, subtire, flexibil pentru a examina regiunile corpului. Tubul, cunoscut sub numele de endoscop, are o sursa de lumina si o camera la un capat, astfel incat medicul poate inspecta zona si poate sa verifice daca exista semne de boala. In unele cazuri, instrumentele speciale pot fi atasate la endoscop pentru a preleva mostre de tesut (cunoscut sub numele de biopsie) pentru a fi analizate intr-un laborator.

Endoscopul poate fi inserat pe la nivelul gurii, anusului, sau prin mici incizii ale pielii pentru a examina alte zone.

Endoscopul a fost dezvoltat pentru multe parti ale corpului. Fiecare are propriul sau nume, in functie de partea corpului ce urmeaza a fi examinata:

  • Bronhoscop – introdus in trahee pentru a examina plamanul;
  • Colonoscop – inserat prin anus pentru a examina colonul (intestinul);
  • Gastroscop – inserat in esofag pentru a examina stomacul;
  • Duodenoscop – inserat prin stomac in duoden pentru a inspecta si a efectua procedurile in caile biliare si canalul pancreatic, numit ERCP (Colangio-Pancreatografie retrograda endoscopica);
  • Histeroscop – inserat prin colul uterin pentru a examina uterul;
  • Cistoscopul si ureteroscopul – inserate prin uretra pentru a examina vezica urinara si ureterele.

indicatii endoscopie

Tipuri de endoscopie

Exista multe tipuri de endoscopie, care le permit medicilor sa vada diferite parti ale corpului, in functie de regiunea examinata si de locul prin care se introduce endoscopul:

  • gastroscopie – endoscopul se insereaza pe la nivelul gurii pentru a examina stomacul si esofagul;
  • colonoscopie – se insereaza prin anus, pentru a examina intestinul gros;
  • bronhoscopie – se insereaza prin gura pentru a examina caile respiratorii si plamanii;
  • cistoscopie – prin uretra, pentru a examina vezica;
  • histeroscopie – prin vagin si col uterin pentru a examina uterul;
  • endoscopia cu capsula – se inghite o capsula care contine o camera mica si o sursa de lumina, care transmite fara fir imagini ale sistemului digestiv.

Cand se recomanda efectuarea endoscopiei?

Endoscopia este o procedura folosita din mai multe motive, inclusiv urmatoarele:

  • screening-ul canceruluisigmoidoscopia (examinarea medicala minim invaziva a portiunii inferioare a intestinului gros) si colonoscopia (o procedura folosita pentru examinarea regiunii inferioare a colonului) le permit medicilor sa identifice si sa elimine polipii inainte de a deveni cancer de colon;
  • evaluarea diagnostica a simptomelor – endoscopia superioara si colonoscopia le permit medicilor sa vizualizeze direct organele si sa preia imagini cu zone care par anormale, care pot cauza simptome, cum ar fi dureri abdominale sau sangerare rectala, dar si biopsie in timpul procedurii;
  • biopsia unei zone anormale vazute pe o radiografie toracica – in timpul bronhoscopiei (un test care le permite medicilor sa examineze caile respiratorii ale unei persoane), medicul poate lua probe de secretii si tesut bronsic si pulmonar pentru a fi examinate intr-un laborator;
  • indepartarea unui corp strain – endoscopia le permite medicilor sa gaseasca si sa indeparteze corpurile straine din caile respiratorii superioare ale plamanilor sau din tractul gastrointestinal.

tipuri de endoscopii

Endoscopia de diagnostic

Cand se recomanda o endoscopie? O endoscopie poate fi indicata pentru a investiga urmatoarele simptome:

  • dificultati de inghitire (disfagie);
  • dureri abdominale persistente;
  • dureri in piept care nu sunt cauzate de afectiuni legate de inima;
  • greata si varsaturi persistente;
  • pierdere in greutate inexplicabila;
  • varsaturi cu sange;
  • diaree persistenta;
  • sange in scaun.

Daca esofagul, stomacul sau prima parte a intestinului subtire trebuie examinate, se va efectua o gastroscopie. Daca intestinul trebuie examinat, vorbim de colonoscopie.

Endoscopia terapeutica

Endoscopiile sunt utilizate pentru a efectua proceduri chirurgicale simple, cum ar fi:

  • localizarea, prelevarea sau eliminarea tumorilor din plamani si tractul digestiv;
  • localizarea si indepartarea obiectelor straine din plamani si tractul digestiv;
  • prelevarea de probe de tesut in scop diagnostic – biopsie;
  • indepartarea pietrelor din caile biliare;
  • plasarea de tuburi (stenturi) in caile biliare, esofag, duoden, colon;
  • reparatii ale leziunilor din interiorul articulatiilor (artroscopie).

Ce este endoscopia cu capsula?

Endoscopia cu capsula a fost dezvoltata la mijlocul anilor 1990 si implica o camera fara fir. Camera este suficient de mica pentru a se incadra intr-o capsula (aproximativ dimensiunea unei pilule) si, prin urmare, poate fi inghitita. Pe masura ce capsula circula prin tractul digestiv, preia imagini care sunt transmise catre un dispozitiv.

Este utilizata pentru a examina regiuni precum intestinul subtire, mucoasa intestinului subtire si pentru diagnosticarea bolii Crohn.

Riscuri si complicatii ale endoscopiei

Care sunt riscurile asociate endoscopiei? Complicatiile de la o endoscopie sunt foarte rare. Unele persoane pot simti durere sau sensibilitate dupa procedura, dar acest lucru se instaleaza de obicei rapid. Complicatiile pot include:

  • perforatii ale regiunii examinate sau ale unui orgn;
  • sangerare excesiva;
  • infectii;
  • reactii adverse sau reactii alergice de la eventualul anestezic – stare de rau, senzatie de arsura la locul injectarii, ritm cardiac neregulat, cresterea tensiunii arteriale, dificultati respiratorii.

Pregatirea pentru endoscopie

Cum ma pregatesc pentru o endoscopie? Medicul va oferi instructiuni complete despre modul de pregatire. Majoritatea tipurilor de endoscopie necesita abtinerea de la consum de alimente solide cu pana la 12 ore inainte de procedura. Unele tipuri de lichide, cum ar fi apa sau sucul, pot fi permise cu pana la 2 ore inainte de procedura.

Medicul va poate oferi laxative sau clisme cu o seara inainte de procedura pentru a curata sistemul digestiv. Acest lucru este comun in procedurile care implica tractul gastrointestinal (GI) si anusul. Inainte de endoscopie, se va face un examen fizic si se va analiza istoricul medical complet, inclusiv orice interventii chirurgicale anterioare. Informati medicul cu privire la orice medicamente luati sau ati luat recent, inclusiv medicamente fara prescriptie medicala sau suplimente. De asemenea, informati medicul despre orice alergii.

procedura de endoscopie

La ce sa te astepti de la procedura pentru endoscopie

Procedura va depinde intr-o oarecare masura de motivul endoscopiei. Exista trei motive principale pentru efectuarea unei endoscopii:

  • investigatie – daca un individ se confrunta cu varsaturi, dureri abdominale, dificultati de respiratie, ulceratii la stomac, dificultati de inghitire sau sangerare gastrointestinala, de exemplu, un endoscop poate fi folosit pentru a depista o cauza;
  • confirmarea unui diagnostic – endoscopia poate fi utilizata pentru a realiza o biopsie pentru a confirma un diagnostic de cancer sau alte boli;
  • tratament – un endoscop poate fi utilizat pentru a trata direct o boala; de exemplu, endoscopia poate fi utilizata pentru a cauteriza un vas de sange sau pentru a indeparta un polip.

Uneori, endoscopia va fi combinata cu o alta procedura, cum ar fi o ecografie. Poate fi utilizata pentru a plasa sonda cu ultrasunete aproape de organe, cum ar fi pancreasul. O endoscopie este de obicei efectuata in timp ce pacientul este constient, desi, uneori, pacientul va primi anestezic local (in mod obisnuit, un spray anestezic in zona din spate a gatului). Uneori, pacientul este sedat. Pentru procedurile de endoscopie care implica zona gurii, o proteja bucala va fi utilizata pentru a proteja dintii si buzele pe masura ce tubul este introdus.

Etapele procedurii

Procedura exacta utilizata depinde de tipul de endoscopie si de alegerea anestezicului. Este posibil sa beneficiati de sedare sau un anestezic general. Endoscopul este introdus prin regiunea dorita, in functie de indicatii. Medicul poate face pur si simplu un diagnostic. De asemenea, poate preleva o proba de tesut (biopsie) pentru analize ulterioare intr-un laborator. In mod alternativ, medicul poate efectua operatii minore in acelasi timp. Odata ce endoscopia este completa, endoscopul este indepartat.

Recomandari dupa endoscopie

Majoritatea endoscopiilor sunt proceduri de ambulatoriu. Asta inseamna ca nu necesita spitalizare si va puteti intoarce acasa in aceeasi zi. Medicul va inchide ranile de incizie cu mici cusaturi si le va bandaja imediat dupa procedura. Va oferi instructiuni despre cum sa va ingrijiti singuri acasa rana.

Dupa aceea, va trebui sa asteptati 1-2 ore in spital pentru ca efectele sedarii sa se reduca. Poate persista un usor disconfort. De exemplu, in urma unei endoscopii a tractului gastrointestinal superior, este posibil sa aveti o durere in gat si va trebui sa mancati alimente moi pentru cateva zile. Este posibil sa apara urme de sange in urina dupa o cistoscopie pentru a examina vezica. Acest lucru ar trebui sa treaca in termen de 24 de ore, si trebuie sa va adresati medicului daca persista.

rezultatele endoscopiei

Rezultatele endoscopiei

Dupa ce se reduce efectul sedativului, medicul va discuta despre rezultatele examinarii. Va va informa daca in timpul procedurii au fost observate modificari anormale, mase sau alte probleme si se va discuta planul de tratament sau daca sunt necesare alte teste si investigatii. Daca s-au prelevat probe de biopsie, dureaza cateva zile pana cand veti primi rezultatele.

Referinte:
(1) Endoscopy, link: https://www.healthline.com/health/endoscopy
(2) Endoscopy: What to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/153737.php
(3) Endoscopy, link: https://www.nhs.uk/conditions/endoscopy/
(4) Types of Endoscopy, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/tests-and-procedures/types-endoscopy
(5) Digestive Diseases and Endoscopy, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-endoscopy#1

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *