Cistoscopia – totul despre endoscopia vezicii urinare

cistoscopia

Cistoscopia este o procedura de diagnostic care ii permite medicului sa examineze direct tractul urinar. O cistoscopie poate fi recomandata atunci cand este suspectata o tulburare a tractului urinar, inclusiv probleme structurale care pot duce la blocarea fluxului de urina sau la alte probleme cu fluxul de urina.

CUPRINS:

1. Ce este cistoscopia?
2. Cand se recomanda efectuarea cistoscopiei?
3. Riscuri si complicatii ale cistoscopiei
4. Pregatirea pentru cistoscopie
5. La ce sa te astepti de la procedura pentru cistoscopie
6. Recomandari dupa cistoscopie
7. Rezultatele cistoscopiei

Ce este cistoscopia?

Cistoscopia este o procedura de examinare a interiorului vezicii urinare si a tractului urinar, folosind un cistoscop (un tub subtire cu o lentila sau o camera la un capat). Este adesea folosita pentru a diagnostica mai precis cauza simptomelor, cum ar fi infectiile recurente ale vezicii urinare, durerea in timpul urinarii sau incontinenta urinara.

Cistoscopia poate fi, de asemenea, efectuata dupa proceduri chirurgicale ginecologice in apropierea vezicii urinare pentru a verifica daca exista o plasare adecvata a suturilor si a dispozitivelor de sustinere.

Cand se recomanda efectuarea cistoscopiei?

Cistoscopia este o procedura care ii permite medicului sa examineze direct tractul urinar inferior (vezica urinara si uretra). Un instrument luminos, tubular, asemanator unui telescop numit cistoscop este introdus in vezica prin uretra. Acest test poate ajuta la identificarea anumitor probleme si poate fi indicata pentru situatii medicale diferite, cum ar fi:

  • probleme legate de sangerare sau durere la nivelul tractului urinar – sange in urina;
  • blocarea tractului urinar sau pentru a depista pietre la rinichi;
  • probleme cu mucoasa vezicii urinare;
  • infectii repetate ale tractului urinar;
  • incontinenta urinara;
  • urinari frevente sau dureri la urinare;
  • dificultati la urinare;
  • celule neobisnuite gasite intr-o proba de urina.

Unele anomalii pot fi diagnosticate prin cistoscopie, inclusiv:

  • tumorile;
  • pietre vezicale;
  • chisturi;
  • mase pe peretii vezicii urinare;
  • ulcere pe peretii vezicii;
  • polipi ai vezicii;
  • ingustarea uretrei;
  • marirea prostatei la barbati etc.

Cistoscopia poate fi, de asemenea, facuta pentru a monitoriza evolutia conditiilor. De exemplu, unele persoane beneficiaza de o cistoscopie de rutina periodic dupa tratamentul unei tumori vezicale. Acest lucru ajuta la detectarea oricarei recurente precoce care poate fi tratata inainte de a se extinde in continuare.

procedura de cistoscopie

Cistoscopia ca metoda de tratament

Folosind diferite instrumente transmise pe canalele laterale, un medic poate folosi procedura in diverse scopuri:

  • pentru a indeparta o piatra din vezica;
  • pentru a preleva o proba de urina din uretere;
  • pentru a indeparta polipi sau tumori de pe mucoasa vezicii urinare;
  • pentru a introduce un stent in ureter;
  • pentru a efectua o radiografie speciala a ureterelor si a rinichilor;
  • pentru a indeparta prostata.

Cistoscopia si cancerul

Cistoscopia poate fi utilizata pentru a preleva probe de biopsie din vezica sau uretra (pentru a afla daca o zona anormala este cancer, de exemplu). Acest lucru se realizeaza prin trecerea unor instrumente lungi si subtiri prin cistoscop, cum ar fi mici pensete pentru a colecta probele. Probele de biopsie sunt apoi analizate in laborator..

De asemenea, este folosita daca aveti o problema a vezicii urinare care trebuie tratata (inclusiv unele tipuri de cancer precoce). Cistoscopia poate fi folosita pentru a trata unele probleme la nivelul vezicii urinare. De exemplu, instrumentele lungi si subtiri pot fi transmise printr-un cistoscop rigid pentru a elimina tumorile mici (cresteri) in vezica, intr-o operatie cunoscuta ca rezectie transuretrala a tumorii vezicii urinare.

Riscuri si complicatii ale cistoscopiei

Care sunt riscurile? Exista riscuri asociate cu majoritatea procedurilor. Cu toate acestea, o cistoscopie este de obicei efectuata fara probleme. Efectele secundare posibile sunt:

  • disconfort – puteti simti o senzatie de intepatura atunci cand urinati, cu senzatie de arsura, dar acest lucru ar trebui sa dureze doar o zi sau doua;
  • sangerare – s-ar putea sa aveti o usoara sangerare din cauza cistoscopului trecut in uretra;
  • necesitatea inserarii temporare a unui cateter – poate fi necesar daca nu puteti elimina urina in mod normal dupa procedura.

Unele persoane dezvolta complicatii mai grave, inclusiv:

  • leziuni ale uretrei ce pot duce la formarea cicatriciala – acest lucru poate necesita o interventie chirurgicala suplimentara pentru largirea uretrei;
  • uretra umflata (uretrita) – este cea mai frecventa complicatie (ingreuneaza urinarea);
  • infectie – in cazuri rare, germenii intra in tractul urinar si provoaca infectii, cu simptome ca febra, urina cu miros ciudat, greata si dureri lombare;
  • sangerare severa.

indicatii cistoscopie

Pregatirea pentru cistoscopie

Inainte de examinare vi se poate administra un antibiotic inainte de procedura pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta o infectie. Inainte de a recomanda procedura, medicul urolog va intreba despre istoricul medical al pacientului, medicatia curenta si alergiile la medicamente, inclusiv anestezice.

Poate fi necesar sa se analizeze o proba de urina pentru a testa o infectie a tractului urinar (UTI). Daca pacientul are o infectie urinara, urologul poate trata infectia cu antibiotice inainte de a efectua o cistoscopie.

Consideratii speciale pentru copii

Un copil poate avea nevoie de cistoscopie sau ureteroscopie pentru a cauta anomalii in tractul urinar sau pentru a identifica o cauza pentru incapacitatea de a controla miscarile intestinale sau urinarea (numita incontinenta) in timpul zilei. Testul se face intr-o sala de operatie, in timp ce copilul se afla sub anestezie generala.

Pregatirea copiilor inainte de test sau procedura poate scadea anxietatea si creste cooperarea. Pregatirea inseamna ca celor mici sa li se explica ce se va intampla in timpul testului, inclusiv ceea ce vor vedea, simti si auzi. Pregatirea pentru cistoscopie depinde de varsta si experienta copilului.

La ce sa te astepti de la procedura pentru cistoscopie

Deschiderea spre uretra (la capatul penisului sau exteriorul vaginului) si pielea din apropiere vor fi curatate. Anestezia locala ajuta la prevenirea durerii in timpul procedurii. Medicul introduce un cistoscop prin deschiderea urinara in uretra si vezica. Se va scurge vezica si se ia o proba pentru testare. In continuare, medicul va umple vezica cu apa sterila sau solutie salina pentru a permite o mai buna vizualizare a peretilor vezicii urinare. Procedura dureaza aproximativ 15 minute. Este posibil sa simtiti un anumit disconfort sau nevoia de a urina atunci cand medicul umple vezica.

Se va folosi un cistoscop flexibil daca specialistul trebuie sa se uite doar in interiorul vezicii urinare.  Un cistoscop rigid va fi utilizat pentru a preleva o proba de tesut vezical sau pentru a trata zona trecand mici instrumente chirurgicale prin tub. O cistoscopie poate fi incomoda, dar de obicei nu este dureroasa.

Recomandari dupa cistoscopie

Dupa procedura se recomanda odihna daca ati beneficiat de sedare sau anestezie generala. Este posibil sa apara reactii adverse dupa cistoscopie, cum ar fi:

  • sangerari din uretra sau urina roz;
  • senzatie de arsura la urinare;
  • urinari mai frecvente 1-2 zile dupa proceudra etc.

analiza cistoscopie

Sfaturi:

  • Puteti aplica o compresa calda si umeda deasupra deschiderii catre uretra pentru a ajuta la calmarea durerii.
  • Beti suficiente lichide dupa procedura. Curatarea vezicii poate reduce iritatiile.
  • Daca medicul va recomanda, luati medicamente pentru durere, cum ar fi acetaminofen (Tylenol) sau ibuprofen (Advil).
  • Daca vi s-a administrat anestezie generala, va puteti simti somnolent sau ametit. Nu consumati alcool, nu conduceti si nu folositi utilaje complexe pentru restul zilei.
  • Daca ati facut o biopsie, veti avea nevoie de timp pentru a va vindeca. Evitati ridicarea greutatilor in urmatoarele doua saptamani.

Rezultatele cistoscopiei

Este posibil ca medicul sa poata discuta rezultatele imediat dupa procedura sau poate fi nevoie sa asteptati cateva zile. Daca cistoscopia a presupus colectarea unei biopsii pentru a testa cancerul vezicii urinare, proba respectiva va fi trimisa la un laborator. Dupa finalizarea testelor, medicul va va anunta rezultatele. Ce inseamna rezultatele? Un rezultat anormal poate insemna:

Ce se intampla daca se constata o schimbare sau o anomalie? Pe baza rezultatelor cistoscopiei sau ureteroscopiei, medicul va decide daca trebuie sa se faca mai multe teste, proceduri, ingrijire ulterioara sau tratament. Medicul va trimite probe de biopsie si polipi eliminati in timpul testului de patologie. Un patolog va analiza proba pentru a vedea daca exista celule canceroase in ea. Daca se gaseste cancer, se vor face mai multe teste pentru a ajuta echipa medicala sa depisteze tipul de cancer si cat de avansat este acesta.

 

Referinte:
(1) Cystoscopy and ureteroscopy, link: https://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/cystoscopy/?region=on
(2) Cystoscopy, link: https://www.healthline.com/health/cystoscopy
(3) Cystoscopy or Bladder Scope Test, link: https://www.webmd.com/prostate-cancer/guide/cystoscopy#1
(4) Cystoscopy: Test Details, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/16553-cystoscopy/test-details
(5) Cystoscopy, link: https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/tests/endoscopy/cystoscopy.html
(6) Cystoscopy, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/tests/cystoscopy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

4 Comments on “Cistoscopia – totul despre endoscopia vezicii urinare”

  1. Buna seara vreau sa va transmit o problemă. Problema nu este la mine ci la o persoana mai in varsta. Ea are o piatră pe peretele fizicii. Va rog sa ma ajutati

  2. Vreau sa ma sunați daca se poate rezolva tel.meu este 0767530667 este urgent. Multumesc

  3. Bună seara!Am 4saptamani de la citoscopie,a fost eliminată o tumoră care s-a dovedit a fi un carcinom T1a.M-am simțit bine până astăzi când am început să urinez cu sânge și cu mici chegulete și să am dureri persistente,ușoare,in zona pelviana și mijloc.Simt jena la urinare și așa a fost tot timpul de la intervenția chirurgicală.Ma poate ajuta cineva cu un sfat? Medicul care mi-a făcut intervenția a zis să stau liniștită și să bea multe lichide.E de ajuns oare?

  4. Buna ziua am fost depistat cu virus proteus spp am luat un antibiotic Tavanic 500 mg 10 zile si am urinari frecvente dar jetul este foarte tare cand urinez si deasupra vezici urinare parcă se umfla ce poate fi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *