De ce frecventa bolilor oncologice creste odata cu varsta? | Intrebari frecvente

ngrijiri paliative în cancer

Află de ce frecvența bolilor oncologice crește odată cu vârsta direct de la domnul Dr. Bogdan Catrangiu, medic primar ginecolog – oncolog, Asociația pentru prevenirea cancerului! Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

De ce frecvența bolilor oncologice crește odată cu vârsta?

–  transcriere video interviu cu Dr. Bogdan Catrangiu –

Dr. Bogdan Catrangiu:

Predispoziția la boală este legată și de vârstă. Dacă există unele boli ale copilăriei (din care poate face parte și boala oncologică), la omul matur, care să spunem că este mai vaccinat, mai atent, mai grijuliu, numai și faptul că înaintează în vârstă îl predispune către această boală. Bineînțeles că boala oncologică la o nouă vârstă nu are aceeași viteză/virulență ca la un om tânăr. Aș putea să dau un exemplu în ce privește cancerul la sân: la vârsta de 20 de ani, statistic, o femeie din 200 ar putea să facă un cancer la sân; la vârsta de 70 de ani o femeie din 12 face un cancer la sân.

Lucrurile acestea se întâmplă pe temeiul unor schimbări hormonale, stresul, emoțiile negative. În general, poate și datorită faptului că vom avea astăzi o dezbatere, boala oncologică este o dezbatere continuă, cu toate argumentele, cu toate statisticile pe care le găsim amplificate pe net, pe site-urile de specialitate, în continuare mai apare câte ceva. Și creșterea duratei de viață a oamenilor în secolul actual îi predispune mai mult decât în alte perioade (cum ar fi cea interbelică) la apariția acestei boli.

De aceea este nevoie de o prevenție continuă. Aș putea să spun că în prevenția oncologică (putem să facem o paralelă cu prevenția vaccinală) este nevoie de o inovare continuă pentru că întotdeauna mai apare ceva care poate să fie înzestrat cu mai mult efect, care să facă informația să ajungă mai bine și mai pertinent către individ. Probabil aș putea să spun că este un domeniu care nu sărăcește niciodată de informații, ci abundă de descoperiri noi care promit o „revanșă” în lupta cu această boală, poate chiar și o vindecare. Aș putea să spun și eu că această boală se vindecă doar dacă este privită sau descoperită/dezbătută la timpul potrivit de către fiecare dintre noi. Nu trebuie să ajungem noi să fim actori în scenă ca să aflăm care sunt problemele pe care le avem de rezolvat și pe care nu le putem rezolva.

Despre autor

Dr. Bogdan Catrangiu

Medic primar ginecolog - oncolog, Asociația pentru prevenirea cancerului.

One Comment on “De ce frecventa bolilor oncologice creste odata cu varsta? | Intrebari frecvente”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *