Cum sa faci fata mai usor unui diagnostic de cancer

cum sa faci fata unui diagnostic de cancer

Iata care sunt etapele sau reactiile psihologice dupa un diagnostic de cancer si cateva recomandari pentru a va gestiona emotiile si trairile.

CUPRINS:

1. Fiecare pacient reactioneaza diferit la un diagnostic de cancer
2. Cele 5 etape sau reactii psihologice dupa un diagnostic de cancer
3. Recomandari pentru a face fata mai usor unui diagnostic de cancer

Fiecare pacient reactioneaza diferit la un diagnostic de cancer

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cancerul este una dintre cele mai raspandite afectiuni la nivel mondial. Sa primesti un diagnostic de cancer nu are cum sa fie altfel decat greu. Este normal sa te confrunti cu teama, anxietate, furie, neliniste, sa te intrebi „de ce eu?”, sa te simti neputincios si ingrijorat. Atat pentru persoana diagnosticata cu o forma de cancer, cat si pentru cei dragi, acceptarea diagnosticului necesita timp. Acceptarea nu inseamna ca renunti, ci isi permite sa preiei controlul asupra vietii si sa te concentrezi pe ceea ce este cel mai important pentru tine.

Dupa aflarea diagnosticului este posibil sa experimentati o serie de emotii pe parcursul diagnosticului, tratamentului si recuperarii. Aceste emotii sau sentimente sunt normale. Reactiile difera adesea de la persoana la persoana si nu exista un mod corect sau gresit de a simti. Va puteti confrunta cu stare de soc, frica, incertitudine, pierderea controlului, tristete, furie, negare, vinovatie etc. Uneori, un diagnostic de cancer poate provoca anxietate si depresie. Cititi mai multe despre anxietate in cancer si depresia in cancer.

aflarea unui diagnostic de cancer

Cele 5 etape sau reactii psihologice dupa un diagnostic de cancer

Primirea unui diagnostic de cancer este insotita de o serie de emotii – dupa cum am vazut mai sus. Fiecare emotie care poate aparea este un raspuns normal si natural la o schimbare majora in viata. Este important sa acceptati si sa va permiteti sa simtiti orice emotie, pentru a trece prin fiecare etapa.

De-a lungul vietii experimentam multe forme de durere emotionala sau pierdere. Durerea emotionala poate fi cauzata de anumite situatii, relatii sau chiar dependente. Durerea emotionala poate sa apara dupa moartea unei persoane dragi, dupa un divort sau o despartire, dupa un anumit diagnostic etc.

Cele cinci etape ale durerii sau doliului sunt un model de a face fata pierderii, creat de medicul psihiatru Elisabeth Kubler-Ross in 1969. Un model similar poate fi aplicat si cand vine vorba despre primirea unui diagnostic de cancer sau alta boala. Aceasta teorie sugereaza ca trecem prin cinci etape distincte dupa o pierdere de orice fel: negare, furie, negociere, depresie si, in final, acceptare. Acestea, desigur, pot fi aplicate si in toate celelalte situatii de durere si pierdere, inclusiv dupa un diagnostic.

Retineti ca nu toata lumea experimenteaza toate aceste etape sau le poate experimenta intr-o alta ordine. Chiar si dupa ce o persoana a trecut prin toate etapele, uneori poate reveni la o etapa anterioara.

Iata mai multe despre toate cele 5 etape psihologice:

Etapa 1: Negare

Prima etapa – negarea, este un mecanism de adaptare. Este normal sa apara socul si sa simti ca parca traiesti un cosmar si nu are cum sa fie adevarat. In cazuri extreme, pacientul poate sa treaca pe „pilot automat”, concentrandu-se pe activitatile de zi cu zi si ignorand diagnosticul pe cat posibil. Desi negarea realitatii poate parea un mecanism de adaptare gresit, poate fi de fapt o modalitate de a ne proteja de impactul emotional complet al diagnosticului. Acesta este un raspuns normal la o situatie coplesitoare si va permite sa va linistiti inainte de a procesa informatiile. Dupa cum mentioneaza dr. Kübler-Ross in cartea sa: „negarea este modul naturii de a lasa sa patrunda doar atat cat putem face fata.

Etapa 2: Furie

A doua etapa este adesea caracterizata de sentimente de furie. Odata ce un individ incepe sa traiasca din nou in realitatea „actuala” si nu in realitatea „alterata” din etapa de negare, furia ar putea sa apara. Furia este o etapa prin care trece aproape toata lumea atunci cand se confrunta cu durere emotionala. Intrebari precum „de ce mi s-a intamplat asta?” sau „ce am facut ca sa merit asta?” sunt frecvente. S-ar putea sa fii suparat pe boala in sine, pe medici sau pe tine insuti. Poate aparea o senzatie de lipsa de control. Aceasta furie se poate manifesta in moduri diferite – unii pacienti cu cancer se pot invinovati sau isi pot manifesta furia asupra celor din jur.

confruntarea cu emotiile in cancer

Etapa 3: Negociere

A treia etapa a procesului este momentul in care pacientii incep sa se intrebe ce ar fi putut face diferit pentru a preveni cancerul. Isi pot face promisiuni ca vor face anumite schimbari daca se vor vindeca. Negocierea poate fi o modalitate de a recastiga un sentiment de control. Daca va impovarati cu „daca…atunci nu ma imbolnaveam” sau „ar fi trebuit sa”, acest lucru nu poate decat sa duca la sentimente de vinovatie si regret. Retineti ca desi cancerul are o serie de factori de risc modificabili si care pot fi controlati, alti factori nu pot fi modificati. Un diagnostic de cancer este un eveniment traumatizant pe care nimeni nu l-ar fi putut preveni si nu este vina nimanui.

Etapa 4: Tristete si depresie

A patra etapa a confruntarii cu un diagnostic de cancer este depresia. Se poate manifesta in multe moduri, cum ar fi sentimente de tristete, deznadejde sau detasare. Pot sa apara si stari de izolare, retragere, probleme de somn, probleme cu apetitul etc.

Etapa 5: Acceptare

Acceptarea nu este definita in niciun caz ca renuntare. Inseamna pur si simplu a face pace cu diagnosticul si a fi pregatit pentru a depune tot efortul pentru a lupta impotriva bolii. Acceptarea nu inseamna nici ca brusc simti ca totul este in regula. Inseamna doar recunoastere si intelegere si este un moment al adaptarii si al emotiilor fluctuante.

emotiile in cancer

Recomandari pentru a face fata mai usor unui diagnostic de cancer

Retineti ca nu exista reguli stricte si rapide cand vine vorba despre psihicul uman si sanatatea mentala. Unii pacienti nu se confrunta cu toate aceste etape sau pot sa apara in ordine diferita. Nu exista un mod „corect” sau „gresit” de a simti – fiecare pacient se confrunta cu diagnosticul de cancer in felul sau unic.

Iata cateva recomandari:

  • Informati-va cu privire la diagnostic – Este important sa va informati cu privire la diagnostic, simptome, tratament, din surse sigure. Cand mergeti la controale puneti intrebari medicului si notati-va toate nelamuririle si preocuparile. Puteti ruga un prieten sau un membru al familiei sa va insoteasca la consultatii.
  • Anticipati posibilele schimbari fizice si simptome – Discutati cu medicul despre schimbarile fizice care pot sa apara, simptome, efecte adverse ale tratamentelor. Luati in considerare, de asemenea, modul in care tratamentul va va afecta activitatile zilnice si cum trebuie sa va schimbati rutina.
  • Lasati prietenii si familia sa va fie alaturi si sa va ajute. Invatati sa solicitati si sa acceptati ajutorul.
  • Mentineti un stil de viata sanatos si o rutina obisnuita pe cat posibil – Mentinerea unui stil de viata sanatos va poate creste nivelul de energie si va ajuta sa faceti fata mai usor bolii. Adoptati o dieta sanatoasa care sa contina o varietate de alimente si odihniti-va pentru a gestiona mai eficient stresul si oboseala. Este important si sa continuati sa faceti aceleasi lucruri pe care le-ati face in mod normal. Mentineti sau adoptati un stil de viata activ, respectand recomandarile medicului.
  • Revizuiti-va obiectivele si prioritatile – Stabiliti-va ceea ce este cel mai important in viata voastra. Gasiti timp pentru activitatile care sunt importante si va ofera sens. Discutati cu cei dragi si impartasiti-va gandurile si sentimentele. Cancerul afecteaza nu doar pacientul, ci si familia sa si relatiile. Comunicarea sincera poate ajuta la reducerea anxietatii si a fricii.
  • Grupul de suport in oncologie – Uneori poate fi util sa discutati cu alte persoane cu acelasi diagnostic. In cadrul unui grup de suport puteti impartasi experientele, trairile si emotiile. Grupurile de suport pentru pacienti cu cancer pot oferi un loc sigur pentru a impartasi experienta cu alte persoane care se confrunta cu aceeasi boala. De asemenea, poate fi de un real ajutor psihoterapia, mai ales daca va confruntati cu anxietate sau depresie.
  • In plus, poate fi util sa incercati tehnici de relaxare in cancer, iar scrisul intr-un jurnal va poate ajuta sa va intelegeti si sa va organizati gandurile.

Referinte:
(1) https://health.choc.org/dealing-with-a-cancer-diagnosis/
(2) https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/11-tips-for-coping-with-a-cancer-diagnosis
(3) https://www.cancer.org.au/cancer-information/after-a-diagnosis/coping-with-a-cancer-diagnosis
(4) https://www.livestrong.org/we-can-help/just-diagnosed/your-emotions-after-cancer-diagnosis
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319749#dont-let-it-take-over
(6) https://www.webmd.com/cancer/features/6-ways-to-conquer-a-scary-diagnosis

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *