Cum poate fi detectat cancerul in faza incipienta?

diagnostic cancer

Află cum poate fi detectat cancerul în fază incipientă direct de la domnul Dr. Bogdan Catrangiu, medic primar ginecolog – oncolog, Asociația pentru prevenirea cancerului! Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Cum poate fi detectat cancerul în fază incipienta?

–  transcriere video interviu cu Dr. Bogdan Catrangiu –

Dr. Bogdan Catrangiu:

Faza incipientă este foarte greu de presupus. Am putea să spunem că orice om este, poate, la începutul unei astfel de experiențe. Medicina, în general, folosește repere statistice, departajează niște cancere care sunt mai frecvente la femei de niște cancere care sunt mai frecvente la bărbați, arată care este ierarhia lor, situează povestea oncologică ca a doua cauză de boală și deces după bolile cardiovasculare, adică înzestrează această tematică cu niște informații foarte clare.

Problema este că, deși se știe, sau poate și femeile simt că este o problemă, nu toate femeile se duc să își facă mamografie la timp. Poate nu sunt convinse de adevărul celor spuse sau nu sunt atente, mai bine zis. La femei, prima localizare este localizarea la sân, după aceea vine localizarea din sfera genitală și apoi localizarea tubului digestiv. La bărbați prima localizare este la plămâni, a doua este digestivă, a treia este prostata.

Practic, numai să convingi o femeie să își facă analizele la timp, deși pare un efort susținut și e demonstrat că are un efect, eu nu cred că va eficientiza lupta cu această maladie care este boala oncologică. Trebuie legată o dezbatere care să îngăduie omului (care poate va deveni, poate nu va deveni pacient cu boală oncologică) să fie tot timpul prezent în această direcție. Asta ce înseamnă? Prevenția în cancer promovează niște bune reguli de viață: alimenția – 80% din starea de sănătate a unui om se întreține prin alimentație. Acum nu o să discutăm despre E-uri, dar dacă înțelegeți ce înseamnă alimentație, vom înțelege și ce înseamnă să ținem post. Postul nu trebuie neapărat luat din punctul de vedere al unei atitudini religioase, e vorba, până la urmă, de a fi cumpătat. Biserica demonstrează întotdeauna că există și o înțelepciune a cuvântului dacă el este așezat pe un piedestal, și denumește prevenția o „floare a virtuții cumpătării”.

Deci, practic, oameni învață prin a fi cumpătați cum ar trebui să-și mențină starea de sănătate – și aici e vorba de alimentație, de odihnă, nopți nedormite și de toate abuzurile astea care poate la un moment dat par inofensive, dar care la un moment dat își pun o amprentă. Nu știu dacă acum mai sunt telefoniste care lucrează noaptea, dar pe vremea lui Ceaușescu, în epoca pe care unii dintre noi am prins-o, serviciile care se făceau noaptea, adică ce nu păstrau acest ritm circadian noapte-zi predispuneau la cancer. De ce? Pentru că se obosea organismul, se distrugea un sistem de apărare care era adus de către somn. Prin modul în care societatea reușește să facă ca cetățenii să fie împreună de acord că în această boală există niște elemente de vindecare care nu aparțin, sau nu sunt întru totul la nivelul spitalului, și ele aparțin familiei de unde probabil va veni pacientul și comunității din care face parte familia, probabil că lucrurile vor fi mai bine înțelese și mai ușor de făcut. Oamenii singuri care nu au știut să deosebească în viața lor ce înseamnă să fii egoist, ce înseamnă să fii izolat de ceilalți (fie că te autoizolezi sau te izolează ceilalți) sunt mult mai predispuși de a nu face față întâlnirii cu o astfel de boală. Deci oamenii trebuie să se comporte la fel față de un pacient cu o boală oncologică.

Despre autor

Dr. Bogdan Catrangiu

Medic primar ginecolog - oncolog, Asociația pentru prevenirea cancerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *