Cistectomia este operatia de indepartare a vezicii urinare – iata cand se recomanda, ce implica procedura si ce efecte secundare pot sa apara.
CUPRINS:
1. Ce este cistectomia?
2. Indicatii
3. Ce implica procedura?
4. Riscuri si efecte secundare posibile
Ce este cistectomia?
Cistectomia este o interventie chirurgicala pentru indepartarea vezicii urinare. Cel mai adesea, medicii efectueaza o interventie chirurgicala de indepartare a vezicii urinare pentru a trata cancerul invaziv al vezicii urinare. Se efectueaza uneori cistectomia pentru probleme benigne care afecteaza vezica urinara si sistemul urinar. Dupa indepartarea unei parti sau a intregii vezicii urinare, medicul efectueaza o interventie chirurgicala reconstructiva. Astfel, se creeaza o noua modalitate de a stoca si elimina urina din organism.
Indicatii
Poate fi o solutie pentru indepartarea vezicii urinare afectate de cancer – cancerul vezicii urinare invaziv – si poate fi, de asemenea, o optiune pentru cancerul vezicii urinare non-invaziv muscular cu risc ridicat atunci cand terapia BCG este considerata nepotrivita sau in cazul in care tratamentul esueaza sau nu este tolerat. → Citeste aici mai multe despre cancerul de vezica.
Atunci cand cancerul vezicii urinare nu a progresat intr-un stadiu avansat, medicii pot sa il trateze folosind optiuni mai putin invazive decat interventia chirurgicala de indepartare a vezicii urinare. Cu toate acestea, cand cancerul este avansat, indepartarea vezicii urinare poate fi cea mai sigura optiune pentru a impiedica raspandirea cancerului in alte zone ale corpului.
Ce implica procedura?
Desi optiunile chirurgicale de baza sunt aceleasi, procedura in sine la femei este diferita de procedura la barbati. La barbati pot fi indepartate uneori si prostata, glandele ce secreta materialul seminal sau parte a canalului deferent sau canalului spermatic. La femei, medicul poate elimina si colul uterin, ovarele, uterul, trompele uterine sau parti ale vaginului.
Exista doua optiuni chirurgicale diferite pentru interventia chirurgicala de baza pentru indepartarea vezicii urinare. Acestea sunt cistectomia partiala si cistectomia radicala.
Cistectomia partiala
Cistectomia partiala este efectuata atunci cand cancerul este intr-un singur loc pe peretele vezicii urinare si nu s-a raspandit. Implica indepartarea unei parti a vezicii, fiind indicata mai ales pentru tumorile aflate la distanta de colul vezical si de orificiile uretrale. Cand cancerul a invadat stratul muscular al peretelui vezicii urinare, dar nu este foarte mare si se afla doar intr-un singur loc, uneori poate fi indepartat impreuna cu o parte din peretele vezicii urinare fara a elimina intreaga vezica.
Orificiul din peretele vezicii urinare este apoi inchis. Ganglionii limfatici din apropiere sunt, de asemenea, indepartati si testati pentru a examina raspandirea cancerului. Principalul avantaj al acestei interventii chirurgicale este ca se mentine vezica urinara si nu este nevoie de interventie chirurgicala reconstructiva. Insa, vezica ramasa poate sa nu retina prea multa urina, ceea ce inseamna ca persoana va trebui sa urineze mai des. In acest tip de interventie chirurgicala, principala preocupare este ca un cancer al vezicii urinare poate sa reapara intr-o alta parte a peretelui vezicii urinare – recidiva.
Cistectomia radicala
Cistectomia radicala implica indepartarea intregii vezici urinare, a ganglionilor limfatici din jur si, eventual, a altor organe. Cand cancerul este mai mare sau se afla in mai mult de o parte a vezicii urinare, va fi necesara o cistectomie radicala. Aceasta operatie indeparteaza intreaga vezica si ganglionii limfatici din apropiere. La barbati, prostata si veziculele seminale sunt, de asemenea, indepartate. La femei, ovarele, trompele uterine, uterul, colul uterin si o mica parte a vaginului pot fi, de asemenea, indepartate.
De obicei, operatia se face prin incizie in abdomenul inferior, dar poate fi facuta si laparoscopic sau prin chirurgie robotica.
Operatia reconstructiva dupa cistectomie radicala
Daca este indepartata intreaga vezica, va fi necesara o alta modalitate de a stoca urina si de a o elimina din corp. Se pot face mai multe tipuri de chirurgie reconstructiva. Cand chirurgul indeparteaza vezica urinara, trebuie sa creeze un mijloc alternativ pentru ca urina sa fie eliminata din corp – o noua cale de evacuare urinara sau derivatie urinara prin urmatoarele metode:
- diversiune cutanata – urina este eliminata din ureter printr-o portiune intestinala ca o stoma, unde urina se colecteaza intr-o punga speciala exterioara din plastic;
- rezervor cutanat pentru a evita un aparat extern;
- vezica ortoptica – se va forma o noua vezica (neovezica) din tesutul intestinal, formandu-se o punga intre uretra si uretere, unde era pozitionata vezica initiala.
Riscuri si efecte secundare posibile
Riscurile legate de orice tip de cistectomie sunt asemanatoare cu cele pentru orice interventie chirurgicala majora. Problemele in timpul sau la scurt timp dupa interventia chirurgicala pot include:
- reactii la anestezie;
- sangerari;
- cheaguri de sange in picioare sau plamani;
- leziuni ale organelor din apropiere;
- infectie.
Efectele interventiei asupra urinarii
Chirurgia vezicii urinare poate afecta modul in care urinati. Daca ati avut o cistectomie partiala, problema aceasta ar putea fi limitata la urinari mai frecvente (deoarece vezica urinara nu poate retine la fel de multa urina). Daca s-a facut o cistectomie radicala, veti avea nevoie de o interventie chirurgicala reconstructiva (descrisa mai sus) pentru a crea o noua cale prin care urina sa fie eliminata. In functie de tipul de reconstructie, ar putea fi necesar sa invatati cum sa goliti punga de urostomie sau sa puneti un cateter in stoma. Pe langa aceste modificari, devierea urinara si urostomia pot duce si la:
- infectii;
- scurgeri de urina;
- incontinenta;
- blocarea fluxului de urina.
Efectele sexuale ale cistectomiei radicale la barbati
Cistectomia radicala indeparteaza prostata si veziculele seminale. Deoarece aceste glande produc cea mai mare parte din lichidul seminal, indepartarea lor inseamna ca un barbat nu va mai produce sperma. Poate avea in continuare orgasm, dar va fi „uscat”. Dupa operatie, multi barbati au leziuni ale nervilor care le afecteaza capacitatea de a avea erectii. La unii barbati acest lucru se poate ameliora in timp.
Efectele sexuale ale cistectomiei radicale la femei
Aceasta interventie chirurgicala indeparteaza adesea partea din fata a vaginului. Acest lucru poate face actul sexual mai putin confortabil pentru unele femei, desi de cele mai multe ori este inca posibil. O optiune este reconstructia vaginului (numita reconstructie vaginala). Exista mai multe modalitati de a face acest lucru, asa ca discutati cu medicul despre avantajele si dezavantajele fiecarei metode. Cistectomia radicala poate afecta, de asemenea, capacitatea unei femei de a avea orgasm daca fasciculele nervoase care circula de-a lungul fiecarei parti a vaginului sunt deteriorate.
Referinte:
(1) https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/uh1464
(2) https://actionbladdercanceruk.org/cystectomy/
(3) https://www.cancer.org/cancer/bladder-cancer/treating/surgery.html
(4) https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21049-cystectomy