Tratamentul cu BCG pentru tumorile vezicale – iata ce implica aceste instilatii vezicale, cand se recomanda, cum se administreaza si ce efecte adverse pot sa apara.
CUPRINS:
1. Ce sunt instilatiile vezicale?
2. Instilatiile cu BCG – indicatii
3. Cum se administreaza BCG?
4. Ce efecte secundare pot sa apara?
Ce sunt instilatiile vezicale?
Chimioterapia si imunoterapia sunt tratamente pentru cancer ce sunt administrate de obicei intravenos sau sub forma de pastile. Insa, exista si alte metode. De exemplu, instilatiile intravezicale implica introducerea medicamentelor direct in vezica folosind un cateter, care este un tub subtire si flexibil ce poate fi inserat prin uretra.
Imunoterapia pentru cancerul de vezica
Imunoterapia ar putea fi o optiune pentru cancerul de vezica in caz de:
- cancer de vezica superficial – un cancer mic, ce nu s-a raspandit dincolo de mucoasa vezicii urinare;
- cancerul nu raspunde la chimioterapie sau incepe sa creasca din nou dupa chimioterapie;
- pacientul nu poate primi chimioterapie.
→ Citeste aici pe larg despre cancerul de vezica.
Tipuri de imunoterapie pentru cancerul de vezica
Sunt doua moduri in care ar putea fi administrata imunoterapia pentru cancerul de vezica: terapia intravezicala si terapia sistemica. Terapia intravezicala este cea mai obisnuita modalitate de a administra imunoterapie pentru cancerul de vezica urinara. Medicamentele sunt introduse direct in vezica urinara. Cancerul vezicii urinare in stadiu incipient este adesea tratat cu imunoterapie. Aceste tipuri de cancer sunt mici si sunt doar in captuseala vezicii urinare. Nu s-au raspandit in straturi mai profunde ale peretelui vezicii urinare. Medicamentul utilizat de obicei se numeste BCG (Bacillus Calmette-Guerin) – BCG pentru tumorile vezicale. Este vorba despre o suspensie a bacilului viu Calmette-Guérin, ce stimuleaza sistemul imunitar, avand si actiune antitumorala. Acesta este introdus in vezica urinara printr-un cateter introdus prin uretra. Sistemul imunitar al corpului raspunde la medicamentul cu BCG pentru tumorile vezicale si este „activat” pentru a ataca si distruge celulele canceroase ale vezicii urinare. In imunoterapie sistemica, medicamentul este administrat intravenos si circula prin tot corpul. Acesta este motivul pentru care este folosita pentru a trata cancerul care s-a raspandit dincolo de vezica.
Unele dintre medicamentele de imunoterapie utilizate pentru cancerul vezicii urinare includ: atezolizumab, durvalumab, avelumab, nivolumab, pembrolizumab, enfortumab. Aceste medicamente vizeaza anumite proteine care impiedica celulele sistemului imunitar sa distruga celulele canceroase. Cand aceste proteine sunt blocate, sistemul imunitar este capabil sa opreasca dezvoltarea tumorii, sa faca tumorile sa creasca mai lent sau sa distruga celulele canceroase. Imunoterapia sistemica ar putea sa nu fie o optiune pentru persoanele cu sistem imunitar compromis – inclusiv pentru cei care au primit un transplant de organe si care iau medicamente care suprima sistemul imunitar sau persoanele care au infectie cu HIV. De asemenea, tratamentul nu este indicat celor cu tuberculoza activa si celor cu antecedente de radioterapie la nivelul vezicii.
Cand se utilizeaza chimioterapia intravezicala?
Chimioterapia intravezicala este utilizata in principal pentru cancerul de vezica urinara non-invaziv cu risc scazut pana la mediu. Ajuta la prevenirea reaparitiei cancerului. Prin aceasta metoda, medicamentul nu poate ajunge la celulele canceroase din afara captuselii vezicii urinare sau in alte parti ale corpului, deci nu este potrivita pentru cancerul vezicii urinare invaziv muscular. Solutia de chimioterapie este lasata in vezica pana la doua ore si apoi drenata prin cateter.
Instilatiile intravezicale pentru tratarea cancerului de vezica neinvaziv
Chimioterapia intravezicala sau imunoterapia pot fi utilizate pentru cancerele non-invazive ale vezicii urinare. Unele studii sugereaza ca imunoterapia functioneaza cel mai bine. Se face o data pe saptamana timp de 6 saptamani si poate fi repetata timp de inca 6 saptamani, daca este necesar. Aceasta se numeste terapie de inductie. Dupa o pauza de 4 – 6 saptamani, tratamentele de intretinere se fac cel putin 1 an.
Aceste tipuri de cancer se gasesc numai in mucoasa vezicii urinare. Acestea pot fi numite cancere ale vezicii urinare neinvazive (stadiul 0) sau minim invazive (stadiul I). Nu s-au raspandit in straturi mai profunde in muschii peretelui vezicii urinare sau in alte parti ale corpului. Medicamentele administrate afecteaza in principal celulele care captusesc interiorul vezicii urinare. Au efecte reduse sau deloc asupra celulelor din alte zone. Asta inseamna ca orice celule canceroase din afara captuselii vezicii urinare, inclusiv cele care au crescut profund in peretele vezicii urinare, nu sunt tratate prin terapie intravezicala. De asemenea, medicamentele introduse in vezica nu pot ajunge la celulele canceroase din rinichi, uretere si uretra sau in cele care s-au raspandit in alte parti ale corpului.
BCG folosit in terapia intravezicala, desi de obicei nu cauzeaza imbolnavirea unei persoane, poate ajuta la declansarea unui raspuns imun. BCG poate fi introdus direct in vezica sub forma de lichid. Activeaza celulele sistemului imunitar din vezica, iar acestea apoi ataca celulele canceroase de la nivelul vezicii urinare.
Instilatiile cu BCG – indicatii
Cand se recomanda imunoterapia intravezicala sau instilarea BCG in vezica urinara? Tratamentul cu BCG este adecvat pentru cancerele de vezica neinvazive (stadiul 0) si minim invazive (stadiul 1). De obicei, urmeaza dupa o procedura numita rezectie transuretrala a tumorii vezicii urinare. Astfel, contribuie la prevenirea recidivelor. Acest tratament afecteaza numai celulele din interiorul vezicii urinare. Nu este util pentru cancerul de vezica in stadiu avansat, care s-a raspandit in sau dincolo de mucoasa vezicii urinare sau in alte tesuturi si organe.
BCG este un medicament utilizat in imunoterapie care incurajeaza sistemul imunitar al organismului sa atace celulele canceroase. Dupa instilare, medicamentul ramane in vezica pana la cateva ore si este eliminat din corp in timpul urinarii dupa procedura. Atunci cand este utilizat impreuna cu rezectia transuretrala, tratamentul incepe adesea la cateva saptamani dupa rezectie si se administreaza o data pe saptamana timp de 6 saptamani.
Cum se administreaza BCG?
Combinatia dintre BCG si rezectia transuretrala a tumorii vezicii urinare este cel mai eficient tratament pentru cancerul de vezica urinara non-invaziv muscular. BCG se administreaza o data pe saptamana timp de 6 saptamani, incepand cu 2-4 saptamani dupa interventia chirurgicala de rezectie transuretrala a tumorii vezicii urinare. Se introduce direct in vezica printr-un cateter. Este important sa urmati instructiunile medicului referitor la ceea ce trebuie sa faceti inainte si dupa procedura. Informati medicul cu privire la toate medicamentele pe care le luati. Anumite imunosupresoare, terapii antimicrobiene si terapii cu radiatii pot interfera cu tratamentul BCG. Vi se va recomanda sa limitati aportul de lichide timp de 4 ore inainte de procedura.
Un cateter urinar este introdus prin uretra si pana in vezica urinara. Apoi, solutia BCG este injectata in cateter. Cateterul este blocat, astfel incat solutia sa ramana in vezica urinara. Medicamentul trebuie sa fie mentinut in vezica urinara. Dupa aproximativ doua ore, cateterul este decuplat, astfel incat fluidul sa poata fi drenat. Vi se va cere sa goliti vezica in acel moment.
Recomandari dupa tratament
Nu trebuie sa urinati timp de 2 ore dupa administrare. Acest lucru ii ofera medicamentului timp sa ajunga in contact cu mucoasa vezicii urinare. Uneori poate fi recomandat sa schimbati pozitia din cand in cand pentru a va asigura ca medicamentul ajunge in toate zonele mucoasei vezicii urinare. Ulterior, cand urinati, aveti grija sa va spalati foarte bine pe maini si sa curatati vasul de toaleta – deoarece medicamentul contine bacterii. Timp de cateva ore dupa fiecare tratament, va trebui sa fiti foarte atenti atunci cand urinati pentru a evita transmiterea BCG altora. Barbatii ar trebui sa urineze stand asezati pe toaleta pentru a evita stropirea. Barbatii pot transmite BCG partenerelor in timpul sexului. Din acest motiv, ar trebui sa evitati actul sexual timp de minimum 48 de ore dupa fiecare tratament. Utilizati un prezervativ intre tratamente si timp de 6 saptamani dupa tratamentul final. Femeile ar trebui sa evite sa ramana insarcinate sau sa alapteze in timpul tratamentului cu BCG.
BCG pentru tumorile vezicale – cat de eficient este acest tratament?
Tratamentul cu BCG este o forma de imunoterapie pentru cancerul de vezica non-invaziv muscular. Se administreaza in vezica printr-un cateter. Apoi, activeaza sistemul imunitar al organismului pentru a ataca celulele canceroase. Tratamentul cu BCG este mai eficient decat rezectia tumorii individual sau rezectie impreuna cu chimioterapie in prevenirea recidivei. Atunci cand se compara BCG cu alte tratamente pentru cancerul vezicii urinare, este important sa retinem ca tratamentul nu are aceleasi beneficii pentru toata lumea. Alegerea metodei de tratament depinde de tipul tumorii, stadiu, varsta si starea generala de sanatate, cat de bine tolereaza pacientul anumite tratamente etc.
Tratamentul cancerului implica de obicei mai multe tipuri de terapii, care pot fi administrate in acelasi timp sau pe rand. Acest lucru face dificila compararea unui tratament cu altul. Cand vine vorba despre BCG, se face de obicei dupa rezectia transuretrala, pentru un stadiu incipient de cancer al vezicii urinare. Tratamentul cu BCG poate duce la mai putine efecte secundare decat chimioterapia sistemica, ce afecteaza intregul corp.
Retineti ca fiecare tip de tratament are beneficii potentiale si efecte secundare de luat in considerare. Medicul va va ajuta sa analizati optiunile si sa decideti care este cel mai bun tratament pentru dumneavoastra.
Tratamentul cu BCG pentru tumorile vezicale – ce efecte secutare pot sa apara?
Un beneficiu al tratamentului cu BCG este ca, desi afecteaza celulele din vezica urinara, nu are un efect major asupra niciunei alte parti a corpului. Insa, pot exista cateva efecte secundare. Efectele secundare ale tratamentului cu BCG pot dura 2-3 zile si pot include:
- umflarea ganglionilor limfatici;
- oboseala, frisoane, febra;
- urina de culoare rosiatica sau maronie;
- senzatie de arsura in vezica, dureri la urinare, dificultati la urinare, urinari frecvente;
- disconfort gastric si varsaturi.
Este rar, dar BCG se poate raspandi prin corp si poate provoca o infectie grava. Simptomele in acest caz pot include febra care nu raspunde la tratament, stari de confuzie, ameteli, dificultati de respiratie. Complicatiile grave ale acestei infectii includ inflamatia plamanilor, hepatita si inflamatia prostatei si a testiculelor. Insa, acestea sunt foarte rare. Daca aveti orice semn de infectie grava, solicitati asistenta medicala imediat.
Referinte:
(1) https://www.cancer.org/cancer/bladder-cancer/treating/intravesical-therapy.html
(2) https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17908-bacillus-calmette-guerin-bcg-treatment-for-non-muscle-invasive-bladder-cancer
(3) https://www.healthline.com/health/bladder-cancer/bcg-treatment-for-bladder-cancer
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/324385
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7025668/
(6) https://www.cancercouncil.com.au/bladder-cancer/non-muscle-invasive-treatment/immunotherapy/
1 Comments on “Tratamentul cu BCG pentru tumorile vezicale – instilatiile vezicale”
Eu sunt direct interesat de comentarii profesionale despre acest fel de cancer. Am un cancer de vezica in faza initiala care a fost tratat, daca se poate spune, cu BCG, potrivit indicatiilor medicale date de un medic la o clinica privata din Turcia. Dupa o cura de tratament(potrivit indicatiilor medicale,la o saptamana, la o luna), s-a constatat ca tumora sa refacut. Mi s-a rezectat si mi s-a recomandat reluarea tratamentului, nu se cunosc cauzele pentru care tratamentul nu a fost eficient.Noroc ca ma aflu in acelasi stadiu al bolii si am speranta ca reluarea tratamentului, cu mai multa rigoare va da rezultate. Rog daca se poate, comentarii sau pareri profesionale de specialitate.