Carnea procesată și carnea roșie sunt factori cancerigeni? | Întrebări frecvente

carnea procesata
Carnea procesată și carnea roșie sunt factori cancerigeni? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Carnea procesată și carnea roșie sunt factori cancerigeni?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

Asta am discutat, așa cum ați observat, cancerul colorectal a ajuns la o incidență aproximativ similară cu a cancerului pulmonar, și în țara noastră dar și în alte țări, în alte țări depășind deja cancerul pulmonar, tocmai pentru faptul că alții au înțeles că fumatul dăunează, și au început să-l scadă. La noi nu s-a întâmplat și probabil că nu o să se întâmple treaba asta, indiferent de cât de scumpe ar deveni țigările și cât de multe reclame împotriva fumatului s-ar face.

Însă, în alte țări s-a făcut deja asta și cancerul colorectal a depășit cu mult și, automat trebuiau să spună „Uite, oamenii nu au mai fumat dar au început să facă alte tipuri de cancer. Hai să vedem că deja avem un tip de cancer care a depășit cancerul pulmonar”. Într-adevăr, dar trebuie să știm că aici OMS se referă la carnea procesată și carnea roșie, nu neapărat că e roșie carnea de vită, de exemplu. Nu, carnea de vită chiar nu face rău, dintre toate aș zice că e cea mai bună în dieta pacientului cu cancer. Dar, carnea roșie înseamnă carnea care este tratată cu conservanți care înroșesc – și aceștia sunt nitriții. Carnea, ea ca atare, în afară de carnea de vită, în general nu mai e roșie în momentul în care se scurge sângele din ea. Ca să arate frumos și să fie roșie, toți producătorii de carne o îmbunătățesc cu acești nitriți care o fac să arate vie. Din păcate, nu e varianta cea mai bună, fiindcă odată cu nitriții cu atât ea devine mai roșie, și cu cât arată mai roșie, cu atât e mai toxică.

Deci, da, într-adevăr s-a dovedit că nitriții sunt cancerigeni, știe toată lumea că sunt carcinogeni, știe toată lumea că ar trebui să folosească cât mai puține cantități de genul acesta, că ar trebui să nu se dea la copii, că ar trebui să nu avem o dietă bazată doar pe așa ceva.

Dar, repet, a nu se confunda carnea roșie, de care spuneați, cu orice tip de carne, fiindcă dacă e să discutăm carnea albă, carnea de pui, la care nu se folosesc nitriți, dar în schimb puiul este hrănit cu orice altceva decât boabe, atunci nu mai putem spune despre carnea de pui că e foarte bună iar cealaltă nu e atât de bună. Fiindcă, de exemplu, s-a dovedit în anumite situații că puii hrăniți cu diverse tipuri de preparate hormonale, duc la apariția tulburărilor endocrine-hormonale la copii, pentru că i-au hrănit părinții preponderent cu carne de pui de genul ăsta.

Deci nici asta nu este o variantă bună fiindcă o să vedeți că și aceste dezechilibre hormonale, la un moment dat, pot dăuna și pot aduce la apariția unor cancere, inclusiv cancerul mamar.

Despre autor

Dr. Sebastian Grădinaru

Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

One Comment on “Carnea procesată și carnea roșie sunt factori cancerigeni? | Întrebări frecvente”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *