Care sunt cele mai frecvente forme de cancer din România? | Intrebari frecvente

Care sunt cele mai frecvente forme de cancer din România

Care sunt cele mai frecvente forme de cancer din România? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Care sunt cele mai frecvente forme de cancer din România?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

Așa cum am spus, există un top 10 și în România ca peste tot altundeva. Trebuie să știm că este o diferență foarte mare, de exemplu, între primele trei-patru și următoarele, ca și procent. Eu o să vă spun acum niște cifre luate din cele mai recente statistici din 2018. Și anume: cancerul pulmonar a rămas în continuare pe locul întâi, la o diferență foarte mică, undeva între 13 și 14 la sută de cancerul colorectal, care a urcat câteva locuri, urmând apoi cancerul de sân, și iarăși un cancer care a urcat foarte mult este cancerul de prostată, care este pe locul patru în România.

Avem, astfel, un cancer preponderent feminin, cum este cancerul de sân, deși trebuie să specificăm că există cancer de sân și la bărbat, și în ultima vreme sunt din ce în ce mai multe cazuri. Discutând cu colegii mei de la anatomie patologică, care primesc cazuri de la mai multe specialități, mi-au spus că au în studiu foarte multe piese cu tumori de sân la bărbat. Și cancerul de prostată, care este un cancer eminamente masculin. Celelalte două pot să apară la ambele sexe.

Gândindu-mă la fumat, cancerul pulmonar este predominant la bărbat, însă la cancerul de colon incidența este undeva unu la unu bărbați – femei.

Despre autor

Dr. Sebastian Grădinaru

Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *