Cancerul pleoapelor – cauze, simptome, tratament

cancerul pleoapelor

Cancerul pleoapelor – iata care sunt simptomele tumorilor maligne la nivelul pleoapei, care sunt cauzele si factorii de risc, precum si ce implica metodele de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul pleoapelor?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Tratament pentru cancerul pleoapelor

Ce este cancerul pleoapelor?

Cancerul pleoapelor este un termen general pentru un cancer care apare pe pleoapa sau in interiorul ei. De obicei, este clasificat ca o tumora epiteliala. Acest tip de tumora implica cel mai frecvent pielea sau glandele de la nivelul pleoapei. Cele mai frecvente tipuri de tumori ale pleoapelor sunt carcinomul cu celule bazale si carcinomul cu celule scuamoase. Alte tipuri de tumori ale pleoapelor mai putin frecvente sunt carcinomul sebaceu, carcinomul cu celule Merkel si melanomul.

Tipuri de cancer de pleoape

Cele mai frecvente tipuri de cancer de pleoape sunt:

  • Carcinom bazocelular – Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer al pleoapelor, cauzat de obicei de expunerea la soare.
  • Carcinom sebaceu – Este al doilea cel mai frecvent cancer al pleoapelor. Poate incepe in glandele meibomiene, care secreta o substanta ce lubrifiaza pleoapele. Mai rar, incepe in glandele Zeis, glandele sebacee de la baza genelor. Carcinomul sebaceu este un cancer agresiv care apare in mod normal pe pleoapa superioara si este asociat cu expunerea la radiatii, boala Bowen si sindromul Muir-Torre.
  • Carcinom cu celule scuamoase – Celulele scuamoase alcatuiesc cea mai mare parte a stratului superior al epidermei. Aproximativ 10-30% dintre cancerele de piele incep in acest strat. Aceste tipuri de cancer de piele apar de obicei in urma expunerii crescute la soare.
  • Melanom – Melanomul apare la nivelul melanocitelor si este cel mai grav cancer de piele. Citeste aici mai multe despre melanomul ocular.

cauzele cancerului de pleoape

Simptome

Carcinoamele sebacee sunt printre cele mai rare tipuri de cancere oculare si pot arata ca un salazion sau conjunctivita. Intrucat carcinomul sebaceu poate imita aceste boli relativ usoare, sunt necesare investigatii suplimentare in caz de conjunctivita persistenta, blefaroconjunctivita sau salazion cronic / recurent. Prin urmare, orice conjunctivita sau salazion care nu se imbunatateste dupa 3 luni de tratament necesita investigatii suplimentare.

Persoanele cu cancer de pleoape pot prezenta anumite simptome sau semne. Uneori, persoanele cu cancer de pleoape nu prezinta niciunul dintre aceste simptome. Iata cateva exemple:

  • modificare a aspectului pielii pleoapelor;
  • umflarea pleoapei;
  • ingrosarea pleoapei;
  • infectie cronica a pleoapei;
  • o ulceratie pe pleoapa care nu se vindeca;
  • o formatiune aparuta la nivelul pleoapei – de obicei nedureroasa, rosiatica, ferma;
  • o pata aspra, rosie sau maronie pe pleoapa;
  • leziune plata maronie sau roz, cu textura solzoasa;
  • caderea genelor etc.

Retineti ca de cele mai multe ori aceste simptome si semne sunt date de alte probleme, care nu sunt cancer – de obicei salazion sau blefaroconjunctivite. Insa, e important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Cauze si factori de risc

Cancerul apare cand celulele incep sa se modifice si sa creasca necontrolat, rezultand o tumora. Una dintre principalele cauze ale cancerului pleoapelor este expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete (UV) de la soare sau alte surse, cum ar fi solarul. O expunere crescuta la razele UV afecteaza ADN-ul celulelor pielii, ceea ce determina cresterea necontrolata a unor celule. Deoarece pleoapa este cea mai sensibila si subtire zona de piele, este foarte susceptibila la aceste forme de leziuni.

simptome cancer pleoape

Pe langa radiatiile UV, sunt si alti factori de risc pentru cancerul pleoapelor:

  • piele deschisa la culoare – persoanele cu par deschis si ochi de culoare deschisa, care au piele care se arde usor, au risc mai mare de a dezvolta cancer la pleoape;
  • istoric de arsuri solare sau piele foarte sensibila  – pielea care a fost arsa de soare sau afectata din cauza unei boli prezinta un risc mai mare de cancer al pleoapelor;
  • sistem imunitar slabit – persoanele cu sistem imunitar slabit sau care utilizeaza anumite medicamente prezinta un risc mai mare pentru anumite tipuri de cancer de piele;
  • istoric de cancer de piele – persoanele care au avut orice forma de cancer de piele prezinta un risc mai mare de a dezvolta un alt cancer la nivelul pielii;
  • afectiuni precanceroase ale pielii – doua tipuri de leziuni – keratoza actinica si boala Bowen – pot fi legate de dezvoltarea cancerului cu celule scuamoase la unii oameni.

Vezi aici articolul despre ☀️Bronz si riscul de cancer. 

Metode de diagnostic

Medicii examineaza cu atentie orice anomalie a pleoapei pentru a diagnostica un cancer si, de obicei, confirma diagnosticul printr-o biopsie chirurgicala. Daca medicul suspecteaza ca boala s-a raspandit dincolo de pleoapa, se pot folosi si teste diagnostice suplimentare, inclusiv:

  • teste imagistice, cum ar fi scanari CT  sau scanari RMN (imagistica prin rezonanta magnetica);
  • biopsie ganglionului santinela – se indeparteaza ganglionul limfatic santinela, ganglion regional la care este posibil sa se raspandeasca boala si il analizeaza pentru a depista prezenta celulelor canceroase.

Depistarea bolii in stadii incipiente este esentiala, deoarece unele dintre aceste tipuri de cancer au capacitatea de a se infiltra in interior de-a lungul straturilor mai profunde ale pielii si prin oase si sinusuri in jurul ochiului. Unele teste pot arata, de asemenea, ce tratamente pot fi  mai eficiente. Pentru majoritatea tipurilor de cancer, biopsia este singura modalitate de a pune un diagnostic definitiv.

Pentru a planifica tratamentul, medicul va determina amploarea sau stadiul cancerului. Stadiul depinde de cat de groasa sau mare este tumora si daca exista semne ca boala s-ar fi putut raspandi.

tipuri de cancere ale pleoapelor

Tratament pentru cancerul pleoapelor

Optiunile de tratament si recomandarile depind de mai multi factori, inclusiv tipul si stadiul cancerului, posibilele reactii adverse si starea generala de sanatate a pacientului. Planul de ingrijire poate include, de asemenea, tratament pentru simptome si efecte secundare, o parte importanta a ingrijirii in cancer.

Operatia pentru cancerul pleoapelor

Operatia presupune indepartarea tumorii si a unor tesuturi sanatoase din jur. Diferite tipuri de proceduri chirurgicale sunt utilizate in functie de marimea cancerului si de localizare.

Uneori, o biopsie chirurgicala poate elimina o parte a tumorii (incizionala) sau intreaga tumora (excizionala). Daca se constata ca tumora este canceroasa si chirurgul a eliminat o marja suficienta de tesut sanatos impreuna cu tumora, o biopsie excizionala poate fi singurul tratament necesar.

Chirurgia Mohs

Chirurgia Mohs implica indepartarea tumorii vizibile si a fragmentelor mici ale marginii unde a existat tumora. Fiecare fragment este examinat la microscop pana cand este eliminat tot cancerul. Aceasta procedura este folosita cel mai adesea pentru o tumora mai mare, o tumora intr-un loc greu accesibil si cand cancerul a reaparut in acelasi loc. Cu toate acestea, devine din ce in ce mai mult o tehnica folosita pentru indepartarea unei tumori la pleoape. Dupa interventia chirurgicala Mohs, este posibil ca pacientul sa fie supus unei interventii chirurgicale reconstructive.

Criochirurgia

Criochirurgia, numita si crioterapie, foloseste azot lichid pentru a ingheta si a distruge celulele. Aceasta procedura va lasa uneori o cicatrice, iar pacientii pot avea nevoie de mai multe interventii.

Operatie de reconstructie

Multi pacienti afectati de cancer la pleoape necesita o interventie chirurgicala de reconstructie. Chirurgia reconstructiva difera de chirurgia estetica prin faptul ca este efectuata in general pentru a imbunatati functia ochilor, desi se poate face si pentru a imbunatati aspectul. Adesea, se fac mai multe operatii, pe o perioada de timp. Se pot folosi grefe de piele pentru a reconstitui complet pleoapa si pentru a oferi un aspect normal.

In rare cazuri, poate fi necesara o operatie de indepartare a ochiului. Evisceratia inseamna indepartarea continului globului ocular, dar se pastreaza peretele scleral pe care se insera musculatura ce permite miscarea ochilor. Enucleatia inseamna indepartarea intregului glob ocular, pastrandu-se alte structuri orbitare, ca muschii, grasimea, nervii si vasele de sange. Se poate apela la o proteza oculara din considerente estetice.

tratament pentru cancerul de pleoape

Radioterapia

Radioterapia poate fi utilizata pentru un cancer care este greu de tratat prin interventie chirurgicala si pot fi necesare mai multe tratamente. Efectele secundare ale tratamentului pot include eruptii cutanate, piele uscata sau decolorata, oboseala etc. Cele mai multe efecte secundare dispar imediat dupa terminarea tratamentului. Cu toate acestea, alte reactii adverse pot aparea ulterior. Acestea pot include cataracta, pierderea genelor, ochi uscati dupa radioterapie, modificari ale pleoapelor, keratopatii etc.

Chimioterapie

Pentru cancerul pleoapelor, chimioterapia este cel mai frecvent o terapie topica, ceea ce inseamna ca este aplicata direct pe pielea afectata. Cea mai frecventa forma de chimioterapie topica este fluorouracilul. Aceasta este o crema sau o solutie ce se aplica pe zona afectata. Poate fi utilizata ca alternativa la interventia chirurgicala, in special pentru pacientii cu o tumora mai mica. Efectele secundare ale fluorouracilului pot include durere, senzatie de arsura, mancarime, uscaciune, iritatii sau umflaturi in zona respectiva.

Tratament paliativ

Ingrijirea paliativa este orice tratament care se concentreaza pe reducerea simptomelor, imbunatatirea calitatii vietii si sustinerea pacientilor. Orice persoana, indiferent de varsta, de tipul si stadiul cancerului, poate primi ingrijiri paliative. Acestea actioneaza cel mai bine atunci cand se incep cat mai devreme posibil. Tratamentele paliative variaza si includ adesea medicamente, modificari nutritionale, tehnici de relaxare, suport emotional si alte terapii. De asemenea, puteti primi tratamente paliative similare cu cele menite sa trateze cancerul, cum ar fi chimioterapia paliativa, interventia chirurgicala sau radioterapia.

Referinte:
(1) https://www.cancer.net/cancer-types/eyelid-cancer/overview
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4869455/
(3) https://www.allaboutvision.com/conditions/eyelid-cancer/
(4) https://www.mdanderson.org/cancerwise/q-a–eyelid-cancer-.h00-159064767.html
(5) https://www.healthline.com/health/lump-on-eyelid-cancer

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *