Chirurgia Mohs in cancer – indicatii si recomandari

chirurgia Mohs in cancer

Chirurgia Mohs este un tip de interventie chirurgicala folosita pentru cancerul de piele. Iata cand este indicata aceasta operatie, care sunt etapele si ce beneficii are.

CUPRINS:

1. Ce este chirurgia Mohs?
2. Avantajele chirurgiei Mohs
3. Indicatii
4. Etapele procedurii

Ce este chirurgia Mohs?

Operatia Mohs este o interventie chirurgicala precisa utilizata pentru tratarea cancerului de piele. In timpul interventiei chirurgicale Mohs, sunt indepartate straturile subtiri de piele care contine celule canceroase. Acestea sunt indepartate progresiv si examinate pana cand ramane doar tesut fara urme de cancer. Chirurgia Mohs este, de asemenea, cunoscuta sub numele de chirurgie micrografica Mohs. Obiectivul acestei proceduri este indepartarea a cat mai mult cancer de piele, cu minimum de afectare a tesutului sanatos din jur.

Avantajele chirurgiei Mohs

Aceasta operatie este, practic, o varianta imbunatatita a interventiilor chirurgicale standard (excizie locala), care implica indepartarea simultana a cancerului vizibil si a unei margini de tesut sanatos din jur. Are o rata mare de vindecare si presupune o afectare minima a tesutului sanatos din jur – deoarece chirurgul indeparteaza doar tesutul ce contine celule canceroase. Acest lucru este deosebit de important atunci cand cancerul de piele se afla intr-o zona cu putin tesut dedesubt (de exemplu, pleoapa, ureche sau mana).

Se bazeaza pe acuratetea unui microscop pentru a urmari si pentru a asigura indepartarea cancerului de piele complet. Le permite medicilor sa vada dincolo de partea vizibila si sa identifice si sa indeparteze cu precizie intreaga tumora, lasand neafectat tesutul sanatos.

indicatii chirurgia Mohs

Indicatii

Principalul avantaj al interventiei chirurgicale Mohs este ca ofera un control microscopic precis al intregii margini tumorale, permitand conservarea tesutului sanatos. Operatia Mohs este utilizata pentru a trata cele mai frecvente tipuri de cancer de piele, carcinom bazal celular  si carcinom cu celule scuamoase, precum si unele tipuri de melanom si alte tipuri de cancer de piele mai putin frecvente.

Operatia Mohs este utila in special pentru cancerele de piele cu un risc ridicat de recidiva sau care au recidivat dupa tratamentul anterior. De asemenea, este utila pentru cancere localizate in zone unde se doreste pastrarea a cat mai mult tesut sanatos, cum ar fi in jurul ochilor, urechilor, nasului, gurii, zona mainilor, areola si zona mamelonara, zona picioarelor si a organelor genitale. Este indicata si pentru cancere mari, agresive sau cancere cu margini greu de definit.

Aceasta procedura este una minutioasa. Este nevoie de analiza microscopica a celulelor in timpul interventiei chirurgicale. Marginile fiecarui strat subtire de tesut sunt analizate pentru eventuale celule canceroase, fiind indepartate orizontal. Aceasta tehnica este conceputa pentru a elimina intreaga tumora impreuna cu unele cantitati minime de tesut sanatos. Sectionarea tesutului intr-o directie orizontala permite examinarea a 100% din marginea tesutului la microscop.

Ce tipuri de cancer de piele sunt tratate de obicei prin interventia chirurgicala Mohs?

Operatia Mohs este larg acceptata ca tratament de prima linie pentru carcinomul bazal celular cu risc crescut si carcinomul cu celule scuamoase. Principalul motiv pentru efectuarea interventiei Mohs este reducerea la minimum a riscului de excizie incompleta.

Operatia Mohs are cel mai mare beneficiu pentru o tumora cu risc crescut in caz de excizie incompleta, cum ar fi:

  • tumora recurenta sau excizata incomplet;
  • tumora care apare la nivelul pielii expuse anterior la radioterapie;
  • tumora mare, in special in zona capului si a gatului;
  • tumora care are margini slab definite;
  • carcinom bazal celular cu un model agresiv de crestere;
  • carcinom cu celule scuamoase cu risc mare de metastaza.

In operatia Mohs, celulele tumorale trebuie identificate cu precizie la examinarea microscopica a sectiunilor. Acest lucru poate fi o provocare in unele tipuri de cancer de piele, cum ar fi:

  • fibroxantomul atipic;
  • carcinom cu celule scuamoase foarte putin diferentiat;
  • lentigo malign / melanom in situ;
  • boala Paget extramamara.

recuperarea dupa operatia Mohs

Care este diferenta dintre operatia Mohs si excizia standard?

In excizia standard, proba de tesut este trimisa pentru analiza histologica in timp ce incizia este inchisa. Analiza dureaza cateva zile, timp in care sunt facute sectiuni transversale (sau verticale) la diferite distante prin esantion si sunt evaluate microscopic de catre un patolog. Acesta cauta semne de cancer de piele la marginile fiecarei sectiuni, dar acestea sunt doar o fractiune din marja de excizie.

In operatia Mohs, analiza histologica are loc in ziua operatiei si incizia este inchisa numai dupa ce s-a confirmat ca intregul cancer a fost eliminat. Marja de excizie este examinata printr-o tehnica ce permite taierea sectiunilor orizontal si implica toate marginile de excizie. Se folosesc diferite proceduri pentru a localiza cu precizie orice cancer ramas si tesutul este indepartat numai daca acesta contine cancer – pentru a conserva tesutul sanatos.

Datorita abordarii precise, interventia chirurgicala Mohs necesita o incizie mai mica, ce minimizeaza necesitatea unor interventii chirurgicale reconstructive si reduce cicatricile. Procesul elimina o cantitate minima de piele sanatoasa care inconjoara cancerul – se va indeparta doar ce este necesar pentru a elimina cancerul. De asemenea, procedura este rapida si eficienta si are o rata de succes ridicata. 

Etapele procedurii

Procedura se face de obicei cu anestezie locala. In ziua operatiei, chirurgul va examina mai intai zona de tratat. Pentru a va pregati pentru operatie, chirurgul sau o asistenta curata zona care urmeaza sa fie operata, o contureaza cu un stilou special si se va injecta un anestezic local. Anestezicul amorteste pielea, astfel incat sa nu simtiti niciun disconfort in timpul procedurii.

Dupa administrarea anestezicului si cand incepe sa actioneze, chirurgul incepe prin eliminarea cancerului de piele vizibil. Apoi, indeparteaza un strat subtire de piele din jur. Chirurgul foloseste un bisturiu pentru a indeparta partea tumorii care poate fi vazuta impreuna cu un strat subtire de tesut de dedesubt. Un bandaj temporar este plasat pe taietura (incizie).

In acest timp, se va analiza tesutul indepartat la microscop pentru a identifica eventuale celule canceroase. Daca se gasesc celule canceroase, se va indeparta un alt strat de piele. Acest proces de indepartare a unui strat subtire de piele si analiza la microscop continua pana cand chirurgul nu mai identifica celulele canceroase. Operatia dureaza 20 – 30 de minute, iar examinarea tesutului la microscop dureaza aproximativ 30 de minute. Acesti pasi se repeta pana cand ultima proba de tesut prelevata nu prezinta celule canceroase si exista o margine de tesut sanatos.

De obicei nu e nevoie de fire de sutura, dar nu mereu. In alte cazuri, pentru a minimiza cicatricile si pentru a ajuta zona sa se vindece, e necesara o grefa de piele sau un alt tip de interventie chirurgicala.

etape operatia Mohs

Cum este perioada de recuperare dupa operatia Mohs?

Dupa terminarea operatiei, in urmatoarele cateva zile e bine sa evitati orice activitate grea. Se pot prescrie antibiotice pentru a ajuta la prevenirea infectiei. Zona inciziei va fi acoperita cu un bandaj care trebuie mentinut timp de 24 – 48 ore. La scurt timp dupa interventie, este posibil sa existe un anumit grad de disconfort, sangerari usoare, roseata sau umflaturi, dar aceste probleme ar trebui sa dispara de la sine in scurt timp. Medicul va oferi instructiuni despre cum sa curatati rana si ce medicamente puteti sa luati.

Efectele secundare ale interventiei chirurgicale

La fel ca orice operatie, chirurgia micrografica Mohs are posibile efecte secundare. Unele dintre acestea includ:

  • sangerari si leziuni;
  • durere sau sensibilitate in jurul zonei chirurgicale;
  • infectie a ranilor – medicul poate administra antibiotice;
  • leziuni ale nervilor, manifestate prin amorteala sau slabiciune temporara sau permanenta a zonei chirurgicale;
  • cicatrici.

Efectele secundare pot aparea oricand in timpul, imediat dupa sau la cateva zile sau saptamani dupa interventia chirurgicala. Operatia Mohs se efectueaza cu anestezie locala. Astfel se elimina riscurile chirurgicale obisnuite care apar in cazul folosirii anesteziei generale.

Cancerul poate sa reapara dupa operatia Mohs?

Operatia Mohs are cea mai mare rata de vindecare dintre toate tratamentele pentru carcinoamele cu celule bazale si carcinoamele cu celule scuamoase – mai mult de 99% pentru cancerele de piele noi si 95% daca un cancer reapare. Sunt necesare, insa, controale periodice pentru a examina pielea pentru noi tipuri de cancer.

Desi operatia Mohs are o rata ridicata de vindecare a cancerului de piele, exista intotdeauna un risc mic de reaparitie a cancerului sau de a dezvolta un alt cancer de piele. E important sa mergeti la controale medicale periodic pentru a detecta la timp un alt eventual cancer.

 

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mohs-surgery/about/pac-20385222
(2) https://www.skincancer.org/treatment-resources/mohs-surgery/
(3) https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common/melanoma/mohs-surgery
(4) https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/mohs-surgery#1
(5) https://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/mohs-surgery/?region=on

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *