Boala Bowen – cauze, simptome, tratament

boala Bowen

Boala Bowen este o forma timpurie de cancer de piele, in general usor de tratat. Iata care sunt cauzele, simptomele si ce metode de tratament se folosesc.

CUPRINS:

1. Ce este boala Bowen?
2. Simptomele bolii Bowen
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce este boala Bowen?

Boala Bowen este o forma timpurie de cancer de piele usor de tratat. Semnul principal este o leziune rosie, solzoasa pe piele. Afecteaza celulele scuamoase, care se afla in stratul exterior al pielii, si este denumita uneori carcinom cu celule scuamoase in situ. „In situ” inseamna ca acel cancer ramane in stratul superior si nu s-a raspandit in altele mai profunde. Leziunile sunt, de obicei, cu crestere foarte lenta, dar exista riscul mic sa se transforme intr-un tip de cancer de piele mai grav daca nu este tratata. Aceasta boala a fost descrisa pentru prima data in 1912 de catre JT Bowen.

Seamana foarte mult cu keratoza actinica, o alta afectiune precanceroasa a pielii care determina aparitia unor pete aspre si rosii pe piele. Principala diferenta dintre cele doua afectiuni consta in faptul ca leziunile bolii Bowen tind sa fie mai mari decat cele date de keratoza actinica.

Leziunea este localizata in mod obisnuit pe membrele inferioare si pe cap si gat. De obicei, este o leziune solitara, dar in 10 – 20% dintre cazuri apar in mai multe locuri. Boala Bowen are un risc de 3 –5% de a se dezvolta in carcinom invaziv cu celule scuamoase. Apare mai des la pacientii varstnici (cu un risc mai mare de comorbiditati).

simptome boala bowen

Boala Bowen – cat de grava este?

Boala Bowen in sine nu este de obicei grava. Tinde sa creasca foarte lent in decurs de luni sau ani si exista mai multe tratamente foarte eficiente pentru aceasta. Preocuparea este ca boala Bowen se poate dezvolta in cele din urma intr-un alt tip de cancer de piele numit cancer de piele cu celule scuamoase daca este lasata nediagnosticata sau neglijata.

Simptomele bolii Bowen

Boala Bowen apare de obicei ca o leziune a pielii cu margini bine delimitate si care nu se vindeca. Unele persoane au mai mult de o astfel de leziune. Leziunea poate fi rosie sau rozie, solzoasa sau cu cruste, plata sau proeminenta, cu dimensiunea de pana la cativa centimetri latime. Uneori, poate cauza mancarime (dar nu tot timpul). Leziunea poate aparea oriunde pe piele, dar este mai frecventa in zonele expuse la soare, cum ar fi picioarele (gambele), gatul si capul. Uneori poate afecta zona inghinala si penisul.

Petele care apar pe organele genitale pot cauza anumite probleme. In acea zona, boala Bowen poate fi numita:

  • papuloza bowenoida – aceasta afecteaza atat barbatii, cat si femeile si provoaca leziuni in zona genitala;
  • eritroplazia Queyrat – afecteaza varful penisului, poate provoca ulceratii si scurgeri;
  • neoplazie intraepiteliala vulvara (VIN) – la femei, aceasta poate provoca pete catifelate, de culoare rosu aprins, care dau senzatie de arsura si mancarime.

Alte afectiuni ale pielii cu care se poate asemana boala Bowen includ:

  • eczema;
  • ciuperca;
  • psoriazis;
  • alte eruptii cutanate.

Cauze

Expunerea pielii la lumina soarelui provoaca o mare majoritate a cazurilor de boala Bowen. Afectiunea este, de asemenea, mai frecventa la persoanele infectate cu virusul HPV, la cei cu sistem imunitar suprimat si la persoanele care au fost expuse la arsen sau radiatii. Persoanele cu boala Bowen au adesea si alte forme de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule bazale.

In majoritatea cazurilor, boala Bowen intra in categoria leziunilor primare. Riscul de boala Bowen apare in general din cauza expunerii mari a pielii la radiatiile ultraviolete. Persoanele cu pielea foarte deschisa si cele care petrec mult timp in soare prezinta un risc mai mare.

HPV si boala Bowen

Virusul HPV se dovedeste a fi una dintre cauzele bolii Bowen. Pacientii cu infectie cutanata HPV sunt foarte sensibili la boala. In special tulpina HPV 16 este cel mai adesea asociata cu boala Bowen si este, de asemenea, o cauza a cancerului de col uterin.

Medicamente de suprimare a imunitatii

Cancerul de piele este foarte frecvent la pacientii imunocompromisi. Cei care au beneficiat de un transplant de organe prezinta un risc ridicat de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase in situ, deoarece urmeaza tratament cu medicamente imunosupresoare pentru a evita respingerea organelor.

Supraexpunerea la lumina soarelui

cauzele bolii bowen

O serie de studii arata ca boala Bowen poate fi o consecinta a supraexpunerii la lumina soarelui. Expunerea excesiva la razele ultraviolete (UV) de la soare este principal factor de risc pentru dezvoltarea carcinomului cu celule scuamoase in situ. La expunere, radiatiile UV implica mecanisme precum inactivarea genelor care suprima p53, care la randul lor determina dezvoltarea agresiva a tumorilor la nivelul pielii, cum ar fi boala Bowen.

Cauze secundare ale bolii Bowen

Probleme precum inflamatiile pielii pot fi, in cazuri rare, legate de debutul bolii Bowen. In cele din urma, pielea imbatranita, in care melanina si alte straturi de protectie prezente in epiderma sunt mult reduse, pot fi predispuse la riscuri crescute pentru dezvoltarea bolii Bowen.

Diagnostic

Nu va puteti da seama doar din autoexaminarea pielii daca aveti boala Bowen. Multe alte afectiuni ale pielii pot arata la fel. Poate fi confundata cu tulburari inofensive – cum ar fi eruptii cutanate sau eczeme – precum si cu cele care pun viata in pericol, inclusiv melanomul. De obicei, medicul trebuie sa ia o proba de piele pentru testare (biopsie) pentru a confirma boala.

Tratament

Medicii iau in considerare mai multi factori atunci cand trateaza boala Bowen. Acestia includ localizarea oricaror leziuni, aspectul acestora si varsta si starea generala a unei persoane. Fiecare optiune de tratament are riscuri si beneficii diferite.

tratament boala bowen

Operatie

Boala Bowen se poate raspandi in straturi mai profunde ale pielii. Medicul va recomanda adesea o excizie chirurgicala. Se va indeparta zona canceroasa si aproximativ un sfert de centimetru dincolo de ea. Daca aveti o leziune mai mare, este posibil sa fie nevoie de o procedura mai complexa numita chirurgie Mohs. Un strat subtire de tesut este indepartat si examinat la microscop. Daca celulele canceroase sunt observate in marginile exterioare ale tesutului, un alt strat subtire este indepartat si analizat. Cand nu se mai gasesc celule canceroase, interventia chirurgicala s-a incheiat. Chirurgia Mohs se efectueaza in special in zonele corpului in care este necesara o interventie chirurgicala de protejare a tesuturilor. Excizia chirurgicala este unul dintre tratamentele standard, in special pentru o leziune mica si simpla.

Alte tratamente

Pe langa interventia chirurgicala, alte optiuni de tratament sunt:

Chiuretaj si electrodisecare

Se face o anestezie locala pentru a amorti zona, iar medicul „razuieste” leziunea cu un instrument special. Apoi se va folosi curent electric de inalta frecventa pentru a opri sangerarea.

Chimioterapie topica

Exemplele includ produse topice cu 5-fluorouracil si imiquimod 5%. Fluorouracil este un medicament ce se administreaza la nivelul pielii. Previne cresterea si diviziunea celulelor anormale. Poate provoca roseata, durere sau descuamare dupa 1 – 2 saptamani, dar acest lucru dispare de obicei intr-o luna sau doua. Imiquimod – atunci cand este utilizat pentru tratarea verucilor, ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva virusului care le provoaca.

Criochirurgie cu azot lichid

Medicul pulverizeaza azot lichid pe zona afectata pentru a o ingheta. Ulterior, zona se va dezlipi si se formeaza o crusta, in functie de cantitatea utilizata.

Indepartarea cu laser

Medicul va folosi energia luminii (fotoni) pentru a arde zona afectata.

Terapie fotodinamica

Se aplica un medicament special pentru leziune. Medicamentul reactioneaza la expunerea la lumina, deteriorand si distrugand celulele afectate.

Radioterapie

Diferite tehnici de radioterapie (radioterapie cu fascicul extern si altele) pot fi utilizate in tratamentul bolii Bowen.

Prevenire

Minimizarea expunerii la soare poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta boala Bowen. Exemple includ:

  • evitati folosirea solarului, ce creste expunerea la lumina ultravioleta;
  • evitati expunerea excesiva la soare;
  • folositi crema de protectie solara, chiar si cand sunt nori sau este iarna;
  • purtati imbracaminte de protectie in aer liber, inclusiv palarii.

In general, persoanele cu boala Bowen au un prognostic bun. Motivul este ca cele mai multe leziuni cutanate cresc foarte lent, astfel ca persoana poate sa caute tratament inainte ca o leziune sa devina potential canceroasa. Mai mult, optiunile de tratament pentru boala Bowen sunt numeroase, iar tratamentul este in general eficient.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/conditions/bowens-disease/
(2) https://www.webmd.com/cancer/what-is-bowens-disease#1
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/bowens-disease
(4) https://rarediseases.org/rare-diseases/bowen-disease/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621408/
(6) https://dermnetnz.org/topics/intraepidermal-squamous-cell-carcinoma/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *