Cancerul mamar HER2 pozitiv

cancerul mamar HER2 pozitiv

Cancerul mamar HER2 pozitiv – iata ce este, prin ce se deosebeste de alte forme de cancer mamar, cum se stabileste diagnosticul si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul mamar HER2 pozitiv?
2. Metode de testare
3. Care este tratamentul pentru cancerul de san HER2 pozitiv?

Ce este cancerul mamar HER2 pozitiv?

Exista multe tipuri diferite de cancer mamar. Daca sunteti diagnosticata cu un cancer de san HER2 pozitiv, asta inseamna ca celulele canceroase au niveluri mai ridicate de HER2 decat in mod normal. Este vorba despre o proteina specifica (receptor) numita factor de crestere epidermica. Acesti receptori se gasesc la suprafata celulelor mamare sanatoase si regleaza ciclul natural de viata – cand sa creasca si sa aiba loc diviziunea. Daca acestia sunt in exces, ca urma a unei mutatii, asta poate duce la cresterea necontrolata a celulelor si formarea unei tumori.

In cazul unui cancer mamar HER2 pozitiv vorbim despre un exces de astfel de proteine. Aceste celule canceroase cresc si se raspandesc mai repede decat in cazul altor tipuri de cancer de san, dar raspund bine la tratamentele care vizeaza direct proteina HER2. Aproximativ 15-20% dintre toate cazurile de cancer de san sunt HER2 pozitive. Cancerul de san HER2 pozitiv este, de asemenea, mai frecvent la femeile mai tinere, cu varsta sub 60 de ani.

cancerul de san HER2 pozitiv

Receptorii de estrogen si progesteron

Cand se face o biopsie mamara, tesutul este testat pentru detectarea receptorilor hormonali (HR). De asemenea, este testat pentru receptorul factorului de crestere epidermica umana 2 (HER2). Fiecare poate fi implicat in dezvoltarea cancerului de san. In unele rapoarte patologice, HER2 este denumita HER2 / neu sau ERBB2 (receptorul Erb-B2 tirozin kinaza 2). Receptorii hormonali sunt identificati ca estrogen (ER) si progesteron (PR). Cancerul este numit receptor hormonal pozitiv sau receptor hormonal negativ, in functie de prezenta acestor receptori (proteine).

Receptorii sunt proteine ​​din celule sau de pe ele care se pot atasa la anumite substante din sange. Celulele normale ale sanului si unele celule de cancer mamar au receptori care se leaga de hormonii estrogen si progesteron si depind de acestia pentru a creste. Celulele canceroase ale sanului pot avea unul, ambii sau niciunul dintre acesti receptori.

 • ER-pozitiv: cancerele de san care au receptori de estrogen se numesc cancere ER-pozitive (sau ER +);
 • PR-pozitiv: cancerele de san cu receptori de progesteron se numesc cancere PR-pozitive (sau PR +);
 • receptor hormonal pozitiv: daca celula canceroasa are unul sau ambii receptori de mai sus, poate fi utilizat termenul de cancer de san hormon-receptiv pozitiv (numit si HR +);
 • receptor hormonal negativ: daca celula canceroasa nu are nici receptorul de estrogen, nici de progesteron, se numeste receptor hormonal negativ (numit si HR-).

Cancerul triplu negativ sau pozitiv

Aceste informatii ii ajuta pe medici sa decida care e cel mai bun tratament. Daca boala are unul sau ambii receptori hormonali, terapia hormonala poate fi utilizata fie pentru a scadea nivelul de estrogen, fie pentru a opri estrogenul sa actioneze asupra celulelor cancerului de san. Acest tip de tratament este util pentru cancerele de san cu receptori hormonali pozitivi, dar nu functioneaza pe tumorile care sunt negative pentru receptorii hormonali (atat ER, cat si PR-negative).

Cancerele de san cu receptor hormonal negativ nu au nici receptori de estrogen, nici de progesteron. Tratamentul cu medicamente din terapia hormonala nu este util pentru aceste tipuri de cancer. Celulele canceroase mamare triplu-negative nu au receptori de estrogen sau progesteron si, de asemenea, nu produc prea mult din proteina HER2. Aceste tipuri de cancer tind sa fie mai frecvente la femeile mai tinere de 40 de ani sau care au o mutatie a genei BRCA 1. Cancerele triplu-pozitive sunt ER-pozitive, PR-pozitive si HER2-pozitive. Aceste tipuri de cancer pot fi tratate cu medicamente hormonale, precum si cu medicamente care vizeaza HER2.

analize pentru cancerul HER2

Metode de testare

De unde stiu daca un cancer la san este HER2 pozitiv sau HER2 negativ? Toate cancerele de san invazive sunt testate pentru nivelurile HER2. Acest lucru se face in laborator pe un esantion de tesut al cancerului de san prelevat in timpul unei biopsii sau interventii chirurgicale. Exista diferite teste pentru a masura nivelurile HER2.

Test de imunohistochimie (IHC)

Va testa prezenta receptorilor proteinei HER2 in exces. Rezultatele includ:

 • 0 inseamna negativ;
 • 1+ este negativ;
 • 2+ este considerat incert;
 • 3+ este pozitiv.

IHC se face de obicei in prima etapa a diagnosticului. Implica un proces special de colorare efectuat pe o proba de tesut de cancer mamar. Este raportat ca un scor 0-3. Un scor de 0 sau 1+ inseamna ca acel cancer de san este HER2 negativ. Un scor de 2+ este incert, iar un scor de 3+ inseamna ca tumora maligna la san este HER2 pozitiva. Cancerele de san cu un rezultat incert (2+) ar trebui reevaluate folosind tehnici specializate pentru a determina daca sunt cu adevarat HER2 pozitive sau negative.

Testul FISH (Hibridizare fluorescenta in situ)

Daca rezultatul IHC este 0 sau 1+, cancerul este considerat HER2-negativ. Aceste tipuri de cancer nu raspund la tratamentul cu medicamente care vizeaza HER2. Daca rezultatul IHC este de 3+, cancerul este HER2-pozitiv. Aceste tipuri de cancer sunt de obicei tratate cu medicamente care vizeaza HER2. Daca rezultatul IHC este de 2+, statusul HER2 al tumorii nu este clar si se numeste „incert”. Asta inseamna ca statusul HER2 trebuie testat cu FISH pentru a clarifica rezultatul. Acest test analizeaza genetica probei pentru a confirma daca un cancer este HER2 pozitiv sau HER2 negativ. Daca rezultatele sunt neconcludente, se va efectua un alt test. Rezultatele testelor FISH vor fi pozitive sau negative.

tratamente pentru cancerul de san

Care este tratamentul pentru cancerul de san HER2 pozitiv?

Diverse optiuni de tratament sunt potrivite pentru tratarea cancerelor de san HER2-pozitive, in functie de tip si stadiu. Optiunile includ interventie chirurgicala, radioterapie, medicamente. Marimea, localizarea si numarul de tumori ajuta la determinarea necesitatii unei interventii chirurgicale sau a mastectomiei si a indepartarii ganglionilor limfatici. Radioterapia poate viza toate celulele canceroase care pot ramane dupa operatie. Poate fi folosita si pentru micsorarea tumorilor. Chimioterapia este un tratament sistemic. Medicamentele puternice pot identifica si distruge celulele canceroase oriunde in corp. Cancerul de san HER2-pozitiv raspunde in general bine la chimioterapie. Terapiile tintite distrug un anumit tip de celule canceroase. In cazul cancerului de san HER2-pozitiv, aceste medicamente vizeaza elulele care exprima proteina HER2.

Desi cancerul de san HER2 pozitiv este de obicei o forma agresiva de cancer, raspunde bine la multe tratamente, cum ar fi terapia tintita care vizeaza in mod specific proteina HER2 si unele regimuri standard de chimioterapie. Unele dintre aceste tratamente includ:

 • Trastuzumab (Herceptin);
 • Pertuzumab;
 • Lapatinib;
 • Neratinib etc.

Cum actioneaza aceste medicamente?

Daca un cancer de san HER2-pozitiv este HR + / HER2 +, ceea ce inseamna ca tumora are receptori pentru hormonii estrogen sau progesteron, tratamentul poate include si terapia hormonala. Pentru femeile cu un cancer de san HER2-pozitiv, s-a demonstrat ca medicamentul vizat trastuzumab (Herceptin) reduce mult riscul ca un cancer sa reapara. Trastuzumab ajuta la blocarea celulelor canceroase de la primirea semnalelor chimice care stimuleaza cresterea. Face acest lucru prin atasarea directa la proteina HER2, blocand astfel semnalele de crestere primite. In general, utilizarea trastuzumab in combinatie cu alte interventii de tratament, cum ar fi chimioterapia, este asociata cu rata mai mare de supravietuire si raspuns mai bun la tratament.

Pertuzumab este un medicament care actioneaza la fel ca trastuzumab. Cu toate acestea, se ataseaza la o parte diferita a proteinei HER2. Este adesea utilizat in combinatie cu trastuzumab. Neratinib este un tratament utilizat in stadiile incipiente ale cancerului de san HER2-pozitiv. Se administreaza adultilor care au finalizat deja un regim de tratament care include trastuzumab. Scopul este de a reduce probabilitatea unei recidive. Terapiile vizate functioneaza de obicei din afara celulei pentru a bloca semnalele chimice care favorizeaza cresterea tumorii. Neratinib, pe de alta parte, afecteaza semnalele chimice din interiorul celulei.

Lapatinib blocheaza proteinele care determina cresterea necontrolata a celulelor. Poate ajuta la intarzierea evolutiei bolii atunci cand cancerul de san metastatic devine rezistent la trastuzumab. Poate fi combinat cu chimioterapie orala sau tratament hormonal pentru tratarea bolilor metastatice.

proteina HER2 in cancer

Retineti!

Cancerele HER2-pozitive sunt mai agresive decat cancerele HER2-negative. Cu tratamentul, insa, sansele de supravietuire sunt mari, mai ales cu un diagnostic precoce. In unele cazuri, acestea pot fi mai mari decat in ​​cazul cancerului de san HER2-negativ datorita tratamentului eficient tintit. In timp ce terapiile vizate fac parte din tratamentul standard pentru cancerul de san HER2-pozitiv, acestea sunt utilizate doar ocazional in cancerul de san HER2-negativ. Noile cercetari in ceea ce priveste tratamentul cancerului de san HER2-pozitiv au imbunatatit prognosticul pentru persoanele cu acest tip de cancer cu crestere rapida. Cercetarile sunt in curs pentru noi tratamente, iar ratele de supravietuire pentru persoanele cu cancer de san se imbunatatesc continuu.

Cancerul de san HER2-pozitiv poate sa reapara?

Cancerul de san HER2-pozitiv este mai agresiv si existau mai multe riscuri sa reapara – recidiva. Citeste aici pe larg despre recidivele cancerului. Vestea buna este ca recidiva este mai putin probabila in prezent decat oricand. Acest lucru se datoreaza in mare parte ultimelor tratamente tintite. De fapt, majoritatea persoanelor tratate pentru cancerul de san HER2 pozitiv in stadiu incipient nu prezinta recidiva. In cazul in care cancerul de san este, de asemenea, HR-pozitiv, terapia hormonala poate ajuta la reducerea riscului de recidiva. Statusul HR si HER2 se pot schimba. Daca un cancer de san reapare, noua tumora trebuie testata, astfel incat tratamentul sa poata fi reevaluat.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-hormone-receptor-status.html
(2) https://www.cancernetwork.com/view/her2-positive-breast-cancer-special-challenges-and-expert-insight
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2705275/
(4) https://www.healthline.com/health/breast-cancer/her2-positive-vs-her2-negative
(5) https://www.breastcancer.org/symptoms/diagnosis/her2
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622301/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Cancerul mamar HER2 pozitiv”

 1. Sotia are carcinom mamar invaziv HER 2 POZITIV ,ER si PR pozitiv 90% . A facut chimioterapie 4 sedinte (la a cincea sedinta a facut soc alergic si nu a putut continua ) ,a facut MASTECTOMIE si RADIOTERAPIE 25 SEDINTE .HERCEPTIM 5 SEDINTE .Pt ca a scazut coeficientul de efractie(4-4,3 nu mai poate continua HERCEPTIMUL Ce am putea face in acest caz ? Am omis : este sub tratament cu ANASTROZOL 1 mg?zi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *