Pentru unele femei, cel mai fericit moment din viața lor este umbrit de un diagnostic dur, şi anume acela de cancer. Tumorile în timpul sarcinii sunt rare, dar nu imposibile. Cancerul în sine rar afectează copilul, iar unele tratamente pentru cancer sunt sigure în timpul sarcinii. Opțiunile de tratament vor depinde de cât de avansată este sarcina, precum și de tipul, dimensiunea și stadiul cancerului.
Un diagnostic al cancerului în timpul sarcinii poate fi o experiență descurajantă, deoarece femeia trebuie să aibă în vedere sănătatea copilului ei, precum și a ei. Cu toate acestea, având informaţiile corespunzătoare privind opțiunile de tratament și sprijinul acordat de echipa medicală, rezultatul pentru mamă și copil poate fi unul pozitiv.
CUPRINS:
- Tipuri de cancere care pot să apară în timpul sarcinii
- Diagnosticarea cancerului în sarcină
- Stadializarea cancerului în timpul sarcinii
- Sarcina după diagnosticul de cancer
- Tratamentul cancerului în sarcină
- Prognosticul în cazul femeilor gravide diagnosticate cu cancer
- Cancerul afectează direct fătul?
- Alăptarea și cancerul
Tipuri de cancere care pot să apară în timpul sarcinii
Cancerul care are tendința să apară în timpul sarcinii este, de asemenea, mai frecvent la femeile mai tinere. Aceste tipuri de cancer includ:
- cancerul cervical;
- cancerul mamar;
- cancerul tiroidian;
- limfomul Hodgkin;
- limfomul non-Hodgkin:
- melanomul;
- tumora trofoblastică gestațională.
Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer diagnosticat în timpul sarcinii. Afectează aproximativ 1 din 3.000 de femei gravide. Deoarece sânii se măresc oricum în sarcină şi se modifică, aceste schimbări îngreunează diagnosticarea cancerului mamar.
Diagnosticarea cancerului în sarcină
Cancerul în timpul sarcinii poate fi dificil de diagnosticat. Multe simptome ale cancerului, ca balonare, dureri de cap frecvente, sângerări – sunt frecvente în timpul sarcinii și pot să îngreuneze depistarea bolii. Femeile gravide cu cancer de sân sunt adesea diagnosticate cu 2 – 6 luni mai târziu decât femeile care nu sunt gravide. Asta deoarece mărirea sânilor îngreunează detectarea tumorilor mici și e recomandată evitarea mamografiilor în timpul sarcinii.
Pe de altă parte, sarcina uneori poate ajuta la depistarea cancerului. De exemplu, un test Papanicolau, efectuat ca parte a procedurilor standard în sarcină, poate depista cancerul de col uterin. O ecografie efectuată în timpul sarcinii ar putea depista cancerul ovarian.
Imagistica cu raze X și scanările CT sunt considerate relativ sigure în timpul sarcinii, cât timp NU sunt efectuate în zona abdomenului sau pelvisului. Investigațiile de acest tip la nivelul capului sau ale pieptului sunt, de obicei, sigure în timpul sarcinii, deoarece nu expun direct fătul la radiații. Radiografiile și scanările CT ale abdomenului sau ale pelvisului trebuie efectuate doar dacă este absolut necesar și după ce s-au calculat bine eventualele beneficii care ar trebui să depășească riscurile la care e expus fătul. RMN-urile, ecografiile și biopsiile sunt sigure în sarcină. RMN al abdomenului fără gadoliniu poate fi utilizat în cazuri în care se suspectează un risc ridicat de metastaze din examinările anterioare. Gadoliniul poate traversa placenta și stimulează malformațiile, astfel că utilizarea gadoliniumului în timpul sarcinii este contraindicată, mai ales în primul trimestru de sarcină. Markerii tumorali nu sunt fiabili; ei pot fi modificați de sarcină și, prin urmare, nu prezintă deseori precizie în această perioadă.
Stadializarea cancerului în timpul sarcinii
Stadializarea cancerului în timpul sarcinii ar trebui să urmeze întotdeauna același sistem, așa cum este cazul pentru pacientele care nu sunt gravide cu diagnostic de cancer. Exemple includ sistemul TNM pentru cancerul mamar sau al plămânului, stadializarea conform Federației Internaționale de Ginecologie și Obstetrică (FIGO) pentru cancerul de col uterin sau ovarian etc.
Sarcina după diagnosticul de cancer
Regula generală de aur în ceea ce privește femeile însărcinate cu diagnostic de cancer este că tratamentul nu trebuie să difere între cel al femeilor însărcinate și al celor care nu sunt însărcinate, dacă acest lucru este fezabil. Sarcina în coexistență cu diagnosticul de cancer ar trebui să fie întotdeauna considerată ca un risc crescut și monitorizarea fetală regulată cu ecografii morfologice și Doppler în timpul gestației este obligatorie.
Sarcina pe termen lung (adică ≥37 săptămâni) ar trebui să fie întotdeauna obiectivul, conform tuturor ghidurilor actuale de tratament, deoarece prematuritatea influențează dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor.
Tratamentul cancerului în sarcină
Cancerul în sine rareori afectează fătului, prin urmare, opțiunile de tratament sunt stabilite pe baza vârstei gestaționale a fătului și a caracteristicilor tumorii, cum ar fi tipul, dimensiunea și stadiul. Tratamentul este adesea întârziat până în al doilea sau al treilea trimestru. Dacă este diagnosticat cu întârziere în timpul sarcinii, tratamentul poate fi amânat până la naștere sau poate fi indusă nașterea mai devreme.
Recomandările de tratament se bazează pe mai mulți factori, printre care:
- stadiul sarcinii
- tipul, localizarea, dimensiunea și stadiul cancerului
- preferințele pacientei și ale familiei sale
Tratamentul trebuie planificat cu grijă pentru a nu afecta pacienta și fătul. În general, tratamentul în timpul sarcinii necesită o colaborare strânsă multidisciplinară, cu o echipă care să includă medici oncologi și specialiști obstetricieni.
Cum se alege tratamentul adecvat?
Înainte de a începe tratamentul pentru cancer și pe tot parcursul sarcinii, obstetricianul va evalua vârsta fătului, maturitatea fătului și data nașterii preconizată pentru a ajuta la planificarea tratamentului și pentru a se asigura că fătul crește în mod corespunzător. Opțiunile de tratament pentru o femeie însărcinată cu cancer sunt aceleași cu cele ale femeii care nu este gravide și are cancer, dar cum și când se administrează tratamentul sunt elemente care diferă.
Tratamentele anticancerigene utilizate în timpul sarcinii pot include intervenții chirurgicale, chimioterapie și uneori radioterapie. Acestea sunt utilizate numai după o analiză atentă pentru a asigura siguranța atât a mamei, cât și a copilului. Unele tratamente pentru cancer pot dăuna fătului, în special în primele 3 luni de sarcină (primul trimestru). Asta deoarece acesta este momentul în care copilul își dezvoltă structura corporală și organele. Uneori, tratamentul cancerului poate fi întârziat până la sfârșitul sarcinii.
Pentru unele tipuri de cancer depistate timpuriu, cum ar fi cancerul de col uterin timpuriu, poate fi sigur să duceți mai departe sarcina și să întârziați tratamentul până după nașterea bebelușului.
În unele situații, femeia și medicul trebuie să discute despre continuarea sarcinii sau nu. Uneori, cea mai sigură opțiune pentru unele femei cu cancer mai avansat sau mai agresiv depistat la începutul unei sarcini poate fi întreruperea sarcinii.
Tipuri de tratamente
Iată care sunt principalele tipuri de tratamente oncologice ce pot fi folosite în timpul sarcinii:
Intervenția chirurgicală
În general, chirurgia prezintă cel mai mic risc pentru făt și poate fi considerată cea mai sigură opțiune de tratament pentru cancer, pentru unele tipuri de tumori, mai ales după primul trimestru. Îmbunătățirea intervențiilor chirurgicale și anestezice și monitorizarea atentă a mamei și a copilului fac posibilă reducerea riscurilor atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Chimioterapia și alte terapii cu medicamente
În cazul chimioterapiei, medicamentul se deplasează în întregul corp și distruge celulele canceroase. Chimioterapia și alte medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului sunt toxice și au potențialul de a afecta fătului. Asta mai ales dacă sunt administrate în primul trimestru de sarcină, când organele fătului se dezvoltă. Chimioterapia în timpul primului trimestru de sarcină poate cauza malformații congenitale și greutate scăzută la naștere sau poate provoca un avort.
Riscul de defecte congenitale depinde de chimioterapia utilizată. Anumite chimioterapice și alte medicamente pot fi administrate în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină, fără a afecta fătul (protecția este asigurată de placentă), dar în general tot rămâne riscul de greutate mică la naștere. Chimioterapia și alte terapii cu medicamente pot provoca, de asemenea, probleme de sănătate mamei. Exemple includ infecție, anemie sau greață și vărsături. Aceste probleme pot dăuna indirect fătului. Ultima doză de chimioterapie trebuie administrată cu 3 săptămâni înainte de data planificată de maștere, pentru a evita toxicitatea hematologică, atât la mamă, cât și la copil.
Radioterapia
Radiațiile pot afecta fătul, în special în timpul primului trimestru, când organele copilului și sistemul nervos se dezvoltă, astfel încât tratamentul cu radiații nu este de obicei recomandat în acest timp. Indiferent dacă radioterapia poate fi utilizată sau nu în al doilea sau al treilea trimestru, depinde de doza de radiație și de zona corpului tratată. Protecțiile din plumb sunt utilizate pentru a reduce cât mai mult posibil radiația la care este expus fătul.
Terapia prin radiații pentru cancerul de sân poate fi întârziată, de obicei, după nașterea bebelușului. Cancerul din zona pelvină sau abdominală la o femeie gravidă nu poate fi tratat eficient cu radioterapie fără a provoca probleme grave fătului. În acest caz, pentru o femeie gravidă între 1 și 26 de săptămâni, medicul va recomanda adesea întreruperea sarcinii. Radioterapia nu este, de obicei, recomandată indiferent de stadiul sarcinii. Efectele posibile asupra fătului în această perioadă includ malformații ale organelor, afectarea creierului, retard mintal, întârzieri de dezvoltare, creștere încetinită și alte anomalii de creștere.
Prognosticul în cazul femeilor gravide diagnosticate cu cancer
Prognosticul pentru o femeie gravidă cu cancer este adesea același ca și pentru femeile care nu sunt gravide, de aceeași vârstă, cu același tip și stadiu de cancer. În general, majoritatea cazurilor de cancer nu afectează negativ o sarcină. Însă, tratamentele pentru cancer pot avea un efect nociv asupra fătului. Dacă un cancer nu este găsit mai devreme din cauza sarcinii, aceste femei pot avea un prognostic general mai slab decât femeile care nu sunt însărcinate și sunt diagnosticate mai devreme.
Sarcina poate afecta evoluția unor forme de cancer. De exemplu, modificările hormonale care apar în timpul sarcinii pot stimula creșterea unor tipuri de cancer, cum ar fi melanomul malign.
Cancerul afectează direct fătul?
Deși este posibil ca unele forme de cancer să se răspândească de la mamă la placentă, cele mai multe tipuri de cancer rareori au un efect direct asupra fătului. Au existat cazuri foarte rare de cancer, cum ar fi melanomul sau leucemia, care s-au răspândt prin placentă la făt. După naștere, medicul va verifica semnele precoce de cancer la bebeluș. Dacă boala nu s-a răspândit la nou-născut, atunci copilul nu va primi niciun tratament preventiv sau profilactic, dar va fi monitorizat atent.
Alăptarea și cancerul
Celulele canceroase nu pot trece la copil prin laptele matern. În schimb, chimioterapia și alte medicamente pot fi transferate copilului, iar acest lucru poate afecta organismul lui. De asemenea, substanțele radioactive care sunt consumate (cum ar fi iodul radioactiv utilizat pentru a trata cancerul tiroidian) pot, de asemenea, să intre în laptele matern și să afecteze copilul. De aceea, femeile care sunt tratate pentru cancer sunt deseori sfătuite să nu alăpteze.
Sarcina însăși nu pare să afecteze cât de bine funcționează tratamentul cancerului. Cu toate acestea, dacă diagnosticarea sau tratamentul femeii este întârziat din cauza sarcinii, amploarea cancerului poate fi mai mare. Acest lucru poate duce la mai multe riscuri asociate cu boala. Discutați cu medicul despre modul în care sarcina poate afecta riscul de cancer și recuperarea după terapie.
Referinte:
- (1) Cancer during pregnancy, link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/cancer-during-pregnancy/?region=on
- (2) What you should know about cancer in pregnancy, link: https://www.healthline.com/health/cancer-in-pregnancy
- (3) Cancer in pregnancy: disentangling treatment modalities, link: https://esmoopen.bmj.com/content/1/3/e000016
- (4) Cancer and pregnancy: an overview for obstetricians and gynecologists, link: https://www.ajog.org/article/S0002-9378(13)02160-1/fulltext
- (5) Cancer during pregnancy, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/dating-sex-and-reproduction/cancer-during-pregnancy
1 Comments on “Cancerul în sarcină”
Am vârsta de 47 de ani și sunt însărcinată in 4 luni.Problema care îmi dă de gândit este ca sufăr de o tumoare benignă pe creierul mare depistată cu mult înainte de a rămâne însărcinată. Această boală mi-a afectat și inima .Credeți că bebelușul va avea de suferit?Vă rog să îmi răspundeți cât mai repede dacă se poate.Va mulțumesc!