Bevacizumab – indicatii, mod de actiune

bevacizumab

Bevacizumab este un medicament folosit in tratamentul cancerului. Iata cum actioneaza asupra celulelor canceroase, pentru ce forme de cancer este recomandat si ce efecte adverse poate cauza.

CUPRINS:

1. Ce este Bevacizumab?
2. Indicatii
3. Cum actioneaza acest medicament?
4. Mod de administrare
5. Efecte adverse

Ce este Bevacizumab?

Bevacizumab, vandut sub numele de marca Avastin, este un medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala, folosit in tratamentul cancerului. In functie de tipul de cancer care este tratat, Avastin este cel mai adesea utilizat in asociere cu chimioterapie, dar nu neaparat.

Avastin contine substanta activa bevacizumab. Este un anticorp monoclonal, un tip de medicament care este obtinut din celule ale sistemului imunitar. Apartine unei clase de medicamente numite inhibitori ai factorului de crestere endotelial vascular (FCEV). Anticorpii sunt proteine ​​naturale din organism, pe care le produce sistemul imunitar atunci cand detecteaza substante daunatoare. Anticorpii actioneaza pentru indepartarea sau distrugerea substantelor nocive. Oamenii de stiinta au invatat sa produca anticorpi ce detecteaza anumite substante, cunoscute sub numele de „markeri”, pe suprafata unor celule tumorale. Cand se produc multe copii exacte ale acelui anticorp, acestia se numesc anticorpi monoclonali.

cum actioneaza bevacizumab

Cum actioneaza anticorpii monoclonali?

Anticorpii monoclonali sunt produsi pentru a se atasa de tintele gasite pe tipuri specifice de celule canceroase. Anticorpul „activeaza” sistemul imunitar sa atace celula de care este atasat. Acesti anticorpi pot functiona in diferite moduri, inclusiv prin stimularea sistemului imunitar pentru a distruge respectiva celula, blocarea cresterii celulare sau alte functii necesare cresterii celulare.

Bevacizumab este un anticorp monoclonal care se leaga si inhiba activitatea factorului de crestere endotelial vascular (FCEV). Acest lucru impiedica FCEV sa interactioneze cu receptorul sau pe celulele endoteliale. La randul sau, inhiba formarea de noi vase de sange, care incetineste cresterea tesutului. In esenta, distruge tumorile prin intreruperea alimentarii cu sange.

Indicatii

Bevacizumab este o substanta care ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului. Previne dezvoltarea anumitor tipuri de vase de sange catre celulele canceroase. Acest lucru ajuta la scaderea cresterii celulelor canceroase prin „infometarea” celulelor de nutrienti care sunt necesari pentru a creste.

Acest medicament poate fi folosit pentru diferite forme de cancer, precum:

  • cancer colorectaI metastatic – in asociere cu chimioterapie pe baza de fluoropirimidina;
  • cancer de san local recurent sau metastatic – in combinatie cu paclitaxel, daca este contraindicata o terapie bazata pe antraciclina;
  • cancer pulmonar cu celule non-mici avansat, metastatic sau recidivant – in asociere cu carboplatina si paclitaxel;
  • cancer renal avansat si / sau metastatic – in combinatie cu interferon alfa-2a;
  • gliom de gradul IV – ca un singur agent, dupa recidiva sau progresul bolii dupa terapia standard, inclusiv chimioterapie;
  • cancer ovarian epitalial, de trompe uterine sau peritoneal primar – in combinatie cu carboplatina si paclitaxel;
  • cancer de col uterin – in combinatie cu paclitaxel si cisplatina pentru tratamentul carcinomului persistent, recurent sau metastatic.

Este, de asemenea, utilizat impreuna cu atezolizumab pentru a trata un tip de cancer hepatic numit carcinom hepatocelular (HCC) care s-a raspandit in tot corpul (metastatic) sau nu poate fi indepartat prin interventie chirurgicala (tumora nerezecabila) la pacientii care nu au primit alte medicamente impotriva cancerului pe cale orala sau injectabila.

indicatii bevacizumab

Cum actioneaza acest medicament?

Bevacizumab apartine unui grup de medicamente de combatere a cancerului numite antineoplazice si, in mod specific, medicamente ce modifica raspunsul biologic. In timp ce chimioterapia ataca direct o tumora, acest medicament functioneaza prin oprirea formarii de noi vase de sange.

Este un tratament cu anticorpi monoclonali ce ataca FCEV (factorul de crestere endotelial vascular) prin legare si impiedica legarea acestuia de receptorii sai de pe celulele endoteliale. Acest lucru intrerupe semnalul necesar pentru cresterea vaselor de sange intr-o tumora. Anticorpii monoclonali recunosc si se fixeaza pe proteinele specifice (receptorii) care sunt prezente pe suprafata celulelor canceroase. Odata ce un anticorp monoclonal se ataseaza de receptorul tinta, acesta declanseaza sistemul imunitar sa atace celulele canceroase, care apoi se distrug de la sine. Se reduce aportul de oxigen si substante nutritive catre tumora, prevenind astfel cresterea si supravietuirea acesteia. Fiind „infometata”de substante nutritive vitale, tumora nu mai creste si se micsoreaza. Medicamentele care previn cresterea vaselor de sange sunt denumite inhibitori ai angiogenezei.

Mod de administrare

Medicamentul se administreaza intravenos. Doza recomandata de bevacizumab pentru adulti se bazeaza pe greutatea corporala si este administrata sub forma de perfuzie intravenoasa de catre medic. Doza si frecventa depind de tipul de cancer. Prima doza trebuie administrata incet, timp de 90 de minute si, daca reactiile adverse sunt acceptabile, a doua doza poate fi administrata in 60 de minute.

Timpul de injumatatire estimat (o masura a duratei de actiune a medicamentului) al medicamentului bevacizumab este de aproximativ 20 de zile. Timpul necesar medicamentului pentru a ajunge la o concentratie de echilibru in sange este de aproximativ 100 de zile. Volumul de distributie este de 46 ml / kg si medicamentul este eliminat din organism la o rata de 2,75 pana la 5 ml / kg / zi, in functie de factori precum greutatea corporala, sexul si intinderea sau dimensiunea tumorii.

Atentie!

Bevacizumab se administreaza de obicei o data la 2 sau 3 saptamani. Se vor face analize medicale frecvente. Bevacizumab poate provoca probleme cu vindecarea ranilor, care ar putea duce la sangerari sau infectii. Daca trebuie sa aveti orice tip de interventie chirurgicala, trebuie sa nu mai primiti bevacizumab cu cel putin 28 de zile inainte. Nu incepeti sa utilizati bevacizumab timp de cel putin 28 de zile dupa operatie sau pana la vindecarea inciziei chirurgicale.

administrare avastin

Contraindicatii

Nu utilizati bevacizumab in urmatoarele situatii:

  • alergie la bevacizumab sau la oricare dintre ingredientele medicamentului;
  • alergie la anticorpi recombinati;
  • cancer netratat care s-a raspandit in sistemul nervos central.

Efecte adverse

Exista mai multe efecte secundare asociate cu utilizarea bevacizumab. Efectele secundare pot aparea fie ca reactie la perfuzie, fie ca raspuns la medicamentul in sine. Unele exemple de reactii legate de perfuzie includ simptome asemanatoare gripei, eruptii cutanate, alergie, angioedem si dureri abdominale. Medicamentul in sine poate provoca greata, varsaturi, diaree, constipatie, pierderea poftei de mancare, slabiciune, hipertensiune si ulceratii bucale, precum si cresterea riscului de tulburari de sangerare. Bevacizumab poate reduce, de asemenea, numarul de globule albe din sange si poate creste sensibilitatea la infectie. Severitatea efectelor adverse variaza de la o persoana la alta. De asemenea, efectele pot fi mai grave in cazul in care se administreaza si alte medicamente sau radioterapie.

Reactii adverse frecvente

Aceste reactii adverse apar la mai mult de 10 din 100 de persoane si includ:

Tensiune arteriala crescuta

Informati medicul daca urmati tratament pentru tensiunea arteriala crescuta. De asemenea, informati medicul daca aveti dureri de cap, sangerari nazale, vedere incetosata sau dificultati de respiratie. Cand tensiunea arteriala creste foarte mult, poate provoca leziuni la nivelul organelor din corp, cum ar fi creierul, ochii, inima sau rinichii. Atunci cand apar leziuni ale organelor, starea este cunoscuta sub numele de urgenta hipertensiva. Urgenta hipertensiva poate pune viata in pericol. Simptomele includ vedere neclara sau alte modificari ale vederii, dureri in piept, confuzie, greata sau varsaturi, amorteala sau slabiciune in brate, fata sau picioare.

Senzatie de amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor (neuropatie periferica)

Amorteala sau furnicaturile de la nivelul mainilor si picioarelor sunt efecte temporare si se pot ameliora dupa terminarea tratamentului.

Risc crescut de infectie

Riscul crescut de infectii este din cauza scaderii globulelor albe din sange. Simptomele includ o modificare a temperaturii, dureri musculare, dureri de cap, senzatie de frig si frisoane si, in general, stare de rau. S-ar putea sa apara si alte simptome in functie de locul in care se afla infectia.

Risc crescut de vanatai si sangerari

Acest lucru este din cauza unei scaderi a numarului de trombocite din sange. Aceste celule sangvine ajuta sangele sa se coaguleze atunci cand apare o taietura. Este posibil sa apara sangerari nazale sau sangerari ale gingiilor dupa ce va spalati pe dinti. De asemenea, pot aparea mici pete rosii sau vanatai pe brate sau picioare (cunoscute sub denumirea de petechii).

Senzatie de slabiciune, oboseala si lipsita de energie

Lipsa de energie este de obicei usoara. E important sa va odihniti si sa evitati suprasolicitarea. Discutati cu medicul daca acest efect va impiedica sa va desfasurati activitatile zilnice obisnuite.

Diaree

Informati medicul daca ati avut 4 sau mai multe scaune diareice in 24 de ore sau daca nu puteti bea lichide pentru a inlocui lichidul pierdut.

Constipatie

Constipatia este mai usor de tratat daca se incepe tratamentul la timp.

Febra

Daca aveti febra, anuntati imediat echipa medicala.

Alte efecte adverse pot include:

  • stare generala de rau;
  • dureri abdominale;
  • modificari ale vocii;
  • schimbari de gust;
  • proteine in urina;
  • probleme ale pielii – eruptii cutanate, piele uscata si mancarime;
  • dureri musculare si articulare.

efecte adverse avastin

Efecte secundare ocazionale

Aceste reactii adverse apar la 1 sau 10 din 100 de persoane (1-10%) si includ:

  • cheaguri de sange care pun viata in pericol – semnele sunt durerea, umflarea si roseata acolo unde este cheagul;
  • blocaje intestinale;
  • insuficienta cardiaca;
  • roseata, descuamare, sensibilitate, durere sau vezicule pe maini sau picioare;
  • numar scazut de globule rosii;
  • gura uscata, senzatie de sete;
  • scaderea productiei de urina sau urina inchisa la culoare;
  • inflamatia mucoasei gurii, intestinului, cailor respiratorii, plamanilor etc.;
  • rani la nivelul gurii, gatului si esofagului;
  • ritm cardiac crescut;
  • fistule intre organele interne si piele sau alte tesuturi care nu sunt de obicei conectate.

In cazuri rare, acest medicament poate cauza o tulburare neurologica numita sindrom de encefalopatie posterioara reversibila (PRES), numita si leucoencefalopatie posterioara reversibila (RPLS). Simptomele includ dureri de cap, convulsii, letargie, confuzie, orbire si alte tulburari vizuale si neurologice.

Efecte asupra fertilitatii

Acest medicament poate afecta sistemul de reproducere, afectand ciclul menstrual sau productia de sperma. Femeile pot prezenta efecte de menopauza, inclusiv bufeuri si uscaciune vaginala. Expunerea unui copil nenascut la acest medicament poate provoca malformatii congenitale, deci nu trebuie sa ramaneti gravida in timp ce luati acest medicament. Este necesara contraceptie eficienta in timpul tratamentului si timp de cel putin 6 luni dupa tratament, chiar daca ciclul menstrual se opreste sau credeti ca nu produceti sperma.

 

Referinte:
(1) http://chemocare.com/chemotherapy/drug-info/avastin.aspx
(2) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/cancer-drugs/drugs/bevacizumab
(3) https://www.avastin.com/patient/ovar/about/difference-from-chemotherapy.html
(4) https://www.webmd.com/drugs/2/drug-78649/avastin-intravenous/details
(5) https://www.drugs.com/avastin.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Bevacizumab – indicatii, mod de actiune”

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. în legătură cu astfel de informații!

      Multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *