Antioxidantii protejeaza celulele de daunele cauzate de moleculele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi. Unele cercetari au aratat ca antioxidantii ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicali liberi care sunt asociate cu cancerul.
CUPRINS:
1. Radicalii liberi si dezvoltarea cancerului
2. Ce sunt antioxidantii?
3. Antioxidantii – au un rol in prevenirea cancerulului?
4. Antioxidantii din alimente
Radicalii liberi si dezvoltarea cancerului
Radicalii liberi sunt substante chimice extrem de reactive care au potentialul de a afecta starea celulelor. Sunt formate atunci cand un atom sau o molecula fie castiga, fie pierde un electron (un electron este o mica particula incarcata negativ, care se gaseste in atomi). Radicalii liberi se formeaza in mod natural in organism si joaca un rol important in multe procese celulare normale. Insa, in concentratii mari, radicalii liberi pot fi periculosi pentru organism. Pot deteriora componentele majore ale celulelor, inclusiv ADN-ul, proteinele si membranele celulare.
Aceasta deteriorare a celulelor cauzata de radicalii liberi, in special afectarea ADN-ului, poate juca un rol in dezvoltarea cancerului si a altor probleme de sanatate. Un nivel ridicat de radicali liberi in organism poate fi dat de expunerea la radiatii ionizante si alte toxine din mediu. Unele toxine din mediu, cum ar fi fumul de tigara, pot stimula celulele corpului sa produca mai multi radicali liberi. Radicalii liberi care contin elementul de oxigen sunt cel mai frecvent tip de radicali liberi produsi in tesutul viu. Acestea sunt numite si „specii reactive de oxigen” sau „ROS”.
Ce sunt antioxidantii?
Deteriorarea radicalilor liberi poate duce la cancer. Antioxidantii interactioneaza cu radicatii liberi si ii stabilizeaza, si pot preveni unii dintre radicalii liberi. Antioxidantii previn un proces chimic cunoscut sub numele de „oxidare”, care este o parte naturala a vietii si a imbatranirii. Oxidarea afecteaza celulele si poate duce la dezvoltarea bolilor, inclusiv Alzheimer, boli de inima si cancer.
Antioxidantii sunt substante chimice care interactioneaza cu radicatii liberi si ii neutralizeaza, prevenind astfel daunele ce pot fi produse. Organismul produce antioxidanti endogeni pentru a neutraliza radicalii liberi. Cu toate acestea, se bazeaza pe surse externe (exogene), in primul rand provenind din dieta, pentru a obtine restul de antioxidanti de care are nevoie. Acesti antioxidanti exogeni sunt numiti in mod obisnuit antioxidanti din alimente. Fructele, legumele si cereale sunt surse bogate de antioxidanti alimentari. Unii antioxidanti alimentari sunt de asemenea disponibili sub forma de suplimente alimentare.
Ce este stresul oxidativ?
Stresul oxidativ este definit ca un dezechilibru intre productia de radicali liberi si metaboliti reactivi, asa-numitii oxidanti sau specii reactive de oxigen (ROS) si eliminarea acestora prin mecanisme de protectie, si anume antioxidanti. Acest dezechilibru duce la deteriorarea biomoleculelor si a celulelor importante. Aparitia si dezvoltarea cancerului a fost legata de stresul oxidativ prin cresterea mutatiilor ADN sau prin inducerea de daune in ADN, instabilitatea genomului si proliferarea celulelor.
Inflamatia si cancerul
Inflamatia cronica este indusa de factori biologici, chimici si fizici si, la randul sau, este asociata cu un risc crescut pentru mai multe forme de cancer. Legatura dintre inflamatie si cancer a fost sugerata de date epidemiologice si experimentale. De exemplu, bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa sunt asociate cu un risc crescut de adenocarcinom de colon, iar pancreatita cronica este legata de risc mai mare de cancer pancreatic. Mecanismele posibile includ inducerea instabilitatii genomului, modificari ale expresiei genelor, proliferarea celulelor, invazie si metastaze.
Antioxidantii – au un rol in prevenirea cancerulului?
Se crede ca nutritia joaca un rol esential in evolutia cancerului. In tarile occidentale, peste 65% dintre toate cazurile de cancer sunt legate de expunerea la numeroase substante nocive, precum cele prezente in dieta, alcool si fumat, care nu exista in mod natural in mediul inconjurator.
Alimentatia poate cauza stres oxidativ. Stresul oxidativ induce formarea de exces de antioxidanti pentru a proteja organismul de deficienta de antioxidanti. Celulele sanatoase mentin un echilibru de antioxidanti si oxidanti. Atunci cand celulele se divid, acestea produc mult oxigen reactiv, si ulterior celulele folosesc antioxidanti pentru a neutraliza excesul de oxigen reactiv. Antioxidantii actioneaza urmarind radicalii liberi si neutralizand efectele nocive ale acestora.
Expunerea la diversi factori de mediu, inclusiv fumul de tigara si radiatiile, poate duce, de asemenea, la formarea radicalilor liberi. Cand o molecula de oxigen (O2) devine incarcata electric incearca sa ia electroni din alte molecule, provocand deteriorarea ADN-ului si a altor molecule. In timp, astfel de daune pot deveni ireversibile si pot duce la boli, inclusiv cancer.
Ce arata studiile?
Unele studii de laborator si pe animale indica faptul ca antioxidantii pot incetini sau pot preveni dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, informatiile din studiile clinice recente sunt mai putin clare. In ultimii ani, studiile clinice la scara larga au ajuns la concluzii inconsecvente.
Primul studiu mare aleatoriu privind antioxidantii si riscul de cancer a investigat efectul unei combinatii de beta-caroten, vitamina E si seleniu asupra cancerului la barbati si femei sanatoase cu risc ridicat de cancer gastric. Studiul a aratat ca o combinatie de beta-caroten, vitamina E si seleniu a redus semnificativ incidenta atat a cancerului gastric, cat si a cancerului in general.
De cealalta parte, un studiu din 1994 a demonstrat ca rata cancerului pulmonar la fumatorii de sex masculin a crescut semnificativ in urma administrarii de suplimente beta-caroten. Un alt studiu din 1994 a demonstrat, de asemenea, o posibila crestere a cancerului pulmonar asociat cu antioxidanti. O meta-analiza din 2012 a aproape 80 de studii clinice privind utilizarea de antioxidanti (vitaminele A, C, E, beta-caroten si seleniu) sugereaza ca utilizarea suplimentelor de antioxidanti ar putea fi periculoasa pentru populatia generala si pentru cei diagnosticati cu diverse boli, inclusiv cancer.
Suplimente cu antioxidanti in cancer?
Suplimentele cu antioxidanti in timpul tratamentului impotriva cancerului nu par sa aiba efecte benefice, iar cercetarile au aratat ca, in unele cazuri, ar putea duce la rezultate mai slabe ale tratamentului. Este important sa incercati sa obtineti antioxidantii din fructe si legume.
Incepand cu anul 2008, au existat dovezi din ce in ce mai mari ca antioxidantii ar putea fi periculosi pentru cei care au avut cancer si asta ar putea explica unele dintre rezultatele contradictorii ale studiilor anterioare. Unele cercetari arata ca supravietuirea celulelor canceroase poate fi „ajutata” de antioxidanti care protejeaza aceste celule de radicalii liberi – prin urmare, poate ajuta celulele canceroase. Daca o persoana este sanatoasa, ceea ce inseamna ca nu exista tumori de niciun fel, antioxidantii pot conferi protectie impotriva cancerului. Insa, daca o persoana are in organism celule canceroase, antioxidantii pot ajuta acele celule canceroase sa supravietuiasca.
Mecanism de actiune
Un mecanism principal al multor medicamente chimioterapice impotriva celulelor canceroase este formarea radicalilor liberi. Radioterapia se bazeaza pe faptul ca radiatiile ionizante distrug celulele tumorale. Radioterapia induce leziuni directe in ADN sau molecule biologice, care in cele din urma afecteaza ADN-ul. Radicalii liberi produsi prin terapia oncologica sunt adesea o sursa de efecte secundare grave.
Radicalii liberi in exces contribuie la boli cronice, inclusiv cancer, boli de inima, declin cognitiv si pierderea vederii. Asta nu inseamna automat ca substantele cu proprietati antioxidante vor trata problema, mai ales daca sunt scoase din contextul lor natural.
Utilizarea suplimentelor antioxidante in timpul tratamentului chimioterapic poate creste riscul ca un cancer sa reapara cu 41%, potrivit rezultatelor unui studiu publicate in Journal of Clinical Oncology. Crcetatorii au remarcat ca utilizarea suplimentelor alimentare in timpul tratamentului, in special antioxidantii, ar putea reduce eficacitatea tratamentului. Cu toate acestea, unele suplimente ar putea ajuta, pe de alta parte, la reducerea efectelor secundare din tratament, fara a afecta eficacitatea chimioterapiei, motiv pentru care mai sunt necesare cercetari in acest sens.
Orice pacient cu cancer trebuie sa se consulte mai intai cu medicul inainte de a lua orice fel de suplimente sau remedii naturiste.
Antioxidantii din alimente
Antioxidantii sunt de multe tipuri si fiecare are rolul sau. De asemenea, e important sa ii aducem organismului un aport corect de antioxidanti din alimente precum ructe, legume in special. Un posibil motiv pentru care multe studii privind eficienta suplimentelor de antioxidanti in cancer nu arata un beneficiu pentru sanatate este faptul ca antioxidantii tind sa functioneze cel mai bine in combinatie cu alti nutrienti, substante chimice din plante si chiar si alti antioxidanti. De exemplu, o ceasca de capsuni proaspete contine aproximativ 80 mg de vitamina C, element cu activitate antioxidanta ridicata. Insa, un supliment care contine 500 mg de vitamina C (667% din doza recomandata) nu contine si alte substante chimice vegetale care se gasesc in mod natural in capsuni, precum proantocianinele si flavonoidele, care de asemenea au beneficii majore pentru sanatate.
Top antioxidanti din alimente
- Vitamina C (acid ascorbic) – surse importante de vitamina C sunt citricele, capsunile, papaya, rosii, broccoli, varza de Bruxelles, pepene galben, conopida, grapefruit, kale, kiwi etc.;
- Beta caroten – alimentele cu cele mai mari concentratii de beta caroten sunt morcov, spanac, cartof dulce, caise, sparanghel, ardei gras, kale, mango, grapefruit roz, dovleac etc.;
- Vitamina E – surse bune de vitamina E includ ulei de floarea soarelui, ulei de migdale, alune, arahide, germeni de grau, migdale, avocado etc.;
- Zinc – se gaseste in carne, fructe de mare, seminte de susan, seminte de dovleac, naut, linte, caju, cereale fortificate;
- Compusi fenolici – quercetina (mere, vin rosu, ceapa), catechine (ceai, cacao, fructe de padure), resveratrol (vin rosu si alb, struguri, alune, fructe de padure), acid coumaric (mirodenii, cereale), antocianine (afine, capsuni);
- Luteina – este abundenta in legumele cu frunze verzi;
- Licopen – este un puternic antioxidant care se gaseste in rosii, pepene verde, papaya, caise, grepfruit roz, portocale etc.;
- Seleniu – orezul si graul sunt principalele surse alimentare de seleniu in majoritatea tarilor; carnea si oleaginoasele sunt, de asemenea, surse comune de seleniu.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2990475/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5536032/
(3) https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.2004.03.086
(4) https://www.oncologynurseadvisor.com/home/for-patients/fact-sheets/antioxidants-and-cancer-prevention-fact-sheet/
(5) https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/antioxidants-fact-sheet
1 Comments on “Antioxidantii si cancerul”
Pingback: Fitonutrientii – rol, beneficii, recomandari - Cancer360