Antigenul CA 125

antigenul CA 125

Antigenul CA 125 este utilizat ca marker tumoral mai ales pentru depistarea cancerului ovarian la persoanele cu risc.

CUPRINS:

1. Ce este antigenul CA 125?
2. De ce se efectuează un test CA125?
3. Testarea CA 125
4. Limitări

Ce este antigenul CA 125?

Antigenul 125 (CA 125) este o proteină găsită pe majoritatea celulelor cancerigene ovariene care este secretată în fluxul sangvin și poate fi măsurată. CA125 poate fi găsită și pe alte celule normale sau canceroase din organism.

CA 125 este o proteină care este un așa numit marker tumoral sau biomarker, mai exact o substanță care se găsește într-o concentrație mai mare în celulele tumorale decât în alte celule ale corpului. În general, CA 125 este prezent în concentrație mai mare în celulele cancerului ovarian decât în ​​alte celule. Acesta a fost identificat pentru prima dată la începutul anilor 1980, dar funcția proteinei CA 125 nu este în prezent pe deplin înțeleasă.

Este utilizată pentru a monitoriza anumite tipuri de cancer în timpul și după tratament. În unele cazuri, un test CA 125 poate fi folosit pentru a căuta semnele precoce ale cancerului ovarian la persoanele cu un risc foarte mare de boală.

De ce se efectuează un test CA125?

Un test CA 125 nu este suficient de precis pentru a fi utilizat pentru screening-ul cancerului ovarian în general deoarece multe boli noncanceroase pot crește nivelul CA 125. Multe afecțiuni diferite pot determina o creștere a CA 125, incluzând probleme normale, cum ar fi menstruația și afecțiuni noncanceroase, cum ar fi fibromul uterin. Anumite forme de cancer pot provoca, de asemenea, un nivel crescut de CA 125, incluzând cancerele ovariene, endometriale, peritoneale și uterine.

Un test CA125 se poate recomanda în următoarele cazuri:

 • dacă medicul suspectează că există cancer în organism;
 • pentru a vedea dacă tratamentul împotriva cancerului funcționează;
 • pentru a vedea dacă un cancer a recidivat dupa tratament.

antigenul CA 125 cancer

Antigenul CA 125 și cancerul ovarian

Antigenul CA-125 este un marker tumoral utilizat în principal pentru monitorizarea terapiei în timpul tratamentului pentru cancer ovarian. CA-125 este, de asemenea, utilizat pentru a detecta dacă boala a revenit după terminarea tratamentului. O serie de teste CA-125 care arată concentrații în creștere sau în scădere sunt adesea mai utile decât un singur rezultat.

Test de screening?

Acest test nu este recomandat ca test de screening pentru cancerul ovarian, deoarece CA125 poate fi normal la multe femei cu cancer ovarian la începutul stadiului de tratament și poate fi mai mare decât în ​​mod obișnuit în boli non-canceroase (benigne) și în alte tipuri de cancer.

Dacă nu aveți un risc crescut, medicul de obicei nu va folosi testul CA-125 pentru a identifica un posibil cancer ovarian. Asta pentru că nu toate cancerele ovariene duc la creșterea nivelului CA-125. Și, de asemenea, puteți avea niveluri mai mari decât cele normale de CA-125 fără a avea cancer ovarian.

Boli noncanceroase care pot duce la un nivel crescut de CA 125

Anumite situații și afecțiuni, pe lângă cancerul ovarian care pot determina creșterea nivelului CA-125 sunt:

 • diverticulita;
 • endometrioza;
 • fibrom uterin;
 • boala inflamatorie intestinala;
 • menstruatia;
 • boli hepatice;
 • boala inflamatorie pelvina;
 • peritonita;
 • sarcina;
 • interventie chirurgicala recenta;
 • chist ovarian rupt.

De asemenea, țesuturile sănătoase, normale din celulele ovarelor, pancreasului, sânului și căptușelii din piept și stomac produc și eliberează niveluri scăzute de CA-125.

Antigenul CA 125 pentru monitorizarea tratamentului oncologic

Dacă aveți cancer ovarian, endometrial, peritoneal sau uterin, medicul vă poate recomanda un test CA 125 în mod regulat pentru a vă monitoriza starea de sănătate și tratamentul.

Testul pentru antigenul CA 125 poate fi recomandat înainte ca o femeie să înceapă tratamentul cancerului ovarian ca o linie de bază pentru compararea cu valorile viitoare. În timpul terapiei, un medic poate recomanda testarea CA-125 la intervale de timp pentru a monitoriza răspunsul la terapie. CA-125 poate fi, de asemenea, măsurat periodic după terminarea tratamentului.

În unele cazuri, un medic poate indica un test CA-125 atunci când o femeie are o masă pelvină, pentru a ajuta la determinarea cauzei.

Identificarea sau excluderea cancerului ovarian în caz de risc ridicat

Dacă aveți un istoric familial puternic de cancer ovarian sau aveți mutație genetică BRCA1 sau BRCA2, medicul poate recomanda un test CA 125 ca modalitate de a examina cancerul ovarian. Unii medici pot recomanda testare CA 125 combinată cu ecografie transvaginală la fiecare 6 luni pentru cei cu risc foarte mare.

Cu toate acestea, unele persoane care au cancer ovarian poate să nu aibă un nivel crescut de CA 125.

În prezent, nu există o metodă sigură pentru depistarea precoce a cancerului ovarian la femeile asimptomatice. Mai puțin de 20% dintre cancerele ovariene se găsesc în primele stadii înainte de a se răspândi în afara ovarului. Unul dintre motivele pentru care acestea nu sunt detectate este că simptomele cancerului ovarian sunt destul de nespecifice. Între timp, sunt importante examene fizice regulate, examene pelvine și o conștientizare a istoricului familial și a altor factori de risc.

Antigenul CA 125 pentru a identifica recidiva cancerului

Nivelele crescute de CA 125 pot indica faptul că o formă de cancer ovarian a revenit după tratament. Monitorizarea regulată a CA 125 nu s-a dovedit a îmbunătăți rezultatele pentru cei cu cancer ovarian și poate duce la cicluri suplimentare și inutile de chimioterapie sau alte tratamente.

Dacă medicul suspectează că aveți cancer ovarian sau alt tip de cancer, poate recomanda o biopsie pentru a colecta o probă de celule. Alte teste care pot fi utile în evaluarea acestor tipuri de cancer includ o ecografie transvaginală sau pelvină, testarea unei proteine epididimice umane serice 4 (HE4) și o tomografie computerizată (CT).

Testarea pentru antigenul CA 125

Un test CA125 este un test de sânge care măsoară cantitatea de proteină CA125 din sânge. O probă de sânge este prelevată prin introducerea unui ac în venă în braț. Nu este necesară pregătirea specială.

O valoare crescută a CA125 poate să apară atât în ​​cazurile de cancer, cât și în cele non-canceroase.

antigenul CA 125 ce este

Interpretarea rezultatelor

Dacă rezultatul e anormal, medicul va decide dacă sunt necesare teste suplimentare, proceduri, îngrijire ulterioară sau tratament suplimentar.

Rezultatele testului CA 125 sunt măsurate în unități pe mililitru (U / ml). Valoarea normală este mai mică de 46 U / mL.

Dacă nivelul CA 125 este mai mare decât în ​​mod normal, este posibil să aveți o afecțiune benignă sau rezultatul testului ar putea însemna că aveți cancer ovarian, endometrial, peritoneal sau uterin. Medicul vă poate recomanda alte teste și proceduri pentru a stabili diagnosticul. Dacă ați fost diagnosticat cu cancer ovarian, endometrial, peritoneal sau uterin, un nivel scăzut al CA 125 indică de multe ori că boala răspunde la tratament. Un nivel crescut al CA 125 poate indica o revenire sau o creștere continuă a cancerului.

Ce pot însemna valorile crescute de CA 125?

Nivelurile de sânge CA125 pot fi crescute în cazul cancerului ovarian și a altor tipuri de cancer, inclusiv:

 • cancer de col uterin;
 • cancer al trompelor uterine;
 • cancer pancreatic;
 • cancer de sân;
 • cancer colorectal;
 • cancer pulmonar;
 • cancer gastric etc.

O scădere a nivelului CA125 în timpul tratamentului înseamnă, de obicei, că boala răspunde la tratament. Dacă nivelul CA125 rămâne același sau crește în timpul tratamentului, aceasta poate însemna că boala nu răspunde la tratament.

Nivelul sanguin CA125 poate fi crescut în condiții non-canceroase, incluzând:

 • menstruaţie;
 • sarcină;
 • endometrioza;
 • boala inflamatorie pelvină;
 • chisturile ovariene non-canceroase;
 • fibroame uterine etc.

Limitări

Valoarea măsurată a CA 125 a probei unui pacient poate varia în funcție de procedura de testare utilizată. Testarea de laborator trebuie să conțină întotdeauna o informație privind metoda de testare CA 125 utilizată. Valorile CA 125 determinate pe probele pacientului prin diferite proceduri de testare nu pot fi comparate direct între ele și ar putea duce la interpretări medicale eronate.

În scopuri de diagnosticare, rezultatele trebuie întotdeauna evaluate împreună cu istoricul medical al pacientului, examenul clinic și alte rezultate.

Referinte:

 1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ca-125-test/about/pac-20393295
 2. https://www.medicinenet.com/ca_125/article.htm#what_does_an_elevated_ca_125_level_indicate_and_how_is_the_ca_125_test_used
 3. https://labtestsonline.org/tests/ca-125
 4. http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/cancer-antigen-125-ca-125/?region=on
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Antigenul CA 125”

 1. Buna ziua! Ma numesc Angela Rusu in 2008 am fost diagnosticarea cu CALCINOM ENDOMETROID OVAR STG. SI OVARIAN” . Am făcut tratament chimiei, în 2016 a recidivist.Ce mă i tereseaza în tot acest timp CA 125 nu a fost mare 13/15. Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *