Varsta inaintata si riscul de cancer – iata cum poate creste riscul de cancer odata cu varsta si de ce, precum si care sunt cele mai frecvente forme de cancer la adultii in varsta.
CUPRINS:
1. Ce legatura exista intre varsta inaintata si riscul de cancer?
2. Tratarea cancerului la pacientii varstnici
Ce legatura exista intre varsta inaintata si riscul de cancer?
Riscul de a dezvolta cancer creste in general odata cu varsta. Exista, desigur, exceptii. Jumatate dintre toate cazurile de cancer testicular apar la barbatii cu varste cuprinse intre 20 – 34 de ani. De asemenea, unele tipuri de cancer sunt mai frecvente la copii. Aproape 60 % dintre pacientii cu leucemie limfocitara acuta, de exemplu, au mai putin de 20 de ani.
Cancerul este o problema globala pentru sanatatea publica. Mai mult de jumatate dintre toate cazurile noi de cancer apar la persoanele cu varsta de peste 65 de ani. De asemenea, la persoanele din aceasta grupa de varsta se inregistreaza 70% dintre decesele provocate de cancer.
Legatura dintre cancer si imbatranire este complexa. In primul rand, e vorba de anumite procese din organism. De asemenea, e vorba si de faptul ca efectele date de anumiti factori de risc sunt cumulative – astfel, in timp riscul creste. Printre acesti factori de risc se numara fumatul, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, expunerea excesiva la soare etc. Expunerea frecventa la acesti factori, in timp, poate duce la mutatii ce cresc riscul de cancer. Dezvoltam celule precanceroase pe parcursul vietii adesea, insa, cand suntem tineri, sistemul nostru imunitar este mai puternic si capabil sa tinteasca aceste celule si sa le distruga. Insa, odata cu inaintarea in varsta, sistemul imunitar devine mai slabit si nu mai poate sa distruga unele dintre aceste celule precanceroase.
Retineti ca asta NU inseamna ca veti dezvolta cu siguranta cancer pe masura ce imbatraniti. Insa, e important sa constientizam schimbarile care apar in organism si riscurile. E bine sa mergem la controalele medicale recomandate in functie de varsta, sa observam orice modificari anormale ale corpului si sa adoptam sau sa mentinem un stil de viata sanatos. Citeste mai multe despre screeningul in cancer.
Cancerul si procesele naturale legate de imbatranire
Procesul normal de imbatranire afecteaza multe functii biologice importante din corp, ceea ce duce la deteriorarea proteinelor si a ADN-ului din celule. Multe dintre aceste celule deteriorate ajung intr-o stare numita „senescenta” – nu se mai divid si nu mai cresc, dar raman in continuare metabolic active. Senescenta este un mecanism eficient de protectie impotriva cancerului, care „obliga” celulele canceroase sa nu se mai divida. Insa, acest mecanism de senescenta nu e mereu eficient, iar un cumul de mutatii poate produce o crestere necontrolata a celulelor care determina formarea si raspandirea cancerului. Odata cu varsta, se pot acumula tot mai multe astfel de mutatii, crescand riscul de cancer. Citeste mai multe despre IMBATRANIREA CELULARA.
In plus, exista si alte procese care devin mai putin eficiente odata cu varsta. De exemplu, sistemul imunitar nu mai ales la fel de rezistent si eficient in detectarea si combaterea infectiilor si a bolilor, inclusiv a cancerului.
Tratarea cancerului la pacientii varstnici
Alegerea celui mai bun tratament depinde de mai multi factori. Principalul obiectiv este de obicei tratarea cancerului. Alte obiective sunt cresterea sperantei de viata, reducerea simptomelor si a efectelor adverse, imbunatatirea calitatii vietii etc. In cazul adultilor in varsta, obiectivele tratamentului pot fi diferite fata de ale unei persoane mai tinere. De exemplu, in cazul unui pacient tanar fara alte probleme de sanatate, obiectivul va fi de obicei vindecarea cancerului, chiar daca tratamentul este foarte dificil. In cazul adultilor in varsta, un tratament prea agresiv poate face mai mult rau decat bine uneori. Insa, alegerea depinde de mai multi factori si de o analiza completa.
Citeste mai multe despre NUTRITIA ONCOLOGICA LA VARSTNICI.
Provocari cand vine vorba de tratamentul cancerului la varstnici
De multe ori, pot aparea obstacole cand vine vorba de tratarea cancerului la pacientii varstnici. Asta din cauza efectelor adverse si a dozelor de tratament. E necesara in mod ideal o evaluare geriatrica pentru a vedea varsta fiziologica a pacientului si ce tratamente poate suporta. Multe tipuri de cancer la persoanele in varsta sunt diagnosticate intr-un stadiu avansat, deoarece simptomele precoce ale bolii pot fi confundate cu ale altor probleme care nu sunt cancer, probleme date de varsta inaintata. In asemenea cazuri, tratamentul cancerului incepe mai tarziu, ceea ce creste probabilitatea de efecte secundare si reduce si eficienta tratamentului.
Mai mult, tratamentul pacientilor varstnici cu cancer prezinta o serie de provocari unice. Asta deoarece adultii in varsta pot avea de multe ori si alte afectiuni cronice si probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau diabetul. Acest lucru face ca tratamentul cancerului sa fie mai dificil. Pacientii in varsta sunt de obicei si mai vulnerabili la toxicitatile tratamentului. Asta le poate afecta semnificativ calitatea vietii. Prin urmare, planurile de tratament ar trebui sa se bazeze pe o evaluare completa.
De multe ori, medicii nu ofera toate optiunile de tratament pentru adultii in varsta afectati de cancer, din cauza ingrijorarilor cu privire la efectele secundare. Asta ar putea insemna mai putine proceduri de testare, ca biopsiile, precum si apelarea la tratamente mai usoare, cu mai putine efecte adverse. Citeste mai multe despre efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer. Indiferent de varsta, e important sa cunoasteti toate optiunile de tratament, astfel incat sa puteti lua cea mai buna decizie.
Sanatatea emotionala
Cele mai frecvente reactii psihologice la cancer sunt anxietatea si depresia. De obicei, persoanele in varsta sunt mai frecvent afectate de depresie decat de anxietate. Asocierea cancerului cu aspecte existentiale (de exemplu, legate de sfarsitul vietii) creste riscul de depresie. In cazul persoanelor in varsta, uneori detaliile diagnosticului nu sunt dezvaluite complet – doar familia le stie, din dorinta de a-i proteja. Insa, uneori aceasta atitudine nu este cea mai potrivita. Studiile sugereaza ca aproape 80% dintre persoanele in varsta prefera sa-si cunoasca diagnosticul si prognosticul bolii.
Care sunt cele mai frecvente forme de cancer la varstnici?
Cele mai frecvente forme de cancer la varstnici sunt:
- cancerul de san;
- cancerul de prostata;
- cancerul pulmonar;
- cancerul de colon;
- melanomul;
- cancerul de vezica urinara.
Tratamentele pentru cancer la adultii in varsta
Principalele tratamente anticancer pentru persoanele de toate varstele sunt operatia, chimioterapia si radioterapia. La fel ca alte tratamente, chirurgia are o serie de riscuri. Riscurile pot fi mai mari atunci cand pacientul este mai in varsta, deoarece corpul nu este la fel de rezistent ca inainte. Inainte de operatie, trebuie examinate functia inimii, functia renala, functia hepatica si functia pulmonara. Spre deosebire de operatii, chimioterapia poate dura mult timp. Adultii in varsta prezinta un risc mai mare de efecte secundare fizice cauzate de chimioterapie.
De asemenea, ameliorarea simptomelor si a efectelor secundare este o parte importanta a tratamentului in cancer. Aceasta se numeste ingrijire paliativa sau ingrijire de sustinere. Poate fi deosebit de importanta pentru adultii mai in varsta. Asta pentru ca adultii mai in varsta pot avea mai multe efecte secundare, in special date de chimioterapie. In plus, este posibil ca organismul sa nu se refaca la fel de repede dupa o operatie, ceea ce poate provoca mai multe simptome.
Pentru a reduce riscul de cancer, indiferent de varsta, este important sa adoptati un stil de viata sanatos sau sa il mentineti si la varsta adulta. In plus, este important sa respectati recomandarile de screening in functie de varsta. Renuntati la fumat si limitati consumul de alcool. Adoptati un stil de viata activ, o alimentatie cat mai naturala si mai sanatoasa si invatati tehnici eficiente de gestionare a stresului.
Referinte:
(1) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/older-adults/aging-and-cancer
(2) https://www.cancercenter.com/community/blog/2017/02/why-does-cancer-risk-increase-as-we-get-older
(3) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/age-and-cancer
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5763438/
(5) https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2018/sharpless-aging-cancer-research
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4544764/
1 Comments on “Varsta inaintata si riscul de cancer”
Buna seara
Ma numesc Secan Iustin, locuiesc in Vaslui , strada Alecu Donici , nr. 27 bis , telefon: 0766352177 , e-mail: iustin.secan@yahoo.com.
Am fost diagnosticat in 2017 cu SARCOM KAPOSI la spitalul ONCOFORT din Bucuresti.
Citez din biletul de spitalizare: <>.
Am facut in perioada iunie – septembrie tratament oncologic cu PACLITAXEL 80 mg/mp , 12 sedinte.
La farsitul tratamentului s-a constatat: (citez)<>
La un nou consult de secialitate in data de 18 octombrie 2017 mi s-a recomandat sa continui tratamentul cu PACLITAXEL 80 mg/mp , dar pe care nu l-am continuat.
Incepand din 2018 am inceput tratamente nuturiste.
La sfarsitul anului 2019 au inceput sa reapara pe membrele inferioare si superioare acele tumori , a venit in 2020 si COVIDUL , dar cu tratamentele naturiste pe care le-am luat nu am avut rezultate.
DUMNEAVOASTRA CE TRATAMENTE IMI RECOMANDATI?
VA MULTUMESC!