Imbatranirea celulara este un proces natural legat de deteriorarea functiilor fiziologice. Iata care sunt cauzele imbatranirii premature si cum este legata de boli.
CUPRINS:
1. Ce inseamna imbatranirea celulara?
2. Cauzele imbatranirii celulare
3. Imbatranirea prematura
4. Metode de prevenire a imbatranirii celulare precoce
5. Ce boli poate cauza imbatranirea celulara
Ce inseamna imbatranirea celulara?
Imbatranirea este definita in mod specific ca fiind procesul de deteriorare a unui sistem in timp. O alta definitie a imbatranirii este pierderea progresiva a functiilor fiziologice care creste probabilitatea de deces. Procesul de imbatranire are loc la toate nivelurile: de la nivelul molecular, la nivelul celular si al organelor.
Intregul corp este format din celule care se grupeaza pentru a forma tesuturi si organe. Imbatranirea este numele procesului care are loc cand incepe sa se produca moartea celulelor mai repede decat replicarea celulara. Celulele suplimentare sunt deteriorate si mecanismele de reparare se lupta sa se mentina. In plus, in timpul imbatranirii, celulele care in mod normal se divid rapid, precum cele din piele si intestin, incep sa ajunga la sfarsitul ciclurilor de viata.
Imbatranirea se caracterizeaza si prin modificari ale structurii proteinelor din organism. Pe masura ce imbatranim, proteinele celulare incep sa formeze legaturi incrucisate cu grasimile din apropiere. Acest lucru este deosebit de frecvent la nivelul pielii si este cauza de baza a ridurilor.
Tipuri de imbratranire celulara
Exista doua tipuri de imbatranire celulara:
- imbatranirea replicativa, care se refera la numarul limitat de diviziuni pe care le poate atinge o singura celula;
- imbatranirea cronologica, ce se masoara in unitati de timp prin determinarea mediei si a timpului de supravietuire maxim al unei populatii de celule.
Moartea programata a celulelor are loc in mod natural ca urmare a unei cascade de semnale in interiorul celulei. Cea mai comuna forma de moarte celulara programata, apoptoza, joaca un rol important in controlul populatiei de celule si impiedica si cresterea masiva a celulelor care ar putea duce la o posibila tumora. Autofagia este un alt tip de moarte celulara programata in care propriile sisteme interne ale unei celule sunt degradate de lizozomi. Spre deosebire de moartea celulara programata, necroza este moartea prematura a celulelor si tesutului viu cauzata de factori externi, cum ar fi traumatisme, infectii sau toxine.
Imbatranirea cronologica vs Imbatranirea biologica
Varsta cronologica se refera la perioada reala de timp in care o persoana este in viata. Cu alte cuvinte, numarul de zile, luni sau ani de cand o persoana s-a nascut. Nu se schimba, indiferent de cat de sanatos este stilul de viata. Conteaza insa modul in care imbatranim – sa imbatranim sanatos.
Toata lumea imbatraneste la un ritm diferit. Unii oameni par sa imbatraneasca foarte rapid, in timp ce altii experimenteaza imbatranirea intr-un ritm mult mai lent. Varsta cronologica este numarul de ani pe care o persoana ii are de cand s-a nascut, in timp ce varsta biologica se refera la varsta la care pare o persoana a fi. Varsta biologica, denumita si varsta fiziologica, are in vedere numerosi factori de viata, inclusiv dieta, exercitiile fizice si obiceiurile de somn etc. Astfel, modul in care imbatranim este influentat in primul rand de genetica, dar si de factori externi, inclusiv dieta, exercitiul fizic, stresul si fumatul.
Cauzele imbatranirii celulare
Toate celulele trec printr-un ciclu natural de viata care include crestere, maturitate si moarte. Acest ciclu natural de viata este reglat de o serie de factori, iar perturbarea ciclului este implicata in multe boli. De exemplu, celulele canceroase nu mor asa cum ar trebui, asa cum o fac celulele normale la sfarsitul ciclului de viata. Senescenta celulara este atunci cand celulele diploide isi pierd capacitatea de a se divide. Are loc prin modificari ale expresiei genice programate sau este rezultatul unei acumulari de rupturi sau toxine in catena dubla de ADN. Senescenta celulara este usor detectata prin masurarea s-galactosidazei asociate senescentei (SA-s-gal).
Cercetarile sugereaza ca telomerii si metilarea ADN-ului joaca roluri importante in procesul de imbatranire. Telomerii sunt nucleotidele de la capetele cromozomilor. Acestia impiedica, astfel, capetele cromozomilor sa se deterioreze si sa se lipeasca de un cromozom din apropiere. In esenta, telomerii dicteaza cat de repede imbatranesc si mor celulele.
Un studiu a descoperit ca persoanele cu telomeri mai scurti au mai multe riscuri sa aiba o moarte precoce sau sa dezvolte o boala sau o tulburare neurodegenerativa. Un alt studiu sugereaza ca mentinerea unui stil de viata sanatos poate, de fapt, inversa imbatranirea prin prelungirea telomerilor.
Imbatranirea prematura
Imbatranirea in sine este un proces natural, dar anumiti factori pot face ca semnele si simptomele imbatranirii sa apara timpuriu. Imbatranirea prematura poate incepe la orice varsta si este influentata de:
Stres oxidativ
Cauza generala care sta la baza imbatranirii premature este o deteriorare oxidativa. Aceasta este cauzata de substantele chimice numite radicali liberi. Unii radicali liberi sunt produsi in organism, dar exista si un numar imens de surse externe. Expunerea la soare, poluarea, alimentele prajite, fumatul si alcoolul toate cresc nivelul de radicali liberi din organism.
Stres general
Stresul prin natura sa face ca organismul sa produca mult mai multi radicali liberi decat in mod normal, ceea ce poate duce la cresterea nivelului de deteriorare oxidativa implicata in imbatranirea prematura. Studii recente au aratat, de asemenea, ca stresul reduce de fapt ciclul de viata al celulelor.
Alte cauze pentru imbratranirea prematura sunt:
- Expunere la soare – Expunerea la soare face ca radiatiile UV sa penetreze pielea si deterioreaza ADN-ul din celulele pieli.
- Obiceiurile de somn – Somnul ii ofera corpului o oportunitate de a regenera celulele.
- Dieta – Unele surse sugereaza ca o dieta bogata in zahar si carbohidrati rafinati poate deteriora celulele pielii.
- Aportul de alcool si cofeina – Consumul de alcool deshidrateaza excesiv corpul. Cofeina poate avea un efect similar.
Metode de prevenire a imbatranirii celulare precoce
Imbatranirea se poate inversa sau opri? Nu puteti opri imbatranirea complet – si este un lucru bun. Cand vine vorba de incetinirea semnelor, este vorba tot de preventie si de a le oferi celulelor un impuls prin produse sau modificari ale stilului de viata. Multi factori afecteaza semnele de imbatranire.
Iata cateva sfaturi pentru a preveni imbatranirea celulara prematura:
- Protectie solara – Nu exista bronz sanatos, si protectia solara este esentiala in orice perioada a anului.
- Program sanatos de somn – Somnul este esential pentru toate organele corpului.
- Adopta o dieta echilibrata – O dieta echilibrata asigura toata nutritia de care organismul are nevoie pentru a produce celule sanatoase.
- Hidratarea – Fiecare celula din corp are nevoie de apa pentru o buna functionare.
- Activitate fizica – Exercitiile zilnice imbunatatesc circulatia, mentine sanatatea celulelor si buna functionare a intregului organism.
- Renunta la fumat – Daca incetati sa va expuneti organismul la toxinele din fumul de tigara, mentineti sanatatea celulara.
- Managementul stresului – Gasiti o tehnica de ameliorare a stresului care functioneaza si faceti din ea un obicei. Yoga, plimbarile prin natura si meditatia sunt mecanisme dovedite pentru a face fata stresului.
Ce boli poate cauza imbatranirea celulara?
Amestecul de ADN si proteine gasite in mod normal in nucleul celular – se scurg catre citoplasma in celulele senescente, declansand semnale inflamatorii care pot promova o serie de probleme de sanatate. Imbatranirea este un proces complex de acumulare a efectelor si este factorul de risc major pentru o serie de boli precum cancerul, afectiuni neurodegenerative si cardiovasculare.
Imbatranirea este un proces natural prin care moleculele, celulele si tesuturile dintr-un corp acumuleaza efectele factorilor de mediu si nu numai, ceea ce duce la pierderea functiei si la un risc crescut de deces. Imbatranirea are loc la multe niveluri, incluzand modificari si leziuni ale macromoleculelor, modificari ale expresiei genelor, modificari ale biochimiei celulare si ale metabolismului, deteriorarea tesuturilor si a mediului sistemic si modificari ale comportamentului intregului sistem.
Intelegerea mecanismelor legate de imbatranire poate ajuta la intelegerea proceselor care guverneaza dezvoltarea si progresul unor boli. La randul sau, acest lucru ar putea duce la dezvoltarea de noi metode terapeutice pentru tratamentul bolilor si, mai important, prevenirea lor.
Imbatranirea – un factor de risc pentru cancer
Imbatranirea este o scadere inevitabila in timp a functiei fiziologice a organelor si reprezinta un factor de risc major pentru una dintre cele mai semnificative cauze ale morbiditatii si mortalitatii umane, si anume cancerul.
Varsta inaintata este un factor de risc bine cunoscut pentru dezvoltarea cancerului. De fapt, se poate spune ca imbatranirea este factorul de risc major – si este nemodificabil. Procesul normal de imbatranire afecteaza multe procese biologice importante din corpul nostru care au ca rezultat deteriorarea proteinelor si ADN-ului din celule. Multe dintre aceste celule deteriorate intra intr-o stare numita „senescenta” – nu se mai divid si nu cresc, dar raman in continuare metabolic active si capabile sa provoace probleme.
Cancerul si diviziunea necontrolata
Se crede ca o tumora poate sa apara deoarece o mutatie genetica poate declansa producerea unei enzime, cunoscuta sub numele de telomeraza, care impiedica scurtarea telomerilor. Daca o eroare genetica activeaza in mod inadecvat productia de telomeraza, aceasta poate face ca celulele anormale sa se divida si sa formeze tumori.
Senescenta celulara explica de ce organele si tesuturile noastre incep sa se schimbe pe masura ce imbatranim. In final, toate celulele noastre sunt „muritoare” si sunt supuse senescentei. Celulele canceroase sunt un singur tip de celule care pot fi considerate cu adevarat „nemuritoare”. Spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase nu sufera moartea celulara programata, si pot continua sa se multiplice fara sfarsit.
Asta, in sine, perturba echilibrul replicarii celulare in organism. Daca un tip de celula se reproduce inadecvat, poate inlocui toate celelalte si poate submina functiile biologice cheie. Acest lucru se intampla in caz de cancer si este motivul pentru care aceste celule „nemuritoare” pot provoca boli si deces.
Referinte:
1. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000600008
2. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190725151018.htm
3. https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2018/sharpless-aging-cancer-research
4. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health
5. https://www.mpg.de/16434/Ageing
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5732407/