Diabetul si cancerul

diabetul si cancerul

 

Diabetul si cancerul – iata care este posibila legatura dintre aceste doua boli, factori de risc comuni si recomandari pentru gestionarea diabetului in cancer.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Ce legatura posibila exista intre diabet si cancer?
3. Tratamentul cancerului si controlul diabetului

Informatii generale

Studiile epidemiologice sugereaza ca persoanele cu diabet pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta anumite forme de cancer. Diabetul de tip 2 si cancerul au multi factori de risc comuni. Insa, legatura dintre cele doua boli mai necesita analiza.

Ce este diabetul?

Diabetul apare atunci cand organismul nu produce insulina suficienta sau foloseste in mod necorespunzator insulina. Insulina este un hormon secretat de pancreas. Este necesara pentru a transforma zaharul, amidonul si alti carbohidrati in energie. Dupa digestie, glucoza ajunge in fluxul sangvin si, cu ajutorul insulinei, ajunge la toate celulele corpului. Daca pancreasul produce putina insulina sau deloc sau daca celulele corpului nu raspund in mod adecvat la insulina produsa, glucoza se acumuleaza in sange si celulele corpului isi pierd sursa principala de energie. De asemenea, atunci cand exista prea multa glucoza in sange pentru perioade lungi de timp, alte celule se deterioreaza.

ce este diabetul

Exista doua tipuri principale de diabet:

  • Diabetul de tip I apare atunci cand pancreasul produce insulina prea putina sau deloc. Diabetul de tip I poate aparea la orice varsta, dar de obicei se dezvolta la persoanele cu varsta sub 30 de ani (cel mai frecvent la copii).
  • Diabetul de tip II sau diabet zaharat non-insulinodependent este mai frecvent si apare atunci cand insulina produsa de pancreas nu functioneaza eficient. Diabetul de tip II apare de obicei la pacientii cu varsta peste 30 de ani care sunt supraponderali.

Unele femei insarcinate pot dezvolta diabet gestational.

Ce este cancerul?

Ce este cancerul? Cancerul se dezvolta atunci cand este afectata functionarea normala a unor celule – celulele incep sa creasca si sa se divida necontrolat, formand o tumora. Nu toate tumorile sunt canceroase.➤ Vezi aici diferentele dintre tumori maligne si tumori benigne. Uneori, celulele canceroase se raspandesc din zona initiala in alte parti ale corpului – metastaze.

Ce legatura posibila exista intre diabet si cancer?

Intre 8 – 18% dintre persoanele care sufera de cancer au diabet. In timp ce multi pacienti stiu ca sunt diabetici atunci cand sunt diagnosticati cu cancer, altii pot descoperi problema numai dupa un diagnostic de cancer sau in timpul tratamentului.

Atat diabetul, cat si cancerul, sunt boli frecvente, cu incidenta in crestere la nivel global. Cancerul si diabetul sunt printre principalele cauze de deces la nivel global. Se estimeaza, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ca in intreaga lume sunt anual aproximativ 10 milioane decese din cauza cancerului si exista 422 milioane persoane afectate de diabet.

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet, reprezentand aproximativ 95% dintre cazurile prevalente. La nivel mondial, cancerul este a doua cauza de deces, iar diabetul este a 12-a. Din nefericire, cancerul si diabetul sunt diagnosticate la aceleasi persoane mai frecvent decat ne-am astepta. Ambele boli sunt complexe, cu mai multe subtipuri.

factori de risc pentru diabet si cancer

Factori de risc comuni pentru cancer si diabet

Factorii potentiali de risc (modificabili si nemodificabili) comuni atat pentru cancer, cat si pentru diabet, includ varsta inaintata, genul, obezitatea, sedentarismul, alimentatia, alcoolul si fumatul.

  • Varsta – In general, incidenta pentru cele mai multe tipuri de cancer creste odata cu varsta. De asemenea, riscul de diabet creste odata cu varsta.
  • Genul – Desi anumite tipuri de cancer sunt specifice unui anumit gen (de exemplu, cancerul de col uterin, cancerul testicular, cancerul de prostata etc.), cancerul in general apare mai frecvent la barbati. De asemenea, barbatii au un risc usor mai mare de diabet zaharat.
  • Supraponderalitatea, obezitatea si fluctuatiile de greutate – Persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare pentru multe tipuri de cancer comparativ cu persoanele al caror IMC este considerat in intervalul normal. De asemenea, cercetarile au aratat o asociere intre obezitate si rezistenta la insulina si incidenta diabetului de tip 2. Pentru diabetul de tip 2, precum si pentru anumite tipuri de cancer, unele date arata ca circumferinta taliei, raportul talie-sold sau masurile directe ale adipozitatii viscerale sunt asociate cu riscul mai mare, independent de IMC.
  • Alimentatia – Alimentatia bogata in produse procesate, cu continut mare de sare, zahar si grasimi este asociata cu risc mai mare pentru anumite forme de cancer si diabet tip 2.
  • Sedentarismul – Sedentarismul este un factor de risc pentru numeroase probleme de sanatate, inclusiv diabet si cancer.
  • Fumatul – Se estimeaza ca la nivel mondial, fumatul este responsabil pentru aproape 70% dintre toate decesele cauzate de cancer pulmonar, cancer de trahee sau cancerul bronhiilor. Studiile sugereaza ca fumatul este, de asemenea, un factor de risc independent pentru dezvoltarea diabetului.
  • Consumul de alcool – Consumul de bauturi alcoolice, chiar si in cantitati moderate, creste riscul pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancere la nivelul cavitatii bucale, faringelui, laringelui, esofagului, ficatului, colonului / rectului si sanului. De asemenea, consumul excesiv de alcool este un factor de risc pentru diabet.

Exista o legatura directa intre cancer si diabet?

Exista un numar tot mai mare de date epidemiologice care sustin o legatura intre diabet si incidenta sau prognosticul unor forme de cancer. Insa, asocierea poate sa nu fie cauzala – diabetul si cancerul pot fi asociate pur si simplu pentru ca impartasesc factori de risc, precum obezitatea. Cu toate acestea, au fost descrise si o serie de mecanisme biologice care pot explica o legatura, inclusiv efectele hiperglicemiei, hiperinsulinemiei si inflamatiei asupra dezvoltarii cancerului. Diabetul poate influenta procesul neoplazic prin mai multe mecanisme, inclusiv hiperinsulinemia, hiperglicemia sau inflamatia cronica.

O teorie este ca nivelurile ridicate de insulina circulanta (cunoscuta sub numele de hiperinsulinemie) pot favoriza cresterea tumorilor. In diabetul de tip 2, rezistenta la insulina determina in mod obisnuit organismul sa produca mai multa insulina decat in ​​mod normal. Un alt motiv pentru care poate exista o legatura este acela ca un stil de viata nesanatos poate duce la obezitate si, prin urmare, la riscuri mai mari de diabet tip 2 si cancer.

Cancerul si diabetul tip 2

Riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer sunt crescute mult de prezenta diabetului de tip 2, si anume:

  • cancer pancreatic;
  • cancer hepatic;
  • cancer endometrial.

De asemenea, prezenta diabetului creste usor si riscul de cancer colorectal, cancerul vezicii urinare, cancer mamar si limfom non-Hodgkin.

Cancerul si diabetul tip 1

Legaturile dintre diabetul de tip 1 si cancer nu sunt atat de bine studiate, dar se pare ca exista si o crestere a riscului de cancer la persoanele cu diabet de tip 1. Riscul este mai mare pentru cancer de stomac si cancer cervical.

gestionarea diabetului in cancer

Tratamentul cancerului si controlul diabetului

Chimioterapia si utilizarea de glucocorticoizi si steroizi pot afecta controlul eficient al diabetului, in special dupa mese. Din acest motiv, este posibil sa fie necesara reducerea dozelor de chimioterapie, iar dozele de glucocorticoizi si steroizi sa fie administrate pe parcursul zilei, mai degraba decat in ​​doze mai mari, mai putin frecvent. Greata si varsaturile pot provoca dificultati suplimentare in controlul diabetului, in special daca se iau medicamente anti-hiperglicemice puternice.

Gestionarea corecta a diabetului in timpul tratamentului pentru cancer este esentiala. Cancerul si tratamentul pentru cancer pot provoca modificari metabolice care declanseaza sau agraveaza simptomele diabetului. De asemenea, nivelurile ridicate de zahar din sange cauzate de diabet pot slabi sistemul imunitar, care trebuie sa fie puternic pentru a lupta impotriva cancerului. Uneori, diabetul poate intarzia tratamentul cancerului sau poate creste riscul de infectii in timpul tratamentului.

Sfaturi pentru gestionarea diabetului in timpul tratamentului pentru cancer

Pentru a mentine glicemia sub control si pentru a ajuta la combaterea oboselii in timpul tratamentului pentru cancer, este important sa respectati o rutina sau un program zilnic. Incercati sa va echilibrati corect dieta, programul de exercitii fizice, nivelul glicemiei si sa respectati tratamentul pentru diabet. Mentineti o hidratare optima si nu sariti peste mese. Pentru a va pregati pentru momentele in care nu puteti lua o masa obisnuita, aveti grija sa aveti la voi cateva gustari sanatoase.

Pentru a va regla nivelul glicemiei, gestionati cu atentie ceea ce mancati, cat si cand. Insa, poate fi o provocare in timpul tratamentului impotriva cancerului – cand pot aparea greturi si varsaturi. Adoptati un stil de viata activ, pentru ca exercitiile fizice regulate pot contribui la cresterea eficientei celulelor de a absorbi glucoza si de a o procesa. Exercitiile fizice pot ajuta, de asemenea, la cresterea musculaturii, reducand astfel rezistenta la insulina. Evitati fumatul, alcoolul si gestionati eficient stresul. Stresul poate creste productia de hormoni ce blocheaza efectul insulinei, determinand cresterea glicemiei.

De asemenea, este esential sa va monitorizati glicemia. Unele tratamente pentru cancer pot determina cresterea nivelului de glucoza din sange. Monitorizati-va si tensiunea arteriala. Diabetul si hipertensiunea arteriala pot afecta vasele de sange. Hipertensiunea arteriala poate afecta si sistemul imunitar, limitand capacitatea organismului de a lupta impotriva virusurilor care provoaca infectii.

Referinte:
(1) https://www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1
(2) https://www.who.int/health-topics/cancer#tab=tab_1
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2890380/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6856544/
(5) https://www.nfcr.org/blog/diabetes-and-cancer-whats-the-link/

Sursa foto: Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *