Testul Oncotype pentru cancerul mamar examineaza activitatea si interactiunea anumitor gene din tumora. Aceste informatii indica riscul ca un cancer sa reapara, daca persoana poate beneficia sau nu de chimioterapie si ajuta la stabilirea unui plan de tratament individualizat.
CUPRINS:
1. Ce este testul Oncotype?
2. Cum functioneaza testul Oncotype?
3. Indicatiile testarii
4. Scorul de recidiva
Ce este testul Oncotype?
Testul Oncotype ajuta medicii si pacientele care au fost recent diagnosticate cu unele forme de cancer mamar sa stabileasca cel mai bun plan de tratament. Este un instrument important pentru medici, deoarece cu ajutorul lui se pot alege tratamente care nu numai ca gestioneaza cancerul de san, ci il impiedica sa reapara. Mai exact, este un test genomic folosit pentru a afla probabilitatea ca un cancer de san in stadiu estrogen receptor pozitiv sa reapara. De asemenea, arata daca persoana poate beneficia de chimioterapie dupa o interventie chirurgicala. Poate indica si daca o persoana ar putea beneficia de radioterapie pentru carcinomul ductal in situ. Pentru femeile cu anumite forme de cancer mamar, testul acesta poate oferi detalii cu privire la cel mai bun curs de tratament.
Tumorile pot avea un profil genetic care poate ajuta echipa medicala sa identifice daca o anumita tumora poate raspunde sau nu la un anumit tratament. Un test de acest tip ce analizeaza 21 de variatii genetice. Poate indica daca este necesara sau nu chimioterapia dupa interventia chirurgicala curativa si alaturi de terapia hormonala in caz de cancer mamar. Este posibil ca femeile cu un scor foarte scazut la test sa nu aiba nevoie de chimioterapie, in timp ce femeile cu scoruri mai mari au nevoie si de chimioterapie.
Analizeaza un grup de gene legate de cancer in tesutul tumoral al sanului, permitand analiza tumorii. E un tip de test genomic – va testa genele tumorii. Rezultatul testului le ofera medicilor informatii foarte importante pentru a ghida modul in care va fi tratat cancerul de san al unui pacient.
Ce sunt testele genomice?
Testele genomice analizeaza proba dintr-o tumora canceroasa pentru a vedea cat de active sunt anumite gene. Nivelul de activitate al acestor gene afecteaza comportamentul cancerului, inclusiv cat de probabil este sa creasca si sa se raspandeasca. Testele genomice sunt utilizate pentru a ajuta la luarea deciziilor cu privire la tratamentul de dupa interventia chirurgicala. Testarea genomica si testarea genetica sunt diferite. Testarea genetica se face pe o proba de sange, saliva sau alt tesut. Aarata daca exista o modificare anormala (numita si mutatie) intr-o gena care este legata de un risc mai mare de cancer de san. Testele genomice sunt o forma de medicina personalizata – o modalitate de a afla mai multe despre cancer si de a adapta tratamentul.
Cum functioneaza testul Oncotype?
Este un test ce analizeaza 21 de variatii genetice si prezice beneficiul probabil dat de chimioterapie pentru un pacient. Indica si probabilitatea de reaparitie a cancerului de san, oferind un scor de recidiva. Un scor individual va fi intre 0 si 100. Un scor de recidiva mai mic inseamna ca este mai putin probabil ca acel cancer de san sa revina in decurs de 10 ani. Un rezultat mai ridicat al scorului de recidiva inseamna ca este mai probabil ca acel cancer de san sa revina in decurs de 10 ani. Testul ii ajuta pe oncologi sa prezica beneficiul chimioterapiei pentru anumiti pacienti diagnosticati cu unele forme de cancer mamar. Testul se efectueaza pe o cantitate mica de tesut tumoral care este prelevata in timpul interventiei chirurgicale a pacientului – lumpectomie, mastectomie sau biopsie de baza.
Examineaza natura exacta a unei tumori si probabilitatea ca afectiunea sa reapara in decurs de 10 ani. Testul analizeaza un grup de 21 de gene din esantionul tumoral al unei femei – 16 gene legate de de cancer si 5 gene de control – pentru a vedea expresia lor si cat de active sunt acestea. Scorul se coreleaza cu probabilitatea ca un astfel de cancer sa revina si probabilitatea ca pacienta sa beneficieze de adaugarea chimioterapiei la terapia cu hormoni. Testul Oncotype ofera informatii in plus fata de masurile standard pe care medicii le-au folosit in mod traditional pentru a estima cat de probabil este ca un cancer sa reapara.
Beneficiile testarii
Oncotype poate fi folosit pentru a ajuta medicii sa-si dea seama de riscul de recidiva a cancerului la femei cu o forma de cancer mamar receptor estrogen poziti. Arata si cat de mult poate beneficia pacienta de chimioterapie dupa o interventie chirurgicala. De asemenea, poate ajuta medicii sa identifice riscul unei femei de reaparitie a unui carcinom ductal in situ sau riscul dezvoltarii unui nou cancer invaziv in acelasi san, si cat de mult ar beneficia de radioterapie dupa interventia chirurgicala.
Acest test este:
- test de prognostic, deoarece ofera mai multe informatii despre cat de probabil (sau putin probabil) este ca boala sa reapara, precum si
- test predictiv, deoarece prezice probabilitatea de a beneficia de chimioterapie sau tratament de radioterapie.
Indicatiile testarii
Acest test examineaza probe de tesut tumoral si evalueaza activitatea unui anumit set de gene care pot influenta riscul de recidiva in decurs de 10 ani de la diagnosticul initial. Aceasta evaluare se numeste scor de recidiva. Oncotype este un test de laborator indicat pentru cancerul de san, estrogen receptor pozitiv si HER 2 negativ. Testul ofera un scor de risc, care arata daca o femeie ar trebui sa continue cu chimioterapia adjuvanta curativa pe langa terapia hormonala.
Alte teste pot duce la un diagnostic de cancer de san. Insa, fara informatiile genetice furnizate de Oncotype, riscul de recidiva este dificil de determinat. Astfel, acest test ofera o imagine mai clara a nevoii de chimioterapie pentru a impiedica reaparitia cancerului de san. Cu toate acestea, acest test nu indica ce tip de medicamente pentru chimioterapie sa se utilizeze, daca e nevoie de Herceptin sau daca va fi nevoie de radioterapie. Aceste decizii se vor baza pe rezultatele altor teste.
Cine poate beneficia de acest test?
Testul Oncotype nu este potrivit pentru fiecare pacient. In functie de caracteristicile specifice ale tumorii, este posibil sa nu fie nevoie de test Oncotype. Cu toate acestea, testul Oncotype poate fi potrivit pentru pacientii care se incadreaza in oricare dintre aceste categorii:
- cancer mamar estrogen receptor pozitiv (ER +) si HER2 negativ;
- pre- sau post-menopauza si fara afectarea ganglionilor limfatici.
Astfel, un pacient este candidat la testul Oncotype daca recent a fost diagnosticat cu cancer de san in stadiul I sau II, cancerul este estrogen-receptor pozitiv, nu exista cancer in ganglionii limfatici. Cele mai multe stadii incipiente (stadiul I sau II) de cancer de san cu receptori estrogeni pozitivi care nu s-au raspandit la ganglionii limfatici sunt considerate a fi cu un risc scazut de recidiva. Dupa operatie, sunt prescrise terapii hormonale, cum ar fi un inhibitor de aromataza sau tamoxifen, pentru a reduce riscul ca un cancer sa revina in viitor.
De asemenea, puteti fi candidat la testul Oncotype daca ati fost diagnosticat recent cu carcinom ductal in situ sau ati suferit o lumpectomie pentru aceasta forma de cancer. Carcinomul ductal in situ este cea mai frecventa forma de cancer de san neinvaziv. Este de obicei tratat prin eliminarea chirurgicala a cancerului (lumpectomie, in majoritatea cazurilor). Dupa operatie, terapia hormonala poate fi recomandata in cazul in care boala este receptor hormonal pozitiv.
Scorul de recidiva
Acest test analizeaza un set de 21 de gene din celulele canceroase obtinute prin biopsie tumorala sau probe chirurgicale pentru a obtine un „scor de recidiva”. Acesta este un numar intre 0 si 100. Scorul reflecta riscul ca acea forma de cancer de san sa revina (recidiva) in urmatorii 10 ani. Arata si cat de mult veti beneficia de pe urma chimioterapiei dupa operatie. Rezultatele testului Oncotype ofera un scor de recidiva – un numar intre 0 si 100 – pentru cancerul de san in stadiu incipient sau carcinom ductal in situ.
Pentru femeile trecute de 50 ani, scorul de recurenta de la 0 la 25 arata ca boala are un risc scazut de recidiva. Scor 0-15 inseamna risc scazut de recidiva, scor 16-20 inseamna risc scazut pana la mediu de recidiva, iar scor 21-25 inseamna risc mediu de recidiva. Beneficiile chimioterapiei probabil nu vor depasi riscurile efectelor secundare. Scorul de recurenta de 26-100 arata ca boala are un risc ridicat de recidiva. Beneficiile chimioterapiei sunt probabil mai mari decat riscurile date de reactii adverse.
Un scor scazut de recidiva nu inseamna ca boala nu va reveni cu siguranta. Uneori, chimioterapia poate fi inca recomandata chiar si in caz de scoruri de recidiva sub 25. Rezultatele testelor nu sunt suficiente pentru a determina tratamentul. Medicul va lua in considerare, de asemenea, dimensiunea si gradul tumorii, numarul de receptori hormonali din cancer si varsta pacientei inainte de a recomanda un plan de tratament.
Acest test se efectueaza pe tesuturile tumorale care au fost deja prelevate in timpul interventiei chirurgicale sau biopsiei, deci nu prezinta riscuri suplimentare pentru pacient.
Referinte:
(1) https://www.breastcancer.org/symptoms/testing/types/oncotype_dx
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4204201/
(3) https://www.webmd.com/breast-cancer/oncotype-dx-test-breast-cancer
(4) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-gene-expression.html
(5) https://www.nhs.uk/news/cancer/breast-cancer-test-reduces-need-for-chemotherapy/