Cancer peritoneal – cancerul care se dezvolta in peritoneu (tesutul subtire ce captuseste abdomenul) – iata care sunt cauzele, cum se manifesta si ce metode de diagnostic si tratament exista.
CUPRINS:
1. Ce este cancerul peritoneal?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptomele cancerului peritoneal
4. Stadializarea cancerului peritoneal
5. Diagnostic si tratament pentru cancerul peritoneal
6. Prognostic
Ce este cancerul peritoneal?
Cancerul peritoneal este un cancer care se dezvolta in peritoneu, un tesut subtire care captuseste peretele interior al abdomenului, acopera uterul si se extinde peste vezica si rect. Prin producerea unui fluid lubrifiant, peritoneul ajuta organele sa se miste usor in interiorul abdomenului.
Cancerul peritoneal arata si se comporta ca un cancer ovarian, dar ovarele sunt implicate minim. Prin urmare, cancerul peritoneal si cel mai frecvent tip de cancer ovarian (tumori epiteliale) produc unele dintre aceleasi simptome si sunt deseori tratate in acelasi mod. Cancerul peritoneal este, de asemenea, atribuit cresterii tumorilor in alte organe vitale pentru sanatatea digestiva, cum ar fi ficatul, stomacul si splina. Astfel, cancerul peritoneal este unic, deoarece cresterea tumorii poate aparea pe orice organ situat in apropierea peritoneului.
Exista doua tipuri principale de cancer peritoneal:
Cancer peritoneal primar
Cancerul peritoneal primar incepe si se dezvolta in peritoneu. De obicei afecteaza doar femeile si foarte rar afecteaza barbatii. Este strans legat de cancerul ovarian epitelial. Ambele sunt tratate in acelasi mod si au prognostic similar. Un tip rar de cancer peritoneal primar este mezoteliomul malign peritoneal.
Cancer peritoneal secundar
Cancerul peritoneal secundar incepe de obicei intr-un alt organ din abdomen si apoi se raspandeste (metastazeaza) in peritoneu. Cancerul peritoneal secundar poate incepe in:
- ovare
- trompe uterine
- vezica urinara
- stomac
- intestinul subtire
- colon
- rect
- apendice
Legatura dintre cancerele peritoneale si ovariene
Cancerul peritoneal actioneaza si arata precum cancerul ovarian. Asta din cauza faptului ca suprafata ovarelor este formata din celule epiteliale, la fel ca peritoneul. Prin urmare, cancerul peritoneal si un tip de cancer ovarian provoaca simptome similare. De asemenea, medicii le trateaza in acelasi mod.
Cauze si factori de risc
Nu se cunosc exact cauzele celor mai multe cazuri de cancer peritoneal. Unele sunt asociate unei gene modificate: aceeasi modificare a genei creste riscul de cancer de san si de ovar. Cu toate acestea, aceasta gena schimbata este rara.
Un istoric familial de cancer ovarian sau cancer peritoneal creste riscul si aproximativ 10 % dintre aceste tipuri de cancer sunt considerate ereditare. Avand anumite sindroame genetice, cum ar fi sindromul Lynch sau o mutatie a genei BRCA creste riscul, de asemenea.
Simptomele cancerului peritoneal
Simptomele sunt in general vagi. Acestea includ scaderea apetitului, cresterea in greutate fara cauza cunoscuta, senzatie de rau si durere in zona stomacului. Daca aveti unul dintre aceste simptome, dar nu ati fost diagnosticat cu acest tip de cancer, nu uitati ca acest cancer este rar, si probabil ca simptomele sunt din alta cauza.
Simptomele cancerului peritoneal depind de tipul si stadiul cancerului. In stadiile incipiente, nu pot exista simptome. Uneori, chiar si atunci cand cancerul peritoneal este avansat, tot nu sunt simptome. Simptomele cancerului peritoneal pot include:
- balonare sau durere abdominala;
- abdomen marit;
- senzatie de presiune in abdomen sau pelvis;
- plenitudine inainte de a termina de mancat;
- indigestie;
- greata sau varsaturi;
- modificari intestinale sau urinare;
- pierderea poftei de mancare;
- oboseala.
Pe masura ce cancerul progreseaza, un fluid apos se poate acumula in cavitatea abdominala (ascita), ceea ce poate provoca:
- greata si stare de voma;
- scurtarea respiratiei;
- dureri severe de stomac.
Simptomele cancerului peritoneal in stadiu avansat pot include si blocaj complet intestinal sau urinar, incapacitatea de a manca sau bea si varsaturi dese.
Stadializarea cancerului peritoneal
Cand a fost diagnosticat pentru prima data, cancerul peritoneal este stadializat in functie de dimensiune, pozitie si raspandire.
Stadii cancer peritoneal primar
Cancerul peritoneal primar este stadializat cu acelasi sistem folosit pentru cancerul ovarian. Diferenta este ca aceasta forma de cancer – cancerul peritoneal primar – este intotdeauna clasificata in stadiul 3 sau stadiul 4. Cancerul ovarian are 2 stadii anterioare.
Stadiul 3 este impartit in alte 3 stadii:
- Stadiul 3A – Cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici din afara peritoneului sau celulele canceroase s-au raspandit la suprafata peritoneului, in afara pelvisului.
- Stadiul 3B – Cancerul s-a raspandit la peritoneul din afara pelvisului. Cancerul din peritoneu este de 2 cm sau mai mic. Este posibil sa se fi extins si la ganglionii limfatici din afara peritoneului.
- Stadiul 3C – Cancerul s-a extins la peritoneul din afara pelvisului. Cancerul din peritoneu este mai mare de 2 cm. Este posibil sa se fi raspandit la ganglionii limfatici din afara peritoneului sau la suprafata ficatului sau a splinei.
In stadiul 4, cancerul s-a raspandit la alte organe:
- Stadiul 4A – Celulele canceroase se gasesc in fluidul care se acumuleaza in jurul plamanilor.
- Stadiul 4B – Cancerul s-a raspandit la organe si tesuturi din afara abdomenului, cum ar fi ficatul, plamanii sau ganglionii limfatici.
Stadii cancer peritoneal secundar
Cancerul peritoneal secundar este stadializat in functie de localizarea cancerului primar. Cand un cancer primar se raspandeste in alta parte a corpului, cum ar fi peritoneul, este de obicei clasificat ca stadiu 4 al cancerului initial.
Diagnostic si tratament pentru cancerul peritoneal
Diagnosticul cancerului peritoneal primar si secundar este dificil de facut in stadiile incipiente. Asta din cauza faptului ca simptomele sunt vagi si pot fi usor atribuite altor cauze. Adesea, cancerul peritoneal se gaseste doar in timpul operatiei pentru a indeparta o tumora depistata in alta parte a abdomenului.
Diagnosticarea presupune examen fizic, istoric medical si intrebari despre simptomele prezente. Se pot comanda o serie de teste pentru a face un diagnostic. Testele si procedurile utilizate pentru diagnosticarea cancerului peritoneal includ:
- testele imagistice ale abdomenului si pelvisului – pot prezenta ascite sau cresteri si include CT, ecografie si RMN;
- biopsii;
- teste de sange pentru a depista substante chimice care pot fi crescute in cancerul peritoneal, cum ar fi antigenul CA 125, un produs chimic produs de celulele tumorale;
- laparoscopie sau laparotomie – tehnici folosite pentru a examina direct peritoneul, considerate „standardul de aur” in diagnostic.
Tratament
Tratamentul pentru cancerul peritoneal va depinde de o serie de factori, inclusiv localizarea cancerului, stadiul cancerului si sanatatea generala a pacinetului. Tipul de tratament depinde de stadiul si gradul cancerului, marimea si localizarea cancerului si varsta si sanatatea generala.
Optiunile includ:
Interventie chirurgicala
Interventia chirurgicala cel mai des efectuata este un tip de chirurgie exploratorie cunoscuta sub numele de chirurgie de citoreductie. Scopul este de a elimina cat mai mult cancer, dar de multe ori este imposibil sa se elimine tot cancerul.
Chimioterapia
Chimioterapia poate fi administrata intravenos sau injectata direct in cavitatea abdominala (chimioterapie intraperitoneala). Un tratament destul de unic s-a dovedit util pentru cancerul peritoneal. In aceasta procedura, medicamentele de chimioterapie incalzite sunt injectate in abdomen in timpul operatiei (chimioterapie intraperitoneala hipertermica). Caldura poate distruge celulele canceroase si pare sa creasca eficienta chimioterapiei. Este folosita cel mai adesea la scurt timp dupa ce operatia citoreductiva a fost finalizata pentru un cancer peritoneal avansat.
Terapii tintite
Medicamentele tintite sunt medicamente care vizeaza cai specifice implicate in cresterea unor celule canceroase. Avastin (bevacizumab) a fost aprobat in 2016 pentru utilizare impreuna cu chimioterapia (urmata de Avastin singur). Olaparib poate fi utilizat pentru femeile care au mutatii ale genelor BRCA. Medicamentele cu erlotinib pot fi de asemenea eficiente pentru unele persoane.
Radioterapia
Radioterapia este folosita rar pentru cancerul peritoneal, dar poate fi uneori utila pentru zonele izolate ale cancerului.
Ingrijire paliativa
Din pacate, majoritatea oamenilor sunt diagnosticati cu cancer peritoneal deja in stadii avansate si cand nu este posibila o vindecare. Cu toate acestea, chiar daca tratamentele curative nu sunt recomandate (deoarece de multe ori acestea nu imbunatatesc rezultatele, dar cresc efectele secundare), exista multe lucruri care pot fi facute pentru a imbunatati calitatea vietii.
Paracenteza (introducerea unui ac prin piele in cavitatea abdominala pentru a scurge lichidul) poate imbunatati respiratia. Consultatia nutritionala poate ajuta pentru pierderea poftei de mancare asociata cu cancerul. Controlul durerii este important, deoarece acest cancer poate fi foarte incomod, iar gestionarea greturilor poate imbunatati, de asemenea, calitatea vietii.
Prognostic
Prognosticul pentru persoanele cu cancer peritoneal primar sau secundar s-a imbunatatit mult in ultimele decenii datorita progreselor in tratament. Cu toate acestea, este inca destul de slab fata de alte cancere. Asta din cauza faptului ca acest tip de cancer este diagnosticat de obicei abia intr-un stadiu avansat.
Referinte:
(1) Peritoneal Cancer, link: https://www.webmd.com/cancer/peritoneal-cancer-prognosis-symptoms-treatments#1
(2) Peritoneal cancer, link: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/peritoneal_cancer/peritoneal-cancer-overview.html
(3) An Overview of Peritoneal Cancer, link: https://www.verywellhealth.com/peritoneal-cancer-overview-4171787
(4) Peritoneal Cancer, link: https://www.cancer.nsw.gov.au/how-we-help/quality-improvement/optimising-cancer-care/peritoneal-cancer-peritonectomy-services-nsw
2 Comments on “Cancer peritoneal – simptome, cauze, diagnostic, tratament”
Apreciez informațiile. Mulțumesc
Ce dieta este indicat sa urmam, dupa chimioterapie si tot ce se poate face ca tratament chimic?? Vreo tinctura din plante ??,