Osteosarcomul – cauze si simptome

osteosarcomul

Osteosarcomul este un cancer osos ce se dezvoltă în celulele osoase care formează noul țesut osos. Iată care sunt cauzele acestei forme de cancer, cum se manifestă, care sunt tipurile de osteosarcom și ce metode de tratament există.

CUPRINS:

1. Ce este osteosarcomul?
2. Tipuri de osteosarcom
3. Care sunt simptomele osteosarcomului?
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Prognostic

Ce este osteosarcomul?

Sarcomul este cancerul care se dezvoltă în țesuturile de legătură – acestea includ oasele, ţesutul adipos, mușchii și țesuturile moi. Cancerul apare când celulele sănătoase se modifică și cresc necontrolat, formând o tumoră. O tumoră poate fi canceroasă sau benignă. O tumoră canceroasă este malignă – se poate răspândi și în alte părți ale corpului, numite metastaze. O tumoră benignă înseamnă că tumora nu se poate răspândi.

Osteosarcomul este un cancer osos care distruge țesutul și afectează osul. Apare și se dezvoltă din celule osoase imature care formează în mod normal țesut osos nou. Apare în general într-un os la nivelul piciorului, în jurul articulației genunchiului, la femur sau tibie, dar nu numai.

Osteosarcomul este cea mai frecventă tumoră osoasă malignă (canceroasă) în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri, dar este considerată totuși o afecțiune rară.

osteosarcomul cauze

Tipuri de osteosarcom

Există două moduri în care se pot clasifica osteosarcoamele. O primă clasificare este:

  • osteosarcom primar – apare ca urmare a unei anomalii în dezvoltarea oaselor;
  • osteosarcom secundar – apare ca urmare a unei alte afecțiuni.

Osteosarcoamele primare sunt diagnosticate mai frecvent la copii și adolescenți ale căror oase încă se dezvoltă, în timp ce osteosarcoamele secundare apar adesea la adulții ale căror oase sunt complet formate. Deoarece osteosarcoamele secundare sunt de obicei considerate maligne de grad mai înalt decât osteosarcomele primare, recomandările de tratament tind să fie diferite pentru fiecare.

Clasificare osteosarcom în funcție de locație şi aspect

  1. Osteosarcomul intramedular – Acest tip este cel mai frecvent și reprezintă aproape 80 % dintre cazurile de osteosarcom. Aceste osteosarcoame se dezvoltă în cavitatea medulară a unui os lung, precum femurul. Există o serie de subtipuri de osteosarcom intramedular, fiecare bazat pe tipul de celule care alcătuiesc tumora. Subtipurile obișnuite includ osteosrcom osteoblastic, condroblastic, fibroblastic, cu celule mici și epitelioid.
  2. Osteosarcom juxtacortical – Acest tip este al doilea cel mai frecvent și reprezintă între 10 – 15 % dintre cazuri. Se dezvoltă pe suprafața exterioară a oaselor sau a periostului (stratul dens de țesut conjunctiv care acoperă oasele).
  3. Osteosarcom extrascheletic – Acest tip este extrem de rar, reprezentând mai puțin de 5 % dintre cazuri. Apare în țesuturile moi și nu e atașat de os.

Se folosesc, de asemenea, termenii „sincron” și „metacron” pentru a se referi la osteosarcoame care implică mai mult de o leziune în mai multe oase. În caz de osteosarcoame sincrone, aceste leziuni sunt depistate într-o perioadă de 6 luni, în timp ce la osteosarcoamele metacrone, leziunile sunt descoperite după mai mult de 6 luni.

Gradul osteosarcomului este cel mai important factor în luarea deciziilor de tratament, deoarece tumorile de grad scăzut reapar numai în aceeași zonă, anume local, în timp ce tumorile de grad înalt metastazează în alte părți ale corpului și pot reapărea oriunde în corp. Majoritatea osteosarcoamelor la copii sunt de grad înalt.

Care sunt simptomele osteosarcomului?

Simptomele pot include:

  • dureri osoase;
  • umflare la nivelul unui os;
  • o masă dezvoltată la nivelul unui os;
  • durere osoasă care se intensifică noaptea;
  • fracturi osoase fără un motiv cunoscut.

Rețineți însă că simptomele osteosarcomului pot fi date de multe alte afecțiuni de sănătate.

Adesea, primul semn al osteosarcomului este durerea. Umflarea, căldura și roșeața pot apărea în zona peste osul afectat. Poate să apară un os care se rupe fără leziune sau cu leziuni minime sau traumatism minor. Simptomele osteosarcomului includ durerea de-a lungul unei zone a unui os. La început, durerea poate să apară și să treacă de la sine și poate să fie mai intensă noaptea.

Cauze

Osteosarcomul este cel mai frecvent cancer osos la copii. Vârsta medie la diagnostic este de 15 ani. Băieții și fetele au la fel de multe riscuri să dezvolte această tumoră până la adolescența târzie, când apare mai des la băieți. Osteosarcomul este de asemenea frecvent la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Nu se cunoaște cauza. În unele cazuri, osteosarcomul se transmite în familii. Cel puțin o genă a fost legată de un risc crescut. Această genă este asociată și cu retinoblastomul familial. Acesta este un cancer al ochiului care apare la copii mai ales.

cancerul osos

Diagnostic

Se utilizează o varietate de teste diagnostice pentru a diagnostica tumori, inclusiv:

  • radiografii – care produc imagini ale oaselor;
  • imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), care folosește o combinație de magneți mari, unde de radiofrecvență și un computer pentru a produce imagini detaliate ale organelor, țesuturilor moi, mușchilor, ligamentelor și altor structuri din corp;
  • CT, care folosește o combinație de raze X și tehnologie computerizată pentru a examina oasele și alte regiuni, cum ar fi plămânii, și produce imagini ale corpului în secțiune transversală.

Testele de sânge pot ajuta la determinarea biochimiei și funcției unor organe. Se poate face și o biopsie – o procedură în care un medic va preleva o mostră mică de țesut anormal. Țesutul este analizat pentru a confirma diagnosticul.

Statii osteosarcom

Stadializarea arată cât de mult s-a răspândit cancerul.

După diagnosticul de osteosarcom, medicii vor încerca să-și dea seama dacă s-a răspândit și, dacă da, cât de departe. Acest proces se numește stadializare. Stadiul unui cancer descrie cât de mult este răspândit cancerul în organism. Se bazează pe rezultatele examenelor fizice, testelor imagistice și a oricăror biopsii care au fost făcute. Medicii folosesc adesea un sistem simplu care împarte osteosarcoamele în 2 tipuri: localizate și metastatice.

Tratament

Tratamentul osteosarcomului include chimioterapia (utilizarea medicamentelor pentru a ucide celulele canceroase și a micșora cancerul), urmată de o intervenție chirurgicală (pentru eliminarea celulelor canceroase sau a tumorilor), apoi chimioterapie suplimentară (pentru a ucide orice celule canceroase rămase și pentru a reduce la minimum riscul de recidivă.

Chimioterapia

chimioterapie osteosarcom

De cele mai multe ori, chimioterapia este primul tratament pentru osteosarcom. Scopul chimioterapiei este de a reduce dimensiunea tumorii.

Medicamentele ajung în fluxul sangvin și acționează pentru a distruge cancerul în anumite părți ale corpului unde s-a răspândit boala, cum ar fi plămânii sau alte organe.

Intervenția chirurgicală

chirurgie cancer osos

Următorul pas de tratament este intervenția chirurgicală. Tipul intervenției chirurgicale depinde de tumoră. Un test RMN se face înainte de operație pentru a ajuta chirurgii să-și planifice tratamentul. Tratamentele chirurgicale pentru osteosarcom includ o amputație sau o intervenție chirurgicală de salvare a membrelor.

Dacă este posibil, un implant personalizat înlocuiește osul în care a fost localizată tumora și este ajustat pe măsură ce osul crește, la copii. O altă posibilă intervenție chirurgicală este amputația piciorului sau brațului afectat. Se poate face o amputație a membrului afectat atunci când nu este posibilă o altă soluție.

În chirurgia de salvare a membrelor, oasele și mușchiul afectate de osteosarcom sunt îndepărtate, lăsând un gol în os care este umplut fie cu o grefă osoasă, fie cu o proteză metalică specială.

Dacă boala s-a răspândit la nervi și vase de sânge care înconjoară tumora originală pe os, amputația este adesea singura opțiune. Când osteosarcomul s-a răspândit în plămâni sau în altă parte, s-ar putea face o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor în aceste regiuni îndepărtate.

Există tratamente sau medicamente care ameliorează durerile din cancerul osos?

Analgezicele (medicamente care reduc durerea) tratează durerea în cancerul osos. Acestea pot fi medicamente fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă. Durerea ușoară până la moderată este tratată cu medicamente precum acetaminofen sau anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS), inclusiv ibuprofen și naproxen. Cu toate acestea, persoanele care iau medicamente pentru chimioterapie anticancer trebuie uneori să evite AINS din cauza riscului crescut de sângerare.

Opioidele – medicamente mai puternice împotriva durerii – cum ar fi codeina, morfină, oxicodona, hidromorfonă și fentanil pot fi necesare pentru a controla durerea severă. Uneori, o combinație de medicamente este utilizată pentru a trata durerea în cancer. Medicamentele opioide pot fi asociate cu reacții adverse precum somnolență, constipație și greață.

Care sunt posibilele complicații ale osteosarcomului?

Pot apărea complicații de la osteosarcom sau de la tratament, cum ar fi:

  • infecție sau sângerare în urma operației;
  • grefe sau tije rupte din operația de salvare a membrelor;
  • căderea părului, dureri la nivelul gurii, greață, vărsături, diaree, infecții crescute, vânătăi și sângerare ușoare și senzație de oboseală de la chimioterapie;
  • iritarea pielii, căderea părului, greață, diaree, creștere slabă a oaselor, leziuni ale organelor și cancere noi provocate de radiații;
  • probleme emoționale și fizice din cauza tumorii, intervențiilor chirurgicale sau a altor tratamente;
  • probleme cardiace și pulmonare;
  • probleme cu creșterea și dezvoltarea;
  • probleme de învățare etc.

Prognostic

Între 70% și 90% dintre osteosarcoamele la nivelul membrelor pot fi tratate cu intervenție chirurgicală  și chimioterapie și amputația nu este necesară. Prognosticul pacienților cu cancer osos depind de tipul particular de cancer și de măsura în care acesta s-a răspândit. Rata totală de supraviețuire la cinci ani pentru toate tipurile de cancer osos la adulți și copii este de aproximativ 70%.

Condrosarcoamele la adulți au o rată totală de supraviețuire la 5  ani de aproximativ 80%. Rata de supraviețuire la 5 ani specifică pentru osteosarcoamele localizate este de aproximativ 60 -80%. Când cancerul s-a răspândit dincolo de os, rata de supraviețuire este de aproximativ 15 -30%. Osteosarcomele tind să aibă un prognostic mai favorabil dacă sunt localizate într-un braț sau un picior, răspund bine la chimioterapie și sunt în general complet îndepărtate la operație.

Sarcoamele Ewing au o rată de supraviețuire la 5 ani de aproximativ 70% atunci când se găsesc într-un stadiu localizat. Dacă s-au răspândit în afara osului, rata de supraviețuire scade la 15 -30%. Factorii care sunt asociați cu un prognostic mai favorabil pentru sarcoamele Ewing includ dimensiunea tumorală mai mică, cu vârsta mai mică de 10 ani și un răspuns bun la medicamentele chimioterapice .

 

Referinte:
(1) Osteosarcoma, link: https://kidshealth.org/en/parents/cancer-osteosarcoma.html
(2) Osteosarcoma, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteosarcoma/symptoms-causes/syc-20351052
(3) What Is Osteosarcoma?, link: https://www.cancer.org/cancer/osteosarcoma/about/what-is-osteosarcoma.html
(4) Osteosarcoma Stages, link: https://www.cancer.org/cancer/osteosarcoma/detection-diagnosis-staging/staging.html
(5) Osteosarcoma: a comprehensive review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5890448/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *