Vitamina D (D2 / D3) – ghid complet

vitamina D

Vitamina D este esențială pentru oase sănătoase și puternice. Iată ce forme de vitamina D există, ce beneficii are această vitamină, care sunt dozele indicate și care e legătura dintre această vitamină și cancer.

CUPRINS:

1. Ce este vitamina D?
2. Doze zilnice necesare de vitamina D
3. Surse de vitamina D
4. Deficit de vitamina D – efecte
5. Importanta vitaminei D
6. Vitamina D și cancerul

Ce este vitamina D?

Vitamina D este necesară pentru oase și mușchi puternici. Fără această vitamină, corpul nostru nu poate absorbi eficient calciul, care este esențial pentru sănătatea osoasă. Deficitul vitaminei D la copii poate duce la rahitism, care provoacă slăbiciune osoasă și deformări scheletice. Cand vine vorba de vitamina D3 bebelusi si copiii, cei mici au nevoie de vitamina aceasta pentru oase puternice, iar adulții au nevoie de aceasta pentru a-și menține oasele puternice și sănătoase.

Forme de vitamina D

Vitaminele D se găsesc în 2 forme principale:

  • Vitaminele D2 (ergocalciferol)
  • Vitaminele D3 (colecalciferol) – forma care se găsește în mod natural și forma utilizată pentru suplimentarea cu doze mici

Vitamina D3 este sintetizată în piele prin expunerea la lumina directă a soarelui (radiația ultravioletă B) și obținută din dietă, în special din uleiurile din ficat de pește și peștii de apă sărată.

Doze zilnice necesare de vitamina D

  • persoane sub 50 de ani – 400-800 de unități internaționale (UI)
  • persoane peste 50 ani – 800-1000 UI

Unii oameni au nevoie de mai multă vitamină D. Limita superioară de siguranță a vitaminei D este de 4.000 UI pe zi pentru majoritatea adulților.

Surse de vitamina D

Există trei moduri de a obține necesarul în ceea ce privește vitaminele D:

1. lumina soarelui
2. alimente
3. suplimente

Lumina soarelui și vitamina D

vitamina D si soarele

Pielea noastră asigură producția vitaminei D ca reacție la lumina soarelui și o depozitează în grăsimi pentru o utilizare ulterioară. Nivelul vitaminei D ce poate fi produs de piele depinde de timpul zilei, de sezon, altitudine, culoarea pielii, vârstă și alți factori.

Odată cu vârsta, pielea își pierde capacitatea de a produce vitamina aceasta. Expunerea la soare este cea mai bună sursă naturală de vitaminele D. Când radiația ultravioletă (UV) atinge pielea, se produce vitamina aceasta. Este puțin probabil ca pielea să producă vitamina în lunile de iarnă, dar organismul o poate stoca suficient pentru 30 – 60 de zile.

Deoarece expunerea la radiații UV este, de asemenea, legată de cancerul de piele, e necesar un echilibru între expunerea la soare și producția vitaminei D. Nu e nevoie să petreceți ore la soare pentru a produce suficientă vitamină D. Timpul suplimentar în aer liber nu echivalează cu mai multă vitamină, și în plus crește riscul de cancer de piele.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt suficiente  5 -15 minute de expunere ocazională a mâinilor, de două până la trei ori pe săptămână în timpul lunilor de vară.

Vitamina D – surse alimentare

surse de vitamina D

Vitamina D se găsește în foarte puține alimente. Sursele includ peștii grași ca macrou, somon și ton. Vitamina aceasta se adaugă în lapte și alte produse lactate, suc de portocale, lapte de soia și cereale fortificate. Alegerea alimentelor care conțin vitaminele D este o parte importantă a menținerii nivelului de vitamina D. Cele mai bune alimente bogate în vitaminele D sunt:

  • ulei de ficat de cod;
  • pestele uleios cum ar fi somonul, heringul, macrou și tonul proaspăt;
  • galbenus de ou;
  • carne de vita;
  • cereale fortificate;
  • lapte fortificat cu vitamina D.

Suplimente Vitamina D

suplimente vitamina D

Pentru persoanele care nu petrec timp afară și nu beneficiază de necesarul de vitamine D din dietă, se poate apela la suplimente. Există două tipuri de suplimente de vitamine D. Acestea sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Ambele tipuri sunt bune pentru sănătatea osoasă. Suplimentele de vitamine D pot fi administrate cu sau fără alimente, iar cantitatea totală poate fi luată la un moment dat. În timp ce organismul are nevoie de vitamina aceasta pentru a absorbi calciul, nu este nevoie ca atunci când luați vitamina D să luați și un supliment de calciu.

În general se recomandă un supliment de vitamină D3 pe zi (vitamina D Secom) cum ar fi colecalciferol 1000 UI sau 500 UI. Alte variante pot fi vitaminele D3 injectabile sau vitamina D picaturi. De asemenea, li se recomandă copiilor de la naștere la 12 luni un supliment de vitamine D.

Deficit de vitamina D – efecte

Deficitul de vitaminele D nu are întotdeauna simptome evidente, dar fără tratament pot exista efecte semnificative asupra sănătății. Acestea pot include dureri osoase și musculare și fragilitatea oaselor și afectarea dezvoltării oaselor – cum ar fi rahitismul (la copii) și osteomalacia (la adulți).

Factori de risc pentru deficitul vitaminei D

Unii oameni au un risc mai mare de deficit al vitaminei D, inclusiv:

  • oameni cu pielea naturală foarte închisă la culoare – pentru că pigmentul (melanina) din pielea mai închisă la culoare nu absoarbe atât de multe radiații UV;
  • persoanele care evită soarele din cauza cancerelor anterioare ale pielii, ale suprimării sistemului imunitar sau a pielii sensibile, sau pur și simplu nu pot petrece timp la soare din alte motive;
  • oamenii care poarte obiecte vestimentare ce acoperă complet corpul;
  • cei care petrec mult timp în interior – cum ar fi cei care sunt internați sau instituționalizați;
  • persoanele cu vârsta peste 65 ani;
  • femeile gravide și care alăptează;
  • copii cu vârsta sub 4 ani;
  • persoanele cu dizabilități sau boli care afectează metabolismul vitaminei D, cum ar fi boala hepatică în stadiul final, boala renală și sindroamele de malabsorbție a grăsimilor, cum ar fi fibroza chistică, boala celiacă și boala inflamatorie intestinală;
  • persoanele care beneficiază de medicamente ce afectează metabolismul vitaminei D etc.

Importanta vitaminei D

Iata care sunt beneficiile in ceea ce priveste vitaminele D:

  • vitamina D este esențială pentru oase sănătoase – este implicată în reglarea calciului și menținerea nivelului de fosfor din sânge, factori esențiali pentru oase sănătoase;
  • poate reduce riscul de scleroză multiplă, boli de inimă și gripă, dar mai sunt necesare studii în acest sens;
  • reduce riscul de depresie;
  • acționează ca un antioxidant;
  • reglează activitatea sistemului imunitar;
  • reglează nivelul zahărului din sânge.

cancerul si vitamina d

Vitamina D și cancerul

Unele cercetări sugerează că deficitul de vitaminele D crește riscul pentru unele forme de cancer, iar suplimentarea poate reduce riscul și poate avea unele efecte anticancerigene. Cu toate acestea, mai sunt necesare studii pentru a putea confirma acest lucru. Unele studii au sugerat o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și riscul și progresia cancerului, dar altele nu. Niciun studiu nu a dovedit cauza și efectul.

Unele studii sugerează că vitamina aceasta are proprietati anti-tumorale, care reglează genele implicate in multiplicarea si raspandirea celulelor canceroase.

O meta-analiză publicată în American Journal of Clinical Nutrition (2018) a vrut să analizeze dacă un nivel redus de 25-hidroxivitamina D este asociat cu un risc mai mare de cancer. Meta-analiza a includ 18.808 participanți dar rezultatele sugerează că suplimentarea cu vitamina D nu a modificat incidența cancerului. O altă meta-analiză ale cărei rezultate au fost publicate în Annals of Oncology (2019) care a analizat un total de 6537 cazuri a sugerat că suplimentarea cu vitamina D (54-135 nmol/l 25 (OH) vitaminaD) a dus la reducerea mortalității din cauza cancerelor, dar nu a influențat incidența cancerelor.

Vitamina D – risc mai mic de cancer?

O serie de studii epidemiologice au investigat dacă persoanele cu un aport mai mare de vitamine D sau cu niveluri mai mari de vitamine D au riscuri mai scăzute de cancer specific. Rezultatele acestor studii au fost inconsecvente. Studiile dietetice nu țin cont de vitamina produsă de piele la expunerea la lumina soarelui, iar nivelul vitaminei măsurat în sânge la un moment dat (ca în majoritatea studiilor) poate să nu indice nivelul real al vitaminei D. De asemenea, este posibil ca persoanele cu un aport mai mare de vitamina D sau niveluri sangvine de vitamina să aibă în general și alte comportamente sănătoase. Poate că de fapt unul dintre aceste comportamente, mai degrabă decât aportul de vitamine D, influențează riscul de cancer.

Cancerul de sân și vitamina D

Unele studii sugerează că pacienții cu niveluri mai ridicate de vitamina D la momentul diagnosticării cancerului de sân pot trăi mai mult.

O meta-analiză ale cărei rezultate au fost publicate în Scientific Reports (2018) sugerează că vitamina D poate avea un rol protector împotriva cancerului de sân. Rezultatele au fost însă doar pentru suplimentele de vitamina D, nu pentru vitamina D alimentară. Meta-analiza sugerează că un nivel crescut de 25(OH) vitamina D poate avea un efect protector împotriva riscului de cancer mamar la femeile aflate la premenopauză. Un alt studiu publicat în The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology (2008) a arătat că un nivel crescut de vitamina D este asociat cu un risc mai mic de cancer mamar.

Vitamina D poate induce o serie de modificări asociate cu apoptoza sau moartea programată a celulelor canceroase. De asemenea, poate acționa asupra expresiei COX-2 (ciclooxigenaza 2), care joacă un rol în sinteza de prostaglandine în numeroase linii celulare de cancer mamar uman.  Poate inhiba și sinteza și acțiunea biologică a estrogenilor.

Vitamina D și cancerele de sânge

În cazurile de cancer de sânge, cum ar fi leucemia și limfomul, dovezile susțin ideea că vitamina D pare să eficientizeze anumite terapii anticancer. Studiile au arătat o legătură între deficitul de vitamina D și un prognostic mai rău în diferite tipuri de cancer de sânge, inclusiv leucemia limfocitară cronică (CLL) și limfomul cu celule B difuze mari (DLBCL), cel mai frecvent tip de limfom non-Hodgkin.

Referinte:

(1) How Much Calcium Do You Need?, link: https://www.nof.org/patients/treatment/calciumvitamin-d/
(2) Vitamin D, link: https://ufhealth.org/vitamin-d
(3) Vitamin D, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vitamin-d
(4) Sun and vitamin D, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/sun-uv-and-cancer/sun-and-vitamin-d
(5) Low Vitamin D Levels Linked to Advanced Cancers, link: https://www.webmd.com/cancer/news/20111004/low-vitamin-d-levels-linked-to-advanced-cancers
(6) Vitamin D exposure and Risk of Breast Cancer: a meta-analysis, link: https://www.nature.com/articles/s41598-018-27297-1
(7) Intake of vitamin D and risk of breast cancer—A meta-analysis, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960076008001726?via%3Dihub
(8) Vitamin D and Breast Cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3267821/
(9) Cancer and vitamin D supplementation: a systematic review and meta-analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29635490
(10) Vitamin D supplementation and total cancer incidence and mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30796437

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

3 Comments on “Vitamina D (D2 / D3) – ghid complet”

  1. Am adresa manolesj2012@yahoo.com
    Pe 28 Aug 2029 am avut vit D-=132 pmol/L fata de 75-190 pmol/L
    Pentru ca luam 6.000Ui pe zi medicul meu a hotarat s arepet anailiza pe 24 Dec /20,
    dupa aprox 4 luni.
    Surpriza, Vit D= 290 nmol/L, fata de 75-249 nmol/L.Am sistat tratamentul cu Vit D3
    In 2019 iarna luam 8.000Ui /zi, si nu am depasit 200nmol/L, dar le luam seara la culcare, de regula dupa 12 noaptea pe stomacul gol.Am citit alte informatii pe internet ca Vit D se asimileaza cu mancare care contine grasime. Am luat la masa cu grasime mai multa, 6000 UI/zi si probabil am asimilat mai multa Vitamina D3 decat inainte, incat am depasit limta maxima, intrand in zona critica.
    Valoarea D=290 nmol/L este periculoasa pentru mine ???Nu am gasit pe internet ce se intampla pentru valori crescute. Sunt explicatii numai pentru valori scazute.
    Va rog daca puteti sa-mi trimiteti un raspun pe adresa de emaail, nu astiu daca mai accesez ascest linck. Multunesc pentru raspuns, va doresc un an 2021 cat mai mai bun, cu sanatate si bucurii, MS
    PS. daca va ajuta, am 84 de ani si o conditie fizica verificata pe aparat la 68 de ani.

  2. Pingback: Bronzul la solar si riscul de cancer - Cancer360

  3. Pingback: Magneziu – rol, beneficii, semne de deficit - Cancer360

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *