Colonoscopia este o procedură ce diagnostic ce examinează intestinul gros. Este utilizată adesea ca metodă de screening pentru cancerul colorectal. Iată care sunt beneficiile și riscurile.
CUPRINS:
1. Ce este colonoscopia?
2. Cum funcționează colonoscopia?
3. Indicații și recomandări
4. Procedura de colonoscopie
5. Rezultate
6. Beneficii
7. Riscuri
Ce este colonoscopia?
Colonoscopia este o procedură utilizată pentru a diagnostica anomaliile intestinului gros și pentru a examina cancerul colorectal și polipii colorectali. Un colonoscop este un instrument flexibil, lung, subțire, care permite examinarea mărită a colonului și a rectului. Medicul ghidează cu atenție acest instrument în diverse direcții pentru a examina interiorul colonului.
Colonul este ultima porțiune a tractului digestiv. Este un tub gol, de aproximativ 1,5 metri, care se termină la nivelul rectului și anusului. Funcția principală a colonului este de a stoca alimente neabsorbite înainte de a fi eliminate ca materii fecale. Colonul cuprinde numeroase bacterii intestinale care digeră fibrele neabsorbite și amidonul.
Colonoscopie vs Colonoscopie virtuală
Colonoscopia virtuală (colo-CT) și colonoscopia sunt diferite în mai multe moduri. Colonoscopia virtuală este un test cu raze X, în care medicii nu văd însă întreaga lungime a colonului. Nu depistează polipii la fel de eficient ca în colonoscopie. Medicii nu pot elimina polipii sau trata alte probleme în timpul unei colonoscopii virtuale.
Cum funcționează colonoscopia?
O colonoscopie utilizează un dispozitiv numit colonoscop. Acest tub subțire, flexibil, are o sursă de lumină și o cameră video la capăt. Înainte de o colonoscopie, medicul va administra unele medicamente pentru durere și un sedativ pentru a reduce disconfortul. În timpul colonoscopiei, medicul introduce colonoscopul în anus și ulterior prin colon. Colonoscopul captează o imagine ce va fi afișată pe un monitor video pentru ca medicul să examineze colonul. De asemenea, procedura îi permite medicului să obțină o probă mică de țesut pentru examinare în laborator – biopsie.
Cat costa colonoscopia? Pretul pentru o colonoscopie este in general de aproximativ 400 RON. Pretul pentru sedare este intre 100-200 RON, in functie de tip. Pentru o operatie polipi colon pret variaza de la 100 pana 300 RON, in functie de procedura. Colonoscopie virtuala pret – in acest caz, preturile pornesc de la 600 RON.
Indicații și recomandări
Screeningul (screening colon) se referă la procesul de examinare a pacienților sănătoși, în încercarea de a detecta polipi de colon nediagnosticați sau cancer. Scopul unui test de screening este de a detecta boala în primele etape pentru a permite un tratament mai eficient. Ca parte a unui program de screening pentru cancerul colorectal, colonoscopia este recomandată în mod obișnuit adulților începând cu vârsta de 45 de ani. Pacienții care au antecedente familiale de cancer de colon sau rectal sau polipi pot fi sfătuiți să facă o colonoscopie mai devreme și mai frecvent decât cei fără istoric familial de cancer.
Medicul poate recomanda, de asemenea, o colonoscopie pentru a evalua simptome precum sângerarea rectală, o modificare de tranzit intestinal sau dureri abdominale inexplicabile.
Colonoscopia este recomandată astfel pentru:
- monitorizare la pacienții cu istoric personal de polipi intestinali sau cancer de colon sau rectal;
- colonoscopie screening – screening pentru cancerul colorectal – Screeningul caută semne de cancer la persoanele care nu au simptome. Dacă sunt observate zone anormale în timpul colonoscopiei, ele pot fi îndepărtate (biopsizate) și testate pentru cancer. O colonoscopie de screening poate preveni, de asemenea, unele forme de cancer colorectal, prin depistarea și îndepărtarea polipilor înainte de a deveni cancer.
- pacienți cu anemie acută sau cronică;
- pacienții cu boală inflamatorie intestinală (de exemplu boala Crohn sau colita ulcerativă);
- pacienții cu anumite afecțiuni familiale ereditare, cum ar fi cancerul colorectal non-polipos ereditar (cunoscut și ca sindromul Lynch) etc.
Procedura de colonoscopie
Înainte de procedură, pentru pregătire colonoscopie, intravenos se pot administra medicamente care ajută la relaxare și au rol analgezic. În unele cazuri, se pot administra și medicamente cu rol de sedare profundă.
O colonoscopie se face într-un spital, clinică sau cabinet medical. Pregătirea pentru o colonoscopie include de obicei:
- alimente permise înainte de colonoscopie – o dietă preponderent lichidă timp de 1 – 2 zile înainte de test;
- administrarea unui laxativ (MoviPrep), o clismă sau ambele pentru a goli complet colonul.
Trebuie să discutați cu medicul despre orice probleme de sănătate pe care le aveți și despre toate medicamentele, vitaminele și suplimentele cu sau fără prescripție medicală pe care le luați (pot prezenta riscuri colonoscopie), inclusiv:
- medicamente pentru artrită;
- aspirină sau medicamente care conțin aspirină;
- diluanți sangvini;
- medicamente pentru diabet;
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul;
- vitamine care conțin fier sau suplimente de fier etc.
Ce se întâmplă în timpul procedurii?
Pacientul stă întins pe partea stângă, cu genunchii strânși la piept. Este posibil să vi se solicite să schimbați pozițiile în timpul testului. Colonoscopul este introdus ușor prin anus și până în colon, iar aer sau dioxid de carbon sunt introduse pentru a ajuta trecerea colonoscopului. Colonul va fi umflat cu aer pentru a întinde căptușeala, astfel încât medicul să poată verifica întreaga suprafață. Anumite instrumente pot fi transmise prin colonoscop pentru a efectua biopsii, pentru a elimina polipii și pentru a opri sângerarea. Odată ce colonoscopul a atins punctul în care colonul se unește cu intestinul subțire, medicul îl retrage lent, în timp ce examinează cu atenție căptușeala colonului. Procedura durează în general 15 – 30 de minute.
Este posibil să aveți unele crampe sau să simțiți că trebuie să aveți o mișcare intestinală în timp ce colonoscopul este în colon. Este posibil să simțiți și să auziți gazele în intestine.
Colonoscopia și polipii
Dacă sunt depistați polipi în colon în timpul unei colonoscopii, ei pot fi îndepărtați și țesutul este trimis pentru analiză pentru a determina dacă polipul este canceros. Eliminarea polipilor sau biopsia poate cauza sângerare. Sângerarea poate fi oprită în timpul procedurii utilizând clipsuri sau alte metode. Dacă sângerarea este severă, poate fi necesară transfuzia de sânge sau reintroducerea colonoscopului pentru a controla sângerarea.
După procedură
După test, este normal să aveți ușoare crampe abdominale ușoare și să eliminați gaze. Dacă ați fost sedat în timpul testului, nu veți putea să conduceți autovehicule sau să folosiți utilaje timp de 24 de ore.
Anestezia are nevoie de timp pentru a fi eliminată complet. Veți rămâne la cabinet sau spital timp de 1 – 2 ore după procedură. Puteți simți crampe în abdomen sau balonare în prima oră după procedură. Trebuie să vă așteptați la o recuperare completă și să reveniți la alimentația normală până a doua zi. După întreruperea sedativelor sau a anesteziei, medicul vă poate spune care sunt rezultatele.
Dacă medicul a îndepărtat polipii sau a efectuat o biopsie, este posibil să aveți sângerări ușoare din anus. Această sângerare este normală.
Rezultate
Medicul va examina rezultatele colonoscopiei și apoi vă va comunica rezultatele:
Rezultat negativ
O colonoscopie este considerată negativă dacă medicul nu găsește nicio anomalie în colon. Medicul vă poate recomanda să o altă colonoscopie:
- după 10 ani, dacă sunteți expus unui risc mediu de cancer de colon – nu aveți factori de risc pentru cancerul de colon, alții decât vârsta;
- la 5 ani, dacă aveți antecedente de polipi în procedurile anterioare de colonoscopie;
- la 1 an, dacă există scaun rezidual în colon, care împiedica examinarea completă a colonului.
Rezultat pozitiv
O colonoscopie este considerată pozitivă dacă medicul depistează polipi sau țesut anormal în colon. Majoritatea polipilor nu sunt canceroși, dar unii pot fi precanceroși. Polipii eliminați în timpul colonoscopiei sunt trimiși la un laborator pentru analiză pentru a determina dacă sunt canceroși, precanceroși sau noncanceroși. În funcție de mărimea și numărul de polipi, va trebui să urmați un program de monitorizare mai riguros în viitor pentru a depista alți eventuali polipi. Se poate recomanda o colonoscopie la 5-10 ani, în funcție de factorii de risc.
Medicul va recomanda o colonoscopie mai devreme dacă aveți:
- mai mult de doi polipi;
- un polip mare – mai mare de 1 cm;
- polipi și scaun rezidual în colon, care împiedică examinarea completă a colonului;
- polipi cu anumite caracteristici celulare care indică un risc mai mare de cancer în viitor.
Dacă aveți polipi sau alte țesuturi anormale care nu au putut fi îndepărtate în timpul colonoscopiei, medicul vă poate recomanda un examen repetat la un medic ce are o experiență specială în eliminarea polipilor mari sau chirurgical.
În cazul în care medicul este preocupat de calitatea exmainării, poate recomanda o colonoscopie repetată sau un timp mai scurt până la următoarea colonoscopie. Dacă medicul nu a fost în măsură să avanseze sistemul de colonoscopie prin întregul colon, o clismă cu bariu sau colonoscopie virtuală poate fi recomandată pentru a examina restul colonului.
Beneficii
Colonoscopia este principalul mijloc recomandat de depistare a cancerului colorectal. Procedura permite detectarea și eliminarea polipilor de colon care sunt predispuși să se transforme în cancer.
Principalele beneficii sunt:
- ajută la detectarea cancerului de colon – colonoscopiile sunt cele mai eficiente mijloace de prevenire, diagnosticare și tratament pentru cancerul de colon;
- polipii pot fi eliminați în timpul unei colonoscopii – majoritatea cancerelor de colon se dezvoltă din polipi, tumori care sunt în general benigne, dar au potențialul de a deveni canceroase;
- colonoscopiile pot diagnostica colita – colita este inflamația cronică a colonului;
- poate diagnostica diverticuloza și diverticulita – medicul poate evalua severitatea și amploarea fiecărei afecțiuni și poate recomanda un curs de tratament;
- colonoscopiile pot detecta leziunile hemoragice – leziunile hemoragice pot fi prezente în multe zone diferite ale colonului, iar o colonoscopie examinează colonul din rect până la cec, astfel încât medicul poate vedea leziunile în timpul examenului;
- colonoscopiile sunt folosite pentru examene anormale de radiografie cu bariu – o colonoscopie va oferi o imagine mai bună a zonei afectate a colonului;
- sunt cel mai bun examen pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei durerii abdominale – o colonoscopie poate determina dacă simptomele pe care le aveți sunt legate de boala colonului.
Riscuri
Colonoscopia este o procedură foarte sigură, cu câteva complicații, care apar la mai puțin de 1% dintre pacienți. Printre riscurile rare se numără sângerarea, perforația (o ruptură în intestin), efectele secundare rare de la medicamentele de sedare și incapacitatea de a vizualiza întregul colon pentru polipi sau alte probleme.
Posibile complicații ale colonoscopiei
Colonoscopia este, de obicei, sigură, dar există riscul de:
- sângerare – Dacă se elimină un polip sau se efectuează o biopsie în timpul colonoscopiei, s-ar putea să observați urme de sânge în scaun la o zi sau două după test. Sângerarea severă este mai puțin frecventă, dar, în cazuri rare, este posibil ca sângerarea să pună viața în pericol, fiind necesar tratament prompt.
- perforația (puncția peretelui colonului sau rectului) – Este o complicație foarte rară, dar poate fi o problemă care poate pune viața în pericol, iar perforația poate necesita intervenții chirurgicale.
- reacții la anestezie.
Considerații speciale pentru copii
Colonoscopie copii – Pregătirea copiilor înainte de efectuarea acestui test poate ajuta la scăderea anxietății și la sporirea cooperării. Trebuie să li se explice copiilor ce se va întâmpla în timpul testului, ce vor vedea, ce vor simți și ce vor auzi. Pregătirea unui copil pentru o colonoscopie depinde de vârsta și experiența copilului.
Sedarea pentru colonoscopie
Colonoscopia fara anestezie doare? Colonoscopia poate cauza disconfort, dar nu durere. Sedarea pentru colonoscopie se poate face prin două metode diferite. Una se numește sedare conștientă, iar cealaltă se numește anestezie generală. Ambele tipuri de sedare pot face ca pacienții să nu își amintească procedura sau să doarmă pe durata procedurii. Pentru a vă pregăti pentru colonoscopie, trebuie să urmați instrucțiunile de pregătire a intestinului enumerate.
Referinte:
(1) Colonoscopy, link: https://www.bupa.co.uk/health-information/digestive-gut-health/colonoscopy
(2) Colonoscopy, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/tests-and-procedures/colonoscopy
(3) Colonoscopy, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colonoscopy/about/pac-20393569
(4) Colonoscopy, link: https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/tests/endoscopy/colonoscopy.html
(5) Colonoscopy, link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/diagnostic-tests/colonoscopy
2 Comments on “Colonoscopia – indicații, beneficii și riscuri”
Dupa utilizarea Moviprep-ului si efectuarea colonoscopiei este necesar in remedies pentru refacerea Florio intestinal?
Va multumesc
Buna ziua,in urma cu 2saptamâni a facut colonoscopie,are frt mari dureri abdominale si nu are scaune regulate sau chiar deloc