Vitamina B12 – rol, beneficii, semne de deficit

vitamina B12

Citeste in articolul de mai jos mai multe despre vitamina B12 – ce rol are aceasta in organism si ce beneficii are, care sunt semnele de deficit, surse alimentare de B12 si alte informatii utile.

CUPRINS:

1. Ce este vitamina B12 si ce rol are?
2. Surse de vitamina B12
3. Deficitul de vitamina B12
4. Cum este tratata lipsa de B12?
5. Suplimentele de vitamina B12
6. Riscuri si interactiuni

Ce este vitamina B12 si ce rol are?

Vitamina B12 (cobalamina) este o vitamina solubila in apa. Acest nutrient esential este implicat in formarea ADN, sanatatea creierului, formarea globulelor rosii etc. Cantitatea de B12 de care ai nevoie zilnic depinde de varsta. Doza alimentara recomandata pentru barbati si femei cu varsta de 14 ani si peste este de 2,4 mcg pe zi. In sarcina si alaptare, cantitatea creste la 2,6 mcg si, respectiv 2,8 mcg pe zi.

Vitamina B12 joaca multe roluri importante in organism. Iata cateva dintre aceste roluri si beneficii:

Sustine formarea globulelor rosii sanatoase si a ADN-ului

Un beneficiu principal al vitaminei B12 este producerea de globule rosii sanatoase. Globulele rosii furnizeaza oxigen in intregul corp, care se transforma in energia necesara pentru procesele organismului. Cand organismul nu beneficiaza de suficienta vitamina B12, globulele rosii din sange se maresc – astfel deplasandu-se mai greu prin fluxul sangvin.

In mod normal, gobulele rosii sanatoase sunt mici si rotunde, insa pot sa devina mai mari si cu forma ovala in caz de deficienta de B12. Din cauza acestei forme, globulele rosii nu se pot deplasa in fluxul sangvin in mod corect, ceea ce duce la anemie megaloblastica. In caz de anemie, organismul nu are suficiente globule rosii pentru a transporta oxigenul catre organele vitale. Acest lucru poate provoca simptome ca oboseala si slabiciune. Anemia megaloblastica este o forma de anemie cauzata de lipsa de folat sau lipsa de B12. Aceasta forma de anemie este caracterizata prin deteriorarea sintezei ADN si formarea de globule rosii mari, anormale, imature.

Vitamina B12 ajuta, de asemenea, organismul sa produca ADN – elementele de baza ale tuturor celulelor corpului.

rolul vitaminei b12

Sustine buna functionare a creierului

Vitamina B12 este o vitamina esentiala pentru sanatatea creierului. Unele studii sugereaza ca aceasta vitamina poate ajuta chiar la prevenirea declinului cognitiv. O lipsa de B12 a fost asociata cu afectarea memoriei, in special la adultii in varsta. Vitamina poate juca un rol in prevenirea  creierului, ce inseamna pierderea anumitor neuroni din creier. Un aport optim de B12 este esential pentru buna functionare a creierului si a functiei cognitive la orice varsta.  Citeste si: 10 Obiceiuri care iti afecteaza sanatatea creierului

Sustine nivelul de energie si imbunatateste starea de spirit

In caz de lipsa de B12, apar stari de slabiciune si oboseala. De asemenea, vitamina B12 poate imbunatati starea de spirit. Aceasta vitamina joaca un rol vital in sintetizarea si metabolizarea serotoninei, o substanta chimica responsabila pentru reglarea starii de spirit. Prin urmare, lipsa de B12 poate duce la scaderea productiei de serotonina, care la randul sau poate duce la o stare depresiva.

Poate reduce riscul de degenerescenta maculara

Unele date sugereaza, de asemenea, ca lipsa de B12 poate creste riscul de degenerescenta maculara legata de varsta.

Sustine sanatatea oaselor

Un aport optim de B12 poate sustine sanatatea oaselor. In general, se considera ca deficitul de B12 poate fi legat de scaderea densitatii osoase.

Poate sustine sanatatea inimii

Nivelurile crescute de homocisteina din sange au fost legate de un risc mai mare de boli de inima. In caz de deficit major de vitamina B12, nivelul de homocisteina devine crescut. Unele studii au aratat ca vitamina B12 ajuta la scaderea nivelului de homocisteina, care la randul sau poate reduce riscul de boli de inima. Insa, sunt necesare studii si cercetari suplimentare pentru a intelege legatura dintre vitamina B12 si sanatatea inimii.

Sustine sanatatea parului, a pielii si a unghiilor

Vitamina B12 este implica in productia celulara, astfel ca nivelurile adecvate ale acestei vitamine sunt necesare pentru a sustine sanatatea parului, a pielii si a unghiilor. Nivelurile scazute de B12 pot provoca diferite simptome dermatologice, inclusiv hiperpigmentare, dar si decolorarea unghiilor, diferite probleme ale parului etc.

surse de B12

Surse de vitamina B12

Vitamina B12 se gaseste in mod natural in multe produse de origine animala. Nu se gaseste de obicei in alimentele de origine vegetala, cu exceptia cazului in care alimentul respectiv este fortificat. Alimentele care sunt surse de B12 includ:

  • carne – miel, vita, porc, pui, ficat etc.;
  • peste si fructe de mare – scoici, somon, sardine, pastrav, ton;
  • lapte si lactate;
  • oua;
  • drojdie nutritiva fortificata;
  • cereale fortificate pentru micul dejun;
  • lapte vegetal fortificat etc.

Pentru a afla daca un aliment a fost fortificat cu B12, verificati eticheta.

Deficitul de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 poate aparea in doua moduri. In primul rand, apare daca alimentatia nu contine suficiente produse cu B12. In al doilea rand, poate sa apara daca organismul nu este capabil sa o absoarba pe deplin din alimentele pe care le consumi. Chiar daca vitamina B12 se gaseste intr-o varietate de alimente, unii oameni au un risc crescut de a dezvolta deficienta sau lipsa de B12. Grupurile cu risc crescut includ:

  • varstnici;
  • persoanele cu tulburari gastro-intestinale, cum ar fi boala Crohn sau boala celiaca;
  • persoanele care au suferit interventii chirurgicale la nivel gastrointestinal, cum ar fi operatii de rezectie intestinala;
  • persoanele care urmeaza o dieta vegana stricta;
  • persoanele care urmeaza tratament cu metformin pentru controlul glicemiei;
  • persoanele care urmeaza tratament cu inhibitori ai pompei de protoni pentru arsuri cronice la stomac etc.

Cei care au tulburari digestive, cum ar fi boala Crohn si boala celiaca, precum si persoanele care au suferit o interventie chirurgicala gastrointestinala, pot avea deficit de B12 din cauza absorbtiei scazute. In cazul multor adulti in varsta, secretia de acid clorhidric in stomac este redusa, determinand o reducere a absorbtiei vitaminei B12. Persoanele care consuma cantitati crescute de alcool pot avea lipsa de B12, deoarece organismul poate sa nu absoarba nutrientii in mod eficient.

deficit de B12

Simptome deficit de vitamina B12

O deficienta de vitamina B12 poate provoca:

  • oboseala;
  • slabiciune;
  • ameteli;
  • batai neregulate ale inimii;
  • pierdere in greutate;
  • amorteala si furnicaturi la nivelul degetelor;
  • piele palida sau ingalbenita;
  • slabiciune musculara;
  • dureri de cap;
  • dureri si inflamatii la nivelul gurii si limbii;
  • simptome depresive;
  • schimbari de dispozitie, iritabilitate etc.

Cand nivelul de vitamina B12 este scazut, organismul nu poate produce suficiente globule rosii sanatoase, ceea ce duce la anemie. Globulele rosii transporta oxigen catre zonele corpului. Fara suficiente celule care sa furnizeze oxigen catre tesuturi si organe, corpul nu va functiona corect. Deficitul de vitamina B12 poate provoca, de asemenea, o afectiune numita icter, care face ca pielea si albul ochilor sa capete o culoare galbuie. Culoarea este cauzata de nivelurile ridicate de bilirubina, un produs rezidual ce se formeaza atunci cand corpul descompune globulele rosii.

Cum este tratata lipsa de B12?

Deoarece simptomele deficientei de vitamina B12 nu sunt specifice, aceasta poate ramane nedepistata sau poate fi diagnosticata gresit. Daca va confruntati cu oricare dintre simptomele de mai sus, este important sa le discutati cu medicul, mai ales daca:

  • urmati o dieta restrictiva, ca o dieta vegana;
  • aveti peste 60 de ani;
  • sunteti insarcinata sau alaptati;
  • aveti o afectiune care poate reduce nivelul B12;
  • luati un medicament care epuizeaza B12, cum ar fi metformina sau inhibitorii pompei de protoni.

Se vor recomanda teste de sange pentru nivelurile vitaminei B12, pentru nivelurile de folat, dar si o hemoleucograma completa, analize pentru nivelurile de acid metilmalonic si nivelurile de homocisteina.

analize de sange pentru deficit B12

Daca sunteti diagnosticat cu niveluri prea scazute de B12, medicul va va recomanda cel mai potrivit tratament in functie de caz. Poate include injectii cu B12, suplimente orale de B12 sau abordarea unei afectiuni de sanatate subiacente care ar putea cauza deficienta. Injectiile cu B12 sunt, in general, recomandate persoanelor care nu pot absorbi corect vitamina B12 din alimente sau suplimente. Poate fi cazul celor care au suferit o interventie chirurgicala de bypass gastric sau celor cu anumite boli autoimune. Suplimentele si injectiile cu B12 sunt considerate sigure si bine tolerate de obicei.

Suplimentele de vitamina B12

Unii oameni au dificultati in absorbtia vitaminei B12 din surse alimentare si ar putea avea nevoie de suplimente. Vitamina B12 este disponibila in suplimente cu multivitamine/multiminerale, in suplimente complex B si in suplimente care contin numai vitamina B12. Vitamina este de obicei intr-o forma numita cianocobalamina. Alte forme comune sunt adenozilcobalamina, metilcobalamina si hidroxicobalamina. De obicei suplimentele de B12 sunt sub forma de capsule. Vitamina B12 este, de asemenea, disponibila sub forma de vitamina B12 sublinguala – tablete sublinguale sau forma lichida, precum si vitamina B12 spray.

Cantitatea de vitamina B12 din suplimente variaza mult. Unele suplimente furnizeaza doze de vitamina B12 care sunt mult mai mari decat cantitatile recomandate, cum ar fi 500 – 1.000 mcg, dar corpul absoarbe doar un mic procent din aceasta.

suplimente B12

Riscuri si interactiuni

Desi cercetarile au aratat ca nu exista niciun risc privind administrarea de vitamina B12, este important sa discutati cu medicul inainte de a incepe sa luati orice supliment. Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa, ceea ce inseamna ca organismul absoarbe doar cantitatile necesare, restul fiind eliminate prin urina. Insa, pot exista in continuare efecte secundare ale aportului in exces. Aceste simptome includ dureri de cap, stare de anxietate si greata.

Nu a fost stabilit un nivel maxim tolerabil pentru B12, din cauza nivelului sau scazut de toxicitate. Exista, insa, unele dovezi care sugereaza ca dozele mari de B12 pot duce la rezultate negative asupra sanatatii in caz de diabet zaharat sau boli de rinichi. Cercetarile au aratat ca vitamina B12 poate interactiona si cu unele medicamente. Urmatoarele medicamente interfereaza cu absorbtia de catre organism a vitaminei B12:

  • cloromicetina (cloramfenicol);
  • inhibitori ai pompei de protoni – ca omeprazol si lansoprazol;
  • antagonisti ai receptorilor histaminici H2 – ca cimetidina, famotidina si ranitidina;
  • metformin.

Injectiile cu hidroxocobalamina pot provoca reactii adverse, inclusiv:

  • durere, umflare sau mancarime la locul injectarii;
  • greata sau varsaturi;
  • dureri de cap;
  • ameteli;
  • bufeuri.

Vitamina B12 in cancer

In timp ce cancerul poate sa nu cauzeze in mod direct deficienta de B12, poate fi mai dificil pentru pacientii cu lipsa de B12 sa se recupereze, deoarece nu au nutrientii necesari. In general organismul are nevoie de toti nutrientii necesari pentru a functiona corect.

Unele cercetari arata ca riscul de cancer este mai mare la persoanele cu niveluri scazute de vitamina B12. Asta deoarece aceasta vitamina joaca un rol esential in reglarea proceselor fiziologice, ca sinteza ADN-ului. Pe de alta parte, unele cercetari arata ca aportul de B12 nu influenteaza riscul de cancer, iar altele sugereaza ca persoanele cu niveluri prea mari de vitamina B12 au un risc mai mare de cancer. S-a sugerat ca nivelurile foarte mari de B12 pot creste riscul de cancer pulmonar si cancer colorectal. Sunt necesare mai multe cercetari insa pentru a intelege daca nivelurile de vitamina B12 influenteaza sau nu riscul de cancer.

De asemenea, unele date sugereaza ca antioxidantii din suplimente, desi au numeroase beneficii pentru sanatate, pot reduce eficienta chimioterapiei si pot creste riscul de recidiva. Asta pentru ca tratamentele de chimioterapie declanseaza in organism o serie de reactii pentru a distruge celulele canceroase, provocand stres oxidativ. Insa, antioxidantii din suplimente reduc acest stres oxidativ si astfel pot interfera cu rezultatele tratamentelor de chimioterapie. Insa, astfel de masuri depind de multi factori, ca tipul bolii, tratamentele administrate, daca pacientul sufera de anemie sau alte probleme care necesita suplimente etc. In cazul pacientilor cu cancer se recomanda ca suplimentele de orice fel sa fie administrate doar la indicatiile medicului.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/
(2) https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
(3) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b12/
(4) https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2016/08020/effect_of_vitamin_b_supplementation_on_cancer.1.aspx
(5) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.202000945
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7693142/
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6642017/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *