Traseul unui pacient oncologic de la primele semne pana la diagnostic si tratament | Intrebari frecvente

Traseul unui pacient oncologic de la primele semne pana la diagnostic si tratament

Află care este traseul unui pacient oncologic de la primele semne până la diagnostic și tratament de la doamna Victoria Asanache, navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Traseul unui pacient oncologic de la primele semne până la diagnostic și tratament

–  transcriere video interviu cu d-na Victoria Asanache –

Victoria Asanache:

Este extrem de important ca un pacient să știe ce caută, pentru că, în general, el se prezintă la medic și acuză ceva – o durere. Noi ne-am dori ca oamenii să se ducă la medic și să caute înainte să apară durerea pentru că, în zona oncologică, durerea apare destul de târziu când de cele mai multe ori pacientul prezintă și niște metastaze.

În general ei merg la medicul de familie întâi, după care primesc o recomandare și încep să facă niște investigații. De multe ori, ori se blochează pe traseu, ori află un diagnostic care îi sperie foarte tare, și acela este momentul pe care trebuie să îl prindem ca să îl ajutăm pe pacient să urmeze un drum corect și să încerce să obțină o vindecare, bineînțeles.

Cei mai mulți pacienți vin la Institutul Oncologic îndrumați ori de medic de familie, ori de medic de specialitate și acolo e nevoie ca ei să primească niște informații ca să știe exact ce au de făcut. Și așa ajung de cele mai multe ori la mine, pentru a obține o îndrumare vizavi de drumul pe care îl au de făcut în Institutul Oncologic.

Despre autor

Asanache Victoria

Navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Afla modul cum această nouă meserie în România îi poate ajuta pe pacienții cu boli maligne.

One Comment on “Traseul unui pacient oncologic de la primele semne pana la diagnostic si tratament | Intrebari frecvente”

  1. Buna ziua.Am fost diagnosticat,in luna aprilie 2018, cu neoplasm bronho-pulmonar LSD cT3 NOM 1; std IV. Mi s-a facut talcaj ( aveam o cantitate mare de lichid -1300ml,lichid care mi-a fost scos prin punctie,de doua ori). La recomandarea chirurgului (dupa vizualizarea CT-lui,a rezultatelor de la biopsie)am consultat oncologul si am inceput chimioterapia. Am facut 6 sedinte cu cisplatin si pemetrexed urmate de inca 4 numai cu pemetrexed. In luna noiembrie Ct-ul a confirmat ca totul a stagnat(marime,numar …).Mi s-a recomandat ,de catre oncolog un tratament de intretinere cu pemetrexed.Avand in vedere ca am 74 de ani,ca dupa sedinte cam 2 saptamani am un mare disconfort in organism,nu pot manca ,am cerut sistarea acestora pana la 1 martie 2019.Intr-o luna jumatate m-am ingrasat 2,5 kg ,ma simt mai bine,fac zilnic 2 ore de plimbare.Va rog sa-mi spuneti daca ar exista un tratament alternativ,fara citostatice.In speranta ca-mi veti citi cele scrise mai sus si ca voi primi un raspuns,va multumesc anticipat.Va doresc „La multi ani” si un an mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *