Specialiști si centre medicale
Oncologie Cluj


Ce este cancerul?

Fiecare celulă din corpul nostru dispune de un sistem bine reglementat ce controleaza creșterea, dezvoltarea, reproducerea și moartea celulelor. Cancerul apare atunci când celulele dintr-o regiune a corpului încep să crească necontrolat. Există multe tipuri de cancer, dar toate acestea apar din cauza creșterii necontrolate a celulelor anormale.

Unele din primele dovezi ale cancerului se regăsesc printre tumorile oaselor fosile, mumiilor umane din Egiptul antic și manuscriselor vechi. La mumii au fost observate anomalii sugestive pentru cancerul osos numit osteosarcom. Printre manuscrise, prima descriere cunoscută a cancerului este văzută în Edvin Smith Papyrus (text medical egiptean) și este o copie a unei părți a unui manual egiptean antic cu privire la chirurgia traumatismelor. Acesta descrie 8 cazuri de tumori ale sânului care au fost tratate prin cauterizare cu un instrument special. Datează din jurul anului 3000 î.Hr. și papirusul descrie boala la acea vreme ca fiind „incurabilă”.

Rolul unui oncolog

Profesioniștii din domeniul medical care practică oncologia sunt numiți specialiști în cancer sau oncologi.

Medicii oncologi au mai multe roluri specifice. Ajută la diagnosticarea cancerului, ajută la stadializarea cancerului și la clasificarea naturii agresive a cancerului.

Cel mai important instrument de diagnosticare rămâne istoricul clinic al pacientului. Simptomele frecvente care indică un cancer includ oboseală, scădere în greutate, anemie inexplicabilă, febră de origine necunoscută etc.

Oncologia depinde de instrumentele de diagnosticare cum ar fi biopsia sau prelevarea probelor de țesut tumoral și examinarea acestuia sub microscop.

Alte instrumente de diagnosticare includ endoscopia pentru tractul gastrointestinal, teste de imagistică, cum ar fi radiografii, scanarea CT, scanarea RMN, ecografii și alte tehnici radiologice, scintigrafie, tomografie computerizată cu emisie de fotoni, tomografie cu emisie de pozitroni și tehnici de medicină nucleară etc.

Metodele comune includ şi teste de sânge pentru markeri biologici sau tumorali. Creșterea acestor markeri în sânge poate fi un semn al cancerului.

 

Oncologie Cluj

Oncologie Cluj este una dintre cele mai mari și cuprinzătoare regiuni de diagnostic și tratament al cancerului din țară. Cel mai important, când vorbim de oncologie Cluj, este Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță ”Cluj-Napoca, fondat în 1929 sub denumirea inițială de „Institutul pentru Profilaxia și Tratamentul Cancerului”.

Secții de oncologie medicală sunt și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Spitalul Universitar CFR Cluj Napoca, Spitalul Militar de Urgență „Constantin Papilian” Cluj Napoca, Spitalul Județean de Urgență „Octavian Fodor” Cluj Napoca.

Clujul dispune și de o serie de centre oncologice private, precum Centromed Oncosan, Bendis Clinic, Onco Surg, Centrul de Radioterapie Amethyst.

În Cluj există și un refugiu MagicHOME Cluj pentru părinții copiilor bolnavi de cancer, cu sprijinul Asociației MagiCAMP.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță ” Cluj-Napoca

Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță ” Cluj-Napoca a fost fondat în 1929 de către Prof. Dr. Iuliu Moldovan, fiind denumit iniţial „Institutul pentru Profilaxia și Tratamentul Cancerului”. Acum Institutul poartă numele celui care a contribuit la modernizarea sa, prof. dr. Ion Chiricuță.  Institutul dispune de secții de chirurgie, oncologie medicală, hematologie, oncopediatrie, radioterapie. Asigură servicii medicale curative, preventive și paliative în domeniul oncologic.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj dispune de 41 secții și compartimente clinice în toate specialitățile medico-chirurgicale, inclusiv oncologie. În prezent are atribuții de „spital regional de urgență I A”. Secția de Oncologie Medicală funcționează în cadrul Clinicii Radiologice, din 1983.

Spitalul Universitar CF Cluj Napoca

Spitalul Universitar CF Cluj Napoca asigură servicii medicale ambulatorii de specialitate, spitalizare continuă, servicii paraclinice, înclusiv oncologie medicală. La început a funcționat ca Spital CFR cu două secții de neurologie și ginecologie în 1920, și din 1999 devine Spital Universitar C.F. Cluj.

Spitalul Militar de Urgență „Constantin Papilian” Cluj Napoca

Spitalul Militar de Urgență „Constantin Papilian” Cluj Napoca acordă servicii medicale de spitalizare continuă, servicii medicale ambulatorii de specialitate și servicii paraclinice în numeroase specialități, inclusiv oncologie medicală. Spitalul poartă numele generalului medic Constantin Papilian, ce a participat la campania armatei române pe frontul de răsărit, în Regimentul 431 Vânători de munte. Din anul 2001, acest spital a fost declarat Spital Militar de Urgență.

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca  (fostul Spital Clinic de Urgenţă„Prof. Dr. Octavian Fodor”) asigură servicii de diagnostic, tratament, profilaxie, inclusiv în afecţiunile oncologice.

Centromed Oncosan

Centromed Oncosan este supra-specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului mamar şi cancerului de col uterin. A fost fondat în 2006 de căre dr. Radu Tănăsescu. Asigură și servicii de screening, ecografii, servicii de ginecologie, cardiologie, drenaj limfatic, nutriție, osteodensitometrie și masaj medical.

Bendis Clinic

Bendis Clinic oferă servicii de diagnostic și tratament pentru specialități medicale variate, inclusiv oncologie meicaleă, dar și cardiologie, endocrinologie, medicină internă, neurologie, psihiatrie și ecografie.

Onco Surg

Onco Surg este o clinică privată de Chirurgie Oncologică, înființată în 2008. Asigură consultații medicale de specialiatte în chirurgia și ginecologia oncologică, dar şi ginecologie generală. De asemenea, se efectuează biopsii mamare percutane, biopsie de endometru cu canulă Pipelle, biopsii de col, ecografii ginecologice, testări genetice BRCA1+BRCA2 și Heredigene, testări HPV, intervenții chirurgicale onologice, servicii pentru prevenţia și depistarea precoce a cancerului etc.

Centrul de Radioterapie Amethyst Cluj

Centrul de Radioterapie Amethyst Cluj face parte din conceptul Amethyst, dezvoltat ca o rețea de centre ce le asigură pacienților oncologici accesul la servicii medicale și echipamente de ultimă generație. Are și o rețea de parteneriate în Israel şi Europa. Centrul de radioterpaie din Cluj a fost înființat în octombrie 2014 și oferă cele mai performante soluții de radioterapie a cancerului.

MagicHOME Cluj

MagicHOME Cluj vine în sprijinul familiilor copiilor diagnosticați cu cancer sau alte probleme grave de sănătate şi asigură locuri de dormit cu toate facilitățile necesare. Primul MagicHome a fost înfiinţat în București, și din martie 2017 a fost deschis și MagicHOME Cluj. MagicHOME este destinat copiilor cu afecțiuni oncologice și familiilor lor, fiind situate aproape de spitalele cu secții de Oncopediatrie. În MagicHOME părinții și însoțitorii pot sta cazați pe perioada internării copilului.

 

 

Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Află mai multe >

Specialiștii în oncologie și îngrijirea pacientului

Un oncolog gestionează îngrijirea pacientului pe tot parcursul bolii. Acesta începe cu diagnosticul. Rolul său include și:

  • explicarea diagnosticului și stadiului de cancer;
  • discutarea despre toate opțiunile de tratament și alegerea personală a pacientului;
  • oferirea de îngrijire calitativă și compasiune;
  • ajutarea pacientului să își gestioneze simptomele și efectele secundare ale cancerului și tratamentul cancerului.

Printre specialiștii în oncologie din Cluj se numără Prof. Dr. Tudor Ciuleanu – medic primar oncologie medicală – Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Dr. Radu Tănăsescu – medic primar oncologie medicală Oncosan, Dr. Mihuţ Emilia – medic primar pediatrie și oncologie pediatrică  Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Dr. Trăilă Alexandru Petre – medic primar obstetrică – ginecologie la Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Prof. Dr. Alexandru Irimie – medic primar chirurgie medicală și chirurgie oncologică –  Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

Diferitele tipuri de medici lucrează adesea împreună pentru a forma un plan de tratament general al pacientului care combină diferite tipuri de tratamente. De exemplu, un pacient poate necesita tratament cu o combinație de intervenții chirurgicale, chimioterapie și radioterapie. Aceasta se numește o echipă multidisciplinară.

Echipele de îngrijire a cancerului includ, de asemenea, o varietate de profesioniști din domeniul sănătății:

  • patologul analizează teste de laborator – include examinarea celulelor, a țesuturilor și a organelor pentru a diagnostica boala;
  • un radiolog de diagnostic efectuează teste de imagistică pentru a diagnostica boala – includ radiografii și ecografii;
  • o asistentă oncologică;
  • asistent social oncologic etc.

Echipa poate implica, de asemenea, medici din alte domenii. De exemplu, un dermatolog care se specializează în probleme de piele poate, de asemenea, ajuta la tratarea cancerului de piele.

Uneori diagnosticul de cancer al unei persoane este complex.

 

Tratamentul cancerului

Odată ce se stabilește diagnosticul, oncologul discută despre stadiul bolii cu pacientul. Stadializarea va dicta tratamentul cancerului.

Chimioterapia – care este definită ca distrugerea celulelor canceroase – poate fi utilizată, precum și radioterapia. Chirurgia este folosită pentru a elimina tumorile. Terapia hormonală este utilizată pentru a trata anumite tipuri de cancer, iar tratamentele cu anticorpi monoclonali câștigă tot mai multă popularitate. Cercetările privind vaccinurile împotriva cancerului și imunoterapia sunt în curs de desfășurare. Îngrijirile paliative din oncologie tratează durerea și alte simptome ale cancerului.

Tipul de tratament ales va depinde de mulți factori, printre care:

  • tipul de cancer:
  • stadiul cancerului:
  • preferințele personale;
  • varsta etc.

Planuri de tratament

Uneori, persoanele care au același cancer vor primi tratamente diferite. Unii vor urma doar un tratament, dar majoritatea oamenilor vor avea o combinație de tratamente, cum ar fi chirurgie cu chimioterapie sau radioterapie sau ambele. Atunci când se utilizează o combinație de tratamente, acestea pot fi administrate împreună sau în momente diferite. Prima terapie este primul tratament, cel mai frecvent sau preferat (standard), administrat pentru un tip de cancer. Se mai numeste terapie primara sau tratament primar.

Tratamentul neoadjuvant este administrat înainte de alte tratamente, cum ar fi intervențiile chirurgicale. Poate fi administrat dacă o tumoră este prea mare pentru a fi îndepărtată prin intervenție chirurgicală. Poate include chimioterapie, radioterapie sau terapie hormonală.

Tratamentul adjuvant este administrat pentru a distruge celulele canceroase lăsate în urmă după intervenția chirurgicală și pentru a reduce riscul reapariției cancerului (recurență).

Scopurile tratamentului

Tratamentul este administrat din diferite motive. Uneori, scopul tratamentului se poate schimba în timp.

  1. Prevenire (profilaxia) – Tratamentul este administrat pentru a preveni creșterea celulelor canceroase sau pentru a elimina țesuturile precanceroase care ar putea deveni cancer.
  2. Vindecare – Tratamentul este administrat pentru a vindeca cancerul.
  3. Control – Tratamentul este administrat pentru a controla cancerul și a opri creșterea și răspândirea acestuia. De asemenea, reduce riscul de reapariție a cancerului.
  4. Îngrijire paliativă – Atunci când cancerul nu poate fi vindecat sau controlat, tratamentul poate fi administrat pentru ameliorarea durerii sau pentru ameliorarea simptomelor cancerului avansat.

Tratament local vs tratament sistemic

Tratamentul poate fi în general împărțit în următoarele tipuri de terapii:

  • Terapia locală este îndreptată către o anumită parte a corpului și este adesea folosită atunci când cancerul este localizat numai în acea zonă. Radioterapia și chirurgia sunt tratamente locale.
  • Terapia sistemică circulă prin sânge pentru a ajunge la celulele canceroase din tot corpul. În această categorie intră multe medicamente pentru chimioterapie sunt tratamente sistemice care sunt absorbite de celulele și țesuturile organismului.
  • Terapia țintită utilizează medicamente pentru a viza molecule specifice (cum ar fi proteinele) de pe celulele canceroase sau în interiorul lor. Prin direcționarea acestor molecule, medicamentele opresc creșterea și răspândirea celulelor canceroase și limitează efectele asupra celulelor normale.

Efectele secundare pot să apară în orice tip de tratament pentru cancer, dar experiența fiecăruia este diferită. Nu toata lumea prezintă efecte secundare sau le experimenteaza în acelasi mod. Efectele secundare pot apărea în timpul sau după tratament. Acestea pot să dispară rapid sau să dureze mult timp.

Tipuri de oncologi

Un oncolog este un medic care tratează cancerul și oferă îngrijiri medicale unei persoane diagnosticate cu cancer. Domeniul oncologiei are trei domenii majore: medical, chirurgical și radiologic.

Un oncolog medical (ex: Prof. Dr. Tudor Ciuleanu – medic primar oncologie medicală

 – Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Dr. Radu Tănăsescu – medic primar oncologie medicală Oncosan, Dr. Georgeta Crișan – medic primar oncologie medicală – Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, Dr. Mihailov Anca – medic primar oncologie medicală Spitalul Clinic CF Cluj, Dr. Călin Căinap – medic primar oncologie medicala Bendis Clinic) tratează cancerul folosind chimioterapie sau alte medicamente, cum ar fi terapia țintită sau imunoterapia.

În oncologia chirurgicală se îndepărtează tumora și țesutul din apropiere în timpul intervenției chirurgicale. Se efectuează, de asemenea, anumite tipuri de biopsii pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului (ex: Dr. Dan Eniu – medic primar chirurgie oncologică Onco Surg, Prof. Dr. Alexandru Irimie – medic primar chirurgie medicală și chirurgie oncologică –  Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Conf. Dr. Rancea Alin Cristian – medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică şi gineco –  Institutul Oncologic Cluj-Napoca). 

În oncologia radiologică se tratează cancerul folosind radioterapia (ex: Prof. Dr. Viorica Nagy – medic primar oncologie – radioterapie la Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Conf. Dr. Cernea Valentin – medic primar oncologie radioterapie la Institutul Oncologic Cluj-Napoca,  Dr. Gavriş Sorin – medic primar oncologie radioterapie la Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Dr. Gabriel Kacsó – medic primar de Radioterapie și Oncologie Medicală Amethyst).

Alte tipuri de oncologi includ:

  • Oncologul ginecologic tratează cancerele ginecologice, cum ar fi cancerele uterine, ovariene și de col uterin (ex: Trăilă Alexandru Petre – medic primar obstetrică – ginecologie
    Institutul Oncologic Cluj-Napoca).
  • Un oncolog pediatru tratează cancerul la copii. Unele tipuri de cancer apar cel mai frecvent la copii și adolescenți. Acestea includ anumite tumori cerebrale, leucemie, osteosarcom și sarcomul Ewing. Tipurile de cancer mai frecvente la copii apar uneori și la adulți. În aceste situații, un adult poate decide să lucreze cu un oncolog pediatru. (ex: Mihuţ Emilia – medic primar pediatrie și oncologie pediatrică la Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Dr. Cosnarovici Rodica Voichiţa – medic primar oncologie medicală și medic specialist pediatrie Institutul Oncologic Cluj-Napoca).
  • Un hematolog-oncolog diagnostică și tratează cancerele de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul și mielomul. (ex: Vasilache Anca – medic primar hematologie şi hemobiologie Institutul Oncologic Cluj-Napoca).
 

Screening cancer

Anumite teste ajută la identificarea anumitor tipuri de cancer înainte de apariția semnelor sau simptomelor –  se numește screening. Scopurile principale ale screening-ului pentru cancer sunt:

  • reducerea numărul de persoane care mor din cauza bolii sau prevenirea decesele cauzate de cancer;
  • reducerea numărului de persoane care dezvoltă boala.

Tipuri de teste de screening

Fiecare tip de cancer are propriile teste de screening. Unele tipuri de cancer în prezent nu au o metodă eficientă de screening. Dezvoltarea testelor noi de depistare a cancerului este o zonă de cercetare activă.

Screening cancer mamar

  • Mamografia – Mamografia este un tip de radiografie conceput special pentru a examina sânul. Imaginile produse prin mamografie pot prezenta tumori sau anoamlii în sân.
  • Examinarea clinică a sânilor – Se examinează și se palpează sânul pentru depistarea oricărei modificări în dimensiunea sau forma sânului. Se caută, de asemenea, modificări ale pielii sânilor și mameloanelor.
  • Auto-examinarea sânilor – Fiecare femeie trebuie să își examineze singură sânii în fiecare lună. Dacă observă orice schimbare, ar trebui să meargă la medic.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) – Un RMN nu este folosit în mod regulat pentru a examina cancerul de sân, dar poate fi util pentru femeile cu un risc mai mare de cancer la sân, pentru cele cu sânii denși sau când se găsește o masă în timpul unui examen la sân.

Screening cancer cervical

  • Testarea pentru papilomavirus uman (HPV) – Sunt răzuite celule din exteriorul colului uterin al unei femei. Aceste celule sunt testate pentru tulpini specifice de HPV. Unele tulpini de HPV sunt mai puternic legate de un risc crescut de cancer de col uterin. Acest test poate fi efectuat singur sau combinat cu un test Papanicolau. Un test HPV se poate face, de asemenea, pe o probă de celule din vaginul unei femei, pe care o poate colecta femeia.
  • Testul Papanicolau – Acest test utilizează, de asemenea, celule din exteriorul colului uterin al unei femei. Un patolog identifică apoi orice celule precanceroase sau canceroase. Un test Papanicolau poate fi combinat cu testarea HPV.

Screening cancer colorectal

  • Colonoscopia -În timpul acestei proceduri, medicul introduce un tub flexibil, numit colonoscop în rect. Medicul poate examina întregul colon pentru polipi sau cancer.
  • Sigmoidoscopie – Medicul utilizează un tub flexibil, numit sigmoidoscop pentru a examina colonul inferior pentru polipi și cancer. Medicul nu poate examina partea superioară a colonului cu acest test.
  • Test pentru sânge ocult în fecale (FOB) – Acest test identifică eventuale urme de sânge în fecale sau scaun, care pot fi un semn de polipi sau cancer. Există două tipuri FOBT: guaiac și imunochimic.
  • Radiografie cu dublu contrast – Este o radiografie a colonului și a rectului. Clisma cu bariu ajută la vizualizarea marginilor colonului și rectului, ca să se evidențieze pe radiografie. Medicii folosesc acest test pentru a examina persoanele care nu pot avea o colonoscopie.
  • Testare ADN din scaun – Acest test analizează ADN-ul dintr-o probă de scaun a unei persoane pentru a identifica un posibil cancer. Folosește modificările ADN găsite în polipi și cancere pentru a ajuta un medic să decidă dacă este necesară o colonoscopie.

Screening cancer de cap și gât

  • Examinare generală fizică – Se va examina zona capului și gâtului – nas, gură și gât  – pentru anomalii și identificarea anumitor mase și modificări. De asemenea, controalele dentare regulate sunt importante pentru screening-ul pentru cancerele capului și gâtului.

Screening cancer de plamani

  • Tomografie computerizata spiral sau elicoidal cu doze mici (CT sau CAT) – O scanare CT produce imagini din interiorul corpului din diferite unghiuri. Un computer combină apoi aceste imagini într-o imagine detaliată, tridimensională, care prezintă orice anomalii sau tumori.

Screening cancer de prostată

  • Examen digital rectal (DRE) – Un DRE este un test în care medicul introduce un deget lubrifiat și folosind o mănușă în rectul unui bărbat pentru a examina suprafața prostatei pentru orice neregularitate.
  • Testul antigenului specific prostatic (PSA) – Acest test de sânge măsoară nivelul unei substanțe numite PSA. PSA se găsește de obicei în concentrații mai mari decât cele normale la bărbații cu cancer de prostată. Cu toate acestea, un nivel ridicat al PSA poate fi, de asemenea, un semn al unor condiții care nu sunt canceroase.

Screening cancer de piele

  • Examinarea completă a pielii – Medicul examinează pielea pentru semne de cancer de piele.
  • Auto-examinarea pielii – Fiecare persoană trebuie să își examineze complet pielea periodic.
  • Dermoscopia – Se foloseste un dispozitiv portabil pentru a evalua dimensiunile, forma si pigmentarea leziunilor pielii. Dermoscopia este folosită de obicei pentru detectarea precoce a melanomului.

Riscurile screening-ului

Testele de screening pot ajuta medicii să depisteze un cancer într-un stadiu incipient, când este mai ușor tratabil. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea ratei de supraviețuire. Cu toate acestea, screening-ul pentru cancer are, de asemenea, o serie de riscuri. Aceste riscuri includ:

  • Supradiagnostic – Testele de screening pot depista cancere cu creștere lentă, care nu ar fi cauzat probleme în timpul vieții unei persoane. Ca urmare, unii pacienți pot primi tratamente potențial dăunătoare, dureroase, stresante și costisitoare, de care nu au nevoie.
  • Rezultate fals pozitive – Uneori, un test de screening va sugera că o persoană are cancer atunci când nu are, de fapt.
  • Rezultate fals negative – Uneori, un test de screening va sugera că o persoană nu are cancer atunci când de fapt are boala. Ca urmare, o persoană nu poate primi tratamentul de care are nevoie.