Sindromul Li Fraumeni si riscul de cancer

sindromul Li Fraumeni si riscul de cancer

Sindromul Li Fraumeni este legat de un risc mai mare de cancer, fiind asociat cu o mutatie genetica. Afla mai multe despre acest subiect.

CUPRINS:

1. Ce este sindromul Li Fraumeni?
2. Care sunt cauzele?
3. Metode de diagnostic
4. Solutii

Ce este sindromul Li Fraumeni?

Sindromul Li Fraumeni este un sindrom ereditar ce creste riscul de cancer. A fost raportat pentru prima data in 1969 de catre Dr. Frederick Li si Joseph Fraumeni. Ceea ce a atras atentia a fost gama larga de cancere gasite in familiile afectate, riscul mostenit mai mare de a dezvolta cancer de-a lungul mai multor generatii si varsta relativ timpurie a diagnosticului de cancer. Riscul pe viata pentru o persoana cu sindrom Li Fraumeni de a dezvolta orice tip de cancer este de peste 90%. Aproximativ 50% dintre aceste cancere vor fi diagnosticate inainte de varsta de 30 de ani. Cu toate acestea, unii oameni cu acest sindrom nu vor dezvolta niciodata cancer. → Citeste mai multe despre sindromul cancerului ereditar.

cancerele si sindroamele genetice

Cancere asociate

Sindromul Li Fraumeni poate fi suspectat daca cineva are antecedente personale sau familiale de cancer – e vorba despre cancerele asociate acestui sindrom. In plus, exista anumite tipuri de cancer rare, specifice sindromului, care sunt un posibil semnal de alarma. Pacientii si familiile cu o serie de cancere multiple in copilarie sau cancere rare specifice (cum ar fi carcinomul adrenocortical, rabdomiosarcomul anaplazic sau leucemia limfoblastica acuta cu hipodipoidie) trebuie examinati de obicei cu privire la riscul de sindrom de cancer ereditar, cum ar fi sindromul Li Fraumeni.

Cancerele cele mai frecvent asociate (cancerele de baza) cu acest sindrom includ:

  • sarcomul de tesuturi moi;
  • osteosarcomul;
  • cancerul mamar;
  • tumori cerebrale si ale sistemului nervos central;
  • carcinomul suprarenocortical;
  • leucemia acuta.

Pot aparea si alte tipuri de cancer, dar riscurile sunt mai mici decat pentru cancerele de baza:

  • adenocarcinom pulmonar;
  • melanom;
  • tumori gastrointestinale (cum ar fi cancer de colon sau cancer de pancreas);
  • cancere la rinichi;
  • tumori tiroidiene;
  • tumori ale celulelor germinale.

Care sunt cauzele?

Sindromul Li Fraumeni este o afectiune genetica ereditara. Asta inseamna ca riscul de cancer poate fi transmis din generatie in generatie intr-o familie. Afectiunea este cel mai frecvent cauzata de o mutatie a genei TP53, ce codifica proteina p53. TP53 este o gena de supresie tumorala, ceea ce inseamna ca ajuta in mod normal la controlul cresterii si diviziunii celulelor. Mutatiile acestei gene pot permite ca celulele sa se divida intr-un mod necontrolat si sa formeze tumori. Mutatia reduce capacitatea genei de a functiona corect. Aproximativ 70% dintre familiile cu sindrom Li Fraumeni au o mutatie a genei TP53. Mutatiile genei CHEK2 au fost gasite de asemenea la unele familii cu sindrom Li Fraumeni.

Transmiterea genetica

Acest sindrom merge pe modelul bolilor mostenite autozomal dominante. Cele mai multe boli genetice sunt determinate de cele doua copii ale unei gene, una primita de la tata si una de la mama. Tulburarile genetice dominante apar atunci cand este necesara doar o singura copie a unei gene modificate pentru a cauza o anumita boala. Gena anormala poate fi mostenita de la oricare dintre parinti si poate rezulta dintr-o noua mutatie. Riscul de a transmite gena modificata de la un parinte afectat unui descendent este de 50% pentru fiecare sarcina. Riscul este acelasi pentru barbati si femei.

Prima mutatie este mostenita fie de la mama, fie de la tata si, prin urmare, este prezenta in toate celulele corpului. Aceasta se numeste mutatie in linia germinala. Daca apare o a doua mutatie, va depinde de prima mutatie, de primul eventual cancer si localizarea sa. De exemplu, daca a doua mutatie apare in san, atunci se poate dezvolta cancer mamar. Daca apare in os, atunci se poate dezvolta osteosarcom. Aceste mutatii suplimentare pot fi legate de anumiti factori, inclusiv fizici, chimici sau biologici.

Unii indivizi care au mostenit o mutatie germinala p53 nu dezvolta niciodata cancer. Asta deoarece nu apare niciodata a doua mutatie necesara pentru a elimina functia genei si a incepe procesul de formare a tumorii. Acest lucru poate face ca boala sa „sara” o generatie. Persoanele cu mutatie, indiferent daca dezvolta cancer sau nu, au riscul de 50/50 de a transmite mutatia urmatoarei generatii.

genele si sindromul li fraumeni

Metode de diagnostic

Forma clasica de sindrom Li Fraumeni este diagnosticata atunci cand o persoana indeplineste urmatoarele (toate de mai jos):

  • un sarcom diagnosticat inainte de varsta de 45 de ani;
  • o ruda de gradul I, adica un parinte, frate sau copil, cu orice forma de cancer inainte de 45 de ani;
  • o ruda de gradul I sau o ruda de gradul II, adica bunic/bunica, matusa / unchi, nepoata / nepot cu orice cancer inainte de 45 de ani sau un sarcom la orice varsta.

O alta metoda este data de criteriile Chompret. Criteriile Chompret pentru diagnosticul clinic al sindromului Li-Fraumeni au fost propuse pentru a identifica familiile afectate, dincolo de criteriile clasice enumerate mai sus. Un diagnostic de sindrom Li Fraumeni poate fi suspectat daca pacientul are un istoric personal si familial care indeplineste unul dintre aceste patru puncte:

  • o tumora care se incadreaza in spectrul sindromului, inainte ca pacientul sa atinga varsta de 46 de ani, cum ar fi cancer de san premenopauzal, sarcomul tesuturilor moi, tumora adrenocorticala, tumora a sistemului nervos central sau osteosarcom; plus cel putin o ruda de gradul I sau II cu o tumora de baza asociata sindromului, inainte de varsta de 56 de ani sau tumori multiple (dar nu legate de cancerul de san);
  • tumori multiple, altele decat tumorile mamare, cel putin 2 dintre tumorile care se incadreaza in spectrul tumoral asociat sindromului si prima care se dezvolta inainte ca pacientul sa implineasca 46 de ani;
  • un carcinom adrenocortica, tumora plexului coroidian sau rabdomiosarcom de subtip anaplazic embrionar, indiferent de istoricul familial;
  • cancer de san inainte ca o femeie sa implineasca 31 de ani.

Testarea genetica

In trecut, diagnosticul sindromului se facea doar dupa criterii clinice, adica se baza pe semnele si simptomele pe care le aveau pacientul si familia. Acum, testarea genetica este disponibila pentru ca oamenii sa afle daca poarta o copie a mutatiei TP53 inainte sa apara semne fizice ale sindromului.

Persoanele care iau in considerare testarea genetica pentru TP53 sunt incurajate sa primeasca mai intai consiliere genetica, astfel incat sa aiba cunostintele necesare pentru a lua o decizie. Daca testarea genetica arata ca o persoana are o mutatie TP53, acest lucru poate insemna ca medicul sau ar putea recomanda monitorizarea atenta pentru tipurile de cancer legate de acest sindrom. Acesta este un proces aprofundat, pe tot parcursul vietii.

cancere asociate cu sindromul li fraumeni

Solutii

In acest moment, nu exista un tratament standard sau un remediu pentru acest sindrom. Cu unele exceptii, cancerele la persoanele cu sindrom Li Fraumeni sunt tratate la fel ca aceleasi cancere la alti pacienti. Cercetarile au indicat faptul ca acei indivizi cu sindrom Li Fraumeni par a avea un risc mai mare de cancer indus de radiatii, astfel incat utilizarea radioterapiei ar trebui abordata cu prudenta.Tomografiile computerizate (CT) si alte tehnici de diagnostic ce implica radiatii ionizante ar trebui limitate. Cu toate acestea, radioterapia nu trebuie evitata daca beneficiile depasesc riscurile.

Pentru ca acest sindrom este legat de risc mai mare de cancer (mai multe forme de cancer), e important ca pacientii sa adopte un stil de viata sanatos – protectie solara, renuntarea la fumat etc. → Citeste mai multe despre Codul European impotriva Cancerului. De asemenea, e foarta importanta respectarea recomandarilor de screening. In acest caz, screening-ul include de obicei:

  • examen fizic de cateva ori pe an;
  • evaluari prompte pentru simptome noi sau inexplicabile;
  • RMN anual;
  • ecografii (abdominale si pelvine) la fiecare 3-4 luni pentru copii si anual pentru adulti;
  • testare completa a sangelui la fiecare 4 luni;
  • monitorizarea cancerului de san, inclusiv autoexaminarea lunara a snailor, controale mamare de 2 ori pe an si RMN anual la san incepand cu varsta de 20 – 25 de ani;
  • colonoscopie la fiecare 2-5 ani, incepand cu varsta de 25 – 30, sau cu 5 ani inainte de varsta la care cel mai tanar membru al familiei a dezvoltat cancer de colon.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3135649/
(2) https://medlineplus.gov/genetics/condition/li-fraumeni-syndrome/#causes
(3) https://rarediseases.org/rare-diseases/li-fraumeni-syndrome/
(4) https://www.cancer.net/cancer-types/li-fraumeni-syndrome

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Sindromul Li Fraumeni si riscul de cancer”

  1. Pingback: Osteocondromul - ce este si care sunt cauzele - Cancer360

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *