Care sunt cele mai des intalnite simptome asociate cu o boala oncologica? | Intrebari frecvente

Care sunt cele mai des intalnite simptome asociate cu o boala oncologica

Care sunt cele mai des întâlnite simptome asociate cu o boală oncologică? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Care sunt cele mai des întâlnite simptome asociate cu o boală oncologică?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

De asemenea, simptomele variază foarte mult în funcție de tipul cancerului. Sunt câteva dintre ele care se întâlnesc în marea majoritate a cancerului, dar acestea sunt total nespecifice, adică ele pot fi întâlnite și într-o grămadă de alte boli care nu au legătură cu cancerul. Făcând o statistică pe toate tipurile de cancere, anumite semne – simptome se întâlnesc mai frecvent decât altele, și acestea ar fi oboseala, astenia fizică, scăderea în greutate fără o cauză aparentă.

Sângerarea ar fi pe următorul loc, sângerarea prin diverse leziuni. De asemenea depinde de tipul cancerului. Cancerele digestive sângerează digestiv, cancerele cutanate pot sângera ușor la atingere.

De exemplu alte cancere ale mucoaselor, cavității bucale, nazale, faringiene de asemenea sângerează ușor la atingere, dar în funcție de localizarea fiecărui cancer există niște simptome mai mult sau mai puțin specifice.

Dar acestea nu le putem cataloga drept frecvente când vorbim de totalitatea cancerelor, tocmai datorită faptului că ele se întind pe o paletă foarte largă. Există o diversitate de semne și simptome.

Ar trebui să vorbim despre fiecare cancer în parte și să spunem că în cancerul de colon cel mai frecvent apare sângerarea digestivă de exemplu, care de cele mai multe ori este neevidentă, adică pacientul oricât s-ar uita n-ar putea să vadă sângerare în scaun.

Tocmai de aceea există pentru screening niște teste specifice care detectează sângerările oculte, și care pot să depisteze un cancer cu câteva luni înainte, ca celelalte metode de investigație sau ca alte simptome să ducă pacientul la medic.

Despre autor

Dr. Sebastian Grădinaru

Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

4 Comments on “Care sunt cele mai des intalnite simptome asociate cu o boala oncologica? | Intrebari frecvente”

  1. La fund a ieșit ceva în exterior ca o bucățică de carne și ma jenează ca înseamnă asta?

  2. O usturime pe stomac și pe gât și o umflatura pe ultima coastă din cutia toracica , pe partea stângă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *