Sangerari gastrointestinale- cauze, simptome, solutii

sangerari gastrointestinale

Iata cateva dintre posibilele cauze pentru sangerari gastrointestinale, simptome asociate, complicatii, ce metode de diagnostic si tratament se folosesc.

CUPRINS:

1. Ce este sangerarea gastrointestinala?
2. Simptome asociate
3. Cauze sangerari gastrointestinale
4. Diagnostic – cum este gasita cauza sangerarii?
5. Tratamente

Ce este sangerarea gastrointestinala?

Sangerarea gastrointestinala sau hemoragia digestiva este un simptom al unei tulburari la nivelul tractului digestiv. Sangele apare adesea in scaun sau in varsaturi, dar nu este intotdeauna vizibil. Nivelul de sangerare poate varia de la usor la sever si poate pune viata in pericol.

Tractul digestiv sau gastrointestinal include esofagul, stomacul, intestinul subtire, intestinul gros sau colonul, rectul si anusul. Sangerarea poate proveni din oricare dintre aceste zone. Uneori, sangerarea este atat de usoara incat poate fi depistata doar in urma analizelor – testul hemocult pentru hemoragii oculte in fecale. Daca sangerarea are loc in esofag, stomac sau in partea initiala a intestinului subtire (duoden), este considerata sangerare gastrointestinala superioara. Sangerarea in intestinul subtire inferior, intestinul gros, rect sau anus se numeste sangerare gastrointestinala inferioara.

Sangerarea in tractul digestiv este mai degraba un simptom al unei probleme decat o boala in sine. Cauza sangerarii poate sa nu fie grava, dar este important sa mergeti la medic pentru a fi identificata exact cauza acestui simptom.

sangerari gastrice simptome

Simptome asociate

Hemoragia gastrointestinala nu este o boala, ci un simptom al unei probleme. Exista multe cauze posibile ale sangerarii gastrointestinale, inclusiv hemoroizi, ulcere peptice, leziuni sau inflamatii la esofag, diverticuloza si diverticulita, colita ulcerativa si boala Crohn, polipi in colon, cancer de colon, stomac sau esofag etc.

Semnele si simptomele sangerarii gastrointestinale pot fi fie evidente sau ascunse (sangerare oculta). Semnele si simptomele depind de localizarea sangerarii, care poate fi oriunde in tractul gastro-intestinal, si de rata sangerarii. Cand sangerarea apare in tractul digestiv superior poate cauza sange rosu aprins in varsaturi, varsaturi cu aspect de zat de cafea, scaune negre sau scaune inchise la culoare amestecate cu sange. Semnele de sangerare in tractul digestiv inferior includ scaune negre, scaune inchise la culoare amestecate cu sange, scaun amestecat sau acoperit cu sange rosu aprins. Despre sange in scaun poti citi pe larg aici.

Sangerare acuta vs Sangerare cronica

Sangerarea evidenta poate fi observata in varsaturi (varsaturi cu sange, care ar putea fi rosu sau maro inchis si aspect de zat de cafea), scaun (scaun negru) sau sangerare rectala – sange in scaun sau la suprafata scaunului. Pacientul poate intra in soc uneori in caz de sangerare acuta. Sangerarea acuta este o urgenta medicala. Simptomele socului includ o scadere a tensiunii arteriale, urinare redusa sau lipsa urinarii, puls rapid, stare de inconstienta. In caz de sangerare cronica, alte simptome asociate pot include crampe abdominale, ameteli, oboseala, slabiciune. Puteti dezvolta anemie in caz de sangerare cronica. Simptomele anemiei pot include senzatie de oboseala si dificultati de respiratie, care se pot dezvolta in timp.

Sangerarea gastrointestinala nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare grav. De exemplu, in caz de hemoroizi care sangereaza, problema se poate rezolva de la sine sau cu un tratament la domiciliu, cum ar fi cu ajutorul unor unguente fara prescriptie medicala. Insa, este important sa mergeti la medic pentru a gasi cauza exacta.

sangerare gastrointestinala

Cauze sangerari gastrointestinale

Sangerarile gastrointestinale pot aparea fie in tractul gastrointestinal superior, fie in cel inferior. Pot avea o serie de cauze.

Sangerare in tractul gastrointestinal superior

Cauzele pot include:

  • Ulcer peptic – Aceasta este cea mai frecventa cauza a sangerarii gastrointestinale superioare – ulcer peptic hemoragic. Ulcerele peptice sunt leziuni care se dezvolta in mucoasa stomacului si pe partea superioara a intestinului subtire.
  • Leziuni in captuseala esofagului – Varsaturile severe in caz de leziuni in captuseala esofagului sau leziuni Mallory-Weiss, pot provoca sangerare gastrointestinala.
  • Varice esofagiene – Varicele esofagiene pot provoca sangerare gastrointestinala. Varicele esofagiene sunt de obicei legate de o afectiune hepatica cronica numita ciroza.
  • Esofagita – Cea mai frecventa cauza a esofagitei este refluxul gastroesofagian. Acesta apare atunci cand sfincterul esofagian inferior este slabit sau se relaxeaza atunci cand nu ar trebui. Acidul din stomac poate deteriora esofagul si poate provoca rani si sangerari.
  • Gastrita si duodenita – Ambele sunt cauzate in mod obisnuit de o infectie cu bacteria H. pylori, dar pot fi cauzate si de alti factori, inclusiv utilizarea excesiva a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene sau a alcoolului. Daca nu este tratata, gastrita poate duce la ulcere sau zone uzate ale mucoasei stomacului care pot sangera in tractul gastro-intestinal.

sistemul digestiv

Sangerare in tractul gastrointestinal inferior

Cauzele pot include:

  • Boala diverticulara – Implica dezvoltarea unor saculeti mici, in tractul digestiv (diverticuloza). Daca unul sau mai multi dintre acestia devin inflamati sau infectati, se numeste diverticulita.
  • Boli inflamatorii intestinale  – Includ colita ulcerativa, care provoaca inflamatii si leziuni la nivelul colonului si rectului, si boala Crohn.
  • Polipi in colon – Polipii din colon pot provoca sangerare gastrointestinala. Puteti avea mai mult de un polip de colon simultan. Despre polipii in colon poti citi mai multe aici.
  • Hemoroizi – Hemoroizii pot provoca sangerare gastrointestinala. Constipatia si incordarea in timpul miscarilor intestinale provoaca umflarea hemoroizilor. Hemoroizii provoaca mancarime, durere si uneori sangerari. Citeste pe larg despre hemoroizi.
  • Fisuri anale – Fisurile anale sunt mici leziuni care pot provoca mancarime, disconfort sau sangerare.
  • Tumori – Tumorile necaneroase (benigne) sau canceroase ale esofagului, stomacului, colonului sau rectului pot slabi mucoasa tractului digestiv si pot provoca sangerari.

Sangerari gastrointestinale si cancerul

Nu exista simptome specifice care sa distinga cancerul de alte afectiuni. Uneori, primul simptom poate fi sangerarea. De obicei, sangerarea gastrointestinala este data de cu totul alte probleme, care nu sunt cancer. Insa, in unele cazuri, sangerarea poate fi data de anumite tumori la nivelul esofagului, stomacului, colonului sau rectului. De aceea, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect, pentru a putea primi tratamentul adecvat.

Diagnostic – cum este gasita cauza sangerarii?

Pentru a gasi cauza sangerarii, se va face in primul rand o examinare fizica si se va analiza istoricul medical – inclusiv istoricul personal de sangerare gastrointestinala. De asemenea, se vor face o serie de analize de sange (hemoleucograma, analiza functiei hepatice etc.), analiza scaunului. In plus, se va efectua de obicei o endoscopie superioara si/sau o colonoscopie. Uneori se fac si alte proceduri imagistice, precum CT.

diagnosticare sangerari gastrointestinale

Tratamente

In functie de cauza si locul sangerarii, sunt utilizate diferite abordari de tratament. De exemplu, sangerarea cauzata de ulcer peptic poate fi controlata utilizand inhibitori ai pompei de protoni, in timp ce colonoscopia insotita de cauterizare poate fi necesara pentru a trata sangerarea gastrointestinala in partea inferioara. Adesea, sangerarea gastrointestinala se opreste de la sine. Daca nu, tratamentul depinde de localizarea sangerarii. Tratamentul include si restabilirea fluidelor pierdute prin sangerare pentru a preveni hipovolemia sau socul. Odata ce sangerarea este sub control, poate fi necesar sa luati medicamente pentru a impiedica reaparitia sangerarii.

Atunci cand o persoana are sangerare acuta severa sau sangerare care nu se opreste, poate fi necesara o interventie pentru a opri sangerarea. Orice tip de sangerare gastrointestinala necesita investigatii pentru a gasi cauza. Multe tipuri de sangerari necesita tratament prompt. Unele complicatii potentiale ale unei sangerari gastrointestinale sunt pierderi grave de sange care pot pune viata in pericol, infectii, soc.

 

Referinte:
(1) https://medlineplus.gov/gastrointestinalbleeding.html
(2) https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastrointestinal-bleeding
(3) https://www.uspharmacist.com/article/gastrointestinal-bleeding-an-alarming-sign
(4) https://www.jpsmjournal.com/article/S0885-3924(99)00160-8/fulltext
(5) https://www.uclahealth.org/radiology/ir/gastrointestinal-bleeding
(6) https://www.news-medical.net/health/What-is-Gastrointestinal-Bleeding.aspx

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *