Radioterapie paliativa – indicatii si recomandari

radioterapia paliativa

Radioterapia paliativa are mai multe beneficii in cancer. Iata care sunt aceste beneficii, cand se recomanda radioterapia paliativa si cum actioneaza.

CUPRINS:

1. Ce este radioterapia paliativa?
2. Indicatii
3. Efecte secundare radioterapie paliativa

Ce este radioterapia paliativa?

Radioterapia paliativa este o forma de terapie paliativa, tratament pentru simptomele unei probleme medicale care nu trateaza problema in sine. Radioterapia paliativa are ca scop micsorarea cancerului, incetinirea cresterii acestuia sau controlul simptomelor. Nu are ca scop vindecarea cancerului. In functie de tipul de cancer pe care il aveti si daca/unde s-a raspandit, este posibil sa se recomande radioterapie externa sau interna. Radioterapia externa implica utilizarea radiatiilor pentru a distruge celulele canceroase din exteriorul corpului. Radioterapia interna inseamna tratamentul cu radiatii din interiorul corpului.

Radioterapia paliativa poate imbunatati calitatea vietii. Nu are ca scop vindecarea cancerului si, prin urmare, doze mai mici de radiatii pot fi utilizate in siguranta, fara prea multe efecte secundare pentru pacient. Scopul radioterapiei paliative este de a controla simptomele unui cancer sau de a preveni aparitia simptomelor, oferind astfel pacientului o calitate mai buna a vietii.

Citeste si despre Chimioterapia paliativa

efecte adverse radioterapie paliativa

Indicatii

Cand se recomanda radioterapie paliativa? Radioterapia paliativa poate fi indicata cu urmatoarele scopuri:

  • ameliorarea durerilor osoase;
  • pentru a trata presiunea asupra maduvei spinarii (comprimarea maduvei spinarii);
  • pentru a miscora o tumora, pentru a reduce presiunea sau un blocaj;
  • pentru a trata simptomele cancerului la creier;
  • pentru a trata simptomele cancerului la plamani;
  • pentru a reduce sangerarea;
  • pentru a trata blocajul unor vase de sange in piept – obstructie a venei cave superioare.

Nu toate cancerele raspund bine la radioterapie. Prin urmare, alte tratamente, cum ar fi interventia chirurgicala, chimioterapia, terapia hormonala sau medicamentele tintite impotriva cancerului pot fi de mai mult ajutor. Medicul va va vorbi despre cea mai buna alegere de tratament. Curele lungi de tratament nu sunt, in general, necesare si, in majoritatea cazurilor, pacientii sunt tratati cu doar 1 – 2 tratamente sau pana la 10 tratamente.

Radioterapie paliativa pentru ameliorarea durerii

Radioterapia paliativa este indicata in tratarea durerii cauzate de tumorile care au invadat osul. De asemenea, poate ameliora durerea cauzata de tumorile care preseaza nervii. Cancerul se poate raspandi la oase. Acest lucru poate provoca durere si slabiciune in osul afectat, crescand riscul unei fracturi. Radiatiile paliative sunt un tratament simplu si eficient pentru durerile osoase legate de cancer. Adesea se poate folosi un singur tratament. Doua treimi dintre pacienti vor avea o ameliorare moderata pana la completa a durerii. O scadere a durerii poate aparea la cateva zile dupa tratament, sau ameliorarea poate dura cateva saptamani. Beneficiile tratamentului dureaza multe luni pentru majoritatea pacientilor, dar daca durerea revine, in majoritatea cazurilor, tratamentul poate fi repetat.

Radioterapie paliativa pentru a reduce compresia maduvei spinarii

Compresia maduvei spinarii este cauzata de tumorile care pun presiune pe coloana vertebrala si maduva spinarii. Cand cancerele se raspandesc in oasele coloanei vertebrale, una dintre complicatiile care pot aparea este compresia maduvei spinarii. Cand cancerul provoaca presiune pot aparea efecte ca slabiciunea picioarelor, durere severa si pierderea controlului vezicii urinare si intestinelor. Radioterapia paliativa este foarte eficienta in tratarea simptomelor de compresie a maduvei spinarii si in prevenirea progresiei simptomelor atunci cand problema este depistata devreme.

Radioterapia paliativa pentru a trata simptomele cancerului cerebral

In unele cazuri, celulele canceroase se pot raspandi prin fluxul sangvin in creier. Aceste tipuri de cancer care cresc in interiorul creierului pot fi solitare sau mai multe se pot dezvolta in acelasi timp. Provoaca umflare si presiune crescuta in interiorul capului pe masura ce cresc si pot provoca simptome precum dureri de cap, greata si somnolenta. Radioterapia este o optiune de tratament comuna indicata pentru tumorile cerebrale secundare. Scopul tratamentului este de a micsora tumorile si de a ameliora simptomele presiunii crescute in interiorul capului.

Radioterapia paliativa pentru ameliorarea presiunii sau a blocajelor

Uneori, cand un cancer creste, acesta poate pune presiune la nivelul esofagului, cailor respiratorii, intestinelor sau vaselor mari de sange. Cand un astfel de tub devine partial sau total blocat, tratamentul cu radiatii poate ajuta la micsorarea cancerului si la deblocare.

Radiotrapie paliativa pentru sangerare

Unele tipuri de cancer, pe masura ce cresc, pot cauza sangerare. Sangerarea poate provoca stare generala de rau si poate duce la anemie care necesita transfuzie de sange. Radioterapia este un tratament foarte eficient pentru a opri sangerarea asociata cancerului.

indicatiile radioterapiei paliative

Efecte secundare radioterapie paliativa

Radioterapia paliativa are rolul de a imbunatati calitatea vietii. Ingrijirea paliativa poate ajuta la gestionarea efectelor secundare. Majoritatea efectelor secundare ale radioterapiei paliative se vor reduce in cateva saptamani de la ultimul tratament cu radiatii. In general, efectele secundare dupa radioterapie paliativa sunt minime deoarece dozele utilizate sunt mai mici decat cele utilizate atunci cand se administreaza radiatii curative. Reactiile adverse generale includ oboseala si roseata minora a pielii in zona tratata. Greata poate aparea in unele tratamente, cum ar fi radiatiile catre zona capului si zonele din jurul abdomenului.

Efectele secundare ale radioterapiei paliative nu sunt de obicei severe, dar pot sa includa:

  • oboseala in timpul tratamentului si cateva zile sau saptamani dupa;
  • stare de rau daca se face radioterapie in zona pelvina, zona abdominala sau a creierului;
  • dureri la inghitire dupa radioterapie pentru plamani, in zona capului si a gatului sau in partea superioara a coloanei vertebrale;
  • intensificarea durerii in zona de tratament timp de cateva zile sau saptamani dupa.

Adesea, radiatiile paliative sunt folosite pentru a trata simptomele sau efectele secundare cauzate de cancerul in sine. Aceste simptome se pot agrava inainte de a incepe sa se amelioreze. Acestea pot include durere, agravarea durerilor de cap sau modificari ale vederii. Daca apare o agravare a simptomelor, este important sa informati echipa medicala. Pentru a ajuta la controlul greturilor, medicul poate administra medicamente impotriva starilor de greata (antiemetice). Efectele secundare ale radioterapiei sunt dictate de zonele tratate. Efectele secundare acute ale radioterapiei paliative se reduc de obicei in cateva saptamani de la terminarea tratamentului. Efectele secundare pe termen lung sunt mai putin frecvente in radioterapia paliativa.

Criza de durere

O criza de durere este o crestere temporara a durerii la locul radiatiei. Poate varia de la usoara la severa. Poate incepe la scurt timp dupa tratament, pana la cateva saptamani de la terminarea tratamentului si poate dura in medie de la cateva ore pana la cateva zile. Se crede ca este legata de inflamatia de la radiatii.

Oboseala in radioterapia paliativa

Oboseala este un efect secundar foarte frecvent al cancerului si al tratamentelor pentru cancer. Este un sentiment de epuizare ce poate fi resimtit fizic, emotional si mental. In primele saptamani dupa ce ati terminat radioterapia, s-ar putea sa va simtiti si mai obosit decat in timpul tratamentului, ceea ce este normal. Oboseala poate continua timp de 2-3 saptamani dupa radioterapie si apoi incepe incet sa se amelioreze.

Afectarea pielii si a parului

Radiatiile pot face ca pielea sa devina rosie, uscata, cu mancarime si iritata. In general tratamentele pentru cancer pot afecta starea pielii si este important sa ingrijim in mod corect pielea in radioterapie. De asemenea, poate aparea caderea parului, in functie de zona tratata.

Referinte:
(1) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy/symptoms
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6659517/
(3) https://www.bmj.com/content/360/bmj.k821

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *