Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) – indicatii, recomandari

tomografia cu emisie de pozitroni PET

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o procedura imagistica de diagnostic ce implica utilizarea unui radiofarmaceutic. Iata ce indicatii are si ce implica procedura.

CUPRINS:

1. Ce este tomografia cu emisie de pozitroni?
2. Indicatii PET
3. Principiu de functionare
4. Cum ma pregatesc pentru o scanare PET sau PET/CT?
5. Ce implica procedura?
6. Ce riscuri implica scanarea PET?

Ce este tomografia cu emisie de pozitroni?

Tomografia cu emisie de pozitroni (numita si PET sau scanare PET) este o investigatie imagistica de medicina nucleara de inalta performanta. Foloseste cantitati mici de materiale radioactive – radiotrasori sau radiofarmaceutice, o camera speciala si un computer pentru a evalua functiile organelor si a tesuturilor. Prin identificarea modificarilor la nivel celular, poate detecta anumite boli in stadii incipiente, inaintea altor teste imagistice.

Radiotrasorii sunt molecule legate sau „etichetate” cu o cantitate mica de material radioactiv care poate fi detectat pe scanarea PET. Acesti radiotrasori se acumuleaza in tumori sau regiuni cu inflamatie. De asemenea, se pot lega de proteine specifice din organism. Cel mai frecvent utilizat radiotrasor este F-18 fluorodeoxiglucoza sau FDG, o molecula similara cu glucoza. Celulele canceroase, de exemplu, pot absorbi glucoza intr-un ritm mai mare. Aceasta rata mai mare poate fi observata pe scanarile PET. In functie de tipul procedurii, radiotrasorul este injectat, inghitit sau inhalat sub forma de gaz.

indicatii PET CT

PET vs PET/CT

Scanarea PET se poate face impreuna cu o scanare CT – numita PET/CT. Sistemele moderne PET / CT combina atat scanarile PET, cat si tomografia computerizata (CT) aproape simultan pentru a furniza mai multe date clinice – facilitand procesul de diagnosticare. Se combina practic imaginile functionale cu cele anatomice din CT, rezultant o imagine de fuziune sau imagini hibrid. O scanare PET / CT include doua parti: o scanare PET si o scanare CT. Portiunea CT a scanarii produce o imagine 3D care prezinta anatomia. Scanarea PET prezinta functia si ceea ce se intampla la nivel celular.

Scanarile PET pot fi, de asemenea, ocazional combinate cu o scanare RMN (cunoscuta sub numele de scanare PET/RMN). O scanare CT sau RMN poate evalua dimensiunea si forma organelor si a tesuturilor corpului, dar nu poate evalua modul in care acestea functioneaza. O scanare PET poate arata cum functioneaza un organ, dar fara o imagine CT sau RMN, poate fi dificil sa se identifice zona exacta a activitatii in corp. Combinarea unei scanari PET cu o scanare CT sau RMN poate oferi o imagine mai completa a situatiei pacientului.

Indicatii PET – cand se recomanda tomografia cu emisie de pozitroni?

O scanare PET sau tomografia cu emisie de pozitroni este o modalitate eficienta de a examina activitatea chimica din diferite parti ale corpului. Poate ajuta la identificarea multor afectiuni, inclusiv multe tipuri de cancer, boli de inima si probleme ale creierului. Imaginile dintr-o scanare PET ofera informatii diferite de cele depistate prin alte tipuri de scanari, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

Medicul va poate recomanda o scanare PET pentru a analiza fluxul sangvin, aportul de oxigen sau metabolismul organelor si tesuturilor. Scanarile PET sau tomografia cu emisie de pozitroni arata probleme la nivel celular, oferind medicului cea mai buna imagine asupra bolilor sistemice complexe. Scanarile PET sunt cel mai frecvent utilizate pentru a detecta un cancer, probleme cu inima, tulburari ale creierului, inclusiv probleme cu sistemul nervos central (SNC).

Astfel, medicii efectueaza scanari PET si PET / CT cu urmatoarele scopuri:

  • detectarea unui cancer sau stabilirea unui diagnostic;
  • pentru a vedea daca un cancer s-a raspandit in organism;
  • pentru a evalua eficacitatea tratamentului;
  • pentru a vedea daca un cancer a reaparut dupa tratament – recidiva cancerului;
  • evaluarea prognosticului;
  • evaluarea metabolismului si viabilitatea tesuturilor;
  • pentru a determina efectele unui infarct miocardic asupra zonelor inimii;
  • pentru a identifica zonele muschiului inimii care ar beneficia de angioplastie sau de operatia de bypass coronarian;
  • pentru a evalua anomaliile cerebrale, cum ar fi tumorile, tulburarile de memorie, convulsiile si alte tulburari ale sistemului nervos central;
  • pentru a analiza functiile creierului si ale inimii etc.

beneficii PET CT

Tomografia cu emisie de pozitroni in cancer

Celulele canceroase apar ca pete luminoase pe scanarile PET deoarece au o rata metabolica mai mare decat celulele normale. Scanarile PET si PET/CT pot fi utile in urmatoarele scopuri:

  • pot detecta cancerul;
  • prezinta raspandirea cancerului;
  • arata daca un anumit tratament pentru cancer functioneaza;
  • identifica recidive canceroase;
  • ajuta la planificarea tratamentului cu radioterapie.

Scanarile PET trebuie interpretate cu atentie, deoarece anumite probleme care nu sunt cancer pot arata ca un cancer, iar unele tipuri de cancer nu apar pe scanarile PET.

Insa, multe tipuri de tumori apar pe scanarile PET, inclusiv:

  • tumori cerebrale;
  • cancer cervical;
  • cancer colorectal;
  • cancer esofagian;
  • cancere de cap si gat;
  • cancer pulmonar;
  • cancer la pancreas;
  • cancer de prostata;
  • cancer tiroidian etc.

Scanarile PET/CT sunt utile pentru multe tipuri de cancer. In general, se crede ca sunt mai exacte in diagnosticarea cancerului decat scanarile PET sau CT independent.

Principiu de functionare

Tomografia cu emisie de pozitroni sau PET functioneaza prin detectarea radiatiei emise de o substanta injectata, numita radiotrasor, pe masura ce se acumuleaza in diferite parti ale corpului. In majoritatea scanarilor PET se foloseste un radiotrasor numit fluorodeoxiglucoza (FDG), care este similar cu glucoza naturala, astfel incat corpul o trateaza in mod similar. Analizand zonele in care radiotrasorul se acumuleaza sau nu, se poate stabili cat de bine functioneaza anumite sisteme ale corpului si se poate identifica o anomalie. De exemplu, o concentratie mai mare de FDG in tesuturile corpului poate ajuta la identificarea celulelor canceroase, deoarece acestea utilizeaza glucoza intr-un ritm mult mai rapid decat celulele normale.

Celulele, sau activitatea, vor aparea ca „puncte fierbinti” sau „puncte reci”. Zonele active sunt luminoase pe o scanare PET. Sunt cunoscute sub numele de „puncte fierbinti”. Acolo unde celulele au nevoie de mai putina energie, zonele vor fi mai putin luminoase. Acestea sunt „puncte reci”. Comparativ cu celulele normale, celulele canceroase sunt foarte active in ceea ce priveste utilizarea glucozei, astfel incat un radiotrasor cu glucoza va „lumina” zonele ce contin cancer.

procedura PET

Cum ma pregatesc pentru o scanare PET sau PET/CT?

Informati medicul daca exista posibilitatea de a fi insarcinata sau daca alaptati. De asemenea, informati medicul cu privire la orice medicamente sau suplimente luati, daca aveti vreo alergie, daca aveti anumite probleme medicale sau ati avut recent. Veti primi instructiuni specifice pe baza tipului de scanare PET. Pacientii cu diabet zaharat vor primi instructiuni speciale.

Va trebui sa indepartati orice obiecte metalice, inclusiv bijuterii, ochelari de vedere, proteze si agrafe, deoarece acestea pot afecta imaginile. Poate fi necesar sa indepartati aparatele auditive si lucrarile dentare amovibile. In general, medicul va va spune sa nu mancati nimic cu 4-6 ore inainte de o scanare PET / CT. Consumul alimentar poate modifica distributia trasorului PET in corp. Nu trebuie sa beti lichide care contin zaharuri cu cateva ore inainte de procedura. In schimb, trebuie sa beti apa. De asemenea, ar trebui sa evitati exercitiile fizice intense cu 24 de ore inainte de programare. Purtati haine largi si confortabile.

Ce implica procedura?

Se va injecta o cantitate mica de radiotrasor intravenos. Trasorul poate fi, de asemenea, inspirat, luat pe cale orala sau injectat direct intr-un organ. In functie de organul implicat, poate dura 30 – 90 de minute pana cand radiotrasorul ajunge in partea vizata a corpului. Intre timp, pacientului i se va cere in mod normal sa ramana cat se poate de nemiscat si sa nu vorbeasca. Unii pacienti pot primi medicamente pentru relaxare.

Apoi, pacientul va fi intins pe o masa de examinare. Masa se gliseaza in interiorul unui sistem cilindric, astfel incat pacientul sa fie inconjurat de aparat. Pacientul va trebui sa stea cat mai nemiscat posibil. In timpul scanarii, aparatul produce imaginile. Scanarea dureaza de obicei cam 30 de minute. Procedura este complet nedureroasa, dar s-ar putea sa va simtiti inconfortabil sa stati nemiscat atat de mult timp. Este important sa va relaxati, sa ramaneti cat mai linistit si sa evitati sa vorbiti in timpul procedurii, deoarece miscarea si vorbirea pot afecta acuratetea imaginilor.

Dupa scanare, puteti manca si bea lichide in mod normal. Pacientii ar trebui sa consume multe lichide (apa) pentru a elimina medicamentele radioactive din organism cat mai repede – de obicei in 3-4 ore. In acest timp, e bine sa minimizati contactul cu alte persoane (in special copii si femei insarcinate).

riscuri posibile PET CT

Ce riscuri implica scanarea PET?

Scanarea PET sau tomografia cu emisie de pozitroni implica o serie de trasori radioactivi, dar expunerea la radiatii daunatoare este minima. Cantitatea de radiatii din trasor este mica, astfel incat riscurile pentru pacient sunt scazute. Riscurile testului sunt, de asemenea, minime in comparatie cu beneficiile in diagnosticarea afectiunilor medicale grave.

Trasorul este in esenta glucoza cu o componenta radioactiva atasata. De aceea, este usor eliminat din organism, chiar daca aveti antecedente de boala renala sau diabet. Cu toate acestea, intrucat tomografia cu emisie de pozitroni implica un material radioactiv, nu este potrivita pentru toata lumea. In mod normal, o femeie insarcinata nu ar trebui sa beneficieze de o procedura PET, deoarece materialul radioactiv poate afecta fatul.

Este posibil sa aveti o reactie alergica la trasor. Persoanele alergice la iod, aspartam sau zaharina ar trebui sa informeze medicul. Alte riscuri ale testului includ disconfort daca sunteti claustrofob sau in caz de fobie de ace. Injectia poate duce, de asemenea, la simptome precum sangerari, vanatai sau umflaturi la locul injectarii.

PET – compatibila cu sarcina si alaptarea?

Radiatiile nu sunt considerate sigure pentru un fat in curs de dezvoltare. Daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida, nu ar trebui sa faceti o scanare PET. Daca alaptati, anuntati medicul cu cateva zile inainte de programare. Va va spune daca trebuie sa intrerupeti alaptarea pentru o perioada de timp dupa ce ati luat medicamentul radioactiv. Este posibil sa fie nevoie sa pompati suficient lapte pentru cel putin o hranire viitoare.

Beneficiile acestor teste sunt de obicei mai mari decat riscurile. In timpul procedurii, veti fi expus la cantitati mici de radiatii. Nu s-a demonstrat ca aceasta doza mica de radiatii provoaca probleme. Medicii pot utiliza scanari cu doze mai mici sau pot limita zonele care trebuie scanate. Asigurati-va ca medicii stiu cate scanari imagistice ati mai facut, inclusiv numarul si tipul lor. Aceste informatii ii pot ajuta sa decida ce proceduri sa utilizeze in viitor pentru a reduce riscul.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/pet-scan
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/154877
(3) https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=pet
(4) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/tests-and-procedures/positron-emission-tomography-and-computed-tomography-pet-ct-scans
(5) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pet-scan/about/pac-20385078
(6) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/tests/pet-ct-scan

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) – indicatii, recomandari”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *