Nivelul de LDH – lactat dehidrogenaza – rol, valori normale, indicatii testare

livelul de LDH

Iata ce inseamna analiza pentru nivelul de LDH – cand se recomanda testarea, care sunt valorile normale de LDH, care sunt cauzele pentru valori prea mici sau prea mari.

CUPRINS:

1. Ce este lactat dehidrogenaza (LDH)?
2. Ce este analiza LDH?
3. Ce implica testarea LDH?
4. Ce inseamna rezultatele?
5. Intrebari frecvente

Ce este lactat dehidrogenaza (LDH)?

Lactat dehidrogenaza (LDH) este o enzima importanta ce sustine respiratia celulara, procesul prin care corpul transforma glucoza din alimente in energie. LDH se gaseste in aproape toate tesuturile din corp. Cele mai mari concentratii sunt in muschi, ficat, rinichi si globulele rosii. Pe masura ce se formeaza noi celule in tesuturi, corpul scapa de celulele mai vechi – acest proces normal face ca tesuturile sa elibereze LDH in fluxul sangvin sau in alte fluide corporale.

Cand anumite probleme sau leziuni afecteaza celulele, LDH poate fi eliberat in fluxul sangvin, ducand la nivel LDH marit. Nivelurile foarte crescute de LDH din sange indica leziuni acute sau cronice ale celulelor, insa vor fi necesare analize suplimente pentru a descoperi cauza. Nivelurile foarte scazute de LDH sunt rare si de obicei nu sunt considerate daunatoare.

LDH marit

Tipuri de izoenzime LDH

Exista cinci forme diferite de LDH care se numesc izoenzime. In structura lor sunt diferente foarte mici. Aceste izoenzime sunt: LDH-1, LDH-2, LDH-3, LDH-4 si LDH-5. Sunt concentrate mai mult in diferite tesuturi, in functie de tip:

  • LDH-1 si LDH-2 – in inima si globulele rosii;
  • LDH-3 – in tesutul limfatic, plamani, trombocite, pancreas;
  • LDH-4 si LDH-5 – in ficat si muschii scheletici.

Ce este analiza LDH?

Aceasta analiza masoara nivelul de lactat dehidrogenaza (LDH) din sange sau, uneori, din alte fluide corporale. Daca nivelul LDH in sange sau lichide este crescut, poate insemna ca anumite tesuturi din corp au fost deteriorate de unele boli sau leziuni. Analiza LDH este utilizata in principal pentru a ajuta la identificarea locatiei si severitatii leziunilor tisulare din organism.

De asemenea, uneori este folosita pentru a monitoriza cat de mult au progresat anumite conditii. Acestea includ boli renale, boli hepatice sau unele tipuri de cancer. In trecut, nivelurile LDH au fost folosite si pentru a ajuta la diagnosticarea si monitorizarea atacurilor de cord.

Indicatiile testarii

Aceasta analiza este efectuata din urmatoarele motive:

  • pentru a diagnostica si monitoriza bolile care provoaca leziuni celulare si tisulare – inclusiv anemie, boli hepatice, boli pulmonare si unele tipuri de infectii;
  • pentru a evalua severitatea anumitor tipuri de cancer si pentru a monitoriza pacientii in timpul tratamentului – analiza poate arata si daca tratamentul functioneaza;
  • pentru a evalua acumularile anormale de fluide din organism.

Este posibil sa aveti nevoie de acest test daca alte teste sau simptomele prezente indica unele leziuni sau boli ale tesuturilor. Simptomele vor varia in functie de tipul leziunilor tisulare prezente.

Afectiunile cronice se dezvolta lent in timp si, de obicei, necesita teste periodice pentru a verifica semnele de progresie a bolii. Testele de sange LDH pot ajuta la diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor cronice precum anemia si bolile hepatice, inclusiv hepatita.

analiza LDH

Testarea LDH in cancer

Pacientii cu anumite tipuri de cancer, inclusiv melanom, mielom multiplu, limfom si cancer testicular, pot efectua analiza LDH pentru a ajuta la stabilirea unor aspecte ca severitatea sau stadiul bolii. Testarea LDH poate fi, de asemenea, efectuata in timpul si dupa tratamentul cancerului pentru a evalua prognosticul si rezultatul probabil al bolii. LDH nu este folosita pentru a diagnostica un cancer, dar poate fi folosita pentru a vedea cat de bine functioneaza tratamentul. Testul LDH poate fi utilizat pentru a monitoriza tratamentul in cancerul testicular, cancerul ovarian, limfom, leucemie, melanom si neuroblastom.

Ce implica testarea LDH?

Analiza LDH se face pe o proba de sange. Nu este nevoie de pregatire speciala inainte de acest test de sange. LDH este uneori masurat in alte fluide corporale, inclusiv in fluide din maduva spinarii, plamani sau abdomen. Uneori, este posibil sa aveti o usoara durere, roseata sau vanataie in zona in care a fost introdus acul.

Ce inseamna rezultatele?

Nivelurile LDH mai mari decat cele normale inseamna de obicei ca aveti un anumit tip de leziuni sau boli ale tesuturilor. Nivelurile normale de LDH in sange pot varia in functie de laborator, dar de obicei variaza intre 140 – 280 U/L pentru adulti si tind sa fie mai mari pentru copii si adolescenti. In lichidul cefalorahidian, nivelurile normale sunt:

  • mai putin de 70 U/L pentru nou-nascuti;
  • mai putin de 40 U/L pentru adulti.

Niveluri mai mari de LDH in lichidul cefalorahidian pot insemna ca aveti o infectie sau inflamatie in sistemul nervos central. De asemenea, ar putea insemna ca aveti o boala care afecteaza creierul sau maduva spinarii, cum ar fi meningita bacteriana.

lactat dehidrogenaza

LDH marit – cauze

Tulburarile care pot cauza niveluri ridicate de LDH includ:

  • anemie;
  • boli renale;
  • boli hepatice;
  • leziuni musculare;
  • infarct;
  • pancreatita;
  • infectii, inclusiv meningita, encefalita si mononucleoza infectioasa;
  • anumite tipuri de cancer, inclusiv limfom si leucemie – un nivel de LDH mai mare decat cel normal poate insemna, de asemenea, ca tratamentul pentru cancer nu functioneaza asa cum ar trebui.

Desi testul poate arata daca aveti leziuni tisulare sau o anumita boala, nu arata unde este localizata leziunea. Daca rezultatele au aratat niveluri LDH mai mari decat cele normale, este posibil ca medicul sa va recomande mai multe teste pentru a pune un diagnostic. Unul dintre aceste teste poate fi analiza izoenzimelor LDH – ce masoara diferite forme de LDH. Poate ajuta medicul sa afle locatia, tipul si severitatea leziunilor tisulare. De exemplu, LDH-4 si LDH-5 marite pot insemna fie leziuni hepatice, fie leziuni musculare, dar boala hepatica nu poate fi confirmata fara un panou hepatic complet.

Daca nivelurile LDH sunt crescute, medicul poate recomanda si alte analize, ca TGO, TGP sau ALP (fosfataza alcalina). Acestea pot ajuta la stabilirea unui diagnostic sau pot ajuta la determinarea organelor implicate.

Factori ce pot influenta rezultatele analizei

Retineti si ca valorile LDH mari nu semnaleaza intotdeauna o problema. Uneori un rezultat crescut poate fi dat de activitate fizica intensa sau de administrarea unor medicamente, ca aspirina, anestezice, narcotice etc. Nivelul poate fi, de asemenea, marit daca proba de sange nu este depozitata la temperatura adecvata si apar erori la colectarea, transportul sau procesarea probei. Uneori, consumul prea mare de vitamina C poate duce la valori mari. In cele din urma, LDH din sange ar putea fi marit si daca numarul de trombocite este mai mare decat in mod normal.

LDH scazut – ce inseamna?

A avea un rezultat al testului LDH mai scazut decat normal este mai putin frecvent. Nivelurile LDH mai scazute decat cele normale pot indica o afectiune genetica foarte rara numita deficit de lactat dehidrogenaza A (boala de stocare a glicogenului XI) sau deficit de lactat dehidrogenaza B.

testarea nivelului de LDH

INTREBARI FRECVENTE

Ce masoara acest test?

Acesta este un test de sange care masoara nivelul de lactat dehidrogenaza (LDH) din corp. LDH este o enzima care se gaseste in multe tesuturi diferite din corp – inclusiv globulele rosii, muschii scheletici, rinichii, creierul si plamanii. Cand LDH creste, inseamna ca tesuturile pot fi deteriorate sau afectate.

De ce se recomanda acest test?

Este posibil sa aveti nevoie de acest test daca medicul considera ca aveti leziuni tisulare sau o anumita afectiune. Daca ati fost deja diagnosticat cu o anumita boala, este posibil sa se recomande acest test, astfel incat medicul sa va poata monitoriza starea si sa vada daca tratamentul functioneaza.

Ce alte teste asociate se mai pot recomanda?

Este posibil sa se recomande si teste pentru izoenzimele LDH. Izoenzimele sunt ca subunitatile sau fractiile care formeaza totalul. Pentru LDH, exista 5 izoenzime – de LDH-1 pana la LDH-5.

Referinte:
(1) https://medlineplus.gov/lab-tests/lactate-dehydrogenase-ldh-test/
(2) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/lactic-acid-dehydrogenase-test
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26530363/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *