Leucocite scazute – ce inseamna

leucocite scazute

Iata care sunt principalele cauze pentru leucocite scazute la adulti sau copii, ce simptome pot fi asociate, care sunt masurile necesare pentru cresterea numarului de leucocite.

CUPRINS:

1. Ce sunt leucocitele si ce rol au?
2. Valori leucocite
3. Ce este leucopenia?
4. Simptome leucocite scazute
5. Cauze leucocite scazute
6. Tratament
7. Intrebari frecvente

Ce sunt leucocitele si ce rol au?

Leucocitele sau globulele albe fac parte din sistemul imunitar. Ajuta la combaterea infectiilor si la apararea organismului. Exista mai multe tipuri diferite, cu roluri diferite. Unele dintre celule iau parte la raspunsul imunitar innascut. Altele iar parte la raspunsul imunitar umoral sau invatat.

Tipurile de globule albe includ:

  • Neutrofile – Neutrofilele reprezinta aproximativ jumatate din populatia de globule albe. Sunt de obicei primele celule ale sistemului imunitar care raspund la invadatori, cum ar fi bacteriile sau virusurile. Neutrofilele sunt principalele celule gasite in puroi. Odata eliberate din maduva osoasa, aceste celule traiesc doar aproximativ 8 ore. Insa, corpul produce aproximativ 100 de miliarde de astfel de celule in fiecare zi.
  • Eozinofile – Eozinofilele joaca, de asemenea, un rol in lupta impotriva bacteriilor. Ele sunt foarte importante si in raspunsul la infectiile parazitare. Sunt probabil cele mai cunoscute pentru rolul in declansarea simptomelor alergice.
  • Bazofile – Bazofilele reprezinta doar aproximativ 1% dintre celulele albe din sange. Aceste celule sunt probabil cel mai bine cunoscute pentru rolul lor in astm. Cu toate acestea, sunt importante in aparitia unui raspuns imun nespecific la agentii patogeni, organisme care pot provoca boli.
  • Limfocite (B si T) – Limfocitele sunt, de asemenea, esentiale in sistemul imunitar. Spre deosebire de alte globule albe care ofera imunitate nespecifica, celulele B si T au scopuri specifice. Limfocitele B sunt responsabile pentru imunitatea umorala, care este raspunsul imun ce implica anticorpi. Celulele B produc anticorpii care „isi amintesc” de o infectie. Celulele T recunosc invadatorii straini specifici si sunt responsabile pentru eliminarea lor directa.
  • Monocite – Aproximativ 5 – 12% dintre globulele albe din sange sunt monocite. Functia lor cea mai importanta este de a indeparta celulele moarte din organism.

tipuri de leucocite

Valori leucocite

Un numar normal de celule albe sau leucocite din sange este de obicei intre 4.500 si 10.000 de celule pe microlitru. Insa, aceste valori pot varia de la un laborator la altul.

Infectiile provoaca de obicei un numar crescut de globule albe, dar exista si alte cauze posibile. Numarul leucocitelor poate fi crescut prin supraproductie. Cu alte cuvinte, organismul poate elibera prea devreme prea multe celulele albe din maduva osoasa. Conditiile care pot duce la un numar scazut de globule albe includ infectii severe, leziuni sau tulburari ale maduvei osoase, boli autoimune etc. Pentru a determina daca o persoana are un numar scazut de globule albe, medicul va recomanda un test de sange cunoscut sub numele de hemoleucograma completa.

Ce este leucopenia?

Un numar scazut de globule albe este cunoscut din punct de vedere medical sub numele de leucopenie. Intervalul normal al globulelor albe din sange este de 4.500-10.000 pe microlitru de sange. Daca scade sub 4.500, afectiunea este denumita leucopenie. In functie de tipul de globule albe afectate, medicul poate folosi termeni precum limfopenie si neutropenie. In unele cazuri, leucocitele pot fluctua pe masura ce corpul incearca sa depaseasca infectia. Leucopenia nu este o tulburare in sine, ci o constatare sau un semn la o analiza de sange.

Leucopenie vs neutropenie

Termenii leucopenie si neutropenie sunt adesea folositi in mod interschimbabil. Cu toate acestea, se refera la conditii usor diferite. Leucopenia este un termen umbrela care se refera la o reducere a oricarui tip de globule albe din sange. Neutropenia este un tip de leucopenie, dar se refera in mod specific la o scadere a neutrofilelor, cel mai frecvent tip de globule albe. Numarul de neutrofile al unei persoane este un indicator important al riscului de infectie.

complicatii leucocite scazute

Simptome leucocite scazute

Pe cont propriu, un numar scazut de leucocite nu cauzeaza simptome. Insa, un numar scazut va duce adesea la o infectie, deoarece nu sunt suficiente globule albe pentru a lupta impotriva invadatorului. Simptomele infectiei pot include:

  • febra;
  • sange in scaun sau in urina;
  • diaree;
  • oboseala;
  • roseata, umflare sau caldura intr-o regiune de infectie.

Este normal ca numarul de globule albe sa fluctueze. Cand aveti o infectie, corpul creeaza mai multe celule pentru a ajuta la combaterea acesteia. Daca luati anumite medicamente sau aveti o boala autoimuna, numarul de globule albe din sange poate scadea. Retineti ca simptomele ca febra, frisoanele si transpiratia NU sunt asociate mereu cu un numar scazut de globule albe.

Simptome rare

In unele cazuri, numarul scazut de globule albe poate evolua catre o infectie severa, care poate pune viata in pericol. Sepsisul este o infectie severa, posibil fatala, care apare atunci cand substantele chimice eliberate in fluxul sangvin pentru a lupta impotriva unei infectii declanseaza inflamatia in intregul corp. Simptomele sepsisului pot include:

  • cresterea ritmului cardiac;
  • scaderea tensiunii arteriale;
  • febra si frisoane;
  • transpiratie;
  • stari de confuzie;
  • dificultati de respiratie.

Complicatii leucocite scazute

Exista unele grupuri de persoane care sunt mai predispuse sa aiba un numar scazut de leucocite si sa se confrunte cu infectii severe. In primul rand, acestia sunt acei oameni care au un sistem imunitar compromis din cauza unei boli, a varstei sau a unei afectiuni genetice. Daca stiti ca aveti o afectiune sau luati un medicament care poate reduce capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, ar trebui sa discutati cu medicul despre masurile de precautie pe care le puteti lua pentru a evita infectia severa.

Cauze leucocite scazute

Ce determina scaderea numarului de globule albe? Exista mai multe afectiuni care provoaca leucopenie prin modificarea productiei de globule albe din maduva osoasa. Alte afectiuni provoaca leucopenie prin distrugerea globulelor albe din sange, mai degraba decat prin afectarea productiei lor. Leucopenia poate fi, de asemenea, rezultatul unor tratamente si medicamente.

Daca organismul unei persoane lupta impotriva infectiei, acest lucru poate afecta numarul de globule albe. Pot avea mai putine globule albe care circula in sange. Aceasta stare se numeste pseudoleucopenie. Pseudoleucopenia este stadiul dinaintea leucopeniei. Daca globulele albe continua sa scada, se poate dezvolta leucopenie.

leucocitele scazute cauze

Diversi factori pot determina scaderea numarului de globule albe din sange. Acestia includ:

Infectii virale (cele mai frecvente)

Infectiile virale acute, cum ar fi raceala si gripa, pot duce la leucopenie temporara. Pe termen scurt, o infectie virala poate perturba productia de globule albe din maduva osoasa a unei persoane.

Tulburari ale maduvei osoase

Maduva osoasa este locul unde are loc productia de globule albe. Conditiile sau situatiile care afecteaza maduva osoasa pot reduce numarul de globule albe. Acestea includ:

  • anemia aplastica (o tulburare cand maduva osoasa inceteaza sa produca noi celule sangvine);
  • expunerea la anumite substante chimice, cum ar fi benzenul si pesticidele;
  • chimioterapia;
  • radioterapia;
  • transplant de maduva osoasa etc.

Unele afectiuni rare ale maduvei osoase care cauzeaza un numar scazut de globule albe includ sindroame mielodisplazice, sindrom mieloproliferativ si mielofibroza.

Tulburari autoimune

Sistemul imunitar in unele tulburari autoimune nu reuseste sa faca diferenta intre germenii care ataca organismul si celulele proprii ale corpului, cum ar fi celulele albe din sange. Aceste afectiuni pot determina scaderea numarului de globule albe din sange. Includ artrita reumatoida si lupusul.

Probleme cu splina

Impreuna cu maduva osoasa, splina produce si globule albe. Inflamatia splinei din cauza infectiilor si a cheagurilor de sange poate reduce numarul de globule albe. Splina ajuta, de asemenea, la filtrarea celulelor sangvine deteriorate din organism. Daca devine hiperactiva, elimina toate tipurile de celule sangvine, fie ca sunt deteriorate sau sanatoase, inclusiv globulele albe din sange. Acest lucru scade numarul de globule albe.

Sarcoidoza

Este o tulburare caracterizata prin acumularea de celule inflamatorii in organism care formeaza granuloame in diferite organe ale corpului.

Unele medicamente si terapii

Anumite medicamente pot afecta, de asemenea, numarul de globule albe si pot duce la leucopenie. Medicamentele care pot avea acest efect includ:

  • interferoni pentru tratarea sclerozei multiple;
  • lamotrigina si valproat de sodiu;
  • bupropion, un antidepresiv si un medicament pentru renuntarea la fumat;
  • clozapina, un medicament antipsihotic;
  • minociclina, un antibiotic comun;
  • imunosupresoare, cum ar fi sirolimus, micofenolat de mofetil, tacrolimus si ciclosporina;
  • steroizi;
  • penicilina etc.

Tratamentele pentru cancer pot afecta numarul de globule albe, ducand la leucopenie sau leucocite scazute. Tratamente care pot avea acest efect includ chimioterapie, radioterapie sau transplant de maduva osoasa.

Deficiente de vitamine si minerale

Anumite deficiente de vitamine si minerale pot duce la leucopenie. Exemplele includ deficienta de vitamina B-12, de acid folic, cupru si zinc.

Probleme congenitale

Tulburarile congenitale sunt prezente la nastere. Problemele congenitale care pot duce la leucopenie includ afectiuni care vizeaza modul in care maduva osoasa functioneaza pentru a produce celule sangvine, cum ar fi sindromul Kostmann sau neutropenie congenitala severa.

Cancerul si tratamentele pentru cancer – cum pot duce la scaderea numarului de leucocite

Diferite tipuri de cancer, inclusiv leucemia, pot duce la leucopenie. Tratamentele pentru cancer pot provoca, de asemenea, leucopenie, inclusiv:

  • chimioterapia;
  • radioterapia (mai ales atunci cand este utilizata pe oase mari, cum ar fi cele de la picioare si pelvis);
  • transplant de maduva osoasa.

Chimioterapia si leucocitele scazute

Unul dintre cele mai frecvente si periculoase efecte secundare ale chimioterapiei este efectul sau asupra globulelor albe cunoscute sub numele de neutrofile. O scadere a neutrofilelor in timpul chimioterapiei, cunoscuta sub numele de neutropenie indusa de chimioterapie, creste riscul de infectie grava. Neutropenia face ca organismul sa lupte mai greu impotriva infectiilor. Ca urmare, bacteriile care in mod normal nu sunt foarte daunatoare pot provoca boli grave.

Deoarece genereaza in mod constant noi celule, maduva osoasa este un tesut cu crestere rapida. Din pacate, chimioterapia scade numarul de globule albe din sange prin afectarea celulelor din maduva osoasa. Severitatea depinde de tipul medicamentelor, de doza, varsta pacientului, starea generala de sanatate si tipul si stadiul cancerului. Aceste modificari ale globulelor albe pot incepe de la cateva zile pana la o saptamana dupa inceperea tratamentului de chimioterapie. Dupa aceea, vor continua sa scada pana la o saptamana sau doua dupa terminarea ciclului de tratament, apoi vor incepe sa revina la normal.

depistare leucocite scazute

Tratament

Tratamentul se bazeaza de obicei pe cauza specifica a leucopeniei. Daca un medicament provoaca leucopenie, medicul ar putea recomanda schimbarea terapiei. Insa, NU trebuie sa opriti sau sa schimbati tratamentele fara a discuta intai cu medicul. Numarul de celule din sange poate creste in mod natural atunci cand un tratament cum ar fi radioterapia se incheie sau intre sesiunile de chimioterapie. Retineti ca timpul necesar pentru restabilirea numarului de globule albe variaza de la persoana la persoana.

Factori de crestere – cand sunt necesari?

Tratamentele care folosesc factori de crestere, cum ar fi factorul de stimulare a coloniilor de granulocite, pot ajuta in caz de leucopenie. Acestea sunt adesea folosite atunci cand chimioterapia provoaca leucopenie sau cauza este genetica. Acesti factori de crestere sunt proteine ​​care stimuleaza organismul sa produca globule albe.

Alte tratamente

Tratamentul poate fi, de asemenea, necesar pentru orice infectii care rezulta dintr-un numar redus de globule albe. Poate include antibiotice sau antifungice. De asemenea, este important sa aveti o alimentatie sanatoasa, bogata in nutrienti. Este necesara si odihna si sa luati toate masurile pentru a preveni orice fel de infectii.

INTREBARI FRECVENTE

Cum pot afla medicii daca numarul de leucocite din sange este scazut?

Medicii va pot spune daca aveti un numar scazut de globule albe sau leucocite scazute facand o hemoleucograma completa. Daca urmati tratamente sau aveti o boala care va poate reduce numarul de celule albe din sange, medicii vor efectua aceasta analiza mai des. Uneori, cauza este evidenta, cum ar fi daca urmati chimioterapie sau radioterapie pentru cancer. Cand cauza nu este clara, medicii pot face alte analize de sange si urina pentru a depista o eventuala infectie, precum si alte proceduri.

Poate fi prevenita leucopenia?

Nu puteti preveni leucopenia, dar puteti lua masuri pentru a preveni infectiile atunci cand numarul de celule albe din sange este scazut. De aceea, tratamentul va include alimentatie sanatoasa, odihna si reducerea riscului de infectii. Semnele unei infectii pot include febra, frisoane, dureri in gat, leziuni la nivelul gurii care nu se vindeca, oboseala etc.

Unele forme de cancer pot duce in sine la leucocite scazute?

Unele tipuri de cancer se dezvolta in sange si maduva osoasa, iar aceste tipuri pot impiedica organismul sa produca noi globule albe. In plus, cancerul poate determina corpul sa produca globule albe anormale care nu functioneaza asa cum ar trebui. Cancerele care afecteaza globulele albe includ leucemie, limfom sau mielom.

Tratamentele pentru cancer pot afecta numarul de leucocite?

Tratamentele pentru cancer pot duce la o scadere a numarului de leucocite din sange. Medicamentele precum citostaticele perturba modul in care celulele cu crestere rapida, cum ar fi celulele canceroase, se reproduc. De asemenea, pot deteriora celulele sanatoase, cum ar fi globulele albe. Radioterapia, un alt tratament comun pentru cancer, functioneaza aproape in acelasi mod si poate duce, de asemenea, la o scadere a numarului de globule albe. In multe cazuri, un numar scazut de leucocite cauzat de tratamentele pentru cancer este o problema temporara. Numarul de celule sangvine va reveni de obicei la niveluri normale odata ce tratamentul se incheie.

Cat inseamna un numar scazut de globule albe?

Numarul de globule albe poate varia in functie de varsta si gen, dar se considera ca aveti un numar scazut de leucocite daca vorbim de mai putin de 4.500 de globule albe per microlitru de sange. Cu cat scade acest numar, cu atat este mai mare riscul de infectii.

Exista o modalitate de a creste globulele albe in mod natural?

In timp ce o dieta sanatoasa, cu suficiente calorii, proteine ​​si vitamine este importanta pentru sustinerea unui sistem imunitar sanatos, nu exista nicio dieta sau un remediu natural care sa creasca in mod direct numarul de leucocite din sange.

Referinte:
(1) https://www.aamds.org/questions/what-are-symptoms-low-blood-counts
(2) https://www.medicinenet.com/what_are_the_symptoms_of_low_white_blood_cell_coun/article.htm
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320299#outlook
(4) https://www.mayoclinic.org/symptoms/low-white-blood-cell-count/basics/when-to-see-doctor/sym-20050615
(5) https://www.msdmanuals.com/home/quick-facts-blood-disorders/white-blood-cell-disorders/low-white-blood-cell-count
(6) https://www.healthline.com/health/leukopenia#prevention

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

3 Comments on “Leucocite scazute – ce inseamna”

  1. Bună ziua!Am fost diagnosticată cu cancer de col uterin stadiu 2B.In urma unor analize leococitele sune foarte scăzute,2,5.Mentionez că fac radioterapie și o ședință de chimioterapie pe săptămână.Intrebarea mea este ,daca se poate agrava boala mea din cauza globulelor albe?Mulțumesc anticipat!

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul acordat site-ului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice, sau ca tratament la distanta, consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *