Leiomiosarcom – cauze, simptome, tratament

leiomiosarcom

Citeste in articolul de mai jos mai multe despre leiomiosarcom – care sunt cauzele posibile, semne si simptome, metode de diagnostic si tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce este leiomiosarcomul?
2. Care sunt simptomele?
3. Cauze leiomiosarcom
4. Diagnostic
5. Tratament leiomiosarcom

Ce este leiomiosarcomul?

Leiomiosarcomul este un tip de cancer rar – un sarcom al tesuturilor moi ce determina formarea de tumori in muschii netezi. Musculatura neteda este numita si musculatura involuntara, deoarece poate cauza contractarea organelor fara controlul nostru. Muschii netezi se afla in zone precum sistemul urinar, tesuturile conjunctive, ochi, sistemul digestiv, vasele de sange, uter. Leiomiosarcomul este un cancer agresiv, ceea ce inseamna ca poate creste rapid.

Exista trei tipuri diferite de leiomiosarcom:

  • leiomiosarcom somatic de tesut moale – este cel mai comun tip si apare in tesutul conjunctiv al corpului, de obicei in uter;
  • leiomiosarcom cutanat sau subcutanat – se dezvolta in muschii de la nivelul pielii si ochilor;
  • leiomiosarcom de origine vasculara – este cel mai rar tip si se dezvolta in vasele de sange majore.

leiomiosarcoamele simptome

Care sunt simptomele?

Simptomele leiomiosarcomului pot varia in functie de dimensiunea si localizarea tumorii. Multe leiomiosarcoame nu provoaca simptome la inceput. Semnele, cand apar, pot sa includa umflaturi sau noduli pe masura ce tumora creste si durere daca tumora pune presiune pe un nerv sau un muschi. Este posibil ca unii oameni sa nu aiba niciun simptom in stadiile incipiente ale bolii. Odata ce simptomele apar, acestea includ adesea si:

  • febra;
  • scadere neintentionata in greutate;
  • durere;
  • oboseala;
  • balonare;
  • greata si varsaturi;
  • nodul sub piele – de obicei la nivelul bratului, piciorului sau trunchiului (nodulul poate creste in dimensiune si de obicei este dureros, dar nu intotdeauna);
  • durere cauzata de muschii sau nervii comprimati.

Cand tumora apare in stomac, simptome suplimentare pot include:

  • durere abdominala;
  • pierderea poftei de mancare;
  • scaune negricioase sau cu sange.

Cand tumora se afla in uter, alte simptome pe care le puteti experimenta pot include:

  • urinari frecvente;
  • scurgeri vaginale neobisnuite;
  • sangerare vaginala neobisnuita fara legatura cu menstruatia.

Cauze leiomiosarcom

Cauza leiomiosarcoamelor este momentan necunoscuta. Poate exista o componenta genetica ce provoaca anomalii in celule numite oncogene, care de obicei impiedica celulele sa creasca necontrolat. De asemenea, studiile limitate au aratat o posibila legatura intre sarcoamele tesuturilor moi si dezvoltarea altor tipuri de cancer. Unele boli mostenite au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de a dezvolta sarcoame ale tesuturilor moi. Se pare ca exista o legatura si intre leiomiosarcom si infectia cu virusul Epstein-Barr. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a gasi cauza exacta a unei astfel de forme de cancer.

de ce apare leiomiosarcomul

Diagnostic

Testele si procedurile utilizate pentru a diagnostica leiomiosarcomul depind de locul in care apare cancerul, dar pot include:

  • Examinare fizica – Medicul va poate examina pentru a aduna mai multe informatii cu privire la ceea ce cauzeaza orice semne si simptome pe care le puteti experimenta.
  • Teste imagistice – Testele imagistice pot include RMN, CT si tomografie cu emisie de pozitroni (PET). Testele imagistice le pot permite medicilor sa vada dimensiunea tumorii si daca s-a raspandit.
  • Biopsie – O procedura de biopsie implica prelevarea unei probe de tesut pentru testare. Proba este trimisa la laborator unde este analizata pentru a vedea daca este vorba despre leiomiosarcom. Modul in care este prelevata proba de biopsie depinde de locul in care se afla tesutul suspect. Procedura necesita o planificare atenta, astfel incat biopsia sa fie facuta intr-un mod care sa nu interfereze cu interventiile chirurgicale viitoare pentru indepartarea cancerului.

diagnosticare leiomiosarcom

Tratament leiomiosarcom

Tratamentul pentru fiecare pacient va fi unic si depinde de dimensiunea si localizarea tumorii. Scopul tratamentului este de a elimina tumora si de a distruge orice celule canceroase care s-ar fi putut raspandi. Optiunile de tratament pot include:

Interventie chirurgicala

Cea mai buna optiune pentru tratamentul acestei forme de cancer este interventia chirurgicala. In timpul interventiei chirurgicale, medicii incearca sa indeparteze intreaga tumora. Metoda exacta de interventie chirurgicala depinde de localizarea tumorii. Daca toata tumora este indepartata, exista sanse mari ca boala sa se vindece. Daca unele celule canceroase sunt lasate in urma, exista un risc mai mare ca acel cancer sa revina in acelasi loc sau intr-o alta parte a corpului.

Radioterapia

Acest tratament foloseste fascicule de radiatii de inalta energie pentru a distruge celulele canceroase. Se foloseste fie inainte, fie dupa operatie. Atunci cand este utilizata inainte de operatie, are ca scop reducerea dimensiunii tumorii, astfel incat sa poata fi operata si indepartata. Radioterapia este, de asemenea, foarte eficienta atunci cand este administrata dupa o interventie chirurgicala. Acest lucru este valabil mai ales pentru tumorile de grad mediu si inalt si cand marginile sunt destul de apropiate. In acest caz, scopul este de a distruge orice celule canceroase locale care raman in zona tumorii.

Chimioterapia

Acest tratament foloseste medicamente citostatice pentru a distruge celulele canceroase. Este folosita uneori pentru pacientii care prezinta un risc ridicat de reaparitie a cancerului sau daca acesta s-a raspandit in alte parti ale corpului. Chimioterapia poate ajuta la distrugerea celulelor canceroase care se raspandesc in alte parti ale corpului. De asemenea, poate ajuta la micsorarea tumorilor mari, in unele cazuri.

Diferite grupuri de medicamente de chimioterapie functioneaza in moduri diferite pentru a lupta impotriva celulelor canceroase si pentru a micsora tumorile. Adesea, se utilizeaza o combinatie de medicamente de chimioterapie. Anumite medicamente pentru chimioterapie pot fi administrate intr-o anumita ordine, in functie de tipul de cancer.

In timp ce chimioterapia poate fi destul de eficienta in tratarea anumitor tipuri de cancer, medicamentele nu diferentiaza celulele normale sanatoase de celulele canceroase. Cu alte cuvinte, chimioterapia va ataca celulele normale sanatoase, precum si celulele canceroase, deoarece medicamentele chimioterapice nu pot face diferenta. Din acest motiv, in timpul tratamentului pot aparea multe reactii adverse. Despre reactiile adverse in tratamentul cancerului poti citi pe larg aici.

Terapia tintita

Tratamentele medicamentoase vizate sau tintite se concentreaza pe anomalii specifice prezente in celulele canceroase. Prin blocarea acestor anomalii, tratamentele medicamentoase tintite pot duce la moartea celulelor canceroase. Terapia medicamentoasa tintita ar putea fi o optiune pentru leiomiosarcomul avansat. Medicul poate testa celulele canceroase pentru a determina daca medicamentele tintite pot fi utile.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/cancer/what-is-leiomyosarcoma
(2) https://rarediseases.org/rare-diseases/leiomyosarcoma/
(3) https://www.mskcc.org/cancer-care/types/soft-tissue-sarcoma/types/leiomyosarcoma
(4) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22059-leiomyosarcoma

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *