Ileostomia – ghid complet

ileostomia

Ileostomia este o procedură chirurgicală în care se formează un orificiu în peretele abdominal prin care un capăt al intestinului este fixat, pentru eliminarea fecalelor.

CUPRINS:

1. Ce este ileostomia?
2. Când este necesară o ileostomie?
3. Tipuri de ileostomie
4. Procedura de ileostomie
5. Viața pacientului cu ileostomă
6. Riscurile ileostomiei

Ce este ileostomia?

Ileostomia este o procedură prin care se conectează un capăt al intestinului subțire sau ileum (secţiunea finală) la peretele abdominal printr-un orificiu special creat, ce permite trecerea scaunului. O ileostomie poate fi temporară sau permanentă. Acest lucru va depinde de tipul de intervenție chirurgicală. Ileostomia permanentă poate fi necesară după intervenția chirurgicală pentru a elimina intestinul gros, colon, rect sau anus. Ileostomia temporară se poate face dacă se elimină numai o parte a colonului și rectul este lăsat. Scaunul eliminat prin stomă în caz de ileostomie va fi mai mult lichid.

Alte tipuri includ colostomia și urostomia.

Orificiul creat este cunoscut sub numele de stomă. O pungă specială este plasată peste stomă pentru a colecta deșeuri care, de obicei, trec prin colon (intestin gros) și ies în afara corpului prin rect și anus.

colostomia si ileostomia

Când este necesară o ileostomie?

Ileostomiile sunt făcute pentru a opri temporar sau permanent deșeurilor digestive care trec prin întreaga lungime a intestinului subțire sau a colonului.

Există multe situații în care o ileostomie ar putea fi indicată. Este indicată mai ales după un cancer de colon, cancer de intestin subţire, în caz de infecție intestinală (cum ar fi, de exemplu, enterocolita necrozantă), o leziune a intestinului, o obstrucție sau scurgere a intestinului sau după îndepărtarea intestinului inflamat sau afectat. O ileostomie poate fi făcută pentru a-i permite intestinului să se vindece după o afecțiune.

Mai exact, motivele care pot duce la necesitatea unei ileostomii includ:

  • pentru a-i permite intestinului subțire sau colonului să se vindece după ce a fost operat – de exemplu, dacă o secțiune a intestinului a fost îndepărtată pentru tratarea cancerului intestinal;
  • pentru a ameliora inflamația colonului la persoanele cu boală Crohn sau colită ulcerativă;
  • pentru a permite efectuarea unei intervenții chirurgicale complexe pe anus sau rect etc.

Tipuri de ileostomie

Există câteva tipuri de ileostomie:

  • Ileostomia standard – Conectează ileumul la peretele abdominal, expunând mucoasa intestinală pentru a forma o stomă externă netedă. Nu veți putea controla scaunul după această intervenție chirurgicală, deci este necesar să purtați o pungă externă pentru colectarea scaunelor.
  • Ileostomia continuă – Oferă o continuitate a scaunului, dar vine cu necesitatea scurgerii frecvente cu un cateter. Nu este nevoie de o pungă de colectare externă. Medicul formează un buzunar în interiorul abdomenului (care ia locul rectului) și o mică supapă externă în care cateterul va fi plasat pentru a scurge scaunul.
  • Ileostomia ileo-anală – Permite trecerea scaunului de la anus. În timpul acestei proceduri, chirurgul creează o pungă de colectare din ileum și rect, care va colecta scaunul.

Procedura de ileostomie

Cu o zi înainte de operație se recomandă alimente lichide 24 ore. Uneori poate fi necesară o clismă sau administrarea de laxative. În ziua operației nu se bea și nu se mănâncă nimic.

Există două tipuri de ileostomie: ileostomie în buclă și ileostomie terminală.

Ileostomia în buclă înseamnă că o buclă din ileum este adusă la suprafață și este deschisă astfel încât să existe două capete pe abdomen ca o stomă. Ileostomia terminală înseamnă că un capăt de ileum este scos ca o stomă și capătul nefuncțional este închis și plasat în interiorul abdomenului.

stoma

Ce implică operația?

Atât operația laparoscopică cât și cea deschisă se efectuează sub anestezie generală. Chirurgul va identifica ultima parte a intestinului subțire și o va examina pentrua depista orice deteriorare. În funcție de tipul de ileostomie, fie capătul liber, fie o bucla de ileon va fi adusă la suprafață pentru a forma stoma.

După procedură

În urma intervenției chirurgicale, e necesară spitalizarea timp de mai multe zile. Se vor administra medicamente pentru durere și sfaturi de dietă și privind îngrijirea ileostomei. Se vor examina pacienții pentru semne de complicații postoperatorii, cum ar fi infecția, sângerarea și blocajul intestinal.

Imediat după intervenția chirurgicală, pielea din jurul stomiei poate fi umflată ușor, roșie, dar se va reduce treptat.

Persoanele cu o ileostomie ar trebui să solicite asistență medicală imediată dacă observă schimbări bruște și semnificative în culoarea sau forma stomiei. De exemplu, dacă orificiul este albăstrui sau închis la culoare, aceasta poate indica faptul că pielea nu primește suficient oxigen. O persoană ar trebui, de asemenea, să solicite asistență medicală urgentă dacă prezintă unul sau mai multe dintre următoarele semne și simptome:

  • sângerare excesivă la nivelul stomei;
  • greaţă;
  • lipsa scurgerilor timp de 4-6 ore;
  • diaree severă;
  • vărsături.

Aceste semne și simptome indică unele complicații ale intervenției chirurgicale, iar medicul va trebui să le trateze imediat.

Sfaturi după operație

Se recomandă să se consume suficiente lichide pentru a înlocui lichidele pierdute și pentru a preveni deshidratarea. Uneori pot fi necesare perfuzii intravenoase. Trebuie curățată bine zona inciziei și stoma, și trebuie păstrată curată și uscată. Nu frecați zona inciziei.

recuperarea dupa ileostomie

Viața pacientului cu ileostomie

Medicul va oferi instrucțiuni privind îngrijirea stomei și golirea deșeurilor. O persoană cu ileostomă va duce o viață perfect normală, și poate efectua activități obișnuite, ca înot, drumeții, jocuri sportive, călătorii etc. E nevoie să se evite însă ridicarea greutăților.

O ileosotmie nu interferă de obicei cu funcția sexuală sau cu capacitatea de a avea copii.  Ar trebui să discutați despre stomă cu partenerul înainte de a ajunge la intimitate.

Echipamentul în caz de ileostomie

Echipamentul necesar poate fi împărțit în echipamentul necesar în stadiul operativ și în etapa de întreținere. În stadiul operativ, formarea ileostomiei implică utilizarea a numeroase instrumente. Etapa de întreținere se bazează pe îngrijirea stomei și pe modul în care pacientul își gestionează ileostoma. Acestea includ utilizarea pungilor pentru deșeuri, adaosuri adezive suplimentare, cum ar fi spray-uri, inele și curele pentru susținere.

Îngrijirea stomei

Trebuie să curățați bine stoma și să o mențineți curată și uscată. Dacă pielea din jurul ei este iritată sau umedă,poate fi dificilă fixarea pungii și poate duce la scurgeri. Medicul poate prescrie un spray local sau o pulbere medicamentoasă pentru a vindeca pielea iritată.

Uneori se poate să nu fie scurgeri prin stomă. Cu toate acestea, dacă lipsa scurgerilor durează mai mult de 4-6 ore și simțiți greață sau aveți crampe, adresați-vă medicului. S-ar putea să aveți blocaj intestinal. Persoanele cu ileostomă pot avea, de asemenea, dezechilibre electrolitice. Acest lucru se întâmplă atunci când persoana nu are cantitatea corectă de substanțe importante din sânge, în special sodiu și potasiu. Acest risc crește dacă pierdeți multe lichide prin vărsături, transpirație sau diaree.

Alimentația după ileostomie

Nutriția este un aspect important după operație. Inițial, un medic recomandă, de obicei, o dietă cu conținut sărac de fibre pentru a-i dat timp intestinului pentru a se vindeca. Nevoile și toleranțele dietetice vor depinde de cantitatea de intestin subțire sănătoasă și de cât timp a trecut de la intervenția chirurgicală. Intestinul se adaptează și funcționează mai bine cu timpul după operație. În plus, tipul de ileostomie va juca un rol – dacă este nu este necesar un echipament de colectare după intervenția chirurgicală.

Se recomandă mese regulate, la aproximativ aceleași ore zilnic, să se mănânce mai lent și să se mestece bine. Se recomandă  evitarea supralimentării și nici să nu se sară peste mese. Dacă scaunul este foarte gros, pot fi necesare unele modificări ale dietei. În astfel de cazuri poate fi necesar consumul de suc de struguri, suc de mere și suc de prune. Evitați alimentele care pot cauza constipație. Astfel de alimente pot include mere, banane, brânză, cartofi, paste făinoase, orez și unt de arahide.

Asigurați-vă că beți cel puțin 8 pahare de apă pe zi. În caz de constipație și dacă modificările stilului de viață nu ajută, consultați medicul sau gastroenterologul.

Cum reducem riscul de complicații?

O persoană poate reduce, de obicei, complicațiile stomei legate de regimul alimentar prin:

  • consum suficient de apă pe parcursul zilei;
  • limitarea consumului de băuturi potențial deshidratante, cum ar fi cele care conțin alcool sau cofeină;
  • evitarea alimentelor care provoacă gaze, cum ar fi varza și broccoli;
  • evitarea gumei de mestecat, care poate provoca gaze;
  • mestecarea corectă a alimentelor;
  • introducerea noilor alimente treptat;
  • mese mici și regulate.

Riscurile ileostomiei

Orice intervenție chirurgicală aduce riscuri. Aceste riscuri care pot fi întâlnite în caz de orice intervenmție chirurgicală includ:

  • infecţie;
  • cheag de sânge;
  • sângerare;
  • infarct;
  • accident vascular cerebral;
  • respiratie dificilă etc.

Riscurile care sunt specifice ileostomiilor includ:

  • afectarea organelor din jur;
  • hemoragie internă;
  • incapacitatea de a absorbi suficienți nutrienți din alimente;
  • infecții în tractul urinar, infecții abdominale sau pulmonare;
  • blocarea intestinală din cauza țesutului cicatrizant;
  • răni deschise sau care nu se vindecă.

Referinte:
(1) Stoma after ileostomy or colostomy, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/stoma-after-ileostomy-or-colostomy
(2) Surgical Procedures: Ileostomy, link: https://www.oncolink.org/cancers/gastrointestinal/rectal-cancer/ileostomy
(3) Ileostomy: Everything you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323240.php
(4) What Is an Ileostomy?, link: https://www.healthline.com/health/ileostomy#outlook
(5) Colostomy and ileostomy, link: https://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/colostomy-and-ileostomy/?region=qc
(6) Ostomy: Adapting to life after colostomy, ileostomy or urostomy, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/in-depth/ostomy/art-20045825

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *