HSIL – leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt este un tip de rezultat anormal al testării HPV și testului Papanicolau. Iată ce semnificație are, care sunt cauzele și care sunt pașii următori după un astfel de rezultat.
CUPRINS:
1. Ce este infecția cu HPV?
2. Ce cauzează cancerul de col uterin?
3. Testarea HPV
4. Ce înseamnă leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt – HSIL?
5. Ce se întâmplă după un rezultat HSIL?
6. Tipuri de tratament
Ce este infecția cu HPV?
HPV reprezintă virusul papiloma uman. Este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală și poate infecta atât bărbații, cât și femeile. Majoritatea persoanelor care suferă de HPV nu știu că au infecția și nu dezvoltă niciodată simptome sau complicații de sănătate.
HPV cuprinde un grup de peste 150 de virusuri înrudite. Fiecărui virus HPV îi este atribuit un număr, care definește tipul HPV. HPV se numesc papilomavirusuri deoarece unele tipuri de HPV cauzează papiloame (negi), care sunt tumori non-canceroase. În plus, unele tipuri de HPV sunt cunoscute pentru că pot cauza cancer, inclusiv cancere de col uterin. HPV pot trăi numai în anumite celule numite celule epiteliale scuamoase. Aceste celule se găsesc pe suprafața pielii și pe suprafețele umede (numite suprafețe mucoase) cum ar fi vaginul, colul uterin, vulva (zona din jurul vaginului) și anusul, prepuțul intern și uretra, zona interioară a nasului, a gurii și a gâtului, traheea și bronhiile, pleoapele interioare.
La femei, tipurile de HPV cu risc crescut (cum ar fi tipurile 16, 18, 31 și 45) cauzează modificări ale celulelor colului uterin care pot fi văzute ca modificări anormale la un test Papanicolau. Modificările anormale ale celulelor cervicale se pot reduce de la sine fără tratament. În schimb, unele modificări ale celulelor cervicale netratate pot să progreseze spre anomalii serioase și pot duce la apariția cancerului de col uterin în timp, dacă nu sunt tratate.
HPV cu grad scăzut de risc vs HPV cu grad crescut de risc
Există multe tipuri diferite de HPV. Unele tipuri cauzează probleme de sănătate. Infecțiile HPV sunt de obicei grupate ca HPV cu risc scăzut și HPV cu risc crescut. HPV cu risc scăzut poate provoca negi în zona anală și în zona genitală și, uneori, în gură. Alte infecții cu HPV cu risc scăzut pot provoca veruci pe brațe, mâini, picioare sau piept.
Cele mai multe infecții cu HPV cu risc crescut nu produc simptome și vor dispărea în decurs de un an sau doi. Cu toate acestea, unele infecții cu risc crescut HPV pot dura ani de zile. Aceste infecții de lungă durată pot duce la cancer. HPV este cauza majorității cancerelor de col uterin. HPV de lungă durată poate cauza, de asemenea, alte tipuri de cancer, inclusiv cancer anal, cancer vaginal, cancer penian, cancer oral sau cancer de gât.
Ce cauzează cancerul de col uterin?
Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecții cu transmitere sexuală, oncogene sau cu grad ridicat de risc, de papilomavirus uman sau HPV. Există numeroase tipuri de HPV cu risc ridicat și doar două dintre acestea, tipurile HPV 16 și 18, sunt responsabile pentru aproximativ 70% dintre toate cazurile de cancer de col uterin. Infecțiile cu tipuri de HPV cu risc ridicat cauzează, de asemenea, cele mai multe tipuri de cancer anal, multe tipuri de cancer vaginal, vulvar și orofaringian și unele forme de cancer penian.
Deși infecția cu HPV a colului uterin este foarte frecventă, cele mai multe infecții vor fi controlate de sistemul imunitar pe o perioadă de 1-2 ani. Aceste infecții tranzitorii pot provoca schimbări temporare în celulele cervicale. Dacă persistă o infecție cervicală cu un tip HPV cu risc crescut, modificările celulare se pot dezvolta în cele din urmă în leziuni precanceroase. Dacă leziunile precanceroase nu sunt tratate, acestea pot progresa către cancer. Poate dura 10-20 de ani sau mai mult pentru ca o infecție persistentă cu un tip HPV cu risc crescut să ducă la cancer.
Ce este screeningul cancerului de col uterin?
Diagnosticarea cancerului de col uterin este o parte esențială a îngrijirii medicale de rutină a femeii. Scopul principal al screening-ului este identificarea leziunilor precanceroase cauzate de HPV, astfel încât acestea să poată fi îndepărtate pentru a preveni apariția cancerelor invazive. Un obiectiv secundar constă în depistarea unor forme de cancer de col uterin într-un stadiu incipient, când acestea pot fi, de obicei, tratate cu succes.
Screening-ul pentru cancerul de col uterin include acum trei abordări:
- testarea HPV, care depistează prezența tipurilor de HPV cu risc crescut în celulele cervicale;
- testul Papanicolau;
- testul combinat HPV / Papanicolau, care verifică aceeași probă celulară atât pentru tipurile HPV cu risc ridicat, cât și pentru modificările celulelor cervicale.
Screening-ul se face adesea în timpul unei examinări pelvine. Pacienta stă pe masa de examinare, iar medicul introduce un instrument numit specul în vaginul ei pentru a-l lărgi astfel încât partea superioară a vaginului și colului uterin să poată fi văzute. Această procedură permite, de asemenea, ca medicul să obțină și un eșantion de celule cervicale.
Celulele sunt răzuite cu un dispozitiv mic din plastic și / sau o perie specială și sunt plasate într-un flacon cu conservant lichid. Flaconul este apoi trimis într-un laborator în care celulele sunt testate pentru prezența tipurilor de HPV cu risc ridicat și examinate la microscop.
Testarea HPV
Testul HPV este folosit pentru a verifica tipul de HPV care poate duce la cancer de col uterin. Este adesea făcut în același timp cu un frotiu Papanicolau, o procedură care identifică celulele anormale care pot duce, de asemenea, la cancer de col uterin.
Rezultatele testării HPV
În cele mai multe cazuri, cancerul de col uterin este o boală progresivă, și durează adesea mai mulți ani pentru a se dezvolta. Înainte de a se dezvolta orice cancer, cervixul suferă modificări anormale numite displazie cervicală. Când sunt depistate într-un stadiu incipient, cancerele de col uterin sunt mai ușor de tratat și ratele de supraviețuire sunt mai mari.
Dacă rezultatele unui test Papanicolau sunt anormale, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare. Este important să discutați cu medicul despre pașii următori. Deși displazia cervicală netratată poate duce la cancer de col uterin în unele cazuri, displazia cervicală nu înseamnă că o persoană are cancer sau va dezvolta vreodată boala. Acesta este tratat în mod obișnuit mai întâi cu monitorizarea pentru a vedea dacă persistă, și apoi cu procedurile de medicale de rutină.
Tipuri de rezultate anormale ale testelor
Când rezultatele testelor sunt anormale, există cateva categorii care descriu modificarea:
- ASCUS (celule scuamoase atipice de semnificație nedeterminată) – Acest rezultat înseamnă prezența unor modificări ale celulelor cervicale. Acestea sunt în general un semn al infecției cu HPV. ASCUS este cel mai frecvent rezultat al testului anormal Papanicolau.
- LSIL (leziune scuamoasă intraepitelială de grad scăzut) – Acest rezultat înseamnă că celulele cervicale prezintă o serie de modificări ușor diferite sau anormale. Cauza este de obicei o infecție cu HPV care deseori dispare de la sine.
- HSIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt) – Acest rezultat sugerează modificări mai severe ale colului uterin, comparativ cu LSIL.
- AGC (celule atipice glandulare) – Un rezultat de acest tip înseamnă că au fost identificate modificări în celulele glandulare care ridică semne de întrebare privind prezența unui pre-cancer sau cancer.
- Celule canceroase sau adenocarcinom – Acest rezultat înseamnă că celulele sunt destul de anormale încât patologul este aproape sigur că este prezent un cancer.
Ce înseamnă leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt – HSIL?
Un rezultat HSIL indică faptul că s-au detectat modificări mai detaliate ale mărimii și formei celulelor cervicale, care indică displazia cervicală moderată până la severă. HSIL nu este încă o formă de cancer de col uterin, dar dacă este lăsată netratată și nemonitorizată, atunci poate duce la cancer de col uterin.
Leziunea intraepitelială scuamoasă de grad înalt (HSIL) este o anomalie celulară scuamoasă asociată cu papilomavirus uman (HPV). Acesta cuprinde termenii utilizați anterior pentru CIN2, CIN3, displazie moderată și severă și carcinom in situ. Deși nu toate cazurile de HSIL vor progresa la cancer, este considerată o leziune precanceroasă și, prin urmare, este de obicei tratată.
Ce se întâmplă după un rezultat HSIL?
Daca rezultatele testelor Papanicolau oferă tot un rezultat HSIL, se face un examen de colposcopie pentru confirmarea rezultatelor. Un examen de colposcopie este o procedură care îi permite unui medic să examineze vizual cervixul cu un instrument luminat numit colposcop. În timpul examenului, colposcopul rămâne în afara vaginului. Se aseamănă cu un microscop, permițând o vizualizare profundă a colului uterin. În timpul colposcopiei, medicul poate efectua, de asemenea, o biopsie cervicală, procedură care presupune prelevarea de mici probe de țesut de col uterin. Probele de țesut sunt apoi trimise la un laborator pentru examinare ulterioară.
Repetarea analizelor
Este recomandată repetarea analizelor – HPV și Papanicolaiu sau un test combinat (testul Papanicolau și un test pentru tipurile de HPV cu grad ridicat de risc) ca urmare a unor rezultate anormale ale testelor. Aceste teste se pot face apoi periodic la 1 an sau la 3 ani, în funcție de rezultatul testului inițial, de vârstă și de rezultatele testelor anterioare.
Colposcopie, biopsie și eșantionare endocervicală
Colposcopia este o procedură în care se utilizează un instrument special de mărire (colposcop) pentru a examina țesuturile cervixului, vaginului și vulvei. Pentru biopsie, un mic eșantion de țesut este trimis la laborator pentru testare. Eșantionarea endocervicală preia o probă de țesut din canalul cervical utilizând o perie mică sau alt instrument.
Eșantionarea endometrială
Eșantionarea endometrială presupune prelevare unei mici probe de țesut din endometru (mucoasa uterului).
Tipuri de tratament
Dacă rezultatele biopsiei cervicale confirmă HGSIL, tratamentul pentru eliminarea țesutului cervical anormal este necesar pentru a preveni posibilitatea apariției cancerului de col uterin în viitor. Posibilele tratamente pentru HSIL includ:
- Procedura de excizie prin procedură electrochirurgicală (LEEP) – În timpul procedurii LEEP, un curent electric este trimis printr-o buclă de sârmă ce acționează ca un cuțit, eliminând celulele cervicale anormale.
- Crioterapia – Crioterapia este o tehnică folosită pentru a distruge țesutul anormal prin înghețarea acestuia. Se mai numeste criochirurgie.
- Conizația- De asemenea, numită biopsie cu con, elimină o mostră de țesut anormal în formă de con.
- Terapia cu laser – În timpul terapiei cu laser, un mic fascicul de lumină este folosit pentru a distruge celulele anormale.
Monitorizarea după tratament pentru HSIL este absolut necesară. Celulele pot deveni anormale, în ciuda tratamentului, și pot necesita un tratament ulterior. Urmărirea este compusă din teste periodice Papanicolau și examene de colposcopie pentru o perioadă lungă de timp.
Referinte:
(1) Understanding cervical changes, link: https://www.cancer.gov/types/cervical/understanding-cervical-changes/understanding-cervical-changes.pdf
(2) HPV and cancer, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/hpv-and-cancer
(3) HPV and cancer, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer
(4) High Grade Squamous Intraepithelial Lesion (HSIL), link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430728/
(5) Abnormal cervical cancer screening test results, link: https://www.acog.org/Patients/FAQs/Abnormal-Cervical-Cancer-Screening-Test-Results?IsMobileSet=false
(6) Abnormal pap test, link: https://www.rogelcancercenter.org/living-with-cancer/treatment-choices/abnormal-pap-test-%E2%80%94-what-should-you-do
7 Comments on “HSIL – leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt | Rezultatele testării HPV”
MULTUMIM
pentru sfaturi.Bunul D ZEU sa va dea tot ce doriti.
Bună ziua! Eu m-am operat și și rezultatele la biopsie au ieșit :(H-SIL) si(L-SIL). Ce e de făcut? E cazul să îmi fac griji?
Buna mie mi-a zs doctoru ca necesita operație dar nu știu ce fel de operație pt ca a zs ca stau doar o zi la spital va rog spuneți-mi ca nu pot să-mi dau seama .multumesc
Bună ziua, spuneti-mi va rog cum se tratează HSIL? Necesita intervenții chirurgicale sau e posibil și cu tratament?
Mi-a făcut conizatie de col și rezultatul e ..leziune scuamoasa intraepiteliala de grad inalt ICD_O:8077/2 DACĂ PUTEȚI ÎMI SPUNEȚI CE ÎNSEAMNĂ? medicul e în concediu…va mulțumesc
Daca am fost diagnosticata cudisplazie severa cervicala CIN3/H-SIL si se poate sa fiu insarcinata ca mi-a intarziat menstruatia peste 7 zile, ce este de facut? Am programare si la medic
Bună ziua. Sunt gravida ,am 8 săptămâni . Am făcut acum 2 săptămâni un test papanicolau și mia ieșit HSIL. Am făcut și testul HPV și a ieșit nedetectabil pentru ambele variante. Întrebarea mea este dacă aștept pana nasc și după aceea fac intervenția de înlăturare a țesutului este vreo problema? Adică pe perioada sarcinii poate sa avanseze mult și sa dezvolt cancer ? Va rog sa îmi răspundeți. Va mulțumesc frumos