Hemangiom hepatic – cauze, simptome, tratament

hemangiom hepatic

Hemangiom hepatic – o masa benigna la nivelul ficatului, care de obicei nu provoaca simptome, ci doar atunci cand creste prea mult. Iata care sunt cauzele, cum sunt depistate hemangioamele hepatice si ce tratamente exista.

CUPRINS:

1. Ce este un hemangiom hepatic?
2. Simptome hemangiom hepatic
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Tratament hemangiom hepatic
6. Complicatii
7. Alte tumori benigne ale ficatului
8. Cancerul hepatic

Ce este un hemangiom hepatic?

Hemangiomul hepatic este o tumora benigna – necanceroasa, la nivelul ficatului. Este format dintr-o aglomerare de vase de sage. De obicei apare un singur hemangiom, dar alteori pot fi mai multe. Hemangioamele nu se transforma in cancer si nu se raspandesc in alte zone ale corpului. Hemangioamele hepatice sunt alimentate de ramuri ale arterei hepatice, iar circulatia lor interna este lenta. In general, acestea raman stabile ca dimensiuni in timp, dar pot uneori sa creasca.

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp si se afla in partea dreapta superioara a abdomenului sub coaste. Are mai multe functii foarte importante, inclusiv producerea de proteine, eliminarea toxinelor din sange, implicat in metabolismul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor si secretia de bila, care ajuta la digerarea alimentelor.

hemangioamele

Ce sunt hemangioamele?

Ce este un hemangiom? Hemangioamele sunt mase sau tumori necanceroase ale vaselor de sange. Sunt cele mai frecvente cresteri sau tumori la copii. De obicei cresc pentru o perioada de timp si apoi se micsoreaza fara tratament. Pot fi externe – hemangiom pe piele – sau pot afecta organele interne: ficat, regiuni ale sistemului gastrointestinal, creier, organe ale sistemului reproducator etc.

In functie de localizare si dimensiune, hemangioamele nu provoaca in mod normal simptome in timpul sau dupa formarea lor. Cu toate acestea, pot provoca unele simptome cand cresc prea mari sau intr-o zona sensibila sau daca exista mai multe hemangioame.

Simptome hemangiom hepatic

Hemangioamele hepatice sunt cel mai frecvent tip de tumora benigna a ficatului. Nu sunt canceroase. Majoritatea persoanelor cu hemangioame hepatice nu au simptome si nu necesita tratament medical. Un hemangiom hepatic provoaca rareori complicatii viitoare. Cu toate acestea, un hemangiom poate incepe sa creeze probleme daca acesta creste in dimensiune.

Hemangioamele sunt de obicei mici, si cele de la nivelul ficatului nu provoaca aproape niciodata simptome sau probleme de sanatate. Cele mai multe hemagioame hepatice sunt depistate intamplator in timpul diferitelor proceduri medicale – ecografii sau CT abdominal. Hemangioamele mari pot cauza simptome, mai ales daca sunt situate in apropierea altor organe. Pot cauza dureri, greata si varsaturi sau marirea ficatului. Cu toate acestea, aceste simptome sunt nespecifice si pot fi din alte cauze. Rareori, hemangioamele mai mari se pot rupe, provocand dureri severe si sangerari in abdomen, care pot pune viata in pericol.  Apar la 1 – 5% dintre adulti. Simptomele sunt mai probabile daca au > 4 cm.

simptome hemangiom hepatic

Cauze si factori de risc

Nu se cunosc exact cauzele pentru care vasele de sange se aglomereaza si formeaza un hemangiom hepatic. Cu toate acestea, se considera ca e vorba de o componenta genetica. Factorii care pot creste riscul ca un hemangiom hepatic sa provoace semne si simptome includ:

  • varsta – un hemangiom hepatic poate fi diagnosticat la orice varsta, dar cel mai frecvent este diagnosticat la persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani;
  • gen – femeile au mai multe riscuri sa fie diagnosticate cu un hemangiom hepatic decat barbatii;
  • sarcina – femeile insarcinate au mai multe riscuri sa fie diagnosticate cu un hemangiom hepatic decat femeile care nu au fost niciodata gravide (se crede ca estrogenul care creste in timpul sarcinii, poate juca un rol in cresterea hemangiomului hepatic);
  • terapie de substitutie hormonala – terapia de inlocuire a hormonilor la femeile cu simptome de menopauza poate creste riscul de hemangiom hepatic.

Diagnostic

depistare hemangiom hepatic

Un hemangiom hepatic nu este de obicei depistat in timpul unui examen fizic de rutina sau teste de laborator. Diagnosticul rezulta de obicei din urma testelor de imagistica ce se fac pentru o afectiune diferita. Tehnicile imagistice care pot diferentia hemangiomul hepatic de alte tipuri de tumori includ:

Unele hemangioame sunt diagnosticate la nastere sau in prima etapa a copilariei – de obicei se micsoreaza de la sine sau dispar. Daca un hemangiom este suficient de mare si provoaca simptome, medicul poate recomanda teste imagistice pentru a depista anomalii la nivelul ficatului. Aceste teste pot include ecografii, CT, RMN.

Tratament hemangiom hepatic

Daca hemangiomul hepatic este mic si nu provoaca semne sau simptome, nu e in general nevoie de tratament. In cele mai multe cazuri, un hemangiom hepatic nu creste si nu va cauza niciodata probleme. Se fac periodic teste si examinari pentru monitorizare. Tratamentul hemangiomului hepatic, daca este cazul, va depinde de localizare si dimensiunea hemangiomului. Majoritatea hemangioamelor hepatice nu necesita tratament si e nevoie doar de monitorizare. Cu toate acestea, un hemangiom poate fi indepartat chirurgical daca este mare si cauzeaza simptome. Daca provoaca dureri semnificative sau afecteaza o parte a ficatului, medicul poate decide sa indeparteze intreaga sectiune afectata.

Optiunile de tratament pot include:

  • chirurgie pentru indepartarea hemangiomului hepatic – daca hemangiomul poate fi usor separat de ficat, medicul va poate recomanda interventia chirurgicala pentru a elimina masa benigna;
  • chirurgie pentru a indeparta o parte a ficatului, inclusiv hemangiomul – in unele cazuri, e nevoie ca medicii sa indeparteze o portiune din ficat impreuna cu hemangiomul;
  • interventii pentru a opri fluxul de sange catre hemangiom – fara un aport de sange, hemangiomul e posibil sa nu mai creasca sau sa se micsoreze – doua moduri de a opri fluxul de sange sunt legarea arterei principale (ligatura hepatica a arterei) sau injectarea de medicamente in artera pentru blocaj (embolizare arteriala);
  • radioterapie – radioterapia foloseste fascicule de energie puternice, precum razele X, pentru a deteriora celulele hemangiomului; acest tratament este rar utilizat datorita disponibilitatii unor tratamente mai sigure si mai eficiente.

In situatii foarte rare, poate fi necesar un transplant de ficat. In timpul acestei proceduri, ficatul deteriorat este inlocuit cu ficatul de la un donator. Acest lucru este necesar numai daca hemangiomul este extrem de mare sau daca hemangioamele multiple nu raspund la alte tratamente.

Complicatii

Hemangioamele hepatice produc rareori complicatii. Complicatiile care pot aparea in cazuri foarte rare includ:

  • hemangiom marit;
  • leziuni hepatice;
  • dureri severe.

Femeile care au fost diagnosticate cu hemangioame hepatice prezinta un risc de complicatii daca raman insarcinate. Hormonul feminin – estrogen, care creste in timpul sarcinii, se crede ca poate face ca unele hemangioame hepatice sa creasca. Rareori, hemangiomul in crestere poate provoca semne si simptome care pot necesita tratament, inclusiv durere in cadranul din dreapta sus al abdomenului, balonare sau greata.

ficatul

Alte tumori benigne ale ficatului

Tumorile sunt cresteri sau mase anormale. Cand o tumora este cancer, se numeste maligna. Cand o tumora nu este un cancer, o numim benigna. Exista 3 tipuri principale de tumori hepatice benigne – adenoame, hemangioame si hiperplazie nodulara focala. Dintre acestea, numai adenoamele au un risc mic de a se transforma in cancer.

Masele hepatice sunt foarte frecvente si cele mai multe sunt benigne. Prin urmare, este important sa se evite interventiile inutile pentru leziunile benigne, asigurandu-se, in acelasi timp, un diagnostic precis al tumorilor hepatice maligne. Tumorile hepatice benigne sunt relativ frecvente. Majoritatea sunt asimptomatice, dar unele cauzeaza hepatomegalie, disconfort in cadranului superior drept sau hemoragie intraperitoneala.

Principalele tumori benigne ale ficatului, pe langa hemangioame, sunt:

Adenom hepatocelular

Adenomul hepatocelular este cea mai frecventa tumora benigna. Apare mai ales la femeile de varsta fertila, in special la cele care iau contraceptive orale, posibil prin efectele estrogenului. Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice, dar cele mari pot provoca disconfort in cadranului superior drept. Cele asociate utilizarii contraceptivelor pot regresa daca tratamentul este oprit.

Hiperplazie nodulara focala

Poate fi asemanatoare cu ciroza macronodulara histologic. Diagnosticul se bazeaza de obicei pe RMN sau CT cu contrast. Aspectul clasic este o leziune cu o cicatrice centrala. Biopsia poate fi necesara pentru confirmare. Tratamentul este rareori necesar.

Cancerul hepatic

cancerul la ficat

Cancerul hepatic este un tip de cancer care incepe in ficat. Ficatul este format in principal din celule numite hepatocite. De asemenea, are si alte tipuri de celule, inclusiv celule care captusesc vasele de sange si celule care captusesc caile biliare. Diferitele tipuri de celule din ficat pot forma mai multe tipuri de tumori maligne (canceroase) si benigne (necanceroase). Aceste tumori au cauze diferite, sunt tratate diferit si au un prognostic diferit.

Cancer hepatic primar

Cancerul hepatic primar inseamna ca boala incepe chiar in ficat. Exista mai multe tipuri de cancer de ficat primar:

  • carcinom hepatocelular (HCC) – este cea mai frecventa forma de cancer la ficat la adulti (unele cresc ca o singura tumora ce se mareste, altele incep ca noduli mici in ficat);
  • colangiocarcinomul intrahepatic (cancerul de canal biliar) – aproximativ 10 – 20% dintre cancerele care incep in ficat sunt colangiocarcinoamele intrahepatice – incep din celulele care captusesc canalele biliare mici (tuburi care transporta bilia spre vezica biliara) in interiorul ficatului;
  • angiosarcom si hemangiosarcom – sunt cancere rare care incep in celulele care acopera vasele de sange ale ficatului; aceste tumori cresc rapid si sunt de obicei prea raspandite pentru a fi indepartate chirurgical in momentul in care sunt gasite;
  • hepatoblastomul – este un tip de cancer foarte rar care se dezvolta la copii, de obicei la cei mai mici de 4 ani.

Cancer hepatic secundar

Cancerul hepatic secundar (cancerul hepatic metastatic) este cancerul care se gaseste in ficat, insa nu a inceput acolo, ci s-a raspandit (metastazat) din alta parte a corpului, cum ar fi pancreasul, colonul, stomacul, sanul sau plamanul. Aceste tumori sunt numite si tratate pe baza locului primar (de unde au inceput).

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/hemangioma
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4564031/
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-hemangioma/symptoms-causes/syc-20354234
(4) https://radiopaedia.org/articles/hepatic-haemangioma-3
(5) https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/liver-masses-and-granulomas/benign-liver-tumors
(6) https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/liver-cancer/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *