Gastrita – simptome si complicatii

gastrita

Iata ce semne si simptome poate avea gastrita, cauze si factori de risc, ce complicatii pot sa apara daca gastrita este lasata netratata si ce implica tratamentele.

CUPRINS:

1. Ce este gastrita?
2. Simptomele gastritei
3. Cauze gastrita
4. Gastrita – diagnostic si tratament
5. Complicatiile gastritei

Ce este gastrita?

Gastrita este o problema foarte frecventa ce apare atunci cand mucoasa stomacului devine inflamata. Unele modificari simple ale stilului de viata si utilizarea medicamentelor antiacide fara prescriptie medicala sunt adesea tot ceea ce este necesar. Alte medicamente pentru reducerea acidului din stomac sunt uneori prescrise. Gastrita se rezolva de obicei fara probleme. Cu toate acestea, daca nu este tratata corespunzator, gastrita poate persista sau poate duce la ulcer gastric.

cauzele gastritei

Simptomele gastritei

Simptomele gastritei pot imita simptomele indigestiei. Indigestia este durere sau disconfort la nivelul stomacului asociat cu dificultati de digerare a alimentelor. Gastrita poate sa apara brusc (gastrita acuta) sau se poate dezvolta lent si poate dura o perioada lunga de timp (gastrita cronica).

Durerea in abdomentul superior, chiar sub stern, este simptomul comun. De obicei, aceasta durere vine si pleaca. Poate fi ameliorata cu medicamente antiacide. Uneori, mancarea agraveaza durerea. De asemenea, durerea poate sa apara uneori noaptea.

Alte simptome de gastrita care pot aparea includ:

  • pierderea poftei de mancare;
  • balonare si gaze;
  • greata si varsaturi;
  • senzatie intensa de satietate dupa mese usoare.

Multe persoane cu gastrita cauzata de o infectie bacteriana nu prezinta niciun simptom. Daca mucoasa stomacului a fost afectata sever (gastrita eroziva) si expusa la acidul gastric, simptomele pot include durere, sangerare sau ulcer gastric.

Retineti ca durerea de stomac si durerea abdominala NU sunt intotdeauna un semn de gastrita. Durerea poate fi cauzata si de probleme, de la gaze pana la sindromul colonului iritabil.

ce este gastrita

Cauze gastrita

Gastrita poate fi cauzata de iritatii legate de consumul excesiv de alcool, varsaturi cronice sau utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare. De asemenea, poate fi cauzata de oricare dintre urmatoarele:

  • infectia cu Helicobacter pylori (H. pylori) – o bacterie care traieste in mucoasa stomacului – fara tratament, infectia poate duce la ulcere, iar in unele cazuri chiar poate creste riscul de cancer de stomac;
  • reflux biliar;
  • infectii cauzate de bacterii si virusuri;
  • tulburari autoimune – precum gastrita atrofica autoimuna;
  • tulburari digestive precum boala Crohn.

Traumatismele fizice si deteriorarea mucoasei stomacului pot duce, de asemenea, la gastrita. De exemplu, o persoana care a suferit o interventie chirurgicala pentru a i se indeparta o parte din stomac poate dezvolta gastrita postgastrectomie, care provoaca degenerarea mucoasei.

Factorii de risc pentru gastrita pot include fumatul, nivelurile ridicate de stres, consumul excesiv de alcool, antecedente de varsaturi cronice, deficit de vitamina B12, utilizarea de rutina a antiinflamatoarelor nesteroidiene etc.

Gastrita – diagnostic si tratament

Pentru diagnosticarea gastritei se va analiza in primul rand istoricul medicul, se vor analiza simptomele si se va face o examinare fizica. Ulterior pot fi recomandate o serie de teste si investigatii, inclusiv analiza unei probe de scaun (pentru a verifica daca exista infectie sau sangerare in stomac), test pentru infectia cu Helicobacter pylori, analize de sange pentru a vedea daca este vorba despre anemie de exemplu, o endoscopie etc.

simptome de gastrita

Care sunt tratamentele pentru gastrita?

Pentru gestionarea gastritei se recomanda si o serie de modificari ale stilului de viata. Se recomanda sa mancati mese mai mici si mai dese. Evitati alimentele iritante, ca alimentele picante, acide, prajite sau grase. Limitati consumul de alcool si renuntati la fumat. De asemenea, este important sa gestionati stresul. In situatia in care cauza gastritei este utilizarea repetata a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, incercati sa treceti la un alt analgezic care nu este din aceasta categorie, cum ar fi paracetamolul.

Efectuarea modificarilor dietetice nu este insa un tratament principal al gastritei, cu exceptia cazului in care gastrita este legata de boala celiaca sau alergii alimentare.

Medicamente pentru gastrita

Tratamentul urmareste reducerea cantitatii de acid din stomac pentru a ameliora simptomele, permitand vindecarea mucoasei stomacului si pentru a aborda orice cauza subiacenta. Antiacidele pot fi folosite pentru a reduce cantitatea de acid din stomac. Daca tratamentul cu medicamente antiacide nu este suficient, atunci poate fi utilizat un medicament numit blocant de H2 (cum ar fi ranitidina). Un medicament alternativ care poate fi utilizat este un inhibitor al pompei de protoni (PPI), cum ar fi lansoprazol sau omeprazol.

Daca o infectie cu H. pylori este cauza gastritei, va trebui sa urmati un curs de antibiotice impreuna cu un inhibitor al pompei de protoni.

tratament pentru gastrita

Complicatiile gastritei

Daca gastrita este lasata netratata, poate duce la o varietate de complicatii. Anumite forme de gastrita pot creste chiar riscul de a dezvolta cancer de stomac, in special la persoanele cu mucoasa subtire a stomacului.

Complicatiile pot include:

  • anemie;
  • deficiente nutritionale, ca lipsa de vitamina B12, vitamina D, acid folic, vitamina C, zinc, calciu si magneziu;
  • sangerare in stomac;
  • perforatie in interiorul stomacului;
  • ulcer peptic;
  • gastrita cronica atrofica, ce provoaca pierderea celulelor din glandele gastrice pe langa inflamatie;
  • metaplazia si displazia gastrica, care sunt tipuri de leziuni precanceroase la nivelul stomacului;
  • aclorhidria, care impiedica stomacul sa produca acidul de care are nevoie pentru a digera alimentele in mod corespunzator;
  • risc de cancere cum ar fi adenocarcinomul (cancerul gastric), limfomul de tesut limfoid asociat mucoasei (MALT) si tumori neuroendocrine (NET).

Anumite tipuri de gastrita, inclusiv gastrita atrofica autoimuna si gastrita legata de H. pylori, pot reduce capacitatea organismului de a absorbi fierul din sange. Gastrita atrofica autoimuna poate afecta si absorbtia vitaminei B12, ceea ce poate duce la anemie. Din cauza acestor complicatii potentiale, este important sa mergeti la medic daca aveti orice simptome de gastrita, mai ales daca acestea sunt cronice.

Infectia cu bacteria Helicobacter pylori este un factor de risc pentru cancerul de stomac, in special cancere din partea inferioara a stomacului. Infectia pe termen lung la nivelul stomacului cu acest germen poate duce la gastrita atrofica si alte modificari precanceroase ale mucoasei interioare a stomacului.

Gastrita si riscul de modificari precanceroase

Mai multe modificari considerate a fi precanceroase pot aparea in mucoasa interioara a stomacului. In gastrita atrofica, celulele normale ale glandelor gastrice sunt fie mai putine, fie absente. Exista, de asemenea, un anumit grad de inflamatie. Gastrita atrofica este adesea cauzata de infectia cu bacteria H pylori. Poate fi cauzata si de o reactie autoimuna, in care sistemul imunitar ataca celulele care captusesc stomacul. Unii oameni cu aceasta afectiune continua sa dezvolte anemie pernicioasa sau alte probleme de stomac, inclusiv cancer.

O alta posibila modificare precanceroasa este metaplazia intestinala. In aceasta stare, celulele care captusesc in mod normal stomacul sunt inlocuite cu celule care arata ca celulele care captusesc de obicei intestinul. Persoanele cu aceasta afectiune au adesea gastrita atrofica cronica. Atat gastrita atrofica, cat si metaplazia intestinala pot duce la un numar prea mic de celule care ar secreta in mod normal substante ce ajuta la protejarea celulelor din mucoasa interioara a stomacului. Deteriorarea ADN-ului din interiorul acestor celule poate duce uneori la displazie. In unele cazuri, displazia poate evolua spre cancer de stomac.

Referinte:
(1) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/gastritis
(2) https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-gastritis
(3) https://www.intechopen.com/chapters/40675
(4) https://www.cancer.org/cancer/stomach-cancer/causes-risks-prevention/what-causes.html
(5) https://www.jci.org/articles/view/30111
(6) https://www.gastro.theclinics.com/article/S0889-8553(05)70131-X/fulltext

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *