Factori de risc pentru cancer de stomac

factori de risc pentru cancer de stomac

Iata care sunt principalii factori de risc pentru cancer de stomac, ce este aceasta forma de cancer, care sunt simptomele si cum putem reduce riscul.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul de stomac?
2. Care sunt principalii factori de risc pentru cancer de stomac?
3. Reducerea riscului de cancer de stomac

Ce este cancerul de stomac?

In cazul cancerului de stomac, numit si cancer gastric, de obicei celulele canceroase incep in mucoasa interioara a stomacului. Apoi, incep sa se dezvolte mai profund in peretii stomacului pe masura ce cancerul se dezvolta.

Cancerul de stomac nu provoaca de obicei simptome in stadiile incipiente. Chiar si cele mai frecvente semne precoce ale cancerului de stomac – adesea scadere in greutate inexplicabila si dureri de stomac – nu apar de obicei decat atunci cand cancerul este mai avansat. Simptomele cancerului de stomac pot include dureri abdominale, arsuri gastrice si indigestie, senzatie de satietate chiar si dupa o masa mica, greturi si varsaturi. De asemenea, pot include pierderea poftei de mancare si pierdere inexplicabila in greutate, distensie abdominala, oboseala sau slabiciune inexplicabila, varsaturi cu sange sau fecale foarte inchise la culoare. Cu toate acestea, retineti ca cele mai multe simptome de acest fel sunt date de obicei de probleme care NU sunt cancer. Insa, este important sa mergeti la medic pentru a gasi cauza.

riscul de cancer la stomac

Care sunt principalii factori de risc pentru cancer de stomac?

Cancerul de stomac se formeaza atunci cand exista o mutatie genetica (modificare) in ADN-ul celulelor de la nivelul stomacului. Din cauza mutatiei, celulele cresc rapid si in cele din urma formeaza o tumora. Nu se cunoaste cu exactitate cauza aparitiei mutatiei. Insa, se considera ca anumiti factori pot sa creasca probabilitatea de a aparea o mutatie – factori de risc pentru cancer de stomac.

Factorii de risc sunt acele lucruri sau comportamente care pot creste probabilitatea de a dezvolta o anumita boala precum cancerul. Diferite tipuri de cancer au diferiti factori de risc. Unii factori de risc, cum ar fi fumatul, pot fi modificati, in timp ce altii, ca varsta sau genetica, nu pot fi modificati. Retineti ca a avea un factor de risc sau mai multi nu inseamna ca veti dezvolta neaparat boala. De asemenea, unele persoane pot dezvolta aceasta boala chiar si in absenta factorilor de risc. Insa, cunoasterea riscului general ne poate ajuta sa facem anumite schimbari in stilul de viata pentru reducerea riscului.

Iata care sunt principalii factori de risc pentru cancer de stomac:

Obezitatea

Excesul de greutate sau obezitatea este un factor de risc pentru cancerul gastric. De asemenea, sedentarismul este legat de risc mai mare de cancer la stomac.

Alimentatia deficitara

O alimentatie bogata in sare a fost asociata cu un risc mai mare de cancer de stomac. Aceste alimente includ alimentele conservate prin uscare, afumare, sarare si alimente bogate in sare adaugata. Consumul de fructe si legume proaspete poate ajuta la reducerea riscului. De asemenea, alte alimente care pot creste riscul sunt cele ultraprocesate, cu un continut mare de zahar si grasimi nesanatoase.

Fumatul

Fumatorii sunt mai predispusi decat nefumatorii riscului de a dezvolta cancer de stomac, in special in partea superioara a stomacului, langa esofag.

Consumul de alcool

Consumul de alcool poate creste riscul de cancer de stomac. Dovezile pentru aceasta legatura sunt mai puternice pentru persoanele care consuma 3 sau mai multe bauturi pe zi.

Infectia cu Helicobacter pylori

Aceasta infectie bacteriana in mucoasa stomacului poate creste riscul de cancer de stomac. Infectia cu bacteria Helicobacter pylori (H pylori) pare a fi o cauza majora a cancerului de stomac, in special a cancerelor din partea inferioara a stomacului. Infectia pe termen lung a stomacului cu acest germen poate duce la gastrita atrofica si alte modificari precanceroase ale mucoasei interioare a stomacului.

de ce apare cancerul la stomac

Varsta

Cancerul de stomac poate aparea la persoanele mai tinere, dar riscul creste pe masura ce o persoana inainteaza in varsta. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de stomac au 60 – 80 ani.

Operatie anterioara la stomac

Cancerul de stomac este mai probabil sa se dezvolte la persoanele carora li s-a indepartat o parte din stomac pentru a trata boli non-canceroase, cum ar fi ulcerul. Asta din cauza faptului ca stomacul produce mai putin acid, ceea ce permite ca mai multe bacterii daunatoare sa fie prezente. Refluxul de bila din intestinul subtire in stomac dupa interventie chirurgicala ar putea, de asemenea, sa creasca riscul. Aceste tipuri de cancer se dezvolta de obicei la multi ani dupa interventie chirurgicala.

Unele tipuri de polipi gastrici

Polipii sunt excrescente necanceroase de pe mucoasa stomacului. Majoritatea tipurilor de polipi (cum ar fi polipii hiperplazici sau polipii inflamatori) nu par sa creasca riscul unei persoane de cancer de stomac foarte mult, sau chiar deloc. Insa, polipii adenomatosi – numiti si adenoame – se pot transforma uneori in cancer.

Anemie pernicioasa

Anumite celule din mucoasa stomacului produc in mod normal o substanta numita factor intrinsec (IF) de care organismul are nevoie pentru a absorbi vitamina B12 din alimente. Persoanele care nu au suficient IF pot ajunge la o deficienta de vitamina B12, care afecteaza capacitatea organismului de a produce noi globule rosii si poate cauza si alte probleme. Aceasta afectiune, numita anemie pernicioasa, poate fi cauzata de anumite afectiuni autoimune, precum si de unele tipuri de interventii chirurgicale la stomac. Alaturi de anemie, persoanele cu aceasta boala pot avea si un risc mai mare de cancer de stomac.

De asemenea, riscul pare a fi mai mare in caz de aclorhidrie – cand stomacul nu poate produce suficient acid pentru a digera alimentele.

Boala Menetrier (gastropatie hipertrofica)

In aceasta afectiune, cresterea in exces a mucoasei interioare a stomacului poate duce la niveluri scazute de acid in stomac. Deoarece aceasta boala este foarte rara, nu se stie exact cat de mult creste riscul de cancer de stomac.

Sindroame canceroase ereditare

Unii oameni mostenesc mutatii genetice de la parinti care duc la afectiuni ce le pot creste riscul de cancer de stomac. Aceste sindroame mostenite reprezinta doar un mic procent dintre cancerele de stomac din intreaga lume.

Cancerul gastric difuz ereditar poate creste mult riscul de a dezvolta cancer de stomac. Aceasta afectiune este rara, dar riscul de cancer la stomac pe viata in randul persoanelor afectate este de pana la 70%. Sindromul Lynch este o tulburare genetica mostenita care creste riscul de cancer colorectal, cancer de stomac si alte tipuri de cancer. Polipoza adenomatoasa familiala poate creste, de asemenea, riscul de cancer la stomac.

Persoanele cu sindromul Li-Fraumeni au un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv de a dezvolta cancer de stomac la o varsta relativ frageda. Sindromul Li-Fraumeni este cauzat de o mutatie a genei TP53. De asemenea, cei cu sindromul Peutz-Jeghers dezvolta polipi in stomac si intestine, precum si in alte zone, inclusiv in nas, caile respiratorii si vezica urinara. Polipii din stomac si intestine se numesc hamartoame. Pot provoca probleme precum sangerare sau blocarea intestinelor. Persoanele cu aceasta problema pot avea un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer de colon, pancreas, stomac si san. Acest sindrom este cauzat de mutatii ale genei STK11.

Istoric familial de cancer de stomac

Persoanele cu rude de gradul I (parinti, frati sau copii) care au avut cancer la stomac sunt mai susceptibile de a dezvolta aceasta boala, chiar si fara unul dintre sindroamele canceroase mostenite descrise mai sus. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care sufera de cancer de stomac nu au antecedente familiale ale acestei boli.

Infectia cu virusul Epstein-Barr

Virusul Epstein-Barr provoaca mononucleoza infectioasa. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu acest virus la un moment dat in viata, de obicei cand sunt copii sau adolescenti. Se crede ca aceasta infectie poate fi asociate cu anumite cancere, ca limfom, cancer nazofaringian si cancer de stomac, desi inca nu este clar daca virusul provoaca de fapt cancer de stomac. Cancerele de stomac legate de acest virus tind sa aiba o crestere mai lenta si sa aiba o tendinta mai mica de raspandire.

Schimbarile stilului de viata, cum ar fi consumul de alimente mai sanatoase si renuntarea la fumat, va pot proteja. De asemenea, este important sa mergeti periodic la medic pentru controale de rutina. Desi nu puteti interveni asupra unor factori de risc, altii pot fi modificati. De exemplu, este important sa renuntati la fumat, sa aveti un stil de viata activ, sa aveti o alimentatie sanatoasa.

cancerul gastric factori de risc

Reducerea riscului de cancer de stomac

Nu exista o modalitate garantata si individuala de a preveni cancerul de stomac (cunoscut si sub denumirea de cancer gastric), dar exista unele lucruri pe care le puteti face pentru a va reduce riscul:

  • Adoptati o alimentatie sanatoasa. Consumati cat mai multe legume si fructe, carne, peste si leguminoase, limitand in acelasi timp consumul de alimente ultraprocesate, alimente cu un continut mare de sare, zahar si grasimi nesanatoase, cereale rafinate precum si alimente afumate.
  • Mentineti-va la o greutate sanatoasa. Excesul de greutate sau obezitatea creste riscul de aparitie a unor tipuri de cancer de stomac, asa ca atingerea si mentinerea unei greutati sanatoase ar putea reduce riscul.
  • Adoptati un stil de viata activ. Activitatea fizica regulata ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de cancer de stomac. Pe langa posibilele efecte asupra riscului de cancer de stomac, mentinerea la o greutate sanatoasa si activitatea fizica ar putea, de asemenea, sa scada riscul de aparitie a mai multor alte tipuri de cancer si probleme de sanatate.
  • Evitati sau limitati consumul de alcool.
  • Renuntati la fumat.
  • Tratati infectia cu H. pylori daca testul este pozitiv. Infectia cu H. pylori este un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea cancerului de stomac. De asemenea, tratati cu promptitudine ulcerele, gastritele si alte afectiuni ale stomacului. Afectiunile stomacului netratate, in special cele cauzate de bacteriile H. pylori, pot creste riscul de cancer de stomac.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5980829/
(2) https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/stomach-cancer/risk-factors
(3) https://www.webmd.com/cancer/stomach-cancer-risk
(4) https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/stomach-cancer

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *