Gastrectomia – operatia de indepartare a stomacului

gastrectomia

Gastrectomia este interventia chirurgicala de indepartare a stomacului – partial sau total. Iata cand este necesara aceasta operatie, ce implica si care sunt riscurile asociate.

CUPRINS:

1. Ce este gastrectomia?
2. Indicatii
3. Tipuri de gastrectomii
4. Contraindicatii
5. Ce implica procedura?
6. Intrebari frecvente

Ce este gastrectomia?

O gastrectomie este o procedura medicala in care intregul stomac sau doar o parte se indeparteaza chirurgical. Aceasta operatie este utilizata pentru a trata anumite afectiuni legate de stomac, inclusiv ulcere care nu se amelioreaza cu terapii conservatoare si cancer de stomac (cancer gastric). Un tip special de gastrectomie, numita gastrectomie cu manson, se foloseste pentru a trata persoanele cu obezitate.

Operatia este de obicei programata in avans. Mai rar, in caz de traumatisme gastrice sau complicatii legate de boala ulceroasa (de exemplu, sangerare sau perforatie), gastrectomia poate fi efectuata de urgenta.

Stomacul este un organ in forma de J in abdomenul superior. Face parte din sistemul digestiv, care proceseaza nutrientii (vitamine, minerale, carbohidrati, grasimi, proteine ​​si apa) din alimentele care sunt consumate si ajuta la eliminarea deseurilor din organism. Alimentele se deplaseaza de la nivel oral pana la stomac printr-un tub gol, muscular, numit esofag. Dupa ce parasesc stomacul, alimentele partial digerate trec in intestinul subtire si apoi in intestinul gros.

Indicatii

gastrectomie -pentru cancer la stomac

O gastrectomie este adesea folosita pentru a trata cancerul de stomac. In functie de tipul si stadiul cancerului, poate fi efectuata o gastrectomie partiala sau totala. Mai rar, aceasta operatie este folosita pentru a trata:

  • obezitate care pune viata in pericol;
  • unele cazuri de cancer esofagian;
  • ulcere gastrice – atunci cand masurile conservatoare – cum ar fi administrarea unui inhibitor al pompei de protoni (PPI) impreuna cu antibiotice pentru eradicarea Helicobacter pylori, nu ofera rezultate (se poate face si pentru complicatii legate de ulcer, ca sangerare, perforatie sau obstructie);
  • polipi benigni;
  • traumatisme la nivelul stomacului;
  • tumori necanceroase – de obicei se face operatie partiala.

Gastrectomia pentru obezitate

Scopul unei gastrectomii cu manson este de a ajuta persoanele obeze sa piarda in greutate si sa imbunatateasca/inverseze problemele legate de obezitate (de exemplu, diabetul). Indicatiile pentru efectuarea unei gastrectomii cu manson includ:

  • indicele de masa corporala (IMC) mai mare sau egal cu 40;
  • IMC peste 35 cu una sau mai multe probleme de sanatate legate de obezitate;
  • IMC peste 30 cu diabet zaharat de tip 2 incontrolabil sau sindrom metabolic.

Retineti! Deoarece gastrectomia cu manson necesita un angajament pe tot parcursul vietii privind modificarile dietetice postoperatorii, pe langa indeplinirea criteriilor de mai sus, pacientii trebuie sa fie supusi mai multor teste si evaluari pre-chirurgicale pentru a se asigura ca sunt pregatiti din punct de vedere mental, fizic si cognitiv pentru operatie.

Gastrectomia este un tratament adecvat pentru obezitate DOAR atunci cand alte optiuni au esuat. Tratamentele mai putin invazive includ modificari ale stilului alimentar, exercitii fizice, anumite medicamente, consiliere psihologica. Vezi aici mai multe despre slabirea sanatoasa.

recuperarea dupa gastrectomie

Tipuri de gastrectomii

Gastrectomie completa

Intr-o gastrectomie completa, intregul stomac este indepartat. Esofagul este conectat la intestin. Aceasta este o interventie chirurgicala radicala care necesita schimbari semnificative in stilul de viata. Aceasta operatie se face daca boala (cancerul) s-a raspandit in stomac. De asemenea, este adesea recomandata daca tumora se afla in partea superioara a stomacului, langa esofag. Chirurgul indeparteaza intregul stomac si ganglionii limfatici din apropiere. Poate indeparta splina si parti ale esofagului, intestinelor, pancreasului sau altor organe din apropiere, daca boala canceroasa a ajuns la ele. Capatul esofagului este apoi atasat la o parte a intestinului subtire. Acest lucru le permite alimentelor sa se deplaseze in tractul intestinal.

Gastrectomie partiala

O gastrectomie partiala este indepartarea doar a unei parti a stomacului. Portiunea ramasa isi continua apoi rolul digestiv. Acest lucru este adesea recomandat daca un cancer este doar in partea inferioara a stomacului (caz in care este cunoscuta sub numele de gastrectomie distala). Poate fi folosita si pentru cancerele care se afla doar in partea superioara a stomacului (caz in care este cunoscuta sub numele de gastrectomie proximala).

O parte a stomacului este indepartata, uneori impreuna cu o parte a esofagului (intr-o gastrectomie proximala) sau prima parte a intestinului subtire (intr-o gastrectomie distala). Sectiunea ramasa a stomacului este apoi reatasata. O parte din stratul de tesut gras care acopera stomacul si intestinele este indepartata, de asemenea, impreuna cu ganglionii limfatici din apropiere.

Gastrectomie cu manson

O gastrectomie cu manson implica indepartarea partii stangi a stomacului. Acest lucru se face in primul rand pentru obezitate. Operatia reduce dimensiunea stomacului, facand persoana sa se simta plina dupa ce a mancat mai putin.

Operatie deschisa vs gastrectomie laparoscopica

Cele mai multe gastrectomii subtotale si totale se fac printr-o incizie mare in zona abdomenului – abordare chirurgicala deschisa. Utilizarea laparoscopiei pentru a efectua o gastrectomie are mai multe avantaje, dintre care unele sunt:

  • mai putina durere dupa operatie;
  • incizii mai putine sau mai mici;
  • vindecare si recuperare mai rapida.

In comparatie, interventia chirurgicala deschisa implica o incizie mai mare si necesita spitalizare mai lunga. Chirurgia deschisa are, de asemenea, un risc mai mare de complicatii. Cu toate acestea, laparoscopia poate sa nu fie adecvata pentru toate circumstantele. De asemenea, se poate face chirurgie robotica.

Indepartarea ganglionilor limfatici

Intr-o gastrectomie subtotala sau totala, ganglionii limfatici din apropiere sunt indepartati. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de disectie a ganglionilor limfatici sau limfadenectomie si este o parte foarte importanta a operatiei pentru cancer. Multi medici considera ca succesul interventiei chirurgicale este direct legat de cati ganglioni limfatici indeparteaza chirurgul.

cand se recomanda gastrectomia

Contraindicatii

Contraindicatiile pentru aceasta interventie chirurgicala variaza in functie de tipul de gastrectomie efectuata.

Contraindicatiile gastrectomiei partiale includ:

  • cancer gastric difuz ereditar suspectat sau diagnosticat (o tulburare ereditara);
  • cancerul de stomac larg raspandit (metastatic), cu exceptia cazului in care complicatiile legate de cancer (obstructie, sangerare sau perforatie) nu pot fi tratate prin mijloace nechirurgicale;
  • boala ulceroasa in portiunea antrala este o contraindicatie relativa.

Contraindicatiile gastrectomiei totale includ:

  • cancer metastatic;
  • marjele negative pot fi realizate cu o gastrectomie partiala pentru cancerul gastric;
  • unele probleme de sanatate majore, ca boli de inima sau de plamani – depind de fiecare pacient in parte;
  • malnutritie.

Contraindicatiile gastrectomiei cu manson includ:

  • tulburare mentala severa, necontrolata (de exemplu, o tulburare de alimentatie severa);
  • o tulburare de sangerare de baza;
  • esofagul Barrett – in unele cazuri;
  • boala de reflux gastroesofagian severa necontrolata – in unele cazuri;
  • hernie hiatala mare.

Ce implica procedura?

Cum te pregatesti pentru gastrectomie?

Daca sunteti fumator, ar trebui sa renuntati la fumat cu cel putin cateva saptamani inainte de operatie si sa nu incepeti sa fumati din nou dupa operatie. Fumatul incetineste timpul de recuperare si creste riscul de probleme. Vezi aici ghidul nostru pentru renuntarea la fumat.

Informati medicul cu privire la orice fel de alergii, daca sunteti sau ati putea fi insarcinata, ce medicamente, vitamine si alte suplimente luati, chiar si cele pe care le-ati cumparat fara prescriptie medicala. In saptamana dinaintea interventiei chirurgicale vi se va cere probabil sa evitati medicamentele care ingreuneaza coagularea sangelui (de ex. aspirina, ibuprofen, vitamina E, warfarina etc.). Nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii in noaptea dinaintea operatiei.

Procedura

Operatia se face cu anestezie generala si poate dura pana la 4-5 ore, in functie de indicatiile interventiei si de metoda aleasa. In cazul interventiei deschise, se va face o incizie la nivel abdominal – se va indeparta stomacul in totalitate sau doar o parte. De asemenea, se vor indeparta unele tesuturi din apropiere, cum ar fi ganglionii limfatici. In functie de tipul procedurii, chirurgul va decide cea mai buna modalitate de a reconstrui tractul digestiv. In functie de ce parte a stomacului este indepartata, intestinul poate fi reconectat la stomacul ramas (gastrectomie partiala) sau la esofag (gastrectomie totala).

Chirurgia laparoscopica este o interventie chirurgicala minim invaziva. Aceasta implica mici incizii si instrumente specializate. Insa, nu este potrivita de fiecare data.

tipuri de gastrectomii

Riscuri potentiale

In plus fata de riscurile cunoscute legate de anestezie si riscurile generale ale tuturor interventiilor chirurgicale abdominale (de exemplu, greata, varsaturi, sangerare, infectie a plagii sau intern), gastrectomia este asociata cu aceste riscuri specifice:

  • ulcer marginal – seamana cu un ulcer peptic, se poate forma in jurul locului unde stomacul este reconectat la intestinul subtire dupa o gastrectomie partiala;
  • stricturi gastrice – ingustarea locului de conectare chirurgicala din cauza tesutului cicatricial poate duce la obstructia iesirii gastrice asociata cu balonare si varsaturi;
  • scurgeri gastrice – scurgeri de sucuri gastrice si alimente partial digerate in cavitatea abdominala;
  • sindromul dumping sau sindromul postprandial precoce – apare atunci cand zaharurile/carbohidratii simpli se deplaseaza prea repede din stomac in partea superioara a intestinului subtire, ducand la simptome precum crampe, diaree, transpiratii reci, greata si balonare;
  • obstructia intestinului subtire – poate aparea o blocare a intestinului subtire din mai multe motive (de exemplu, hernie interna, tesut cicatricial etc.);
  • deficiente nutritionale – scaderea absorbtiei alimentelor poate provoca diverse deficiente de vitamine si minerale(de exemplu, deficit de fier sau vitamina B12);
  • reflux gastric din cauza modificariei anatomiei esofagiene/gastrice;
  • crestere iar in greutate dupa operatie cu manson – din cauza obiceiurilor alimentare deficitare sau largirii pungii stomacale ramase.

Sindromul post-gastrectomie

Functia principala a stomacului este de a actiona ca un rezervor, de a initia procesul digestiv si de a elibera treptat continutul acestuia in duoden, astfel incat digestia in intestinul subtire sa fie realizata in mod optim. Modificarile anatomice care rezulta dupa gastrectomie afecteaza timpul de golire a stomacului. Daca valva pilorica situata intre stomac si prima parte a intestinului subtire (duoden) este indepartata, stomacul nu poate retine alimentele suficient de mult pentru a avea loc digestia partiala. Alimentele ajung apoi prea repede in intestinul subtire producand o afectiune cunoscuta sub numele de sindrom post-gastrectomie.

Acest sindrom se caracterizeaza printr-o toleranta scazuta la mesele prea mari, golirea rapida a alimentelor in intestinul subtire sau sindrom dumping, dureri abdominale, diaree, ameteli dupa masa, precum si cresterea frecventei cardiace si scaderi puternice ale nivelului de zahar din sange. Complicatiile sindromului post-gastrectomie includ anemie ca urmare a malabsorbtiei vitaminei B12 sau a fierului si osteoporoza. Aceste probleme apar, in general, la luni sau chiar ani dupa operatia gastrica.

Tratamentul sindromului post-gastrectomie include initierea unei diete post-gastrectomie, care este bogata in proteine, saraca in carbohidrati si saraca in zaharuri concentrate.

Recuperare

Aceasta este o interventie chirurgicala majora, asa ca va dura ceva timp pentru a va recupera. Spitalizarea poate fi mai lunga – vor exista tuburi de drenaj si initial alimentarea va fi intravenoasa sau printr-un tub de hranire. Treptat, se va incepe alimentarea doar cu lichide. Dupa ce se reia consumul alimentar, va trebui sa urmati cu strictete instructiunile medicului. De exemplu:

  • sa consumati mese mici si mai dese, bogate in proteine;
  • sa mestecati incet si bine;
  • sa evitati alimentele grase, picante si zaharoase;
  • sa evitati alimentele foarte bogate in fibre.

Luati orice suplimente recomandate conform indicatiilor pentru a preveni deficientele nutritionale. Gastrectomia partiala sau totala este o operatie majora care poate duce la simptome neplacute, inclusiv satietate precoce, pierderea poftei de mancare, arsuri la stomac, probleme la inghitire, greata si varsaturi. Insa, cu respectarea indicatiilor medicale, aceste simptome pot fi gestionate eficient.

INTREBARI FRECVENTE

Cand se recomanda gastrectomia?

Gastrectomia este indicata de obicei pentru cancer de stomac, dar si pentru ulcere care nu raspund la alte metode de tratament, polipi si mase necanceroase, traumatisme sau pentru obezitate severa.

De cate feluri poate fi gastrectomia?

Gastrectomia poate fi totala – se indeparteaza tot stomacul, sau operatie partiala, cand se indeparteaza doar o portiune. De asemenea, operatia de gastrectomie pentru obezitate se numeste gastrectomie cu manson.

Este facuta mereu ca o operatie deschisa?

In general se efectueaza o operatie deschisa, dar in anumite situatii poata fi potrivita si abordarea laparoscopica sau chirurgia robotica.

Pot fi externat in aceeasi zi?

Nu. Operatia de indepartare a stomacului necesita mai multe zile de internare, pentru monitorizarea recuperarii.

Voi avea nevoie de o alimentatie speciala dupa operatie?

Da. Avand in vedere ca intregul stomac sau o parte a acestuia se indeparteaza, va fi necesar un regim alimentar strict. Vor fi necesare mese mai mici si mai dese, impreuna cu evitarea alimentelor grase, picante si bogate in carbohidrati.

Referinte:
(1) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/stomach-cancer/treatment/surgery/types
(2) https://www.cancer.org/cancer/stomach-cancer/treating/types-of-surgery.html
(3) https://www.nhs.uk/conditions/gastrectomy/
(4) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=zc1966
(5) https://www.webmd.com/cancer/what-is-gastrectomy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *