Factori de risc pentru mielom multiplu

factori de risc pentru mielom multiplu

Iata care sunt principalii factori de risc pentru mielom multiplu, atat modificabili, cat si nemodificabili, precum si alte informatii utile despre cauzele acestei afectiuni.

CUPRINS:

1. Ce este mielomul multiplu?
2. De ce apare mielomul multiplu?
3. Principalii factori de risc pentru mielom multiplu
4. Poate fi prevenit mielomul multiplu?

Ce este mielomul multiplu?

Mielomul multiplu apare atunci cand celulele plasmatice sanatoase devin celule anormale care se divid necontrolat si produc anticorpi anormali. Drept urmare, apare o cascada de probleme si afectiuni medicale care pot afecta oasele, rinichii si capacitatea corpului de a produce globule rosii, globule albe si trombocite sanatoase. Mielomul multiplu este un tip de cancer care afecteaza maduva osoasa. Maduva osoasa este tesutul spongios din centrul unor oase si produce celulele sangvine.

Despre mielomul multiplu poti citi pe larg aici.

In stadiile incipiente, mielomul poate sa nu provoace niciun simptom. Este adesea suspectat sau diagnosticat dupa un test de rutina de sange sau urina. In cele din urma, mai tarziu, mielomul poate cauza o gama larga de probleme, inclusiv:

  • durere osoasa persistenta, de obicei la nivelul spatelui, coastelor sau soldurilor;
  • oboseala, slabiciune si dificultati respiratorii – cauzate de anemie;
  • niveluri ridicate de calciu in sange (hipercalcemie) – poate provoca simptome ca sete foarte intensa, dureri de stomac, nevoia de a urina frecvent, constipatie sau stari de confuzie;
  • pierdere in greutate;
  • vedere incetosata, ameteli sau dureri de cap – cauzate de hipervascozitatea sangelui;
  • infectii frecvente;
  • invinetirea neobisnuita a pielii si sangerari neobisnuite – cum ar fi sangerari nazale frecvente, sangerari gingivale si menstruatii abundente;
  • fragilitate osoasa;
  • probleme cu rinichii.

Mielomul nu provoaca de obicei un nodul sau o tumora. In schimb, afecteaza sanatatea oaselor si productia de celule sangvine sanatoase.

aparitia mielomului multiplu

De ce apare mielomul multiplu?

Nu se cunoaste cauza exacta a mielomului multiplu. Cu toate acestea, exista o legatura stransa intre mielomul multiplu si o afectiune numita gamopatie monoclonala de semnificatie necunoscuta. Mielomul incepe ca o plasma anormala in maduva osoasa. Celulele anormale se divid rapid si necontrolat. Deoarece celulele canceroase nu se maturizeaza si nu mor la fel ca celulele normale, se acumuleaza, depasind in cele din urma productia de celule sanatoase. Sunt afectate celulele sangvine sanatoase, ceea ce duce la oboseala si incapacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor.

Celulele mielomului continua sa produca anticorpi, la fel ca celulele plasmatice sanatoase, insa acestia sunt anticorpi anormali pe care organismul nu ii poate folosi. In schimb, acesti anticorpi anormali (proteine monoclonale sau proteine M) se acumuleaza in organism si provoaca o serie de probleme precum deteriorarea rinichilor. Celulele acestea canceroase pot provoca, de asemenea, leziuni ale oaselor, ceea ce creste riscul de fracturi.

Mielomul multiplu apare aproape intotdeauna dintr-o afectiune relativ benigna numita gamopatie monoclonala de semnificatie nedeterminata. Aceasta afectiune, la fel ca mielomul multiplu, este marcata de prezenta proteinelor M in sange. Insa, in gamopatia monoclonala de semnificatie nedeterminata nivelurile de proteine M sunt mai scazute si nu apar daune in organism.

riscul de mielom multiplu

Principalii factori de risc pentru mielom multiplu

Exista mai multi factori de risc legati de mielomul multiplu. Un factor de risc este orice lucru care creste probabilitatea ca o persoana sa dezvolte anumite boli, cum ar fi mielomul multiplu. Diferite tipuri de cancer au diferiti factori de risc. Unii factori de risc pot fi modificati, in timp ce altii nu. Retineti ca desi factorii de risc influenteaza adesea dezvoltarea cancerului, majoritatea nu provoaca in mod direct cancerul. Unele persoane cu mai multi factori de risc nu dezvolta niciodata cancer, in timp ce alte persoane fara factori de risc cunoscuti pot dezvolta aceasta boala.

Iata care sunt cei mai cunoscuti factori de risc pentru mielom multiplu:

Varsta

Riscul de a dezvolta mielom multiplu creste odata cu inaintarea in varsta. Cele mai multe cazuri apar la persoane care au cel putin 65 de ani. Varsta medie a persoanelor diagnosticate cu mielom multiplu este intre 66 – 70 de ani. Mai putin de 1% dintre cazuri sunt diagnosticate la persoane sub 35 de ani.

Genetica

Medicii au identificat anumite mutatii asociate mielomului multiplu ca fiind factori de risc genetici. Cu toate acestea, nu se considera ca aceasta este o boala ereditara. Insa, poate exista o probabilitate mai mare de a dezvolta mielom daca aveti frati sau parinti cu aceasta boala.

Prezenta altor conditii

Daca o persoana are o alta afectiune a celulelor plasmatice, aceasta poate avea un risc mai mare de a dezvolta mielom multiplu. Aceste afectiuni includ:

  • Gamopatie monoclonala de semnificatie nedeterminata – este o afectiune benigna in care o persoana are celule plasmatice anormale in maduva osoasa, care produc o proteina anormala. Uneori afectiunea se poate transforma in mielom multiplu. Aproape toate cazurile de mielom multiplu progreseaza din stadiul pre-malign al acestei afectiuni. Insa, retineti ca NU toti cei care au aceasta afectiune dezvolta mielom multiplu.
  • Plasmocitom solitar – este o afectiune rara care reprezinta aproximativ 2 – 5% dintre toate tulburarile celulelor plasmatice. Este o afectiune in care celulele plasmatice anormale se concentreaza intr-o singura tumora, numita plasmocitom. Acesta se poate dezvolta uneori in mielom multiplu.

Gen

Barbatii sunt putin mai predispusi la mielom multiplu decat femeile.

Rasa

Se pare ca mielomul este mai raspandit in Orientul Mijlociu, Africa de Nord si regiunea mediteraneana. Desi motivul de baza este necunoscut, prevalenta bolii apare de doua ori mai des la afro-americani decat la caucazieni.

Obezitatea

Daca o persoana are obezitate, aceasta poate avea un risc mai mare de a dezvolta mai multe tipuri diferite de cancer, inclusiv mielom multiplu. Cercetarile sugereaza ca, daca o persoana are un indice de masa corporala (IMC) crescut, este expusa unui risc mai mare de a dezvolta aceasta boala. Se crede ca obezitatea creste riscul pentru anumite forme de cancer in diferite moduri, in special cancerele legate de hormoni la femei si cele care afecteaza organele digestive. Poate determina cresterea vaselor de sange si a celulelor, cresterea inflamatiei in organism sau modificarea nivelurilor anumitor hormoni care pot contribui la cresterea celulelor canceroase. Unele cercetari au aratat si ca obezitatea ar putea fi legata de transformarea unei afectiuni benigne, numita gamopatie monoclonala de semnificatie nedeterminata, in mielom multiplu.

ce este mielomul

Expunerea la radiatii sau anumite substante chimice

Factorii de risc modificabili sunt cei care pot fi modificati. Acestia includ de obicei factori ce tin de stilul de viata, cum ar fi alimentatia deficitara si lipsa exercitiilor fizice. Pentru mielomul multiplu, totusi, factorii de risc primari modificabili implica expunerea la substante din mediu (de obicei legate de ocupatia unei persoane). Persoanele care au fost expuse la radiatii sau la azbest, benzen si alte substante chimice utilizate in fabricarea cauciucului pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta mielom.

Expunerea la anumite tipuri de materiale plastice, praf de metale grele, erbicide si pesticide poate creste, de asemenea, riscul de a dezvolta mielom. S-a descoperit ca expunerea la radiatii are o legatura foarte puternica si cu mielomul. De exemplu, la cei care au fost expusi la radiatiile de la bombe atomice, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial (Nagasaki si Hiroshima) s-au dovedit o incidenta semnificativ mai mare de aparitie a mielomului multiplu in comparatie cu populatia generala.

Poate fi prevenit mielomul multiplu?

Pentru anumite tipuri de cancer, factorii de risc sunt cunoscuti in majoritatea cazurilor. De exemplu, fumatul cauzeaza majoritatea cancerelor pulmonare, ceea ce ofera o oportunitate de preventie. Pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin, anumite probleme precanceroase pot fi detectate precoce printr-un test de screening si tratate inainte ca acestea sa devina un cancer invaziv. In cazul mielomului multiplu, putine cazuri sunt legate de factori de risc ce pot fi evitati.

Putine cazuri de mielom multiplu sunt legate de factori de risc modificabili sau care tin de stilul de viata. Nu exista o modalitate cunoscuta de a preveni dezvoltarea mielomului multiplu la persoanele cu gamopatie monoclonala de semnificatie nedeterminata sau plasmacitoame solitare. Este dificil pentru medici sa diagnosticheze devreme mielomul multiplu, deoarece adesea nu provoaca simptome decat atunci cand ajunge intr-un stadiu avansat.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/cancer/multiple-myeloma/about/what-is-multiple-myeloma.html
(2) https://www.cancer.net/cancer-types/multiple-myeloma/risk-factors
(3) https://www.webmd.com/cancer/multiple-myeloma/are-you-at-risk-for-multiple-myeloma
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/multiple-myeloma-risk-factors

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *