Factori de risc pentru limfom Hodgkin

factori de risc pentru limfom hodgkin

Afla din urmatorul articol care sunt principalii factori de risc pentru limfom Hodgkin, cum pot influenta acestia probabilitatea de a dezvolta aceasta forma de cancer si alte informatii utile.

CUPRINS:

1. Ce este limfomul Hodgkin?
2. Cauze limfom Hodgkin
3. Care sunt principalii factori de risc pentru limfom Hodgkin?

Ce este limfomul Hodgkin?

Limfomul Hodgkin este o forma de cancer care se dezvolta in sistemul limfatic. Sistemul limfatic face parte din sistemul imunitar. Lichidul numit limfa circula prin vasele limfatice si contine globule albe care lupta impotriva infectiilor, cunoscute sub numele de limfocite. In limfomul Hodgkin, limfocitele B (un anumit tip de limfocite) incep sa se divida intr-un mod anormal si sa se acumuleze in anumite parti ale sistemului limfatic, cum ar fi ganglionii limfatici. Limfocitele acestea afectate isi pierd proprietatile de combatere a infectiilor, facand pacientul mai vulnerabil la infectii.

Tipuri de limfom Hodgkin

Diferite tipuri de limfom Hodgkin se pot dezvolta si raspandi diferit si pot fi tratate diferit.

Limfomul Hodgkin clasic

Limfomul Hodgkin clasic reprezinta mai mult de 9 din 10 cazuri de limfom Hodgkin in tarile dezvoltate. Celulele canceroase din aceasta forma de limfom se numesc celule Reed-Sternberg. Aceste celule sunt de obicei un tip anormal de limfocite B.

Forma clasica de limfom Hodgkin are 4 subtipuri:

  • Limfom Hodgkin cu scleroza nodulara – este cel mai frecvent tip de boala Hodgkin si reprezinta aproximativ 7 cazuri din 10;
  • Limfom Hodgkin cu celularitate mixta – este al doilea cel mai frecvent tip, gasit in aproximativ 4 din 10 cazuri;
  • Limfom Hodgkin bogat in limfocite – apare de obicei in jumatatea superioara a corpului si se gaseste rar in mai mult de cativa ganglioni limfatici;
  • Limfom Hodgkin cu depletie limfocitara – este o forma rara a bolii Hodgkin, este mai agresiv decat alte tipuri de limfom Hodgkin.

Limfom Hodgkin nodular predominant limfocitar

Aceasta forma reprezinta aproximativ 5% dintre cazuri. Celulele canceroase din aceasta forma de limfom sunt celule mari care sunt variante ale celulelor Reed-Sternberg.

cauzele limfomului hodgkin

Care sunt simptomele limfomului Hodgkin?

Semnele si simptomele limfomului Hodgkin pot include:

  • umflarea ganglionilor limfatici, fara dureri, la nivelul gatului, la axila sau la nivel inghinal;
  • febra fara cauza cunoscuta;
  • transpiratii nocturne intense;
  • pierdere in greutate fara un motiv cunoscut in ultimele 6 luni;
  • mancarimi ale pielii, mai ales dupa baie sau dupa consumul de alcool;
  • oboseala intensa persistenta.

RETINETI ca de obicei aceste simptome sunt date de cu totul alte probleme, care nu sunt cancer. Insa, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Cauze limfom Hodgkin

Cauza exacta a limfomului Hodgkin este necunoscuta. Insa, se crede ca aceasta forma de cancer incepe atunci cand celulele sangvine albe care lupta impotriva infectiilor, numite limfocite, dezvolta modificari in ADN-ul lor. Modificarile ADN-ului vor face ca celulele sa se divida rapid si sa continue sa traiasca atunci cand alte celule ar muri in mod natural. Celulele limfomului atrag multe celule sanatoase ale sistemului imunitar pentru a le proteja si a le ajuta sa creasca. Celulele suplimentare se acumuleaza in ganglionii limfatici si provoaca umflaturi si alte semne si simptome ale limfomului Hodgkin.

de ce apare limfomul

Care sunt principalii factori de risc pentru limfom Hodgkin?

Unii factori de risc pot creste probabilitatea ca o persoana sa dezvolte limfom Hodgkin. Retineti ca a avea un factor de risc, sau chiar multi, nu inseamna ca veti dezvolta respectiva boala. Factorii de risc pot creste riscul, dar nu inseamna ca provoaca boala. Unele persoane cu unul sau mai multi factori de risc nu dezvolta niciodata cancer. Alte persoane dezvolta uneori cancer, desi nu au factori de risc cunoscuti.

Este posibil ca unii factori de risc, cum ar fi istoricul familial, sa nu poata fi controlati. Insa, alti factori tin de stilul de viata si pot fi modificati. Cunoasterea factorilor de risc va poate ajuta sa faceti alegeri care ar putea ajuta la reducerea riscului.

Iata care sunt principalii factori de risc pentru limfom Hodgkin:

Varsta

Limfomul Hodgkin este mai frecvent la persoanele de varsta adulta timpurie (varsta 20-39 de ani) si la cele de varsta adulta tarzie (peste 65 de ani).

Infectia cu virusul Epstein-Barr/mononucleoza

Virusul Epstein-Barr (EBV) provoaca mononucleoza infectioasa. Persoanele care au avut mononucleoza pot avea un risc mai mare de limfom Hodgkin. Insa, retineti ca desi riscul este mai mare decat pentru persoanele care nu au avut mononucleoza, este totusi un risc foarte mic.

Rolul exact al infectiei cu virusul Epstein Barr in dezvoltarea limfomului nu este clar. Multi oameni sunt infectati cu acest virus, dar extrem de putini dezvolta limfom. Parti ale virusului au fost gasite in celulele Reed-Sternberg, care sunt celule canceroase in limfomul Hodgkin. Cercetatorii nu stiu exact cum virusul Epstein Barr poate declansa limfomul Hodgkin. O teorie este ca este cauzat de o reactie anormala la virus.

Istoric familial de limfom Hodgkin

Limfomul Hodgkin nu se transmite de obicei in familii. Cu toate acestea, in cazuri rare, mai multi membri ai aceleiasi familii pot dezvolta limfom Hodgkin. Riscul de limfom Hodgkin poate fi mai mare daca aveti o ruda de gradul I cu aceasta boala. Nu stim daca aceasta crestere a riscului este din cauza unei modificari genetice mostenite sau a unor factori de stil de viata comuni. Limfomul Hodgkin nu are o legatura puternica cu istoricul familial sau genetica, spre deosebire de limfomul non-Hodgkin. Riscul de aparitie a limfomului Hodgkin este mai mare daca un frate sau o sora a avut aceasta boala inainte de varsta de 30 de ani, in special pentru gemenii identici. Acest lucru ar putea fi din cauza genelor comune, precum si a unei posibile expuneri similare la virusuri ca virusul Epstein-Barr.

limfom hodgkin factori de risc

Sistem imunitar slabit

Riscul de limfom Hodgkin este mai mare la persoanele infectate cu HIV, virusul care cauzeaza SIDA. Persoanele care iau medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar dupa un transplant de organe si persoanele cu boli autoimune prezinta, de asemenea, un risc mai mare decat restul populatiei, pentru aparitia acestei forme de cancer. Nu se stie exact de ce exista un risc mai mare pentru persoanele cu boli autoimune. Poate fi din cauza medicamentelor pe care pacientii trebuie sa le ia sau din cauza conditiilor imunitare in sine. Poate fi, de asemenea, din cauza unor factori comuni despre care nu se cunosc prea multe inca, care pot cauza atat afectiunile autoimune, cat si limfomul Hodgkin.

Genul

In general, barbatii au un risc usor mai mare de a dezvolta limfom Hodgkin decat femeile, desi subtipul de scleroza nodulara este mai frecvent la femei.

Majoritatea factorilor de risc pentru limfom Hodgkin, cum ar fi varsta si istoricul familial, nu pot fi modificati. Alti factori ce tin de stilul de viata, ca fumatul sau alimentatia, nu par a fi puternic legati de probabilitatea de a dezvolta aceasta forma de cancer. Insa, este important sa mentineti un stil de viata sanatos pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta orice forma de cancer. Un factor de risc este un lucru care poate creste probabilitatea de a dezvolta limfom, dar nu inseamna ca veti dezvolta cu certitudine limfom. Daca aveti un factor de risc, aveti un risc mai mare de a dezvolta limfom decat o persoana care nu are factori de risc, dar asta nu inseamna ca veti dezvolta boala cu certitudine.

Referinte:
(1) https://medlineplus.gov/hodgkinlymphoma.html
(2) https://www.cancer.net/cancer-types/lymphoma-hodgkin/risk-factors
(3) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/hodgkin-lymphoma/risks-causes

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *