Citeste mai multe despre principalii factori de risc pentru cancerul tiroidian – care sunt acestia, cum pot creste riscul de cancer, dar si alte informatii utile.
CUPRINS:
1. Cancerul tiroidian – informatii generale
2. Principalii factori de risc pentru cancerul tiroidian
3. Screening pentru cancerul tiroidian
Cancerul tiroidian – informatii generale
Tiroida produce hormoni care controleaza temperatura corpului, ritmul cardiac si metabolismul. De asemenea, hormonii tiroidieni regleaza cantitatea de calciu prezenta in sange.
In stadiile sale incipiente, cancerul tiroidian poate sa nu prezinte semne sau simptome. In multe cazuri, cancerul tiroidian este depistat in timpul unei examinari de rutina sau in timpul unei scanari imagistice efectuate pentru a diagnostica o alta afectiune. Cel mai frecvent semn precoce al cancerului tiroidian este un nodul tiroidian. Insa, retineti ca de obicei nodulii tiroidieni nu sunt cancerosi. Majoritatea nodulilor de la nivelul tiroidei sunt benigni, dar este important ca orice masa neobisnuita sa fie examinata de medic. Despre nodulii tiroidieni poti citi pe larg aici.
Alte semne de avertizare ale cancerului tiroidian includ oboseala persistenta, raguseala, umflarea ganglionilor limfatici la nivelul gatului, tuse persistenta de cauza necunoscuta, dureri in gat, modificari ale vocii, probleme de respiratie, dificultati la inghitire etc. Insa, retineti ca aceste semne si simptome sunt date de obicei de cu totul alte probleme, care nu sunt cancer.
Principalii factori de risc pentru cancerul tiroidian
Un factor de risc pentru cancerul tiroidian este o afectiune, un comportament sau alt factor ce poate creste probabilitatea de a dezvolta boala. Este important sa intelegeti ce factori de risc aveti pentru dezvoltarea cancerului tiroidian, astfel incat medicul sa poata decide ce abordare de tratament si screening este cea mai eficienta. Unii factori de risc, precum fi supraponderalitatea, pot fi modificati – factori de risc pentru cancerul tiroidian modificabili. Altii, cum ar fi varsta unei persoane sau istoricul familial, nu pot fi modificati – factori de risc pentru cancerul tiroidian nemodificabili. Insa, retineti ca a avea un factor de risc, sau chiar mai multi factori de risc, nu inseamna ca veti dezvolta cu siguranta acea boala. De asemenea, nu toti oamenii care dezvolta aceasta afectiune au factori de risc pentru cancerul tiroidan cunoscuti.
Desi factorii de risc influenteaza adesea dezvoltarea cancerului, majoritatea nu provoaca in mod direct cancer. Riscul unei persoane de a dezvolta cancer tiroidian depinde de multi factori, inclusiv varsta, unele afectiuni tiroidiene non-canceroase si antecedentele familiale de cancer tiroidian.
Iata care sunt principalii factori de risc pentru cancerul tiroidian:
Expunerea anterioara la radiatii
Glanda tiroida este sensibila la radiatii. Persoanele care au fost expuse la radiatii anterior, mai ales in copilarie, pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer tiroidian. Expunerea la radiatii este astfel un factor de risc dovedit pentru cancerul tiroidian. Sursele de astfel de radiatii includ anumite tratamente medicale si radiatii din urma unor accidente nucleare. Tratamentul cu radiatii la nivelul capului si gatului in copilarie este un factor major de risc pentru cancerul la tiroida. Riscul depinde de cantitatea de radiatii administrata si de varsta copilului. In general, riscul creste odata cu dozele mai mari si cu varsta mai mica la tratament.
Istoric familial de cancer tiroidian
A avea o ruda de gradul I (parinte, frate, sora sau copil) diagnosticata cu un cancer tiroidian, chiar si fara un sindrom mostenit familial, poate creste riscul de cancer tiroidian.
Supraponderalitate
Potrivit Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului (IARC), persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer tiroidian. Riscul pare sa creasca pe masura ce indicele de masa corporala (IMC) creste.
Genul si varsta
Femeile au in general un risc mai mare de a dezvolta cancer tiroidian. Cancerul tiroidian poate aparea la orice varsta, dar aproximativ doua treimi dintre toate cazurile apar la persoanele cu varste cuprinse intre 20 – 55 de ani.
Afectiuni tiroidiene necanceroase
Unele afectiuni necanceroase (benigne) ale tiroidei pot creste riscul de cancer tiroidian. Acestea includ gusa sau tiroida marita, boala Hashimoto, nodulii tiroidieni. Este important sa retinem insa ca aceste afectiuni de obicei nu duc la astfel de complicatii, iar nodulii tiroidieni de cele mai multe ori nu sunt cancerosi.
Mutatii genetice mostenite
Mai multe afectiuni mostenite au fost legate de diferite tipuri de cancer tiroidian, la fel ca si istoricul familial. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care dezvolta cancer tiroidian nu au o afectiune mostenita sau un istoric familial al bolii. Persoanele cu polipoza adenomatoasa familiala pot dezvolta mai multi polipi in colon si pot avea un risc mai mare de cancer de colon. Pot avea, de asemenea, un risc mai mare pentru alte tipuri de cancer – cancer tiroidian, uterin, mamar etc. De asemenea, persoanele afectate de complexul Carney pot dezvolta o serie de tumori benigne si probleme hormonale si pot avea un risc mai mare de cancer tiroidian papilar si folicular.
Unii oameni au un risc mai mare de a dezvolta cancer tiroidian din cauza unor mutatii mostenite ale unei gene. De exemplu, unii oameni au modificari ale genei RET ce provoaca sindroame numite MEN2A si MEN2B. Mutatiile mostenite ale genei RET au fost asociate cu dezvoltarea unor cancere medulare tiroidiene si reprezinta aproximativ 1 din 4 cazuri. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de cancer tiroidian medular familial.
MEN inseamna neoplazie endocrina multipla. Persoanele cu aceste sindroame au un risc mai mare de cancer tiroidian medular. MEN2A si MEN2B sunt afectiuni rare. Alte afectiuni genetice mostenite, cum ar fi polipoza adenomatoasa familiala, sindromul Gardner, boala Cowden si complexul Carney de tip I, sunt considerate factori de risc pentru cancerul tiroidian, in special cancerul tiroidian papilar si folicular.
Istoric personal de cancer
Unele studii sugereaza ca persoanele diagnosticate la varsta adulta cu anumite tipuri de cancer pot avea un risc mai mare de cancer tiroidian. Acestea includ limfom non-Hodgkin, cancer mamar, cancer esofagian, cancer testicular. Nu se stie exact daca acest lucru este din cauza tratamentului pentru aceste tipuri de cancer, factorilor de risc comuni sau modificarilor genetice mostenite.
Alimentatie saraca in iod
Cancerele foliculare tiroidiene sunt mai frecvente in zonele lumii in care alimentatia este saraca in iod. Iodul este un mineral care se gaseste in unele alimente. Corpul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni.
Screening pentru cancerul tiroidian
Multe cazuri de cancer tiroidian pot fi depistate in stadii incipiente. De fapt, majoritatea cancerelor tiroidiene sunt depistate acum mult mai devreme decat in trecut si pot fi tratate cu succes. Cancerele tiroidiene incipiente sunt uneori depistate in timpul unor controale de rutina sau proceduri imagistice, cum ar fi ecografia tiroidiana sau CT pentru alte probleme de sanatate. Testele de sange sau ecografia tiroidiana pot gasi adesea modificari ale tiroidei.
Screening inseamna testarea pentru a depista anumite probleme atunci cand nu sunt prezente simptome – examinari si teste in absenta simptomelor. Poate ajuta la depistarea anumitor probleme in stadii incipiente, cand sunt mai usor de tratat. Metodele de screening pentru cancerul tiroidian depind de riscul personal de cancer – ce factori de risc sunt prezenti. Screening-ul pentru tiroida poate include examinari fizice, analize de sange pentru tiroida, ecografie tiroidiana. Alte proceduri imagistice si biopsia de tiroida sunt indicate doar in anumite cazuri.
Poate fi prevenit cancerul tiroidian?
In majoritatea situatiilor, cauza cancerului tiroidian nu este cunoscuta, ceea ce inseamna ca nu exista o modalitate garantata de a-l preveni pentru multi oameni. Unele cancere au factori de risc si cauze ereditare sau genetice. Astfel, este important sa discutati cu medicul daca aveti istoric familial sau personal de afectiuni genetice sau anumite forme de cancer. Este important sa adoptati o alimentatie sanatoasa, un stil de viata activ, sa va mentineti la o greutate corporala sanatoasa. De asemenea, este indicat sa respectati recomandarile de screening – in functie de factorii de risc personali. Diagnosticul precoce este foarte important pentru un tratament mai eficient, cu sanse mai mari de reusita.
Referinte:
(1) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12210-thyroid-cancer
(2) https://www.cancer.org/cancer/thyroid-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
(3) https://www.cancer.net/cancer-types/thyroid-cancer/risk-factors
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8212601/
(5) https://www.cancer.org/cancer/thyroid-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html