Factori de risc pentru cancer de pancreas

factori de risc pentru cancer de pancreas

Iata care sunt principalii factori de risc pentru cancer de pancreas, cat de mult pot influenta probabilitatea de a dezvolta aceasta boala si alte informatii utile.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul pancreatic?
2. De ce apare cancerul pancreatic?
3. Principalii factori de risc pentru cancer de pancreas
4. Reducerea riscului de cancer pancreatic

Ce este cancerul pancreatic?

Cancerul pancreatic este un tip de cancer care apare in pancreas. Adenocarcinomul pancreatic este cel mai frecvent tip de cancer pancreatic. Unele mase la nivelul pancreasului sunt pur si simplu benigne (nu sunt cancer), in timp ce altele pot deveni cancer in timp daca nu sunt tratate (cunoscute sub numele de tumori precanceroase).

Majoritatea pacientilor nu prezinta semne timpurii de cancer pancreatic. Pe masura ce boala progreseaza, totusi, pot aparea semne si simptome precum:

  • dureri in abdomenul superior, ce se pot extinde spre spate;
  • icter sau ingalbenirea pielii si a albului ochilor;
  • oboseala;
  • scaderea poftei de mancare;
  • fecale inchise la culoare;
  • urina deschisa la culoare;
  • pierdere in greutate;
  • cheaguri de sange in organism;
  • iritatii ale pielii;
  • diabet nou sau agravat;
  • greturi si varsaturi etc.

Retineti ca de obicei aceste simptome sunt date de alte probleme care nu sunt cancer. Insa, este foarte important sa mergeti la medic pentru a se identifica exact cauza problemei.

de ce apare cancerul de pancreas

De ce apare cancerul pancreatic?

Nu se cunoaste cauza exacta a cancerului pancreatic. Cu toate acestea, cercetarile au identificat unii factori de risc. Un factor de risc este orice lucru care creste probabilitatea de a dezvolta o boala precum cancerul. Diferite tipuri de cancer au diferiti factori de risc. Unii factori de risc, cum ar fi fumatul, pot fi modificati. Altii, cum ar fi varsta unei persoane sau istoricul familial, nu pot fi modificati. Retineti ca a avea un factor de risc sau chiar mai multi nu inseamna ca veti dezvolta neaparat cancer. De asemenea, unii oameni care dezvolta cancer pot avea putini factori de risc sau deloc.

Desi factorii de risc influenteaza adesea dezvoltarea cancerului, majoritatea nu provoaca in mod direct boala. Unele persoane cu unul sau mai multi factori de risc nu dezvolta niciodata cancer, in timp ce altele fara factori de risc cunoscuti dezvolta boala. Cunoasterea factorilor de risc va poate ajuta sa faceti alegeri mai informate privind stilul de viata si ingrijirea sanatatii.

In general, majoritatea cancerelor pancreatice (aproximativ 90%) sunt considerate sporadice. Cancerele pancreatice mostenite sunt mai putin frecvente. Acestea apar atunci cand mutatiile sau modificarile genice sunt transmise in cadrul unei familii de la o generatie la alta, crescand riscul de cancer pancreatic. Riscul general de a dezvolta cancer depinde de multe lucruri, inclusiv de varsta, genetica, stil de viata si factori de mediu.

riscul de cancer la pancreas

Principalii factori de risc pentru cancer de pancreas

Iata care sunt principalii factori de risc pentru cancer de pancreas:

Fumatul

Fumatul este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru cancerul pancreatic. Riscul de a dezvolta cancer pancreatic este de aproximativ doua ori mai mare in randul persoanelor care fumeaza comparativ cu cei care nu au fumat niciodata. Se crede ca aproximativ 25% dintre cancerele pancreatice sunt cauzate de fumat.

Excesul de greutate corporala

Excesul de greutate corporala este unul dintre principalii factori de risc pentru cancer de pancreas. Persoanele obeze au aproximativ 20% mai multe riscuri de a dezvolta cancer pancreatic. De asemenea, cresterea in greutate la varsta adulta poate creste riscul.

Diabet

Cancerul pancreatic este mai frecvent la persoanele cu diabet. Motivul pentru acest lucru nu este cunoscut. In general, riscul se refera la persoanele cu diabet de tip 2. Diabetul de tip 2 la adulti este adesea asociat cu supraponderalitatea sau obezitatea. Multe studii au indicat ca diabetul creste riscul de a dezvolta cancer pancreatic, mai ales atunci cand o persoana are diabet de multi ani. In plus, dezvoltarea brusca a diabetului la varsta adulta poate fi un simptom precoce al cancerului pancreatic. Cu toate acestea, este important sa retinem ca nu toate persoanele care au diabet sau care sunt diagnosticate cu diabet la varsta adulta dezvolta cancer pancreatic.

Pancreatita cronica

Pancreatita cronica, o inflamatie pe termen lung a pancreasului, este asociata cu un risc mai mare de cancer pancreatic. Pancreatita cronica este legata adesea de fumat si consumul crescut de alcool. Cand apare inflamatia, celulele inflamatorii secreta factori de crestere si toxine. Dupa multi ani de inflamatie cronica a pancreasului, acesti factori de crestere si toxinele pot cauza leziuni si cresterea necontrolata a celulelor pancreatice. Acest lucru poate duce la cancer pancreatic. Este important sa retineti ca este nevoie de multi ani de pancreatita cronica pentru a creste riscul de a dezvolta cancer pancreatic. Despre pancreatita si riscul de cancer poti citi mai multe aici.

Rareori, pancreatita poate aparea si in familii (pancreatita ereditara). Reprezinta aproximativ 1 din 100 de cazuri (aproximativ 1%) de pancreatita. O gena defectuoasa mostenita de la unul dintre parinti sta la baza problemei. Persoanele cu pancreatita ereditara au un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic in comparatie cu restul populatiei.

Varsta

Riscul de a dezvolta cancer pancreatic creste odata cu inaintarea in varsta. Aproape toti pacientii cu aceasta boala au mai mult de 45 de ani. Aproximativ doua treimi au cel putin 65 de ani. Varsta medie la momentul diagnosticului este de 70 de ani.

top factori de risc pentru cancer de pancreas

Istoricul familial de cancer pancreatic

Cancerul pancreatic poate avea si o componenta ereditara. In unele dintre aceste familii, riscul ridicat este din cauza unui sindrom mostenit. In alte familii, gena care provoaca riscul crescut nu este cunoscuta. Insa, retineti ca desi antecedentele familiale reprezinta un factor de risc, majoritatea persoanelor care sufera de cancer pancreatic nu au antecedente familiale ale acestei boli.

Sindroame genetice mostenite

Modificarile genetice mostenite pot fi transmise de la parinte la copil. Aceste modificari ale genelor pot cauza pana la 10% dintre cancerele pancreatice. Uneori, aceste modificari duc la sindroame care includ riscuri crescute pentru alte tipuri de cancer (sau alte probleme de sanatate). Exemple de sindroame genetice care pot cauza cancer pancreatic includ:

  • sindromul ereditar de cancer mamar si ovarian, cauzat de mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2;
  • cancer mamar ereditar, cauzat de mutatii ale genei PALB2;
  • sindromul de melanom multiplu atipic familial (FAMMM), cauzat de mutatii ale genei p16/CDKN2A si asociat cu melanoame ale pielii si ochilor;
  • pancreatita familiala, de obicei cauzata de mutatii ale genei PRSS1;
  • sindromul Lynch, cunoscut si sub numele de cancer colorectal ereditar non-polipozic (HNPCC), cel mai adesea cauzat de un defect al genelor MLH1 sau MSH2;
  • sindromul Peutz-Jeghers, cauzat de defecte ale genei STK11 – acest sindrom este, de asemenea, asociat cu polipii din tractul digestiv si cu alte cateva tipuri de cancer.

Alimentatia deficitara si sedentarismul

Alimentatia bogata in carne rosie, carne procesata si grasimi saturate poate creste riscul de cancer pancreatic. Bauturile indulcite pot creste, de asemenea, acest risc. Insa, mai sunt necesare cercetari in acest sens. De asemenea, unele cercetari sugereaza ca lipsa de activitate fizica ar putea creste riscul de cancer pancreatic. Activitatea fizica regulata poate ajuta la reducerea riscului de cancer pancreatic.

Consum crescut de alcool

Unele studii au aratat o legatura intre consumul crescut de alcool si cancerul pancreatic. Consumul excesiv de alcool poate duce, de asemenea, la afectiuni precum pancreatita cronica, despre care se stie ca poate creste riscul de cancer pancreatic.

Unele infectii

O bacterie comuna numita Helicobacter pylori provoaca inflamatii si ulcere in stomac. Infectia cu H. pylori poate creste riscul atat de cancer de stomac, cat si de cancer pancreatic. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta cancer pancreatic nu este la fel de mare ca riscul de a dezvolta cancer de stomac. De asemenea, unele studii sugereaza ca o infectie anterioara cu hepatita B poate creste riscul de cancer pancreatic, insa sunt necesare mai multe cercetari in acest sens.

simptome cancer pancreas

Litiaza biliara

Calculii biliari sunt mici mase tari (de obicei de colesterol) care se formeaza in vezica biliara. Persoanele cu calculi biliari pot avea un risc mai mare de cancer pancreatic in comparatie cu persoanele fara calculi biliari. Acest lucru poate fi din cauza faptului ca acesti calculi biliari pot provoca pancreatita cronica, care este un alt factor de risc pentru cancerul pancreatic. Cresterea riscului poate fi doar pentru o perioada scurta de timp dupa diagnosticul de calculi biliari. Insa, retineti ca de obicei persoanele cu calculi biliari nu vor dezvolta cancer pancreatic.

Sindromul metabolic

Femeile cu sindrom metabolic par a avea un risc mai mare de cancer pancreatic in comparatie cu populatia generala. Sindromul metabolic este un grup de simptome care includ:

  • greutate excesiva in jurul taliei;
  • niveluri ridicate de zahar in sange din cauza celulelor care nu raspund corect la hormonul insulina (rezistenta la insulina);
  • tensiune arteriala crescuta;
  • niveluri ridicate de grasimi in sange.

Reducerea riscului de cancer pancreatic

Nu exista o modalitate garantata de a preveni cancerul pancreatic. Unii factori de risc, cum ar fi varsta si istoricul familial, nu pot fi controlati. Insa, exista lucruri pe care le puteti face care pot reduce riscul.

De exemplu, fumatul este cel mai important factor de risc care poate fi evitat. Renuntarea la fumat ajuta la reducerea riscului. Despre renuntarea la fumat poti citi mai multe aici. De asemenea, este important sa va mentineti la o greutate sanatoasa, sa aveti un stil de viata activ si o alimentatie sanatoasa. Se recomanda un model alimentar sanatos care include un aport crescut de fructe, legume si cereale integrale si limitati sau evitati consumul de carne rosie si procesata, bauturi dulci si alimente foarte procesate. In plus, limitati sau evitati consumul de alcool.

Nu exista teste de screening recomandate pentru cancerul pancreatic. Cancerul pancreatic a fost numit o boala „tacuta” deoarece nu are multe simptome de obicei decat atunci cand cancerul s-a raspandit. Simptomele precoce pot fi vagi si nu specifice pancreasului (cum ar fi durerile de spate). Din acest motiv, de foarte multe ori in caz de cancer pancreatic dureaza un timp pentru a obtine un diagnostic. Daca aveti simptome de cancer pancreatic, medicul va face o serie de teste pentru a vedea daca simptomele sunt date de cancer sau de alte posibile probleme.

Referinte:
(1) https://pancan.org/facing-pancreatic-cancer/about-pancreatic-cancer/risk-factors/
(2) https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/pancreatic-cancer/risk-factors
(3) https://www.cancer.net/cancer-types/pancreatic-cancer/risk-factors
(4) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/pancreatic-cancer/risks-causes

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *